Mrówki i metody ich zwalczania. - 1cz.
Re: Mrówki i metody ich zwalczania. - 1cz.
Witam, w tym roku mrówki + mszyce występują w gigantycznych ilościach .Mszyce traktuję mydłem, mrówki żrą co maja na drodze.U mnie głównie sałatę i cebulę.Będę wypróbowywała część sposobów - poza solą .We wcześniejszych wątkach ( 2008 lub 2009 r) ktoś polecał preparat owadobójczy w proszku dla psów o nazwie Sunia.Przy tegorocznej pladze można spróbować i tego.Pozdrawiam
- danutka66
- 500p
- Od: 11 sie 2006, o 15:59
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Powyższy mój problem z mrówami w lubczyku:
-nie poskutkował czosnek,cebula,soda,proszek do pieczenia
-poskutkował bross na mrówki
-nie poskutkował czosnek,cebula,soda,proszek do pieczenia
-poskutkował bross na mrówki
Mam problem z mrowkami w donicach kwiatowych ... Zakladaja sobie gniazda i rosliny przestaja rosnac. Czy ktos sie juz z tym spotkal? Nie chcialybym uzywac preparatow chemicznych, a proszek do pieczenia to przeciez weglan sodu (soda) - dziala na mrowki tym samym sposobem co zwykla sol kuchenna. Niestety tak samo zasala glebe, roslinom nie tyle przeszkadza chlor co wlasnie sod, ktory rowniez zabija mrowki (i nas - w odpowiedniej ilosci). Przeczytalam cale forum i jedynym sposobem ktory moglabym sprobowac jest cynamon, czy on rzeczywiscie sie sprawdza?
Z gory dziekuje!
PS Polskich liter uzywac nie moge wiec prosze nie dodawac komentarzy nie pomoga.
Z gory dziekuje!
PS Polskich liter uzywac nie moge wiec prosze nie dodawac komentarzy nie pomoga.
Witam,
ten rok naprawdę obfituje w plagę mrówek. Wychodzą mi nawet na stopniach do domu między fugami płytek. Koszmar.
Ale chciałem się podzielić swoimi spostrzeżeniami. Mrówki mam od zawsze. Są lata że jest ich mniej, a są lata że jest ich cała masa jak tego roku. Od 2 lat zacząłem stosować boraks wymieszany z cukrem pudrem, mniej więcej duża łyżka boraksu i mała łyżeczka cukru pudru.
Pierwszy raz wysypałem mieszankę na kopce na trawie i po jednym dniu mrówki zniknęły. Po tygodniu miejsce kopczyków zamieniły się w sucha trawę i teraz na trawniku mam białe plamy.
Być może że zastosowałem zbyt dużą ilość mieszanki, albo mrówki doprowadziły. Kupiłem sporo boraksu i zacząłem więcej po nim czytać. Znalazłem dość ciekawą stronę o tym preparacie:
Zastosuję galaretkę i zobaczymy jakie będą efekty. Opis ze strony poniżej:
Mrówki i rybiki -zagotować pół szklanki wody z jedną szklanką cukru. Ostudzić i dodać łyżkę stołową Boraksu. Dobrze wymieszać. Uzyskaną galaretkę umieścić np. na płaskich plastykowych pokrywkach w miejscach nawiedzanych przez mrówki.
Dam znać jak to zadziała.
A tak na koniec. To mój pierwszy post. Także witam wszystkich serdecznie
ten rok naprawdę obfituje w plagę mrówek. Wychodzą mi nawet na stopniach do domu między fugami płytek. Koszmar.
Ale chciałem się podzielić swoimi spostrzeżeniami. Mrówki mam od zawsze. Są lata że jest ich mniej, a są lata że jest ich cała masa jak tego roku. Od 2 lat zacząłem stosować boraks wymieszany z cukrem pudrem, mniej więcej duża łyżka boraksu i mała łyżeczka cukru pudru.
Pierwszy raz wysypałem mieszankę na kopce na trawie i po jednym dniu mrówki zniknęły. Po tygodniu miejsce kopczyków zamieniły się w sucha trawę i teraz na trawniku mam białe plamy.
Być może że zastosowałem zbyt dużą ilość mieszanki, albo mrówki doprowadziły. Kupiłem sporo boraksu i zacząłem więcej po nim czytać. Znalazłem dość ciekawą stronę o tym preparacie:
Zastosuję galaretkę i zobaczymy jakie będą efekty. Opis ze strony poniżej:
Mrówki i rybiki -zagotować pół szklanki wody z jedną szklanką cukru. Ostudzić i dodać łyżkę stołową Boraksu. Dobrze wymieszać. Uzyskaną galaretkę umieścić np. na płaskich plastykowych pokrywkach w miejscach nawiedzanych przez mrówki.
Dam znać jak to zadziała.
A tak na koniec. To mój pierwszy post. Także witam wszystkich serdecznie
-
- 50p
- Od: 1 lis 2007, o 09:24
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Mrówki na redlinie z ogórkami
mozna użyć sody również na kwiaty. czy są jakieś przeciwskazania co do rodzaju roslin
pozdrawiam Elżbieta
"Otwartą księgą jest natura dla tego, co w niej czytać umie." -Konstanty Damrot
"Otwartą księgą jest natura dla tego, co w niej czytać umie." -Konstanty Damrot
- gabiszonka
- 10p - Początkujący
- Od: 12 lip 2010, o 13:50
Re: Mrówki w kompoście
Proszek brosa polecam. Zwalcza mrówki skutecznie w gnieździe
- mr25ur
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 10 lis 2011, o 19:53
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Mrówki w kompoście
Glistkom nie zaszkodzą... przekop kompost co jakiś czas, ptaki sobie poradzą z mrówkami, albo kury... u mnie wszystko wydziobią.
Opryski pod wieczór, i nigdy gdy kwitnie!!!
-
- 10p - Początkujący
- Od: 24 mar 2013, o 20:41
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Ja zwalczałam mrówki tylko cynamonem posypywałam miejsca gdzie chodziły jak dla mnie tani i skuteczny sposób.
Pozdrawiam Mariola
Mi pomógł Raid w sprayu do zwalczania mrówek i innych insektów - ładnie pachnie i jest stosunkowo skuteczny. Należy wypsikać nim miejsca z których wychodzą mrówki - po kilku dniach powinny się wynieść.
Life Is Beautiful
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 20 sty 2013, o 10:54
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
A mi pomogła kawa, taka zwykła - mielona, oczywiście najtańsza ze sklepu. Rozsypywałam, rozsypywałam i cud! Nie było tych małych, czarnych szkodników. Trzeba to robić systematycznie.
Mi pomogła mąka kukurydziana ? sypiemy ją w każde miejsce, gdzie pojawiają się mrówki, zarówno w domu, jak i w ogrodzie. Mrówki najadają się mąki, pęcznieją i giną.
Poznam regulamin forum
- danutka66
- 500p
- Od: 11 sie 2006, o 15:59
Wredoty zagnieździły się w doniczkach z bobem,testuję kawę.Kukurydziankę przetestuje w lubczyku,wybitnie upodobały sobie budować gniazda w jego korzeniach/tak było w ub.roku/a w tym ledwo ziele wylazło z ziemi a tam widzę już pielgrzymki