Mój ogród w cieniu sosen - Ewelina - cz.4

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Alania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 lip 2008, o 21:55
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Mój ogród w cieniu sosen - Ewelina - cz.4

Post »

Ewelinko, gdzie udało Ci się nabyć taką lawendową hortensję z podwójnymi płatkami? Ja dzisiaj kupiłam tego typu białą, ale gdyby jeszcze były inne kolory, to pewnie by mnie skusiło ;:65
Awatar użytkownika
Ewelina
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 4 lut 2007, o 16:26
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

To HORTENSJA Hydrangea macrophylla Double Pink "Coco"

Obrazek Obrazek

Kupiłam w C.O. "Berberys" na ul. Wojciechowskiego w Poznaniu .Tam mają czasem takie cudeńka :)

A poniżej jeszcze kilka nowych roślinek, które ostatnio kupiłam i dostałam :

Obrazek
SUNDAVILLE'A, która zajęła w wazie miejsce po przekwitłych już bratkach i niezapominajkach

Obrazek Obrazek
Tu sadzoneczkowe prezenty, już posadzone: TIARELLA SERCOLISTNA i SANGUINARIA CANADENSIS (Krwiowiec kanadyjski)"Multiplex"

Obrazek Obrazek
Złociste OREGANO , a obok już posadzona na skalniak DELOSPERMA COOPERII - ma pączki, więc , jeśli wreszcie będzie słoneczko , powinna wkrótce zakwitnąć :)

Kolejne zdjęcia to ostatnie już TULIPANY , jakie pozostały na rabatce:
Obrazek Obrazek

A tu - GLICYNIA , która miała być fioletowa , a jest ...biała ! Może to nawet dobrze...
Obrazek

Obrazek Obrazek
Coś żółtego - Płożący ŻARNOWIEC ( Bernadko- pamiętasz ? A obok niziutki , żółty ORLIK.

I na dobranoc :

?KALINA? / T. Lenartowicz /

? Rosła kalina z liściem szerokiem,
Nad modrym w gaju rosła potokiem,
Drobny deszcz piła, rosę zbierała,
W majowym słońcu liście kąpała.

W lipcu korale miała czerwone,
W cienkie z gałązek włosy wplecione
Tak się stroiła jak dziewczę młode
I jak w lusterko patrzała w wodę.(...) ?

KALINA JAPOŃSKA (Viburnum plicatum "Grandiflorum")
Obrazek
* Mój Ogród - cz.7 (aktualna)
Wizytówkai inne moje wątki
"Mam śródziemnomorskie poczucie czasu..."
Awatar użytkownika
Karo
-Administrator Forum-.
-Administrator Forum-.
Od: 16 sie 2006, o 14:39
Kontakt:

Post »

Hortensja i glicynia przepiękna ...wpadła mi w oko obydwie.
Czy glicynia kwitnie pierwszy raz?
Bardzo długaśne ma te kiście kwiatowe.... ślicznie wygląda.
Tniesz ją jakoś szczególnie? :D
Awatar użytkownika
markonix
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 mar 2009, o 16:38
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Ewelina pisze:Witaj , Marcinie !
sądzę , że to do mnie ...... pozdrawiam Marek ;:7
Awatar użytkownika
Beata T
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 18 sie 2007, o 18:40

Post »

;:138 ;:138 ;:138 przepiękne widoczki - wspaniale kwitnące różaneczniki , azalie, hortensje ...Ślicznie rosną i są niezawodne w kwitnieniu ach muszę podpatrzeć jak o nie będziesz dbać bo coś za mało swojego rh zasiliłam :D I oczywiście wszystkie pozostałe roślinki cudne jak orliki , glicynia i forsycja w swej żółtej krasie :D
Awatar użytkownika
Ewelina
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Kontakt:

Post »

markonix pisze:
Ewelina pisze:Witaj , Marcinie !
sądzę , że to do mnie ...... pozdrawiam Marek ;:7
Marku , raz jeszcze PRZEPRASZAM :oops: Nie wiem , dlaczego uparcie nazywam Cię "Marcinem "... ot, skleroza albo inne roztargnienie. A może to dlatego ,że na zdjęciu jesteś nieco podobny do mojego znajomego - Marciana właśnie ? Nieistotne . Fakt ,że po raz drugi dałam plamę ;:223
Wybaczysz ?

