Pomidory-choroby i szkodniki cz.16
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 17 kwie 2013, o 12:13
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Pomidory-choroby i szkodniki cz.16
Trochę to wszystko dziwnie wygląda. Takie zmiany występują głównie u forumków "szczędnie "gospodarujących nawozami.
Od razu doradź człowiekowi podlanie azotem w płynie. Tylko tak można im pomóc:aria pisze:Nie podlewaj tak dużo i daj nawóz z azotem. Spróbuj na paru krzakach. Koniecznie napisz czy się poprawiło.
kaLo pisze: wykopać i posadź poza tunelem, tam gdzie nie było tak nawożone.
Darbo Ciebie też to tyczy A w to miejsce sałata...duuużo sałaty, później ją na kompost do trocinkarthyer pisze:Od razu doradź człowiekowi podlanie azotem w płynie. Tylko tak można im pomóc:aria pisze:Nie podlewaj tak dużo i daj nawóz z azotem. Spróbuj na paru krzakach. Koniecznie napisz czy się poprawiło.kaLo pisze: wykopać i posadź poza tunelem, tam gdzie nie było tak nawożone.
Dobrze, że okazało się jakich mamy na forum "specjalistów" od uprawy pomidorów
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 8&start=84
http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... &start=546
Wszyscy z poskręcanymi czubkami pomidorów, zbielałymi listkami na czubkach szukajcie w postach Kozuli ratunku dla swoich upraw. Ja nie mam czasu każdemu szukać i linkować odpowiedni fragment, przeszukajcie czerwiec, taka pogoda występuje cyklicznie i takie same objawy mają pomidory pod folią.
Wszyscy z poskręcanymi czubkami pomidorów, zbielałymi listkami na czubkach szukajcie w postach Kozuli ratunku dla swoich upraw. Ja nie mam czasu każdemu szukać i linkować odpowiedni fragment, przeszukajcie czerwiec, taka pogoda występuje cyklicznie i takie same objawy mają pomidory pod folią.
Ja Ci pomogę http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 6#p4789076aria pisze:Ja nie mam czasu każdemu szukać i linkować odpowiedni fragment
solaris37
jest dobry nawóz "Magiczna Siła Startowy" . Typ nawozu WE NPK 10+52+ 10 do nawożenia zasadniczego oraz do nawożenia dolistnego interwencyjnego.
Dobry w przypadku zahamowania wzrostu jest też stymulator wzrostu "Superplon K".
pozdrawiam amma
jest dobry nawóz "Magiczna Siła Startowy" . Typ nawozu WE NPK 10+52+ 10 do nawożenia zasadniczego oraz do nawożenia dolistnego interwencyjnego.
Dobry w przypadku zahamowania wzrostu jest też stymulator wzrostu "Superplon K".
pozdrawiam amma
-
- Od: 17 kwie 2013, o 12:13
To po co kazałaś dr_ponuremu dołożyć azotu i ograniczyć podlewanie specjalistko jeżeli to sprawa fizjologiczna ?aria pisze:Dobrze, że okazało się jakich mamy na forum "specjalistów" od uprawy pomidorów
Ooo już 'specjaliści' nie są wymienieni? kaLo, karthyer i pelikano11 wygumkowani Aria, pomogłem?
- BobejGS
- Od: 31 lip 2013, o 17:44
- Kontakt:
Przyganiał kociął garnkowi, a sam smolił.
Nie ma co rwać włos na czworo(myśle jednak że więcej tu specjalistów). Najgorszą odpowiedzią jest brak odpowiedzi. Z drugiej strony, jak ktoś chce dawać porady, niech pokaże opisami i fotorelacjami, że to co mówi ma jakieś poparcie. Internet jak papier przyjmie wszystko, a co naprawde ktoś ma w ogródku, to już tylko ta osoba wie.
Jak miałem więcej czasu, to sam udzielałem porad, teraz nie mam czasu, by swoimi pomidorami(w sumie nie tylko nimi) się porządnie zająć, to co będe komuś rady dawał.
