Apteka na działce

Jak zachować doskonałe zdrowie, kondycję i urodę? Porady, zdrowa żywność, najlepsze przepisy.
Zablokowany
mirzan
---
Od: 23 maja 2005, o 06:50
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Apteka na działce

Post »

Diclac,Dicloratio?
Awatar użytkownika
christinkrysia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 maja 2006, o 18:37
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

tara olejek z dziurawca można kupić w aptekach i w Herbapolu.
Ja mam własnej roboty z Dziurawca, który rośnie u mnie na działce. Olej w tym przypadku robimy tylko ze świeżego ziela dlatego warto go mieć u siebie. Sposób wykonania łatwy i robimy go na zimno.
Ja uprawiam chyba 10 krzaczków , mam 2 zbiory w sezonie i starcza mi na wszystko a czasami jeszcze rozdaję. Rośnie ładnie bezproblemowo , jedynie na początku sezonu raz uszczykuję stożek wzrostu aby mieć szerokie i krzaczaste rośliny. Dzięki temu jest mnóstwo kwiatów.

Pierwsze zdjęcia to wiosenny wygląd, potem faza pączków, kwitnienie i ścinanie z wielką przykrością ale tak trzeba.
Na trawie leżą ścięte gałązki tuż przed przygotowaniem do wiązania w pęczki i suszenia.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

krysad71 Krysiu każdy wiek ma swoje prawa i twarz nosząca znaki minionych lat naprawdę jest piękna.
Wystarczy tylko ozdobić ją szczerym i ciepłym uśmiechem ale ... warto przy okazji mieć ładne i zadbane ząbki aby nikogo nie wystraszyć :;230 .
W maseczkach raczej nie gustuję ale robię dla swej rodziny i najbliższych ( tych potrzebujących) wyciągi glicerynowe z Aloesu i Żyworódki z dodatkiem niewielkiej ilości soku z cytryny i witaminy E. Można używać je jako leczące lub upiększające, nawilżające ... jak kto woli.
Ważne,że nie zawierają konserwantów.
Wspaniale sprawdzają się także dla mężczyzn po goleniu na podrażnioną skórę.
Latem inne sezonowe np tonik z Ogórecznika lekarskiego, płatków Nagietka itd.

Mirek większość z nas pewnie zna te leki - Diclac,Dicloratio, Piroxicam itp
Jednak jeśli się da unikamy ich jak ognia ...
No chyba,że jest bardzo ostry atak czyli " pieruńsko potrzeba" ... to wtedy mus :;230 :;230 :;230
Awatar użytkownika
krysad71
1000p
1000p
Od: 11 gru 2009, o 20:22

Post »

Dziękuję, bardzo spodobał mi się ten wyciąg glicerynowy z aloesu.
Spróbuję wykonać, przykładałam liść aloesu przekrojony na wypryski alergiczne i podziałał jednorazowo nawet.
Pozdrawiam Krystyna
Awatar użytkownika
Stokrotkania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 maja 2011, o 12:50
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Post »

:wit
Mam pytanie dot. nalewki z żyworodki ( przejrzałam cały wątek i nie znalazłam odp.)
W necie znalazłam taki przepis :
drobno pokrojone liście (wraz z łodyżką) włożyć luźno do słoika; zalać 40 % czystą wódką, słoik zamknąć szczelnie , potrząsnąć i postawić w ciemnym miejscu; po dwóch tygodniach przechowywania w temperaturze pokojowej jest gotowa do użycia; nie ma potrzeby jej zlewać - po zużyciu można ponownie zalać liście powtórnie i powtórzyć procedurę; stosowanie: rozcieńczone krople wewnętrznie i zewnętrznie do okładów i nacierań. Źródło: wanada.pl
No właśnie, i związku z tym mam parę pytań, czy te liście wcześniej włożyć do lodówki, obrać z błonki, podusić ?
A może ma ktoś lepszy przepis ?
mirzan
---
Od: 23 maja 2005, o 06:50

Post »

A ten jest zły?
Awatar użytkownika
christinkrysia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 maja 2006, o 18:37

Post »

Stokrotkania tego przepisu nie stosuje bo wolę nalewkę Żyworódki z dodatkiem wina i miodu ale to indywidualna kwestia wyboru.
Unikanie kontaktu z metalem jest kłopotliwe przy rozdrabnianiu ale pocięte na dość drobno liście plastykowym nożem sadzę,że w zupełności wystarczą.
Osobiście przy robieniu rożnych mikstur szczególnie tam gdzie krócej stoją ( np wyciąg z Żyworódki na glicerynie) dodatkowo takie liście miażdżę w głębokiej misce drewnianym tłuczkiem wcześniej dokładnie wyparzonym.
Taki zabieg w zupełności wystarcza.