Beatko, Dziękuję :)

Na zdjęciach poniżej :

Obrazek Obrazek
MACIERZANKA i żółty TOJAD , niebawem zakwitną :)

Obrazek Obrazek
Kończy kwitnienie KALINA BURKWOODA

Obrazek Obrazek
Nadal kwitnie niewielka na razie KALINA JAPOŃSKA i zaczęła rozwijać kremowe kwiaty KALINA SZTYWNOLISTNA .

A poniżej - moje ukochane SOSNY , moje utrapienia... Zaczęło się ich kwitnienie i pylenie, które , jak co roku owocuje chmurami żółtego "kurzu" radośnie osiadającego wszędzie !!! Gdy jest sucho i wietrzno mam go na tarasie, ganku, parapetach , ławkach i stole... Cóż , sosny trzeba polubić lub ..wyrzucić . Ja polubiłam :) Mimo wszystko.

Obrazek
Awatar użytkownika
Ewelina
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Kontakt:

Post »

KaRo pisze:Hortensja i glicynia przepiękna ...wpadła mi w oko obydwie.
Czy glicynia kwitnie pierwszy raz?
Bardzo długaśne ma te kiście kwiatowe.... ślicznie wygląda.
Tniesz ją jakoś szczególnie? :D
Krysiu , z tą GLICYNIĄ to cała historia ... Miałam w ogrodzie dwie : o kwiatach fioletowych (od dwu lat cudnie kwitnie, ale tej zimy częściowo przemarzła, teraz się "zbiera" na nowo) i białą. Biała przez chyba 7 lat nie wydała ani jednego kwiatuszka... Wreszcie dwa lata temu zakwitła , potwierdzając ,że jest w istocie biała - miała 3 (słownie : trzy !) kiście kwiatowe. Ale i tak się cieszyłam. W minionym roku zakwitła znów , bardzo obficie i...zaraz po kwitnieniu zmarniała. Zwiędły jej liście i młode pędy. Do jesieni nie wypuściła ani listeczka , było więc jasne ,że już po niej :( Do dziś nie wiem , co ją zabiło - ani nadmiar wody, ani susza, ani przenawożenie... Po odkopaniu korzeni okazało się , że tych też nic nie podgryzło - ot, tajemnicza tajemnica. Wiosną tego roku postanowiłam dosadzić obok starego pnia nową GLICYNIĘ , a jako podporę wykorzystać zdrewniałe pędy poprzedniczki / to widać na zdjęciach poniżej/ .Chciałam białą , kwiecistą. Nie mogłam takiej "upolować ", więc kupiłam "fioletową". I wszystko się zgadzało do momentu ,gdy nowy nabytek rozwinął kwiaty... Są białe , baaardzo długie (35 do 45 cm. Sic! ) i jest ich mnóstwo !!!

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

Pytasz o cięcie - tak ,GLICYNIE tnę w końcu marca i po raz drugi w lipcu-sierpniu ( wtedy szaleje z długimi pędami). Młode pędy silnie skracam ( nad 2-3 oczkiem. Ta z tyłu na płocie prowadzona jest w kształcie litery "T". Tę z przodu , podobnie , jak poprzedniczkę , będę formować jak drzewko.
Awatar użytkownika
Beata T
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 18 sie 2007, o 18:40

Post »

