Wszystko o pomidorach cz. 16
-
- 50p
- Od: 7 mar 2019, o 20:27
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Wszystko o pomidorach cz. 16
WItam.
TAki mały problem na cito... Czy usunięcie kwiatów które kwitną za wcześnie czyli np podczas sadzenia spowoduje że o jedno grono w ogólnym rachunku bedzie mniej? NIgdy tego nie robiłem, w czwartek sadzenie pomidorów( teraz się hartują) a mam 5-6 krzaków gdzie kwiatki łądnie kwitną, na razie po jednym.
Usuwać oczywiście te kwitnące , a reszte zalązków zostawić?
TAki mały problem na cito... Czy usunięcie kwiatów które kwitną za wcześnie czyli np podczas sadzenia spowoduje że o jedno grono w ogólnym rachunku bedzie mniej? NIgdy tego nie robiłem, w czwartek sadzenie pomidorów( teraz się hartują) a mam 5-6 krzaków gdzie kwiatki łądnie kwitną, na razie po jednym.
Usuwać oczywiście te kwitnące , a reszte zalązków zostawić?
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 22 lut 2011, o 18:41
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Nawet jeśli sadzę kwitnącą rozsadę żadnych kwiatów nie usuwam . Zdarzało mi się , że
sadziłam nawet z zawiązanymi pomidorkami .
sadziłam nawet z zawiązanymi pomidorkami .
- Rzepka
- Od: 30 mar 2014, o 14:55
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Ja też nigdy nie usuwałam kwiatków i małych zalążków, jak roślina nie da rady wyżywić, to sama się pozbędzie
Może pomyliłeś z regulacją gron, jak już krzaki są większe i jest dużo zawiązanych pomidorków, niektórzy selekcjonują ilość owoców w gronie, dokonują selekcji, żeby pozostałe owoce były większe.
Pozdrawiam Irena
Może pomyliłeś z regulacją gron, jak już krzaki są większe i jest dużo zawiązanych pomidorków, niektórzy selekcjonują ilość owoców w gronie, dokonują selekcji, żeby pozostałe owoce były większe.
Pozdrawiam Irena
-
- 50p
TEz tak robiłem , ale dużo naczytałem się o tym aby obrywać. W dodatku jAkoś mi coś odbiło i uznałem pomidorki pomęczyć bez wody(podlewanie co 3 dni) i się obraziły. Dolne liscie jeden lub nawet dwa to do oberwania bo zeżółkły strasznie, całe pomidorki zrobiły się lekko przywiędłę, jedynie wierzchołek wzrostu jest w formie. Dziś dostaną dawke wody większą, ostatnią przed wysadzaniem.
Co ciekawe mam 2 krzaki Betaluxa i nie kwitnie, a BAwole i read pear mają kwiatki.
Co ciekawe mam 2 krzaki Betaluxa i nie kwitnie, a BAwole i read pear mają kwiatki.
- Rzepka
Ja podlewam sadzonki pomidorów w półlitrowych pojemnikach co cztery, pięć dni, zależy od pogody na zewnątrz, więc trzy dni to nie jest zbyt rzadko.
Jesteś pewny , że to Betalux?
Siałam go przez kilka sezonów, o tej porze nie tylko kwitł, miał już zalążki owoców.
Pozdrawiam Irena
Jesteś pewny , że to Betalux?
Siałam go przez kilka sezonów, o tej porze nie tylko kwitł, miał już zalążki owoców.
Pozdrawiam Irena
-
- 50p
Tak, Betalux. Z całej zabawy z pomidorami jednego jestem pewien... odmiany hehe. Też mają już zawiązki ale to np bawole serce jako pierwsza odmiana ma kwiatek;) TREaz już nie ma na co czekać, skrócone hartowanie do 2 dni i wysadzanie żeby jak najszybciej pomidor się ukorzenił.
- Rzepka
Uważaj, żebyś za bardzo nie przyspieszył z tym szybkim hartowaniem
Chyba nie da rady zahartować przez dwa dni?
Swoje koktailówki do pojemników hartowałam przez dwa tygodnie, są już w docelowych, ale i tak pilnuję, żeby za dużo słońca nie miały.
Mimo, że uprawiam pomidorki ze swojej rozsady od kilkunastu lat, to i tak co roku zdarza mi jakieś przypalić, inne rozsady też, więc nie mogę za bardzo się mądrzyć, cóż, człowiekowi się wydaje, że pod tą gruszką jest głęboki cień, ale potem słoneczne promienie się przedzierają i zbiera się sadzonki z białawymi liśćmi.