W cytowanym przez Ciebie przepisie jest takie zdanie ... " potrząsnąć i postawić w ciemnym miejscu"...
W większości przepisów zalecane jest potrząsanie dla wymieszania nawet każdego dnia.
Z moich wieloletnich obserwacji uważam,że warto wziąć pod uwagę te zalecenia.
Awatar użytkownika
Stokrotkania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 maja 2011, o 12:50
Kontakt:

Post »

mirzan nie wiem, czy tam od razu zły, jednak wolałam się upewnić, czy zrobię wszytko ok ;)
christinkrysia dziękuje ;:196 , Twoja odp. mnie usatysfakcjonowała, przypomniałaś mi, że nie mogę używać metali do krojenia, ani do duszenia. ;:196
Awatar użytkownika
badzia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 lip 2011, o 19:41
Kontakt:

Post »

Chrystiś, życzę Ci szczęśliwego NOWEGO 2012 ROKU ;:3 , ;:54 .Niech każdy dzień będzie ciekawą zagadką z rana ;:65 , :?: a póżniej miłą niespodzianką ;:49 .Zdrowia i radości w duszy ;:11 ;:31 . ;:3 .

Napisałam do Ciebie na adres e-mail.
Awatar użytkownika
krysad71
1000p
1000p
Od: 11 gru 2009, o 20:22

Post »

Dosiego Roku !
Dziekuje Krysiu za rozpoznanie mojej roślinki.

Wstawiłam jeszcze zdjęcie zioła, które otrzymałam jako rozmaryn. Ponieważ nie znalazłam informacji o bylinowym rozmarynie, obawiam się co to jest. Zamierzam mu nawet nieco ograniczyc wzrost z braku miejsca.
Pozdrawiam Krystyna
Awatar użytkownika
TerDob
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 sty 2008, o 17:06

Post »

Krysiu Witaj w nowym roku :wit ;:196 Cieszę się że odnalazłam ten Twój wątek - bardzo interesujący ;:63 ;:63 ja też używam sporo ziółek i staram się je uprawiać na działce . Wpisuję się aby mi nie zginął a jutro będę czytać od początku . Dziękuję za przepisy ;:196
Serdecznie pozdrawiam
janolej
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 3 sty 2012, o 10:01

Post »

Nalewka pisze:Prawda, że znacie i bywacie też w wątku:
- ZIOŁA - domowa apteka :wit
Witam,jako nowik na forum zacznę od pochwalenia się swoim letnim ogródkiem, wśród duzych drzew.Na forum trafiłem przypadkowo,czytam, czytam i tu są, super, cała masa ciekawych tematów, ten jest idealny na te pore, gdzie zimno, teraz mokro i wietrznie...pochwale się swoją południową i zachodnią stroną ogródka, gdzie wśród drzew i cisów rosną "swobodnie" byliny i zioła.

Obrazek
Obrazek

w tym roku, jak co roku, zrobiłem nalewki, sporo, część z ziołami np liście melisy wraz z owocami cytryńca, smak dziwny, ale ciekawy. Wszyscy śmiali sie że smakuje jak płyn do płukania ust, ale prosili o dolewki, oczywiście w ramach rozsądku, wszak domowe medykamenty muszą byc spożywane z umiarem!Ponadto zacząłem suszyć na własny użytek to i owo. Teraz smakuje wybornie jako uszlachetniacz do zwykłej herbaty. Polecam suszoną pigwę i dziką róże.
GrazynaW
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 14 sty 2009, o 18:33

Post »

Krysiu DOSIEGO ROKU!!
Zrobioną porcję olejku oregano już użyłam.Czas następną robić,dla mnie smak i zapach rewelacyjny,tak się cieszę,że Cię posłuchałam. :D
myszka
200p
200p
Od: 9 lip 2011, o 18:03

Post »

Witam Cię Krysiu i wszystkich wielbicieli własnych ziół.Wielu pięknych roślin w nowym roku i owocnych upraw życzę wszystkim.Pozwoliłam dopisać się do wątku,ponieważ zamierzam zakładać ogród ,w tym zasadzić zioła.
Pozdrawiam!!!
Zablokowany

Wróć do „Bądźmy ZDROWI i piękni... jak nasz ogród”