Ogród Leszka

Zdjęcia naszych ogrodów.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
elila
1000p
1000p
Od: 24 kwie 2009, o 20:05
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Re: Ogród Leszka

Post »

Leszku, śliczne maz te tulipanki! Portrety owadów rewelacyjne!
Nie mogę doczekać się efektu finałowego pergoli ;:65
Keetee
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 paź 2010, o 00:18

Post »

wpadłam bo urzekło mnie zdjecie Pchełki , ale tu jest tyle innych cudnych......
fotki owadów przepiękne ;:180
reszta oczywiscie też ;:108
Awatar użytkownika
gorzata76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 cze 2009, o 14:41
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

"O dziwo" dotyczyło tego, że nie ma jej jeszcze na liliach... a nie, że jest na koronie :;230
Czy rzeczony impregnat jest bezbarwny? :roll:
Awatar użytkownika
lesioc
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 cze 2008, o 10:20

Post »

gorzata76 pisze:Czy rzeczony impregnat jest bezbarwny? :roll:
Tak, jest bezbarwny.

Stosuje polecony przez stolarza zestaw Sadolin do tego typu konstrukcji, czyli 2 warstwy preparatu BASE (matowy impregnat bezbawny, głeboko penetrujacy) + 2 warstwy CLASSIC HP (impregnat powłokotwórczy, półmatowy) w kolorze palisander.

Genaralnie nie zależało mi za bardzo na tym aby powłoka impregnująca była zupełnie bezbarwna, bo i tak będzie to potem barwione wszystko na ciemny kolor... ale skoro tak polecili, to już tak zrobiłem. Zresztą Sadolin ma chyba tylko wersję bezbarwną impregnatu.

Podczas malowania tym impregnatem drewno barwi się wyraźnie na ciepły odcień, ale po 24h kolor wraca do pierwotnego. W zasadzie nie widać żeby drewno w ogóle było czym kolwiek pokryte, tylko w dotyku robi sie bardziej gładkie. Bardzo przyjemnie i szybko mi się nim malowało, ma doskonałe krycie i sam wcieka we wszelkie szczeliny drewna :D. Mam nadzieję, że barwienie bedzie przebiegało równie sprawnie.
Zapraszam: spis treści ogród
"Fotografia nie jest związana z patrzeniem lecz z czuciem. Jeżeli nie czujesz nic w tym na co patrzysz, nigdy nie uda ci się sprawić,
aby ludzie patrząc na twoje zdjęcia cokolwiek odczuwali." Don McCullin
Awatar użytkownika
lesioc
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

dubel
"Fotografia nie jest związana z patrzeniem lecz z czuciem. Jeżeli nie czujesz nic w tym na co patrzysz, nigdy nie uda ci się sprawić,
Awatar użytkownika
kozino
1000p
1000p
Od: 9 sty 2011, o 22:38

Post »

Szkoda że ta poskrzypka taki szkudnik bo wygląda sympatycznie :wink:
Trzymam kciuki za pogodę by dopisała w te wolne dni, by zaczęte prace można było dokończyć ;:108
Pozdrawiam, Emka
Ogród
Awatar użytkownika
lesioc
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Po bardzo pracowitej sobocie konstrukcja wiaty została postawiona. Na szczęscie wszystko spasowało i montaż poszedł bez problemów.
Teraz jeszcze tylko dołożenie stężeń (zastrzałów)... i można malować, a potem obsadzać :tan :tan :tan :tan

Obrazek
Awatar użytkownika
pamelka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 gru 2009, o 00:34
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Konstrukcja imponująca :uszy ale liczy się pomysł, ten jest nietuzinkowy ;:108
Niestety myślę, ze mojemu M by się nie chciało wykonać takiego cuda ;:14
Leszku, czy zabezpieczałeś swoje clemki? Nadają ochłodzenie ;:224
Awatar użytkownika
dkny
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 wrz 2009, o 18:55

Post »

Jestem pełna podziwu dla Twego pomyłu z tą ozdobną wiatką! Lubię takie formy! Ale-podobnie jak w przypadku Joli- nawet nie mam co pokazywać M. takich "ekstrawagancji" :wink:
Gratuluję pracy i efektu ;:138
Awatar użytkownika
lesioc
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

dkny pisze:Gratuluję pracy i efektu
pamelka pisze:Konstrukcja imponująca ale liczy się pomysł, ten jest nietuzinkowy
Dziękuję :D. Cieszy mnie, ze ssię podoba - ale i tak na ostateczny efekt trzeba będzie troszkę poczekać.
Pomysł własny, więc konstrukcja raczej niespotykana.. ale też i niespotykane problemy się przy tym pojawiają. Więcej czasu spędza się na kombinowaniu niż na
faktycznej pracy ;). Ale lubię takie wyzwania, więc i ta praca mnie cieszy. Jest przy tym miłym oderwaniem od pracy zawodowej.

