Kolejna Storczykomaniaczka:)

ODPOWIEDZ
Blue Monkey
500p
500p
Od: 31 gru 2008, o 20:04

Re: Kolejna Storczykomaniaczka:)

Post »

Moniś dzięki :D Wolałabym, żeby te liście jednak nie uschły tylko nabrały jędrności! Jeden najstarszy-ok niech sobie usycha ale to przecież prawie cała roślina :? Dlatego właśnie myślę nad sposobem dodania jej sił-właśnie tak jak napisałaś rozważam obwiązanie korzonków dzieciaków sphagnum, żeby same piły i dały mamie żyć. Pryskanie od spodu? Nie przyszło mi do głowy, myslisz, że to coś da?

Aniu miło, że wpadłaś ;:7 Przyznam, że liczę na Twoje rady :) Podłoże to, idąc od dołu: gruba kora ze skałą wulkaniczną (chyba-takie białe suche lekkie kamyki, były w paczce razem z korą), potem drobne podłoże z OS a na wierzchu cienka warstewka stale wilgotnego sphagnum. Spryskuje je codziennie, liściom tez się zazwyczaj dostaje trochę pryśnięć. Podlewałam go niedawno, stoi nad tacką z keramzytem. Chyba nie jest mu sucho, co...? Czy liście są stare? nie wiem, mam go od 10 miesięcy, najmłodszy liść wyrósł w tym czasie-nie wiem jak stara jest reszta, ale zazwyczaj były bardzo twarde, sztywne, jędrne i grube. Sądzę, że to zmięknięcie ma związek z wysiłkiem jaki roślina wkłada w wykarmienie 3 dzieci. A tu jeszcze coś idzie z kolejnych oczek.

Henryku dzięki, że cieszysz się ze mną :D Będę do Ciebie zaglądac, bardzo jestem ciekawa jakie niespodzianki szykujesz ;:108
Pozdrawiam, Basia:)
Zabka_Monis
1000p
1000p
Od: 17 maja 2010, o 09:55
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Basiu spryskując liście od spodu storczyk napije się wody.Takie nawadnianie stosuje się, gdy system korzeniowy jest uszkodzony oraz gdy roślinki są słabe i źle rosną. Także w ten sposób można nawozić roślinkę , bo przez liście mikroelementy są szybciej i skuteczniej przyswajalne niż przez korzenie ;:108 Spodnia cześć liścia jest delikatniejsza od górnej, gdyż skórka nie jest tam pokryta takim woskowym świecącym nalotem, więc woda jest łatwiej przyswajalna od dołu ;:108 Jednak lepiej nie pryskać liści gdy są ciepłe od słoneczka. Tyle co wiem :)
A jak jest z systemem korzeniowym tej roślinki?
Awatar użytkownika
justus27
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 mar 2009, o 18:54

Post »

Mimo wszystko podziwiam Twojego Keikowca. Mi się wydaje, że będzie koljeny- 3 ? dzidziuś...
A roślinka widać może tak już ma z tymi listkami. byly one przed wypuszczeniem dziziulków takie omdlałe? Tak, czy siak Będziesz mieć zdrowe dzieciątka, które zapewne u Ciebie nieraz zakwitna jeszcze ;:108
parapetowce
Tylko marzenia serca się spełniają.
Awatar użytkownika
kasiunieczka_32
1000p
1000p
Od: 19 maja 2010, o 08:31
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Basiu, właśnie wpadłam z rewizytą i szybciutko przeglądnęłam Twój wątek. Baaardzo mi się podobają fotki z postępów u Twoich storczyków ;:63
Blue Monkey
500p
500p

Post »

Monis to bardzo ciekawe co piszesz! Bardzo Ci dziękuję ;:196 Kiedyś (za czasów pre-storczykowych) czytałam cos o aparatach szparkowych, które znajdują sie na spodzie liści i to wszystko co wiem na temat tychże spodów :oops: To może zamiast spryskiwać lepiej przecierać je wilgotnym wacikiem? Spryskiwacz mam tylko jeden, nie bardzo chce dodawać tam nawozu bo potem musiałabym wszystko wylać a używam wody destylowanej którą muszę przytargać do domu ze stacji benzynowej. Za to wacik mogłabym moczyć w wodzie z nawozem (jakie proporcje?)

Justynko przekazałam mu wyrazy podziwu ;:108 jeśli z któregoś z tych oczek (dwóch!) idzie dzidziuś to to będzie już czwarty :shock: A listki wcześniej były bardzo twarde, grube i jędrne...