Pozdrawiam Irena
Chyba nie da rady zahartować przez dwa dni?
Swoje koktailówki do pojemników hartowałam przez dwa tygodnie, są już w docelowych, ale i tak pilnuję, żeby za dużo słońca nie miały.
Mimo, że uprawiam pomidorki ze swojej rozsady od kilkunastu lat, to i tak co roku zdarza mi jakieś przypalić, inne rozsady też, więc nie mogę za bardzo się mądrzyć, cóż, człowiekowi się wydaje, że pod tą gruszką jest głęboki cień, ale potem słoneczne promienie się przedzierają i zbiera się sadzonki z białawymi liśćmi.
Pozdrawiam Irena
-
- Od: 7 kwie 2011, o 19:21
Mam do was ogromną prośbę, możecie mi napisać które odmiany nadaja sie do tunelu, a które posadzić do gruntu ?
Ogólnie nie planowałem w tym roku tunelu, ale zrobiłem jakoś tak wyszło.
Shuntukski Velikan
Honey Moon --- znalazłem info, że ktoś sadził w tunelu
Brandywine Sudduth's Strain --- tunel ?
Chockolate Stripes
Malakhitovaya Skatulka
Gargamel Indygo
100 Pudov --- tunel
Pink Passion --- tunel bo niski, samokończący, jak przestanie owocować, w jego miejsce powędruje jakas odmiana na zbiór jesienny, taki pomysł mam
Katia --- podobno też nadaje się w tunel
Janek -- grunt
Darbo
Black Sea Man
Amana Orange
Caro Rich
K/149
Banded Amazon
Megagronek- grunt
Winogronek - grunt
Tunel ma najniższym miejscu 150cm, a w szczycie 190cm
Ogólnie nie planowałem w tym roku tunelu, ale zrobiłem jakoś tak wyszło.
Shuntukski Velikan
Honey Moon --- znalazłem info, że ktoś sadził w tunelu
Brandywine Sudduth's Strain --- tunel ?
Chockolate Stripes
Malakhitovaya Skatulka
Gargamel Indygo
100 Pudov --- tunel
Pink Passion --- tunel bo niski, samokończący, jak przestanie owocować, w jego miejsce powędruje jakas odmiana na zbiór jesienny, taki pomysł mam
Katia --- podobno też nadaje się w tunel
Janek -- grunt
Darbo
Black Sea Man
Amana Orange
Caro Rich
K/149
Banded Amazon
Megagronek- grunt
Winogronek - grunt
Tunel ma najniższym miejscu 150cm, a w szczycie 190cm
Piotr
- Maraga
- Od: 5 lut 2011, o 13:05
kinia34
Czas na pikowanie.
Czas na pikowanie.
- Rzepka
Rolnik 90, ja rosyjskich odmian nie daję do tunelu, moim zdaniem, mają tam za ciepło, wyjątek robię dla Minusinskich i wszelkich nowostek.
Megagrona, za poradą Witka Faworyta, sadzę przy wejściu do tunelu, chyba lubi taki przewiew, bo bardzo ładnie mi owocuje, wcześniej sadziłam do donic, gruntu, skrzyń, tam nie był tak plenny.
Ciekawe będzie obserwować dwarfy w tunelu, dotychczas nie spotkałam się z taką uprawą, ja swoimi obsadzam donice, skrzynie, nadwyżki do gruntu.
Pozdrawiam Irena
Megagrona, za poradą Witka Faworyta, sadzę przy wejściu do tunelu, chyba lubi taki przewiew, bo bardzo ładnie mi owocuje, wcześniej sadziłam do donic, gruntu, skrzyń, tam nie był tak plenny.
Ciekawe będzie obserwować dwarfy w tunelu, dotychczas nie spotkałam się z taką uprawą, ja swoimi obsadzam donice, skrzynie, nadwyżki do gruntu.
Pozdrawiam Irena
- darbo
- Od: 20 mar 2011, o 13:33
Rolnik90 Z tych co podałeś to Honey Moon F1 idealny pod osłony.
Co do reszty to zgadzam się z Irenką.
Co do reszty to zgadzam się z Irenką.
Pozdrawiam
Dariusz
Dariusz
-
- 100p
- Od: 13 lut 2014, o 20:26
W sobotę wysadziłem pomidory siane 17 marca i 1 kwietnia do szklarni, pierwsze były już przeciągnięte, a te drugie były w sam raz do wysadzenia , hartowałem jeden dzień, po posadzeniu temperatura w nocy spadła do 2 stopni i wytrzymały.