Jak skończę własną to może zacznę przyjmować zamówienia :D :D :D Konstrukcja stoi 2 dzień, a już miałem 2 inne propozycje projektowe :;230 .
pamelka pisze:Niestety myślę, ze mojemu M by się nie chciało wykonać takiego cuda
dkny pisze:podobnie jak w przypadku Joli- nawet nie mam co pokazywać M. takich "ekstrawagancji"
Hmmm.... ale przecież taką wiatę można postawić w 3 minuty - tu mam filmik na dowód: http://vimeo.com/23203334
Wystarczy poprosić kolegę o pomoc, a potem robić wszystko w takim samym tempie jak na filmie :;230 :;230 :;230

Tak na serio to filmik poklatkowy ze składnia wiaty - kto owiedzał mój wątek storczykowy to wie, że lubię się bawić w takie rzeczy.
Zdjęcia były robione od 6 rano do 21 wieczorem co 20 sekund. Miłego oglądnia.

pamelka pisze:Leszku, czy zabezpieczałeś swoje clemki? Nadają ochłodzenie
Sprawdziłem prognozy pogody dla Pilchowic - i nie jest jeszcze tak tragicznie. Przepowiadają dokładnie 0 stopni - clemki powinny sobie poradzić.
Dla tego na razie nie podejmuję żadnych kroków.

Przy okazji powojników - wczoraj doczekałem się pierwszego kwiatu na wielkokwiatowych - oczywiście to sprinter "Omoshiro".

Obrazek

A tak clemki czekają sobie w folii do wystawienia na podjazd

Obrazek

No i rozwinęły się tez kwiaty glicynii :D
Obrazek

oraz pierwsze orliki
Obrazek
Keetee
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 paź 2010, o 00:18

Post »

glicynia sliczna ;:3
a co na tej wystruganej pergoli bedzie sie wiłllllllo :wink:
Awatar użytkownika
dkny
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 wrz 2009, o 18:55

Post »

Upływ czasu na tym filmika widac najlepiej po "przesuwającym się" słońcu :D

A kwiaty glicynii mają ciekawe kolory. Cóz to za odmiana?
Awatar użytkownika
lesioc
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Keetee pisze:a co na tej wystruganej pergoli bedzie sie wiłllllllo :wink:
No jest trochę przestrzeni do obsadzenia... wysokość pergoli to ponad 3m, a wysokość i szerokość około 5.5m. To daje 30m2 powierzczni, średnio 2.5m nad ziemią. Tutaj nadadzą się wyłącznie bardzo długie pnącza.

Wstępny plan jest taki, że najpierw posadziłbym
* z przodu po lewej - lewoskrętna glicynia japońska (wisteria floribunda), fioletowa pełnokiwatowa "Violacea Plena"
* z przodu po prawej - symetrycznie -prawoskretna glicynia chińska (wisteria sinensis), biała "Alba"
* przy tylnych podporach wstawię kratki, na których posadziłbym jakieś mocno pachnące wiciokrzewy, myślałem nad "Hall's prolific" jako tło dla fioletowej glicyni, i na przykład "Blanche Sandman" dla białej.

W kolejnym roku dosadziłbym - oczywicie - powojniki :D , ale jeszcze nie mam konkretnie sprecyzowanych typów. Z większych podoba mi się "Star of India" i "Jan Paweł II". Mam też sadzonkę "Purpurea Plena Elegans" który jest dość wysoki.. ale najpierw musze obejrzeć jego kwiaty, bo nie wiem czy się zdecyduje na pełne (jakoś niespecjalnie mi pełne powojniki podchodzą w rzeczywistości, podczas gdy na zdjeciach się podobają).
A kwiaty glicynii mają ciekawe kolory. Cóz to za odmiana?
To jest glicynia chińska "Prolific"
ODPOWIEDZ

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”