PODRÓŻE do ciekawych miejsc.
- Reni4
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 21 wrz 2009, o 15:01
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: PODRÓŻE do ciekawych miejsc.
POŁUDNIOWA I ŚRODKOWA WALIA
Południowa i środkowa Walia ma mniej jednolity charakter niż północna. Najgęściej zaludnione są tereny na południowo-wschodnim krańcu. Na zachód rozciąga się Pembrokeshire, najbardziej malowniczy pas walijskiego wybrzeża. St Govan's Head, Pembrokeshire, Walia, Wielka Brytania..
Zdjęcia niedostępne
Południowa i środkowa Walia ma mniej jednolity charakter niż północna. Najgęściej zaludnione są tereny na południowo-wschodnim krańcu. Na zachód rozciąga się Pembrokeshire, najbardziej malowniczy pas walijskiego wybrzeża. St Govan's Head, Pembrokeshire, Walia, Wielka Brytania..
Zdjęcia niedostępne
- Reni4
Turcja
Bawełniane Tarasy Pamukkale... Niecałe dwieście kilometrów od tureckiego wybrzeża Morza Egejskiego, koło miejscowości Denizli, znajduje jedna z większych osobliwości przyrodniczych Azji Mniejszej - śnieżnobiałe tarasy Pamukkale. Czegoś takiego nie ma nigdzie indziej na świecie!
Bawełniane tarsy Pamukkale.. Trawertyny w tureckim Pamukkale od setek lat przyciągają nie tylko żadnych wrażeń podróżników, ale także - a może przed wszystkim - kuracjuszy, którzy ściągają tu zwabieni zbawiennymi właściwościami miejscowych wód. Pamukkale bowiem to nie tylko przyrodnicza osobliwość, ale również znakomite uzdrowisko, w którym ukojenie znalazło wielu cierpiących.
Po trawertynach chodzi się boso. Liczni strażnicy bacznie sprawdzają i wyłapują tych, którzy próbują tam wejść w butach.
Śnieżnobiałe tarasy to nic innego jak martwica wapienna, zwana fachowo trawertynem czy też źródleńcem. Jest to nic innego jak porowata skała osadowa składająca się głównie z kalcytu i aragonitu, która powstaje na skutek wytracania się dwutlenku węgla z nawapnionej wody.
Najlepiej zacząć zwiedzanie Pamukkale od dołu. Idzie się wtedy co prawda groblą prowadzącą do ruin Hierapolis przez kilkaset metrów pod górę. No ale właśnie o to chodzi!
Przepiękne widoki to nie jedyna zaleta tego miejsca. Ciepła, źródlana woda ściekająca po trawertynach ma wiele właściwości leczniczych. Kąpiele w niej są bardzo dobre na różnorakie choroby - skórne, reumatyczne, krążenia, a także na artretyzm i podagrę. Wielu turystów korzysta więc z tego darmowego "gabinetu odnowy biologicznej", oblepiając swoje ciało wapiennym mułem, który po wyschnięciu zmywają ze skóry pluskając się w basenach.
Zdjęcia niedostępne
Bawełniane Tarasy Pamukkale... Niecałe dwieście kilometrów od tureckiego wybrzeża Morza Egejskiego, koło miejscowości Denizli, znajduje jedna z większych osobliwości przyrodniczych Azji Mniejszej - śnieżnobiałe tarasy Pamukkale. Czegoś takiego nie ma nigdzie indziej na świecie!
Bawełniane tarsy Pamukkale.. Trawertyny w tureckim Pamukkale od setek lat przyciągają nie tylko żadnych wrażeń podróżników, ale także - a może przed wszystkim - kuracjuszy, którzy ściągają tu zwabieni zbawiennymi właściwościami miejscowych wód. Pamukkale bowiem to nie tylko przyrodnicza osobliwość, ale również znakomite uzdrowisko, w którym ukojenie znalazło wielu cierpiących.
Po trawertynach chodzi się boso. Liczni strażnicy bacznie sprawdzają i wyłapują tych, którzy próbują tam wejść w butach.
