A co ma się dziać od podlewania samą wodą? Może coś by się zmieniło, gdybyś podlewała samym biohumusem.zaklinaczka pisze:... jak dotąd nic się nie dzieje
Papryczka chili-jak pielęgnować cz.6
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 17 kwie 2013, o 12:13
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Papryczka chili-jak pielęgnować cz.6
-
- 200p
- Od: 8 lut 2017, o 13:53
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Saute
- 200p
- Od: 24 lut 2017, o 23:20
Ja rozpusciłem w wodzie obornik granulowany. Na 5 litrów dalem tego z litr granulatu. Bardzo fajnie się rozpuścił i mam teraz 5 litrów czarno brunatnej zawiesiny. Zamierzam to dodawać do wody do podlewania i właśnie myślę jakie rozcieńczanie 1:10 będzie ok. ?
Andrzej
-
- 10p - Początkujący
- Od: 16 mar 2017, o 12:49
Koleżanki i Koledzy,
Mam pytanie odnośnie nawozów - czy ta firma Ekodarpol, która produkuje Biohumus jest ok do papryczek?
I kolejna sprawa, czy lepiej używać z opisem do pomidorów, czy nie ma znaczenia i może być również uniwersalna? Oczywiście chodzi mi o nawóz w płynie.
Pozdrawiam
Robert
Mam pytanie odnośnie nawozów - czy ta firma Ekodarpol, która produkuje Biohumus jest ok do papryczek?
I kolejna sprawa, czy lepiej używać z opisem do pomidorów, czy nie ma znaczenia i może być również uniwersalna? Oczywiście chodzi mi o nawóz w płynie.
Pozdrawiam
Robert
Ja zacząłem nawozić od 2pary liści właściwych, w growboxie to jakieś 2tyg od wysiewu.
-
- 200p
- Od: 8 lut 2017, o 13:53
jaki obornik, kurzy?Saute pisze:Ja rozpusciłem w wodzie obornik granulowany
Milena
- Saute
- 200p
Nie, na worku pisze, że bydlęcy. Nigdy w ten sposób nie nawoziłem rozsad, a nie chciałbym je popalić. Może po próbuje na kilku krzaczkach.
Andrzej
- BobejGS
- Od: 31 lip 2013, o 17:44
- Kontakt:
U mnie też nie obyło się bez poparzeń. Mimo dodatkowej osłony przed pełnym słońcem.
- Saute
- 200p
U mnie stoją już trzeci dzień i noc na południowym balkonie i na razie odpukać wszytko ok. Co prawda dwa gatunki super hotów nie wystawiłem, 7 Pot Lucy i Fatalli Gourmet Jigsaw, bo te mam z przeznaczeniem do doniczek
Andrzej
-
- Od: 17 kwie 2013, o 12:13
Certyfikat biohumusu firmy Ekodarpol.
Pomijając fakt, że ma nieodpowiedni stosunek N:P:K czyli 7:3:3 zamiast 2:3:4, to jeszcze używany w zalecanym rozcieńczeniu nic nie daje ze względu na znikomą zawartość makroelementów. Żeby dostarczyć roślinie odpowiednią ilość azotu należy używać biohumus w rozcieńczeniu 160 ml + 840 ml wody. To 2/3 szklanki w litrze a nie jakaś śmieszna zakrętka.
Pomijając fakt, że ma nieodpowiedni stosunek N:P:K czyli 7:3:3 zamiast 2:3:4, to jeszcze używany w zalecanym rozcieńczeniu nic nie daje ze względu na znikomą zawartość makroelementów. Żeby dostarczyć roślinie odpowiednią ilość azotu należy używać biohumus w rozcieńczeniu 160 ml + 840 ml wody. To 2/3 szklanki w litrze a nie jakaś śmieszna zakrętka.
- Marconi_exe
- 1000p
- Od: 10 kwie 2010, o 00:03
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Ciekawe rzeczy podajesz, a innych firm też masz certyfikaty biohumusów?
Jednak podlewanie z zakrętką na 2L też musi coś dawać bo inaczej moje papryki by już były żółte gdyby nic nie dostawały tylko wodę.
Jednak podlewanie z zakrętką na 2L też musi coś dawać bo inaczej moje papryki by już były żółte gdyby nic nie dostawały tylko wodę.
Pan stworzył z ziemi lekarstwa, a człowiek mądry nie będzie nimi gardził. Syracha 38
Marek
Marek
- BobejGS
- Od: 31 lip 2013, o 17:44
- Kontakt:
Wbrew pozorom nawóz zawarty w podłożu daje dobry bufor do produkcji rozsady.
Co do humusów i biohumusów, to Ja raczej bym je lał na poletko, niż na dokarmianie rozsady.
Co do humusów i biohumusów, to Ja raczej bym je lał na poletko, niż na dokarmianie rozsady.
-
- 100p
- Od: 27 lut 2016, o 00:31
Debiutując z ostrymi paprykami, też je przycięłam, bo tak gdzieś wyczytałamLyanna pisze:Niektórzy przycinają specjalnie, żeby papryka się bardziej rozgałęziała. A tu widzę, że niektórzy przeciwnie, obrywają wilki .
Wyglądają np. tak - z lewej Scarlet Lantern, z prawej Cayenne Red.
Myślałam, że dobrze robię przycinając, zwłaszcza, że do czasu wysadzenia do donic na dwór jest jeszcze sporo czasu.
W przyszłym roku najwyżej nie będę ciąć, teraz już za późno.