Podpowiecie, czym dokarmiać?Jolek pisze:emalia112 zgadzam się z Tobą w 100%. Jeśli chce się mieć piękne kwiaty z cebulkowych to powinno się je dokarmiać aż do zaschnięcia liści. Taka cebulka nabierze ,,mocy" na przyszły sezon nie tylko na liście ale też i na kwiaty.
Hiacynt - wszystko o uprawie
-
- 20p - Rozkręcam się...
- Od: 6 gru 2013, o 08:47
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Hiacynt
- dartvader1
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 18 lis 2014, o 17:09
Dokarmiamy nawozem do roślin cebulowych(np z firmy compo) a tak poza tym ja też muszę sobie hiacynty załatwić na moją działkę bo mamy tam dobry mikroklimat
-
- 50p
- Od: 4 maja 2015, o 13:51
- Kontakt:
Witajcie,
Mam hiacynta 3 cebulki, które dostałam na dzień kobiet i już pousychały mu prawie liście czy moglibyście zerknąć na zdjęcie i doradzić mi czy już mogę go wyjąć z ziemi oczyścić i włożyć do pudełeczka czy jeszcze nie? Nie chciałam go wyrzucać bo przeczytałam, że może mi na drugi rok zakwitnąć:
Mam hiacynta 3 cebulki, które dostałam na dzień kobiet i już pousychały mu prawie liście czy moglibyście zerknąć na zdjęcie i doradzić mi czy już mogę go wyjąć z ziemi oczyścić i włożyć do pudełeczka czy jeszcze nie? Nie chciałam go wyrzucać bo przeczytałam, że może mi na drugi rok zakwitnąć:
- sawczenko
- 200p
- Od: 12 lip 2013, o 14:41
U mnie zaczynają wyłazić z ziemi te, co na wiosnę kwitły w domu i były wysadzone potem do ogródka. Liście im padły więc wycięłam zaraz po posadzeniu i zastanawiałam się, czy dożyją do wiosny...ale jak widać mają się nieźle
Podpowie ktoś doświadczony, bo różne są opinie. Po wykopaniu cebul hiacyntów, trzeba obciąć tuż nad cebulą liście, a co z korzonkami? Odrywać, czy zostawić w spokoju?
Sobi, zarówno liście jak i korzonki zostawiasz do czasu aż uschną, usuwasz je gdy w momencie lekkiego pociągnięcia same odejdą. Ja tak robię od lat. Dzisiaj właśnie wykopałam hiacynty i teraz suszą się, niektóre z liśćmi i korzonkami inne tylko z korzonkami bo liście już odleciały.
Powodzenia .
Powodzenia .
pozdrawiam Mariola
bynajmniej to nie przynajmniej!
- seedkris
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 1 lut 2009, o 11:56
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Ja czekam aż liście same zaschną i dopiero wykopuję. Korzenie w trakcie suszenia zaschną i można je łatwo usunąć.
Pozdrawiam z Podlasia seedkris
-
- Od: 8 sty 2014, o 12:02
Pierwszy raz będę wykopywał hiacynty,ale u mnie jeszcze mają zielone liscie.Do kiedy najpóźniej można wykopywać cebulki?
Klon nie ma pośpiechu z wykopywaniem, można to zrobić nawet w lipcu (liście powinny być zżółknięte lub suche). Jeżeli hiacynty miały dobre warunki to można je nawet zostawić na 3-4 lata.
pozdrawiam Mariola
- Aga2
- 200p
- Od: 31 mar 2009, o 11:54
Czy hiacynt rozmnaża się tak jak tulipan, że cebula stara zamiera a rośnie obok nowa,
czy na drugi rok kwiat wyrasta z tej samej cebuli??
czy na drugi rok kwiat wyrasta z tej samej cebuli??
Pozdrawia Agnieszka.
Mój ogród
Mój ogród
- Agneska
- Od: 1 lis 2015, o 09:20
Hiacynt ma cebule wieloletnie. Nie rozmnaża się tak łatwo jak niektóre tulipany, mija sporo czasu zanim się podzieli. Dlatego aby go rozmnożyć stosuje się często nacinanie lub łyżeczkowanie.
Pozdrawiam
Agneska
Agneska
- Aga2
- 200p
- Od: 31 mar 2009, o 11:54
1 Czy zauważyliście że któreś kolory słabiej powtarzają kwitnienie ?
2 Który kolor jest nie zawodny ?
2 Który kolor jest nie zawodny ?
Pozdrawia Agnieszka.
Mój ogród
Mój ogród
Ciężko powiedzieć, czy kolor ma wpływ na kwitnienie. Ja posadziłam w okolicach października w donicy 6 cebul - 3 chyba białe (lub żółte - nie pamiętam ) i 3 fioletowe. Pochodziły z dwóch różnych sklepów i różnych producentów. Tydzień temu donicę wniosłam z balkonu do domu, bo cebulki zaczęły kiełkować. Na dzień dzisiejszy wygląda to tak:
Widać nieznaczną różnicę w ich wzroście - fioletowe cebule są nieco mniej rozwinięte. Nie wiem jednak, czy to kwestia koloru, czy może raczej producenta.
Widać nieznaczną różnicę w ich wzroście - fioletowe cebule są nieco mniej rozwinięte. Nie wiem jednak, czy to kwestia koloru, czy może raczej producenta.