Papryczka chili/ odmiany-jak pielęgnować cz.7
-
- Przyjaciel Forum - silver
- Od: 6 sty 2013, o 00:06
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Papryczka chili/ odmiany-jak pielęgnować cz.7
Zielonej próbowałem i faktycznie jest tak jak opisujesz Beata. Najostrzejsza jest przy nasionach. Marynowana również. Niestety zielona smakowała nijako, taka ostra zielenina. Smaku papryki zupełnie nie wyczułem.
Polska moją Ojczyzną. Andrzej
-
- 100p
- Od: 27 lut 2016, o 00:31
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Dzięki, pewność da degustacjakaLo pisze:Jak to z prawdą bywa, zwykle leży po środku . https://www.pepperscale.com/cheiro-roxa/ podają, że ma 80-100 tys. SHU.
- Marconi_exe
- 1000p
- Od: 10 kwie 2010, o 00:03
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Co z Aji Charapita? Wyszukiwarka forumowa niewiele znalazła. Użytkownik Turtle uprawiał 2 lata wstecz lecz ani zdjęć ani relacji nie zamieścił. Zakupiłem nasiona, są bardzo drobne. Kiedy najlepiej ją wysiewać?
https://i.pinimg.com/736x/99/a4/e6/99a4 ... chilis.jpg
https://i.pinimg.com/736x/99/a4/e6/99a4 ... chilis.jpg
Pan stworzył z ziemi lekarstwa, a człowiek mądry nie będzie nimi gardził. Syracha 38
Marek
Marek
- whitedame
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 17 lut 2012, o 16:22
docentandrzej napisał
Dzisiaj, z lekkim opóźnieniem zaczęłam sezon paprykowy 2018
miało byc mniej ale jak zwykle się nie udało. Na pewno jeszcze wysieję Jalapeno może Mulato Isleno i basta
Oprócz tego zimuję jeszcze 4 krzewy: Caroline Repper, Biquinho Red i Yellow oraz Trynidad Perfume.
Faktycznie ta papryka jest dość późna. Siałam ją początkiem stycznia a owoce dojrzewały dopiero w sierpniu.Dzwonki (bishops crown) to najbardziej niewdzięczna odmiana jaką posiadałem. Zbyt późno zawiązuje u mnie owoce i niestety zawsze zrywałem, poza kilkoma sztukami jeszcze zielone owoce.
Dzisiaj, z lekkim opóźnieniem zaczęłam sezon paprykowy 2018
miało byc mniej ale jak zwykle się nie udało. Na pewno jeszcze wysieję Jalapeno może Mulato Isleno i basta
Oprócz tego zimuję jeszcze 4 krzewy: Caroline Repper, Biquinho Red i Yellow oraz Trynidad Perfume.
Beata
Umysł jest jak spadochron. Nie działa, jeśli nie jest otwarty Frank Zappa
Umysł jest jak spadochron. Nie działa, jeśli nie jest otwarty Frank Zappa
- Dziunia87
- Od: 8 sty 2013, o 09:02
Czołem Kochani!!!
Po sporej przerwie chyba pora znowu wrócić do gry Oby starczyło mi zapału do zbiorów....
Wyłożyłam przed chwilą na waciki:
1. Fish Pepper - bardzo dekoracyjna odmiana o liściach variegata i pasiastych owocach
2. Piri Piri Ghana
3. Thai Chili Denechai
4. S(i)errano
5. Serrano De Sol
6. Peters Pepper Orange (papryfiutek)
7. Jalapeno Mucho Nacho
W tym sezonie postawilam na odmiany dające się zjeść na surowo (na kanapki, tosty etc), grubościenne do marynowania i ozdobne śliczności
Czekam jeszcze na przesyłkę z nasionkami z Włoch
Obfitych wschodów, kwitnienia i plonów!!!
Sylwia
Po sporej przerwie chyba pora znowu wrócić do gry Oby starczyło mi zapału do zbiorów....
