Klonik pokojowy - uprawa, pielęgnacja
Re: Klonik pokojowy - uprawa, pielęgnacja
Witam,
a czy ktoś w tym roku wysiewał nasionka kloników zakupione w Lidlu?
Ja wysiałam jakiś miesiąc temu całe opakowanie i nie wykiełkowały
Właściwie miałam już nie siać i zostawić na następny rok, ale data ważności była do końca listopada bodajże, więc wysiałam.
Dodam, że nie pierwszy raz sieję nasionka (klonika pierwszy raz) i jeszcze mi się coś takiego nie przydarzyło.
Zastanawiam się czy dać im jeszcze szansę czy już nie wykiełkują? Czytałam, że łatwo kiełkują i są łatwe w uprawie.
Halina
Właściwie miałam już nie siać i zostawić na następny rok, ale data ważności była do końca listopada bodajże, więc wysiałam.
Dodam, że nie pierwszy raz sieję nasionka (klonika pierwszy raz) i jeszcze mi się coś takiego nie przydarzyło.
Zastanawiam się czy dać im jeszcze szansę czy już nie wykiełkują? Czytałam, że łatwo kiełkują i są łatwe w uprawie.
Halina
Pozdrawiam, Halina
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 29 sty 2012, o 15:19
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Wysiałam nasiona klonika , wzeszły ładnie. Zastanawiam się, czy będzie im dobrze, jeśli posadzę do dużych skrzynek, czy lepiej pojedynczo do doniczek?
I tu i tam. Ni tu, ni tam... cz.2
Przyroda nie śpieszy się, a jednak ze wszystkim nadąża. Lao Tsy
Pozdrawiam....... Emilia
Pozdrawiam....... Emilia
- Paulinaaa
- 1000p
- Od: 9 sty 2013, o 15:35
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Śmiało tnij i próbuj ukorzeniaćjanek45 pisze:Dziękuje Paulino mam żółtego który po mimo obcięcia,przed wysyłką do mnie jest wyższy od innych i chciałbym go obciąć i ten badylek ukorzenić.
Halinko kloniki kiełkują bardzo szybko. Jeżeli do tej pory nie ma żadnych efektów to niestety nic już z nich nie będziekaskash pisze:Witam,
Halina
No chyba, że bardzo głęboko je posiałaś i jeszcze nie przebiły się przez ziemię ale jednak bardziej obstawiam, że musisz wysiać nowe.
Wszystko zależy od tego jak chcesz je prowadzićEmilia pisze:Wysiałam nasiona klonika , wzeszły ładnie. Zastanawiam się, czy będzie im dobrze, jeśli posadzę do dużych skrzynek, czy lepiej pojedynczo do doniczek?
Ja bym sadziła do pojedynczych doniczek.
Bez względu na to jakie rozwiązanie wybierzesz, proponowałabym jednak poczekać aż podrosną.
Kloniki są delikatne i za wczesne rozsadzanie/przesadzanie może im zaszkodzić.
PaulinKo, zanim wysiałam przejrzałam na forum wątki dotyczące klonika i zrobiłam zgodnie ze wskazówkami, posiałam płytko, nasionka tylko lekko przykryłam ziemią, stały w jasnym miejscu na parapecie, zraszałam je co jakiś czas. I codziennie sprawdzam z nadzieją na jakieś zielone, a tu nic
Trudno, w następnym roku podejmę kolejną próbę siania, lub postaram się pozyskać gdzieś sadzonki.
Kilka lat temu miałam klonika (z sadzonki) i pięknie cieszył moje oczy, ale wtedy jeszcze nie wiedziałam, że można go zimować.
Ile to nowej wiedzy można zdobyć dzięki forum
Halina
Trudno, w następnym roku podejmę kolejną próbę siania, lub postaram się pozyskać gdzieś sadzonki.
Kilka lat temu miałam klonika (z sadzonki) i pięknie cieszył moje oczy, ale wtedy jeszcze nie wiedziałam, że można go zimować.
Ile to nowej wiedzy można zdobyć dzięki forum
Halina
Pozdrawiam, Halina
- Paulinaaa
- 1000p
- Od: 9 sty 2013, o 15:35
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Nie przejmuj się na pewno wszystko zrobiłaś prawidłowo, podejrzewam że wina leży po stronie nasionek
Jak masz jeszcze ochotę pobawić się w wysiew kloników to śmiało możesz je wysiać ponownie.
Jak masz jeszcze ochotę pobawić się w wysiew kloników to śmiało możesz je wysiać ponownie.
Paulinko, mogły się na mnie obrazić, bo posiałam tylko dlatego, że zobaczyłam krótki termin ważności
Mam już dużo roślinek na balkon, wiec w tym roku daruję sobie, ale w następnym nie odpuszczę
Halina
Mam już dużo roślinek na balkon, wiec w tym roku daruję sobie, ale w następnym nie odpuszczę
Halina
Pozdrawiam, Halina
-
Moje nasiona miały datę przydatności 12/2019, zapakowane 01/2017. Teraz roślinki wyglądają tak:
Mam je już porozsadzać?
Mam je już porozsadzać?
Pozdrawiam....... Emilia
Pozdrawiam....... Emilia
Tak, porozsadzaj, bo za chwilę zaczną się rozpychać, rozejdą się na boki i będą krzywe. Nasiona masz z li-a? Docelowo będą w doniczkach, czy pójdą do gruntu?
-
Tak, nasiona z l-la. Miałam nadzieję, że po świętach wyniosę się już na działkę i tam je rozsadzę, ale jest tak zimno... W domu nie będę miała miejsca na tyle doniczek W gruncie nie będę kloników trzymała, bo chciałabym dłużej nimi się cieszyć niż tylko do zimy
Pozdrawiam....... Emilia
Pozdrawiam....... Emilia
Moich kilka sztuk, wysianych w ub. roku ( też z li-a) trzymam jeszcze w piwnicy. Mam zamiar posadzić je w maju do gruntu i ewentualnie jesienią wykopać i znów do piwnicy, podobnie jak robię z niebieską psianką. Parapety już dawno mi się skończyły.
-
Porozsadzałam wczoraj kloniki do...tutek od papieru toaletowego - zajmuję mniej miejsca niż doniczki , a i tak kiedy podrosną, trzeba będzie poprzesadzać do większych doniczek. Z dwóch torebek nasion mam 20 sadzonek, w tym 2 trochę małe. Zobaczymy ...
Pozdrawiam....... Emilia
Pozdrawiam....... Emilia
-
- 200p
- Od: 12 maja 2015, o 09:24
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.