Śnieżnobiałe tarasy to nic innego jak martwica wapienna, zwana fachowo trawertynem czy też źródleńcem. Jest to nic innego jak porowata skała osadowa składająca się głównie z kalcytu i aragonitu, która powstaje na skutek wytracania się dwutlenku węgla z nawapnionej wody.
Najlepiej zacząć zwiedzanie Pamukkale od dołu. Idzie się wtedy co prawda groblą prowadzącą do ruin Hierapolis przez kilkaset metrów pod górę. No ale właśnie o to chodzi!
Przepiękne widoki to nie jedyna zaleta tego miejsca. Ciepła, źródlana woda ściekająca po trawertynach ma wiele właściwości leczniczych. Kąpiele w niej są bardzo dobre na różnorakie choroby - skórne, reumatyczne, krążenia, a także na artretyzm i podagrę. Wielu turystów korzysta więc z tego darmowego "gabinetu odnowy biologicznej", oblepiając swoje ciało wapiennym mułem, który po wyschnięciu zmywają ze skóry pluskając się w basenach.
Zdjęcia niedostępne
- Reni4
Piękna jest..miałam okazję kilka miejsc podobnych zobaczyć...Fascynują mnie tam te okazy których nie można zobaczyć na co dzień w Naszych ogrodach.. Inny świat...
cd...Turcja..
Zwiedzamy Amfiteatr w Hierapolis:)) Na wzgórzach otaczających starożytne Hierapolis znajduje się znakomicie odrestaurowany teatr z czasów rzymskich oraz pozostałości świątyni Apollona. Nad wszystkim górują ruiny bazyliki św. Filipa, wzniesionej tu wczasach bizantyjskich
W samym centrum Hierapolis znajduje się basen Kleopatry (właściwie nikt nie potrafi wytłumaczyć dlaczego się tak nazywa - Kleopatry nigdy tu nie było), stanowiący niegdyś centrum uzdrowiska, w którym można zobaczyć liczne zatopione kolumny, świadczące o dawnej świetności miasta.
Ciekawa roślinność...cudowne palmy..
Zdjęcia niedostępne
cd...Turcja..
Zwiedzamy Amfiteatr w Hierapolis:)) Na wzgórzach otaczających starożytne Hierapolis znajduje się znakomicie odrestaurowany teatr z czasów rzymskich oraz pozostałości świątyni Apollona. Nad wszystkim górują ruiny bazyliki św. Filipa, wzniesionej tu wczasach bizantyjskich
W samym centrum Hierapolis znajduje się basen Kleopatry (właściwie nikt nie potrafi wytłumaczyć dlaczego się tak nazywa - Kleopatry nigdy tu nie było), stanowiący niegdyś centrum uzdrowiska, w którym można zobaczyć liczne zatopione kolumny, świadczące o dawnej świetności miasta.
Ciekawa roślinność...cudowne palmy..
Zdjęcia niedostępne
W związku z nawrotem zimy zamieszczam jeszcze jeden filmik ze zdjęciami z podróży. Tym razem Maroko, które odwiedziliśmy wiosną 2009 roku. Kolejno na fotografiach Essaouira (wały obronne i medina), El-Jadida (z podziemną portugalską cysterną), Casablanca (z meczetem Hassana II), Rabat, Volubilis (miasto rzymskie z III w. p.n.e.), Meknes (najbardziej ufortyfikowane miasto marokańskie), Fez (najstarsze miasto i religijne centrum Maroka, szkoła koraniczna, dzielnica żydowska, najstarsza zachowana farbiarnia skór), Dolina Ouriki, Marrakesz ( zwany ?czerwonym miastem?, ruiny pałacu El Badi z XVI w. z czasów dynastii Saadytów, pałac Bahia, ogrody Majorelle, meczet Kutubia z XII w., plac Djemaa el-Fna, pełen zaklinaczy węży i kuglarzy), pejzaże Atlasu wysokiego i Agadir (kurort nad Atlantykiem).
https://picasaweb.google.com/1004024951 ... 7049215250
https://picasaweb.google.com/1004024951 ... 7049215250
Pozdrawiam. Romek.
Lata wcześniejsze
Lata wcześniejsze
- Karo
- -Administrator Forum-.
