Doniczkowe Barbry13
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 23 sie 2010, o 11:08
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Doniczkowe Barbry13
Jaka cwaniara sobie znalazła miejscówę! Coś chyba za wilgotno tego kaktusa trzymasz, że tacy goście go odwiedzają...
Fajny kolor hippeastrum!
A kalamondyna to specjalnie jedną gałązkę odchyliła, żeby łatwiej było wąchać
Fajny kolor hippeastrum!
A kalamondyna to specjalnie jedną gałązkę odchyliła, żeby łatwiej było wąchać
Monika
U Wiśni (roślinkowy mix)
Zbieranina Wiśni (kaktusy)
U Wiśni (roślinkowy mix)
Zbieranina Wiśni (kaktusy)
- hen_s
- Od: 16 paź 2010, o 15:24
Fuj, co za stwór paskudny się u Ciebie schronił.
Za to wspaniałe kwiaty u Ciebie - no, może wyjąwszy ten Adenium.
Śliczne, limonkowe(!) hippeastrum, cudowna i jakże obficie kwitnąca kalamondyna - jest na co patrzeć i podziwiać!
Za to wspaniałe kwiaty u Ciebie - no, może wyjąwszy ten Adenium.
Śliczne, limonkowe(!) hippeastrum, cudowna i jakże obficie kwitnąca kalamondyna - jest na co patrzeć i podziwiać!
- onectica
- Od: 16 sie 2012, o 17:31
I ja pochwalę hippeastrum. Widzę, że już pod chmurką stoi?
Moniko, masz rację, ten kaktus ma megamokro. Oczytałam się u Phacobsa, co on wyprawia ze swoimi i takie dwa maluchy traktuję eksperymentalnie, tzn. m.in. podlewam jak pelargonie. I o dziwo to działa, te maluchy chyba zakwitną
Heniu, pewnie, że fuj. Niby lubię te moje żabki, pilnuję, żeby ich nie rozdeptać, przenoszę z miejsca na miejsce, jak mi gdzieś przeszkadzają, zostawiam wodę w miseczce (ale nie bezinteresownie , liczę, że zajmą się ślimakami), ale jak patrzę na te zdjęcia, to to straszne obrzydlistwo.
Lucy, jeszcze nie pod chmurką, ale popatrzę, gdzie ją znalazłaś
Heniu, pewnie, że fuj. Niby lubię te moje żabki, pilnuję, żeby ich nie rozdeptać, przenoszę z miejsca na miejsce, jak mi gdzieś przeszkadzają, zostawiam wodę w miseczce (ale nie bezinteresownie , liczę, że zajmą się ślimakami), ale jak patrzę na te zdjęcia, to to straszne obrzydlistwo.
Lucy, jeszcze nie pod chmurką, ale popatrzę, gdzie ją znalazłaś
- onectica
- Od: 16 sie 2012, o 17:31
No fotka wygląda, jak w ogrodzie zrobiona, albo na balkonie, a w każdym razie na słonecznym powietrzu
Ach to o to chodzi , to po prostu bluszcze zarosły fotel rattanowy, a słońca po południu nie brakuje.
- Anetta
- 1000p
- Od: 17 sie 2009, o 16:23
Adenium i to drzewko cytrusowe rewelka a takiego kaktusa to mam chyba i ja, i co podlewać go częściej mówisz?
- piasek pustyni
- Od: 10 cze 2012, o 11:33
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Basiu, aż musiałam wyguglować, co to jest kalamondyna - kompletnie ta roślinka nie jest mi znana, bo się w tym temacie nie obracam. Niemniej z tego co poczytałam, wydaje się fajna, a jeśli jeszcze do tego pięknie pachnie, to tylko pogratulować. Natomiast cieszą też pąki na Adenium i żaba w doniczce. Co Ty gadasz, że okropna - śliczna z niej mordka I pożyteczna, jak sama zauważyłaś, ale że się pcha do kaktusa... dziwne. Same oryginały u Ciebie
Gratuluję kwitnień i trzymam łapki aby wszystkie kwiaty na kalmondynie wytworzyły owocki i utrzymały je;)
A ta żabka/ropucha to tam się nie pokaleczyła tam?
Adenium kwitnie pierwszy raz?Kupione czy wysiane?
Oj chciałbym poczuć ten zapach kwitnącej kalamondyny
Adenium kwitnie pierwszy raz?Kupione czy wysiane?
