Mrówki i metody ich zwalczania. - 1cz.

Pytania ze zdjęciami roślin, oceny ich stanu, wyglądu i chorób.
ODPOWIEDZ
ainat
100p
100p
Od: 29 kwie 2011, o 22:42
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Mrówki i metody ich zwalczania. - 1cz.

Post »

Witam, w tym roku mrówki + mszyce występują w gigantycznych ilościach .Mszyce traktuję mydłem, mrówki żrą co maja na drodze.U mnie głównie sałatę i cebulę.Będę wypróbowywała część sposobów - poza solą .We wcześniejszych wątkach ( 2008 lub 2009 r) ktoś polecał preparat owadobójczy w proszku dla psów o nazwie Sunia.Przy tegorocznej pladze można spróbować i tego.Pozdrawiam :uszy
Awatar użytkownika
danutka66
500p
500p
Od: 11 sie 2006, o 15:59
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Powyższy mój problem z mrówami w lubczyku:
-nie poskutkował czosnek,cebula,soda,proszek do pieczenia
-poskutkował bross na mrówki
mszywiol
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 7 lip 2012, o 20:13

Post »

Mam problem z mrowkami w donicach kwiatowych ... Zakladaja sobie gniazda i rosliny przestaja rosnac. Czy ktos sie juz z tym spotkal? Nie chcialybym uzywac preparatow chemicznych, a proszek do pieczenia to przeciez weglan sodu (soda) - dziala na mrowki tym samym sposobem co zwykla sol kuchenna. Niestety tak samo zasala glebe, roslinom nie tyle przeszkadza chlor co wlasnie sod, ktory rowniez zabija mrowki (i nas - w odpowiedniej ilosci). Przeczytalam cale forum i jedynym sposobem ktory moglabym sprobowac jest cynamon, czy on rzeczywiscie sie sprawdza?

Z gory dziekuje!

PS Polskich liter uzywac nie moge wiec prosze nie dodawac komentarzy :wink: nie pomoga.
sdcmail
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 27 lip 2012, o 10:18

Post »

Witam,
ten rok naprawdę obfituje w plagę mrówek. Wychodzą mi nawet na stopniach do domu między fugami płytek. Koszmar.
Ale chciałem się podzielić swoimi spostrzeżeniami. Mrówki mam od zawsze. Są lata że jest ich mniej, a są lata że jest ich cała masa jak tego roku. Od 2 lat zacząłem stosować boraks wymieszany z cukrem pudrem, mniej więcej duża łyżka boraksu i mała łyżeczka cukru pudru.
Pierwszy raz wysypałem mieszankę na kopce na trawie i po jednym dniu mrówki zniknęły. Po tygodniu miejsce kopczyków zamieniły się w sucha trawę i teraz na trawniku mam białe plamy.
Być może że zastosowałem zbyt dużą ilość mieszanki, albo mrówki doprowadziły. Kupiłem sporo boraksu i zacząłem więcej po nim czytać. Znalazłem dość ciekawą stronę o tym preparacie:

Zastosuję galaretkę i zobaczymy jakie będą efekty. Opis ze strony poniżej:

Mrówki i rybiki -zagotować pół szklanki wody z jedną szklanką cukru. Ostudzić i dodać łyżkę stołową Boraksu. Dobrze wymieszać. Uzyskaną galaretkę umieścić np. na płaskich plastykowych pokrywkach w miejscach nawiedzanych przez mrówki.

Dam znać jak to zadziała.

A tak na koniec. To mój pierwszy post. Także witam wszystkich serdecznie ;:138
ROCHCIO
50p
50p
Od: 1 lis 2007, o 09:24
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Mrówki na redlinie z ogórkami

Post »

mozna użyć sody również na kwiaty. czy są jakieś przeciwskazania co do rodzaju roslin
pozdrawiam Elżbieta
"Otwartą księgą jest natura dla tego, co w niej czytać umie." -Konstanty Damrot
Awatar użytkownika
gabiszonka
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 12 lip 2010, o 13:50

Re: Mrówki w kompoście

Post »

Proszek brosa polecam. Zwalcza mrówki skutecznie w gnieździe
Awatar użytkownika
mr25ur
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 lis 2011, o 19:53
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Mrówki w kompoście

Post »

Glistkom nie zaszkodzą... przekop kompost co jakiś czas, ptaki sobie poradzą z mrówkami, albo kury... u mnie wszystko wydziobią. :wink:
Opryski pod wieczór, i nigdy gdy kwitnie!!!
Marlos
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 24 mar 2013, o 20:41

Post »

Ja zwalczałam mrówki tylko cynamonem posypywałam miejsca gdzie chodziły jak dla mnie tani i skuteczny sposób.
Pozdrawiam Mariola
Tydecja
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 29 mar 2013, o 21:14

Post »

Mi pomógł Raid w sprayu do zwalczania mrówek i innych insektów - ładnie pachnie i jest stosunkowo skuteczny. Należy wypsikać nim miejsca z których wychodzą mrówki - po kilku dniach powinny się wynieść. :)
Life Is Beautiful
PEPSI
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 sty 2013, o 10:54

Post »

A mi pomogła kawa, taka zwykła - mielona, oczywiście najtańsza ze sklepu. Rozsypywałam, rozsypywałam i cud! Nie było tych małych, czarnych szkodników. Trzeba to robić systematycznie.
Safadera
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 1 kwie 2013, o 22:37

Post »

Mi pomogła mąka kukurydziana ? sypiemy ją w każde miejsce, gdzie pojawiają się mrówki, zarówno w domu, jak i w ogrodzie. Mrówki najadają się mąki, pęcznieją i giną. :)
Poznam regulamin forum
Awatar użytkownika
danutka66
500p
500p
Od: 11 sie 2006, o 15:59

Post »

Wredoty zagnieździły się w doniczkach z bobem,testuję kawę.Kukurydziankę przetestuje w lubczyku,wybitnie upodobały sobie budować gniazda w jego korzeniach/tak było w ub.roku/a w tym ledwo ziele wylazło z ziemi a tam widzę już pielgrzymki ;:oj
Trudzia
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 30 kwie 2013, o 22:21

mrówki

Post »

W całym ogrodzie mam mnóstwo mrówek. Na trawniku same łyse place. Słyszałam, że sól pomaga,ale nie zasolę sobie ogrodu. Popularny środek przeciw mrówkom nie jest na moja plagę.
ODPOWIEDZ

Wróć do „CHOROBY i SZKODNIKI. Diagnostyka roślin ogrodowych - FOTO”