Kasiu miło że wpadłaś :wit cieszę się, że podobają Ci się fotki postępó, może jutro wrzucę coś z cyklu "Jak rozwija się Sabotek"-zapraszam ;:108
Awatar użytkownika
Jeanne
1000p
1000p
Od: 21 gru 2007, o 16:08
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Basiu, dopiero znalazłam chwilkę by do Ciebie zajrzeć :oops: prezent na Dzień Dziecka rewelacja :shock: :shock: przyznaję że nie widziałam fioletowego sabotka :roll: przepiękny jest ;:108
Ruch w korzonkach super, pogratulować ;:138
Pozdrawiam, Asia
Moje storczyki
Blue Monkey
500p
500p

Post »

Asiu dawno Cię nie widziałam ;:7 Co u Ciebie? pani Kwiaciarka która sprowadziła mojemu Rodzicowi Dnio-Dzieckowego Sabotka szuka domu dla jeszcze jednego, a właściwie to są dwie rośliny w jednej doniczce, daj znać jeśli jesteś zainteresowana nabyciem go ;:108
Awatar użytkownika
AnnaL
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 lut 2008, o 14:45

Post »

Basiu opisałaś wspaniale w czym siedzi sobie ten Jegomość i myślę, że wszystko będzie dobrze. Może tak być , że to związane jest z wysiłkiem rośliny. ;:196

Ale ze mnie gapa :oops: Zajrzałam i nie zauważyłam pięknego sabotka. Jest cudowny :tan uwielbiam u nich ten jak ja to nazywam "pantofelek" ;:108 Gratuluję i niech Ci długo kwitnie i cieszy Twoje oczęta. ;:1
Początek mojej przygody.
Początek ... cz.II, cz. III - http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=29&t=36123" onclick="window.open(this.href);return false;
Fotogaleria Garnek - moje kwitnienia i miejsca gdzie bywam :)))
Awatar użytkownika
kasiunieczka_32
1000p
1000p
Od: 19 maja 2010, o 08:31

Post »

Basiu, a w jakiej cenie miałby być ten sabotek :?: :?: :?: :?:
Awatar użytkownika
Goska1307
200p
200p
Od: 5 sty 2010, o 20:31

Post »

Również umieram z ciekawości gdzie takiego można kupić ;:24
Zapraszam... :) i pozdrawiam..
http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... 29&t=31919" onclick="window.open(this.href);return false;
Zabka_Monis
1000p
1000p

Post »

Basiu nie ma za co :) Myślę, że możesz przecierać wacikami czemu nie ;:108 Widziałam na innych forach, że dziewczyny nawet robią okłady z mokrych chusteczek na liście. Swego czasu też tak postępowałam i teraz też mam zdechlaka i czasem mu zrobię takie okłady na cały dzień. Jakoś może mu te liście wrócą do normy :wink: Albo możesz mieć w słoiczku wodę z nawozem i przelewać sobie do spryskiwacza i zaś z powrotem do słoiczka i tak w kółko. Trochę biegania przy tym, ale zawsze to jakiś pomysł :wink: A proporcje tak jak normalnie przy podlewaniu : czyli około 1/4 zalecanej dawki na opakowaniu :wink:
Blue Monkey
500p
500p

Post »

Aniu dzięki, podniosłaś mnie na duchu :D Też właqśnie uwielbiam w Sabotkach te ich... sabotki :;230

Kasiu, Gosiu jest w mojej zaprzykaznionej kwiaciarni, kosztuje 60zł. w jednej doniczce 2 rośliny, jedna kwitnie, druga właśnie przekwitła, ale mam zdjęcie obu kwiatów (różnią się od siebie) jeśli jesteście zainteresowane :)

Moniś to spróbuję tego przecierania, juz idę ;:65 Nad okładami jeszcze się zastanowię, zobaczę jak sie sprawdzi przecieranie. Jeszcze raz dzięki za rady :D

Najstarszy kwiatek Sabotka niestety już zwiądł :( za to pączek wytrwale się rozwija więc już niedługo pokażę Wam fotoreportaż :D
Zabka_Monis
1000p
1000p

Post »

Powodzenia Basiu ;) Twój storczyk jest silny więc przeżyje, tak myślę;) A on ma jakieś korzonki?
ODPOWIEDZ

Wróć do „Moje storczyki !”