- Od: 16 sie 2006, o 14:39
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Filmik obejrzę z przyjemnością ale już jestem zszokowana tym 'lasem' anten satelitarnych na dachach tych . .. domów z pierwszego zdjęcia....
- piofigiel
- 1000p
- Od: 11 lis 2009, o 17:15
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Rzeczywiście, w Maroku mają chyba dużo wolnego czasu na oglądanie TV, zdjęcie z antenami nadawałoby się do jakiegoś forum uśmiechu
Biorę się za oglądanie filmiku.
Pozdrawiam Tomek
Biorę się za oglądanie filmiku.
Pozdrawiam Tomek
Kanałów naziemnych nie sposób oglądać, próbowałem chwilkę i straszna sieczka, stąd wszyscy wpatrzeni są w satelitę.
Pozdrawiam. Romek.
Lata wcześniejsze
Lata wcześniejsze
- _Natalia_
- 50p
- Od: 28 lip 2010, o 21:31
A ja proponuję podróż po Zachodniej Australii.
Wiosna 2010 (czyli październik)
Na skraju pastwiska. Na zdjęciu obok widać, że te łany białych kwiatów tworzą kalie:
W lesie u stóp ogromnych eukaliptusów - dziki powojnik:
W korycie rzeki:
Wiosna 2010 (czyli październik)
Na skraju pastwiska. Na zdjęciu obok widać, że te łany białych kwiatów tworzą kalie:
W lesie u stóp ogromnych eukaliptusów - dziki powojnik:
W korycie rzeki:
Pozdrawiam
- Natalia
- Natalia
- Nalewka
- Przyjaciel Forum
- Od: 30 paź 2006, o 12:42
To zadziwiające miejsce, bo woda tam ma bąbelki jak mineralna gazowana w butelce, ma temperaturę bliską temperaturze ludzkiego ciała (dlatego nie wolno się w niej dłużej pluskać, niż (o ile pamiętam) pół godziny, a do tego szybko i niezwykle skutecznie spłukuje farbę z damskich (i męskich zapewne też) włosówReni4 pisze:W samym centrum Hierapolis znajduje się basen Kleopatry (...)
Stąpa się tam w wodzie po drobnych kamyczkach, ale trzeba uważać na rozsiane na dnie ułomki kolumien, kamulce do przysiadania itd. Można się nieźle pokancerować, jeśli się przywali w taką kolumnę, nawet jeśli woda przyhamuje ruch bosej stopy.
Np ale wrażenia z masażu drobnymi bąbelkami na skórze w takiej scenerii jest warte nawet spuchniętego palca
A Pamukkale było jakiś czas zamknięte dla turystów, właśnie z powodu "zadeptania". Teraz chyba jakoś to odrestaurowali, czy zabezpieczyli, no i kontrolują i bezwzględnie pilnują porządku, więc może fale turystów nie zniszczą tego cudu natury zbyt szybko...
"Wyrzuciłem telewizor na śmietnik, a w radiu urwałem gałkę, tak aby nikt z rodziny nie mógł zmienić stacji i teraz jest tylko wasze radio u mnie w domu. I jestem naprawdę wolnym człowiekiem."
- kasiunieczka_32
- 1000p
- Od: 19 maja 2010, o 08:31
Chcę Wam dziś pokazać, rozpoczynając moją fotorelację z cudownej podróży jaką miałam okazję kilka dni temu odbyć, najbardziej ucywilizowaną i europejską z odwiedzonych wysp: wyspę Reunion.
Reunion leży na Oceanie Indyjskim pomiędzy Mauritiusem i Madagaskarem, należy do archipelagu Maskarenów. Jest zamorskim departamentem Francji dlatego też obowiązującą walutą jest euro.
Dla mnie to wyspa nieziemsko zielona z wspaniałym klimatem i atmosferą, dzięki pięknym kreolskim wioskom. Pomimo tego, że nie ma tu plaż piaszczystych zachwyca swoim urokiem i pięknem. Trzy rzeczy rzuciły mi się w oczy: wielkie plantacje trzciny cukrowej, niesamowita ilość wodospadów i przepięknie porośnięte szczyty, którymi okazują się być wulkany. Jeden z nich należny do najbardziej aktywnych na świecie a jego ostatnia erupcja miała miejsce w 2010 roku. Całe hektary u jego podnóża pokryte są lawą, która spływa do oceanu, dzięki czemu wyspa się powiększa.