Cieszę się że są tu na FO osoby chętne udzielania porad i proszę nie ciśnijcie jeden drugiemu, a może prześcigajcie się pokazując jakie zdrowe pomidory macie i jak pięknie zawiązują i plonują. Jest tyle wątków pomidorowych.
Nie ma co rwać włos na czworo(myśle jednak że więcej tu specjalistów). Najgorszą odpowiedzią jest brak odpowiedzi. Z drugiej strony, jak ktoś chce dawać porady, niech pokaże opisami i fotorelacjami, że to co mówi ma jakieś poparcie. Internet jak papier przyjmie wszystko, a co naprawde ktoś ma w ogródku, to już tylko ta osoba wie.
Jak miałem więcej czasu, to sam udzielałem porad, teraz nie mam czasu, by swoimi pomidorami(w sumie nie tylko nimi) się porządnie zająć, to co będe komuś rady dawał.
Cieszę się że są tu na FO osoby chętne udzielania porad i proszę nie ciśnijcie jeden drugiemu, a może prześcigajcie się pokazując jakie zdrowe pomidory macie i jak pięknie zawiązują i plonują. Jest tyle wątków pomidorowych.
-
- 500p
- Od: 10 kwie 2014, o 20:11
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Kupiłem Azofosce i gips budowlany. Azofoskę ma rozpuścić w wodzie czy podsypać krzaki? Jeśli rozpuścić to w jakim stężeniu? Gips rozsypać wokół krzaka - ile na krzak? Gips mam rozsypać tylko wokół chorych krzaków czy wszystkie pod folią, razem z tymi zdrowymi?kaLo pisze:Śolaris37 była mowa o podlewaniu, to napisałem o Azofosce i Hydrokompleksie. Typowo dolistnym fosforowym jest Fostar z Intermaga. Dawałeś może popiół ? Znasz pH? Wstaw fotki całych krzaków zdrowych i chorych. Czy te chore sztuki są obok siebie, czy w różnych miejscach?
Nie dawałem nigdy popiołu. Teściowa mówiła, że gdzieś był kwasomierz, jak znajdę to zmierzę pH. Chore sztuki są w różnych miejscach, rosną na przemian ze zdrowymi.
Ta sama odmiana rośnie obok siebie (ok. 40 cm) Jeden ładnie rośnie i ma kwiaty, drugi chyba niebawem uschnie Wsadzone w tym samym terminie.
Pozdrawiam Krzysiek
Myślę, że wszystkie cytaty Kozuli są bardzo potrzebne w tym wątku, jak ktoś czytając znajdzie coś na temat aktualnie pokazywanych chorób niech wrzuca śmiało linka. Pokazywanie własnych pomidorów zanim się napisze, nie jest wymagane
- ekopom
- -Moderator Forum-.
- Od: 3 cze 2010, o 17:32
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Krzysiek, sprawdź czy przypadkiem drutowiec nie gryzie korzeni. Najlepiej go wyrwać, bo i tak w tym miejscu nie ma szans na rośnięcie i jeśli to wina zasolenia, to daj w to miejsce innej ziemi i posadź na nowo. Przynajmniej znajdziesz przyczynę, bo widać po sadzonce, że zaczął rosnąć i po pewnym czasie zaczęły się kłopoty .
pozdrawiam Ludwik
Uprawa pomidorów na zbiór jesienny
Uprawa pomidorów na zbiór jesienny
-
- 500p
- Od: 10 kwie 2014, o 20:11
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
No właśnie zaczęła rosnąć i po ok 2 tygodniach zaczęły się kłopoty. Niecałe 40 cm rośnie ta sama odmiana i nie ma z nią problemu - dziwne Da się sprawdzić jakie jest zasolenie? Mam wykopać krzaka, dać nowej ziemi w to miejsce i wsadzić z powrotem?
Pozdrawiam Krzysiek