Pomidory-choroby i szkodniki cz.15
Re: Pomidory-choroby i szkodniki cz.15
@mnaimad .Wszystkie objawy na Twoich pomidorach powoduje;zgnilizna twardzikowa.Opryskaj rośliny którymś z tych preparatów;Rovral FOL 225 SC, Sumilex 500 SC,Topsin 500 SC.
Pozdrawiam klakier.
Pozdrawiam klakier.
Re: Pomidory z Rosji
piękne okazy, chciał bym jednak zapytać specjalistów , co może być przyczyną usychania kwiatostanów, nie wszystkie ale jednak część z grona mi odpada samoistnie . Przepraszam jeśli zakładam temat w złym dziale , ale tylko ten wątek oglądam od dłuższego czasu
Dzięki wielkie klakier7 za zidentyfikowanie tej choroby na tych szarych ususzonych łodygach.
Mam pytanie czy to przywiędnięcie krzaków i marszczenie skórki pomidorów od góry też jest objawem tej zgnilizny twardzikowej ??
Bo ja wynalazłem jeszcze, że moje krzaki mogło dopaść fuzaryjne więdnięcie (spowodowane jakimś grzybem glebowym atakującym system korzeniowy. I rzeczywiście kilka najgorszych krzaków które wyrwałem miało korzenie takie brązowawe(nie białe) i jak wziąłem paznokciem to schodziła ta wierzchnia skórka z korzenia taka jakby podgniła, miękka, wodnista a pod spodem biały cienki korzeń(ale nie mam zdjęcia-jutro dorzucę dla potomnych). Taka warstwa jakby martwa na wierzchu.
Odnośniki do stron usunięte.
Klakier 7 udzielił wiążącej odpowiedzi/Adm.
Jutro miałem jechać po Grevit albo Biosept. Na niektórych stronach zalecali też polecamy przez Ciebie Topsin.
Jeśli masz jakieś sugestie, który z nich wybrać i jaki?? Czy lepiej doglebowo/dokorzeniowo podlać(po ile np 0,5l? gotowego roztworu) czy oprysk. Z góry dzięki za jakąkolwiek podpowiedź, bo w tych sklepach z opryskami to czasami mało się znają. Lepiej mieć kilka sugestii do porównania i wyciągnąć najlepszą poradę.
A do podpowiedzi, że krzaki zagotowane to niemożliwe bo z przodu i tyłu są otwarte wielkie drzwi 4x2m dodatkowo z góry okna i po bokach. Szklarnia jest cała zabielona, że dzisiaj jak wszedłem ok 14 w pełnym słońcu w środku jak stałem,to tak jakbym stał pod drzewem w cieniu. Mało promieni się przebija. Temp ok 35stp.
Z ilością wody to się troszeczkę walnąłem z tym 2l/krzak bo 2litry wchodzi w pierścień dodatkowo leje wodę w koło i czasami poprawiam drugi raz dolewając do pierścienia. 2m3 na 350krzaków czyli ponad 5l średnio.
Ale dzięki za podpowiedzi.
Mam pytanie czy to przywiędnięcie krzaków i marszczenie skórki pomidorów od góry też jest objawem tej zgnilizny twardzikowej ??
Bo ja wynalazłem jeszcze, że moje krzaki mogło dopaść fuzaryjne więdnięcie (spowodowane jakimś grzybem glebowym atakującym system korzeniowy. I rzeczywiście kilka najgorszych krzaków które wyrwałem miało korzenie takie brązowawe(nie białe) i jak wziąłem paznokciem to schodziła ta wierzchnia skórka z korzenia taka jakby podgniła, miękka, wodnista a pod spodem biały cienki korzeń(ale nie mam zdjęcia-jutro dorzucę dla potomnych). Taka warstwa jakby martwa na wierzchu.
Odnośniki do stron usunięte.
Klakier 7 udzielił wiążącej odpowiedzi/Adm.
Jutro miałem jechać po Grevit albo Biosept. Na niektórych stronach zalecali też polecamy przez Ciebie Topsin.
Jeśli masz jakieś sugestie, który z nich wybrać i jaki?? Czy lepiej doglebowo/dokorzeniowo podlać(po ile np 0,5l? gotowego roztworu) czy oprysk. Z góry dzięki za jakąkolwiek podpowiedź, bo w tych sklepach z opryskami to czasami mało się znają. Lepiej mieć kilka sugestii do porównania i wyciągnąć najlepszą poradę.
A do podpowiedzi, że krzaki zagotowane to niemożliwe bo z przodu i tyłu są otwarte wielkie drzwi 4x2m dodatkowo z góry okna i po bokach. Szklarnia jest cała zabielona, że dzisiaj jak wszedłem ok 14 w pełnym słońcu w środku jak stałem,to tak jakbym stał pod drzewem w cieniu. Mało promieni się przebija. Temp ok 35stp.