Życzę miłego oglądania a na kolejną porcję zdjęć zapraszam później
Reunion leży na Oceanie Indyjskim pomiędzy Mauritiusem i Madagaskarem, należy do archipelagu Maskarenów. Jest zamorskim departamentem Francji dlatego też obowiązującą walutą jest euro.
Dla mnie to wyspa nieziemsko zielona z wspaniałym klimatem i atmosferą, dzięki pięknym kreolskim wioskom. Pomimo tego, że nie ma tu plaż piaszczystych zachwyca swoim urokiem i pięknem. Trzy rzeczy rzuciły mi się w oczy: wielkie plantacje trzciny cukrowej, niesamowita ilość wodospadów i przepięknie porośnięte szczyty, którymi okazują się być wulkany. Jeden z nich należny do najbardziej aktywnych na świecie a jego ostatnia erupcja miała miejsce w 2010 roku. Całe hektary u jego podnóża pokryte są lawą, która spływa do oceanu, dzięki czemu wyspa się powiększa.
Życzę miłego oglądania a na kolejną porcję zdjęć zapraszam później
- andrzej1050
- 500p
- Od: 4 lip 2007, o 17:44
Fajnie tam musiało być. Super miejsce.kasiunieczka_32 pisze:Chcę Wam dziś pokazać, rozpoczynając moją fotorelację z cudownej podróży jaką miałam okazję kilka dni temu odbyć, najbardziej ucywilizowaną i europejską z odwiedzonych wysp: wyspę Reunion. ......
Serdecznie pozdrawiam
Andrzej
Andrzej
- kasiunieczka_32
- 1000p
- Od: 19 maja 2010, o 08:31
Tak, wyspa Reunion jest wyjątkowo urokliwa i nie tak dzika jak miejsca, które teraz chcę pokazać.
Przedsmakiem wymarzonego Madagaskaru była maleńka wysepka Nosy Be leżąca na północnym - zachodzie w odległości zaledwie 8 km.
Uderzyła mnie wielka bieda oraz natarczywość tubylców. Dla mnie to prawdziwa dzika Afryka. Czasami aż trudno uwierzyć jak w XXI wieku wielkie są różnice nie tylko kulturowe ale przede wszystkim cywilizacyjne ...
Tak wygląda wioska:
Tutaj odwiedziłam prywatny park z plantacją drzew ylang-ylang, z których kwiatów produkuje się olejek wykorzystywany w przemyśle perfumeryjnym, oraz lemurami i kameleonami.
Rozpadającym się samochodem po przejechaniu kilkudziesięciu kilometrów dotarliśmy do najpiękniejszej plaży na wyspie:
Na koniec czas na pranko:
a mężczyźni - wiadomo: wieczny relaks
Przedsmakiem wymarzonego Madagaskaru była maleńka wysepka Nosy Be leżąca na północnym - zachodzie w odległości zaledwie 8 km.
Uderzyła mnie wielka bieda oraz natarczywość tubylców. Dla mnie to prawdziwa dzika Afryka. Czasami aż trudno uwierzyć jak w XXI wieku wielkie są różnice nie tylko kulturowe ale przede wszystkim cywilizacyjne ...
Tak wygląda wioska:
Tutaj odwiedziłam prywatny park z plantacją drzew ylang-ylang, z których kwiatów produkuje się olejek wykorzystywany w przemyśle perfumeryjnym, oraz lemurami i kameleonami.
Rozpadającym się samochodem po przejechaniu kilkudziesięciu kilometrów dotarliśmy do najpiękniejszej plaży na wyspie:
Na koniec czas na pranko:
a mężczyźni - wiadomo: wieczny relaks
-
- 10p - Początkujący
- Od: 31 mar 2011, o 19:14
Jak jestem w palmiarni to też nie mogę się napatrzeć na niektóre okazy...