Oj chciałbym poczuć ten zapach kwitnącej kalamondyny
Dziękuję wszystkim
Anetko, z multipleksem, to nie tylko o podlewanie chodzi (Phacobsowi).Napiszę, co zrobiłam ze swoimi: wystawiłam wczesną wiosną na powietrze, zaliczyły wielokrotnie temperatury blisko zera ( czy na minusie, to nie wiem, bo nie pilnowałam), a jak było ciepło, to dosyć często podlewałam i zasilałam. Chciałam sprawdzić, czy przeżyją . Żyją i dosyć dobrze się mają, ale to nie ma nic wspólnego z prawidłową uprawą kaktusów.
Żanetko, mordka może i śliczna, ale nie pocałowałabym, nawet gdyby to miał być królewicz z bajki
Pati, owoców z wszystkich kwiatów, to bym się nawet obawiała, bo te gałazki dosyć delikatne są, ale i tak chyba będzie sporo, bo wszystkie pszczółki zleciały się z okolicy.
Patryku, żabka chyba się pokłuła, ale przecież wiedziała w co się pakuje .
Adenium kupione kilka lat temu i była to roślina z sadzonki, nie z siewu, więc bez typowego kaudeksu. Z czasem korzenie ładnie zgrubiały, a i roślina bardzo chętnie kwitnie co roku.
Taki kwiatek rozwinął się na adenium
I taki
Jak to w lecie, stale coś kwitnie. Po raz pierwszy zakwitł mi hibiskus, kolor był niespodzianką, bo to gratis. Jest piękny, Dorotko .
Psianka rantonetti, początki kwitnienia
Lantany, też początki
Begonie
Hoja multiflora, wiem, że wszyscy mają, albo mieli i nie mają, bo im się znudziła, a u mnie kwitnie po raz pierwszy, a mam od jesieni
Anetko, z multipleksem, to nie tylko o podlewanie chodzi (Phacobsowi).Napiszę, co zrobiłam ze swoimi: wystawiłam wczesną wiosną na powietrze, zaliczyły wielokrotnie temperatury blisko zera ( czy na minusie, to nie wiem, bo nie pilnowałam), a jak było ciepło, to dosyć często podlewałam i zasilałam. Chciałam sprawdzić, czy przeżyją . Żyją i dosyć dobrze się mają, ale to nie ma nic wspólnego z prawidłową uprawą kaktusów.
Żanetko, mordka może i śliczna, ale nie pocałowałabym, nawet gdyby to miał być królewicz z bajki
Pati, owoców z wszystkich kwiatów, to bym się nawet obawiała, bo te gałazki dosyć delikatne są, ale i tak chyba będzie sporo, bo wszystkie pszczółki zleciały się z okolicy.
Patryku, żabka chyba się pokłuła, ale przecież wiedziała w co się pakuje .
Adenium kupione kilka lat temu i była to roślina z sadzonki, nie z siewu, więc bez typowego kaudeksu. Z czasem korzenie ładnie zgrubiały, a i roślina bardzo chętnie kwitnie co roku.
Taki kwiatek rozwinął się na adenium
I taki
Jak to w lecie, stale coś kwitnie. Po raz pierwszy zakwitł mi hibiskus, kolor był niespodzianką, bo to gratis. Jest piękny, Dorotko .
Psianka rantonetti, początki kwitnienia
Lantany, też początki
Begonie
Hoja multiflora, wiem, że wszyscy mają, albo mieli i nie mają, bo im się znudziła, a u mnie kwitnie po raz pierwszy, a mam od jesieni
-
- 200p
- Od: 1 mar 2012, o 14:18
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Cudne, hibiskus mi malutki kwitł na taki piękny czerwony kolor.Mam pytanie bo kupiłam na targach w Starym Polu w czerwcu Adenium.Widziałam tam okazy które były bardzo duże i oblepione kwiatami.Ahh piękne rośliny.Można je jakoś rozmnażać w inny sposób niż nasiona? Próbowałaś już tego kiedyś?
Witaj Dario, próbowałam, ale bezowocnie. Teraz już więcej wiem i próbuję ukorzenić pędy pozostałe po przycięciu moich roślin, czy się uda, nie wiem. Rośliny rozmnażane w ten sposób nie są tak atrakcyjne, jak te z wysiewu, bo nie mają brzuszka.