Wyłożyłam przed chwilą na waciki:
1. Fish Pepper - bardzo dekoracyjna odmiana o liściach variegata i pasiastych owocach
2. Piri Piri Ghana
3. Thai Chili Denechai
4. S(i)errano
5. Serrano De Sol
6. Peters Pepper Orange (papryfiutek)
7. Jalapeno Mucho Nacho
W tym sezonie postawilam na odmiany dające się zjeść na surowo (na kanapki, tosty etc), grubościenne do marynowania i ozdobne śliczności
Czekam jeszcze na przesyłkę z nasionkami z Włoch
Obfitych wschodów, kwitnienia i plonów!!!
Sylwia
-
- Od: 23 wrz 2010, o 14:43
- Kontakt:
Czy papryka Cayene to to samo co papryka peperoni?
Przeczytałam w necie ,że to najmniej ostra papryk z ostrych papryczek. Cayene mam nasiona,a peproni nie.
Może ktoś wie w jakiej firmie nasienniczej sprzedają nasiona Peperoni? Coś nie mogę odnaleźć w necie...
Asia
Przeczytałam w necie ,że to najmniej ostra papryk z ostrych papryczek. Cayene mam nasiona,a peproni nie.
Może ktoś wie w jakiej firmie nasienniczej sprzedają nasiona Peperoni? Coś nie mogę odnaleźć w necie...
Asia
-
- Od: 22 lut 2011, o 18:41
Nie zgodzę się z tym , że dzwonek jest atrakcyjny tylko ze względu na kształt .
Ma cienką skórkę , smak faszerowanej dobry , łagodnie pikantny , ale nie palący .
Na ten rok jej nie sieję , bo mam inne do wypróbowania , ale jeszcze do niej wrócę .
Spróbuję ją ciąć bo u mnie to był wielki krzak , tylko trochę ją ogłowiłam .
Ma cienką skórkę , smak faszerowanej dobry , łagodnie pikantny , ale nie palący .
Na ten rok jej nie sieję , bo mam inne do wypróbowania , ale jeszcze do niej wrócę .
Spróbuję ją ciąć bo u mnie to był wielki krzak , tylko trochę ją ogłowiłam .
- SandraABC
- 1000p
- Od: 28 kwie 2011, o 23:38
Testowałam już różne opcje wysiewania na wacikach / papierze i mój odwieczny problem to przemieszczanie się nasionek (dużo wody, sporo nieuwagi bo co chwilę gdzieś coś trzeba przestawić), na weekendy wyjeżdżam więc przeważnie zalewałam mocniej i stawiałam na parapecie - a niemąż przestawiał i nie zwracał uwagi. Do tego nazwy pisane różnymi mazidłami i też nie zawsze do końca było wiadomo co jest co ...
I oto wczoraj mnie olśnilo - plastikowe pojemniczki na każdą odmianę...
Carrefour lub inny market - najtańsze podgrzewacze w plastikowych osłonkach Na dniach startuję ponownie z wysiewami
I oto wczoraj mnie olśnilo - plastikowe pojemniczki na każdą odmianę...
Carrefour lub inny market - najtańsze podgrzewacze w plastikowych osłonkach Na dniach startuję ponownie z wysiewami
- mymysteryy
- Od: 6 sie 2014, o 07:58
Sandra plastikowe wytłaczanki po jajkach, nakrętki z butelek, pojemniki do kostek lodu.
Pozdrawiam
Ula
Ula
- SandraABC
- 1000p
- Od: 28 kwie 2011, o 23:38
pojemników do lodu brak i raczej nie zakupię bo używam worków :P
Wytłaczanki jak na złość tylko papierowe - też w nich próbowałam ale to porażka na całej inii była
A nakrętki co uzbieram to lądują w szkole na zbiórce
Ja wiem,że jest dużo opcji różnych, ale to mi wpadło w oko - tym bardziej że u mnie zużycie spore, ładne , zgrabne z prostym dnem i przeźroczyste także wszystko widać
Wytłaczanki jak na złość tylko papierowe - też w nich próbowałam ale to porażka na całej inii była
A nakrętki co uzbieram to lądują w szkole na zbiórce
Ja wiem,że jest dużo opcji różnych, ale to mi wpadło w oko - tym bardziej że u mnie zużycie spore, ładne , zgrabne z prostym dnem i przeźroczyste także wszystko widać