Jak ciężko jest wyjść z Twojego ogrodu i proszę dziś na biało ach śliczna kalina burkwooda i nowa odsłona glicynii niedługo rozwinie się cała :D
Awatar użytkownika
Andzia1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 maja 2009, o 07:56
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Ewelinko, po prostu zakochałam się w Twoich amforach. Licze na to, że w tym roku już tez podobne znajdą się u mnie. Na razie wsadzam różne rzeczy do starych glinianych garnków lub wiklinowych koszyków... Ale Twój ogród jest mistrzostwem świata, taki zadbany, przemyślany każdy kącik ;:138 ;:180
Pozdrawiam serdecznie i zapraszam, Anna
regulamin Andziu
x-d-a
---
Od: 3 sty 2009, o 16:47
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Ewelinko, bardzo mi się podoba ta biała glicynia :?:
Moja -bladoliliowa- w tym roku zakwitła tylko kilkoma kwiatami, ale to już bardzo stary, mocno rozrośnięty egzemplarz, nie bardzo poddający się cięciu...
A sosny i brzozy są piękne, to one często tworzą nastrój i klimat ogrodu, ale niezłe z nich śmieciuszki :!: O sosnach już napisałaś, a ja jeszcze dodam, że brzozy też :pylą, zrzucają bazie, śmiecą ogromną ilością liści...Cały sezon sprzątam pod nimi i sprzątam, ale złego słowa nie powiem, bo je kocham ;:167 Podobno są bardzo "zdrowe", mają w sobie życiodajną energię :D
Miłego dnia życzę :wit
Awatar użytkownika
chatte
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 19 paź 2006, o 08:52

Post »

Dziękuję Ewelino za odpowiedź . A jakie inne zabiegi pielęgnacyjne masz na mysli? :oops: Możesz wymienić w skrócie? ...

Lubię brzozy, ale bardzo kocham sosny :D Od początku zazdroszczę Ci ;) tych dużych sosen, które górują nad Twoim ogrodem :D
Chciałam jeszcze spytać, co zrobiłaś z tymi brzozowymi pniakami, że tak ładnie się trzymają?
Zaimpregnowałaś je jakimś "antygrzybem"?
Pięknie podkreślają urodę Twoich roślin i stanowią istotny element tych czarownych kompozycji ;:333
A glicynia z roku na rok piękniejsza! ;:138
Awatar użytkownika
Ewelina
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Kontakt:

Post »

chatte pisze:Dziękuję Ewelino za odpowiedź . A jakie inne zabiegi pielęgnacyjne masz na mysli? :oops: Możesz wymienić w skrócie? ...
Wiosna - kontrola pH.podłoża (jeśli jest 6 lub wyżej 0 dokwaszenie ) , przejrzenie stanu krzewu po zimie 0 liście i pąki chore , podejrzane , uszkodzone obrywamy ,potem nawożenie nawozem wieloskładnikowym, w razie potrezby przy dobowych temperaturach 10 i więcej stopni oprysk przeciw grzybicom ( TOPSIN , BRAVO , itp)
Po kwitnieniu - usuwanie przekwitłych kwiatostanów , ewentualnie korekta pokroju krzewu , choć z tym ostrożnie ! Kolejne dokarmianie doglebowe + 2-3 krotne opryski nawozem interwencyjnym do rh.całej korony krzewu.
Cały czas trzeba dbać o wilgotne podłoże.
Zasilać przestajemy na pocz. sierpnia.
Przed zimą silne podlanie i podsypanie grubej warstwy kory kompostowanej wokół rośliny.
chatte pisze:Chciałam jeszcze spytać, co zrobiłaś z tymi brzozowymi pniakami, że tak ładnie się trzymają?
Zaimpregnowałaś je jakimś "antygrzybem"?
Niczym nie zaimpregnowałam i waśnie wcale ładnie się nie trzymają :( Mam je chyba 6-ty rok i dwa zaczęły już w środku próchnieć, niestety - trzeba by wymienić , więc znowu poszukuję takich grubych pni , a nie tak łatwo je zdobyć...
Awatar użytkownika
Cebulla
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 lut 2009, o 22:43

Post »

Ewelino, dziękuję za instrukcję obsługi RH w pigułce ;:180

-- Pn 31 maja 2010 19:17 --