Z ilością wody to się troszeczkę walnąłem z tym 2l/krzak bo 2litry wchodzi w pierścień dodatkowo leje wodę w koło i czasami poprawiam drugi raz dolewając do pierścienia. 2m3 na 350krzaków czyli ponad 5l średnio.
Ale dzięki za podpowiedzi.
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 22 mar 2012, o 10:57
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
U mnie pojawiła się 4-5 dni temu zaraza ziemniaczana i popryskałem w sobotę Acrobatem większość pomidorów ale że mi brakło to resztę popryskałem Curzate m 72,5 wp .
Podobno moje wykonanie oprysku może być nie skuteczne z tego co wyczytałem na forum a więc pytam który kupić Mildex, Infinito, Revus o ile będzie dostępny i kiedy wykonać tymi preparatami oprysk czy już wieczorem w poniedziałek .
Dodam że pomidory mam w gruncie .
Podobno moje wykonanie oprysku może być nie skuteczne z tego co wyczytałem na forum a więc pytam który kupić Mildex, Infinito, Revus o ile będzie dostępny i kiedy wykonać tymi preparatami oprysk czy już wieczorem w poniedziałek .
Dodam że pomidory mam w gruncie .
-
- Od: 30 sie 2013, o 16:03
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Zobaczysz czy choroba postępuje - jeśli tak to interwencyjnym jak najszybciej (ja bym we wtorek zrobiła, aby na 3 dzień było).
No i karencja nie minie, więc jeśli dojrzewają to się wydłuży...
No i karencja nie minie, więc jeśli dojrzewają to się wydłuży...
- Mirek19
- 1000p
- Od: 20 maja 2016, o 13:20
Sucha zgnilizna wierzchołkowa,
zostawić na krzaku,czy oberwać ?
Pozostałe owoce są zdrowe, choć jeszcze zielone..
pzdr.
Pozdrawiam, Mirek
Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym. Nie może on służyć przeciwko niemu w dniu jutrzejszym, ani każdym innym, następującym po tym terminie. Autor zastrzega sobie prawo zmiany poglądów.
Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym. Nie może on służyć przeciwko niemu w dniu jutrzejszym, ani każdym innym, następującym po tym terminie. Autor zastrzega sobie prawo zmiany poglądów.
- BozenaX
- 200p
- Od: 6 lut 2012, o 10:18
Pozostawić. Pozostałe opryskać saletrą wapniową lub cytrynianem wapnia.
-
- Od: 23 wrz 2010, o 14:43
- Kontakt:
Chciałam kupić w ogrodniczym Infinito ,ale Pani mi nie chciała sprzedać ,bo nie można nim pryskać pomidorów ,bo zmienia smak pomidorów i ten oprysk wycofali na pomidory Sama nie wiem co mam o tym myśleć. Na opakowaniu było napisane ,że na ogórki ,cebule i inne ,ale faktycznie nie było tam wspomniane o pomidorach...coś wiecie na ten temat?
- cantati
- Od: 10 lut 2012, o 17:00
Klakier7, dzięki za sprostowanie. Byłam na sto procent pewna, bo kilka lat temu dokładnie tak samo, po podsypaniu nawozem, zaczęły więdnąć mi krzaki, mimo częstego podlewania. Pomogło kilkakrotne mocne przelanie ziemi.klakier7 pisze:@mnaimad .Wszystkie objawy na Twoich pomidorach powoduje;zgnilizna twardzikowa.Opryskaj rośliny którymś z tych preparatów;Rovral FOL 225 SC, Sumilex 500 SC,Topsin 500 SC.
Pozdrawiam klakier.
Pelasiu, w Polsce Infinito nie ma rejestracji do stosowania na pomidora, stąd brak informacji na etykiecie. Pryskałam nim raz, ale żadnych zmian w smaku owoców nie zauważyłam.
Pozdrawiam, Dorota
- whitedame
- Od: 17 lut 2012, o 16:22
Infinito pryskałam raz w 2014 r, było to lato ciągłych deszczy i wilgoci ( przynajmniej na moim terenie). Zaraza szalała i żaden ze środków nie pomagał, co dzień nowe krzaki oblepione pomidorami szły na stos. Próbowałam wszystkiego co miałam + opryski skojarzone ( był to bodajże Ridomil Gold + Helm Cymi) nic nie pomogło, chorobę zatrzymał dopiero oprysk Infinito, następny zrobiłam Amistarem bo zrobiło się chłodno a wiadomo, że ten środek dobrze działa w takiej temperaturze.
Dla mnie ten środek to ostatnia deska ratunku.
Dla mnie ten środek to ostatnia deska ratunku.
Beata
Umysł jest jak spadochron. Nie działa, jeśli nie jest otwarty Frank Zappa
Umysł jest jak spadochron. Nie działa, jeśli nie jest otwarty Frank Zappa
Przyczyną tego że; Infinito 687,5 SC nie posiada w Polsce rejestracji w uprawie pomidora jest to, że firma Bayer stawia na naszym rynku na preparat: Pyton Concento 450 SC rozszerzając rejestrację o jego uprawę(na razie pod osłonami)Nie chce,by środki te konkurowały ze sobą.Zresztą, każda rejestracja kosztuje i ostatecznie znajduje swoje odzwierciedlenie w cenie, przez co, preparat staje się mniej konkurencyjny na rynku.Dlatego firmy występują o rejestrację raz,nie odnawiają jej, licząc w dobie internetu na naszą dobrą pamięć.I nie mylą się-co pokazuje forum.
@mnaimad.Według mojej wiedzy,wszystkie objawy,także przywiędnięcie krzaków i marszczenie skórki pomidorów, spowodowane jest zgnilizną twardzikową.Grzyb poraził wiązki przewodzące pomidora,ma on problem z dostarczeniem wody do górnych partii krzaka,w tym i do owoców.Zgnilizna twardzikowa zwana jest co prawda białą pleśnią,ale zmiany na korzeniu nie muszą być w tym kolorze.Ostatecznie jednak to TY, musisz zweryfikować moją diagnozę.Tu masz pomocne linki;
http://www.extension.umn.edu/garden/dia ... ilted.html
http://ipopom.inhort.pl/index.php?d=katalog&t=choroby
Jeżeli jest trafna,pozostaje użycie tylko ''ciężkiej chemii',Grevit i Biosept-odpada.
Ja polecam oprysk preparatem :Topsin 500 SC na zmianę z jakimś fungicydem zawierającym związki pochodne strobiluryny.Preparat musi być dopuszczony do użycia w uprawach pod osłonami np.Amistar Opti 480 SC.
Pozdrawiam klakier.
@mnaimad.Według mojej wiedzy,wszystkie objawy,także przywiędnięcie krzaków i marszczenie skórki pomidorów, spowodowane jest zgnilizną twardzikową.Grzyb poraził wiązki przewodzące pomidora,ma on problem z dostarczeniem wody do górnych partii krzaka,w tym i do owoców.Zgnilizna twardzikowa zwana jest co prawda białą pleśnią,ale zmiany na korzeniu nie muszą być w tym kolorze.Ostatecznie jednak to TY, musisz zweryfikować moją diagnozę.Tu masz pomocne linki;
http://www.extension.umn.edu/garden/dia ... ilted.html
http://ipopom.inhort.pl/index.php?d=katalog&t=choroby
Jeżeli jest trafna,pozostaje użycie tylko ''ciężkiej chemii',Grevit i Biosept-odpada.
Ja polecam oprysk preparatem :Topsin 500 SC na zmianę z jakimś fungicydem zawierającym związki pochodne strobiluryny.Preparat musi być dopuszczony do użycia w uprawach pod osłonami np.Amistar Opti 480 SC.
Pozdrawiam klakier.
- Maraga
- Od: 5 lut 2011, o 13:05
mnaimad!
Zaintrygowana Twoim wpisem i zdjęciami krzaków pomidorowych poprosiłam
o pomoc w rozpoznaniu problemu.
Podał link:
http://programs.ifas.ufl.edu/u-scout/To ... sis.html#1
dodam jeszcze to:
http://ipopom.inhort.pl/index.php?d=opis&id=331
Porównaj, czy objawy podobne.
Zaintrygowana Twoim wpisem i zdjęciami krzaków pomidorowych poprosiłam
o pomoc w rozpoznaniu problemu.
Podał link:
http://programs.ifas.ufl.edu/u-scout/To ... sis.html#1
dodam jeszcze to:
http://ipopom.inhort.pl/index.php?d=opis&id=331
Porównaj, czy objawy podobne.
-
- Od: 4 mar 2010, o 00:10
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Pomidory z Rosji
wojtasek pisze:piękne okazy, chciał bym jednak zapytać specjalistów , co może być przyczyną usychania kwiatostanów, nie wszystkie ale jednak część z grona mi odpada samoistnie . Przepraszam jeśli zakładam temat w złym dziale , ale tylko ten wątek oglądam od dłuższego czasu
wojtasek
No widzisz, to błąd skupiać się na jednym tylko wątku i do tego na tzw. opisowym.
Jest kilka wątków na temat problemów z uprawą pomidora na naszym forum.
A wracając do meritum - usychanie kwiatostanów jest spowodowane wieloma czynnikami:
wysoka temperatura i brak zapylenia, szara pleśń, niedobory składników czyli błędy w nawożeniu itd.
Proponuję Ci jednak użyć wyszukiwarki i poczytać szerzej na przywołany temat - cały czas się tu uczymy.
Pozdrawiam
Jerry
Jerry