Skromny ogród Joli część 7
- jollla500
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 26 cze 2008, o 23:49
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Skromny ogród Joli część 7
Grzesiu to jak to jak on urośnie np...na 3 metry to co będzie ponad śniegiem może zmarznąć przepraszam że zawracam Ci głowę ale wiesz w tych sprawach to ja jestem nowicjusz
Witaj Gieniu te truskawki są powtarzające i w czasie sezonu to znaczy od czerwca do września kwitną i owocują kilka razy
Joluś no właśnie z tymi ślimakami czasami sama się głowie co zrobić bo u mnie jest ich plaga często jest tak że te jednoroczne kwiaty jak tylko wyjdą z ziemi są pożerane przez ślimaki i zostają tylko kikuty czasami robię tak ale nie zawsze nakrywam butelkami plastykowymi z wyciętym otworem...... a czasami uda się ze te potwory nie zeżrą wszystkiego
Witaj Gieniu te truskawki są powtarzające i w czasie sezonu to znaczy od czerwca do września kwitną i owocują kilka razy
Joluś no właśnie z tymi ślimakami czasami sama się głowie co zrobić bo u mnie jest ich plaga często jest tak że te jednoroczne kwiaty jak tylko wyjdą z ziemi są pożerane przez ślimaki i zostają tylko kikuty czasami robię tak ale nie zawsze nakrywam butelkami plastykowymi z wyciętym otworem...... a czasami uda się ze te potwory nie zeżrą wszystkiego
- Grzesik
- Od: 20 sty 2009, o 15:49
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Jolu, po prostu będzie robił za roślinę okrywową, u mnie kolorowe bluszczyki ścielą się pod Rh i robią za tło ;)
- kogra
- Przyjaciel Forum
- Od: 30 maja 2007, o 18:02
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Plaga ślimaków......skąd ja to znam.....
Mnie pożarły połowę roślin w ogrodzie.
A truskaweczki......mam..... i też owocują.
Joluś, duża za nie.
Widać, ze stawik spełnia swoją rolę.
Mnie pożarły połowę roślin w ogrodzie.
A truskaweczki......mam..... i też owocują.
Joluś, duża za nie.
Widać, ze stawik spełnia swoją rolę.
Grażyna.
kogro-linki
kogro-linki
- Ewakora
- Od: 17 maja 2010, o 14:13
Jolu stawiku to Ci zazdroszczę O ślimorach to mi się nawet pisać nie chce, a takie truskaweczki to muszę sobie nabyć Mam maliny, które owocują do mrozów, to im truskawki do towarzystwa dosadzę Szalejesz ostatnio z zakupami , a widoczki cudne
Pozdrawiam wszystkich zielenią natchnionych. Ewa
Wiejski ogród Ewy cz.1, cz.2, cz.3 cz.4- aktualna
Wspomnień nadszedł czas
Wiejski ogród Ewy cz.1, cz.2, cz.3 cz.4- aktualna
Wspomnień nadszedł czas
- jollla500
Grażynko ciesze się że zdają egzamin truskawki a co do ślimaków to chyba je wszystkie wystrzelam albo
Ewuś i chyba na tym szaleństwie zaprzestałam co do truskawek to nic nie kupuj, dostaniesz ode mnie
Ewuś i chyba na tym szaleństwie zaprzestałam co do truskawek to nic nie kupuj, dostaniesz ode mnie
- AGNESS
- Od: 5 wrz 2008, o 16:59
Joluś zakupy super.....zachwyciła mnie Twoja krzewuszka....piszesz, że tak długo kwitnie, to niesamowite, tylko pozazdrościć, moja kwitnie wiosną, a później w sierpniu powtarza, ale już skromniutko...
Staw to naprawdę raj dla dzieci...wystarczy popatrzeć na ich uśmiechnięte buziaczki
Staw to naprawdę raj dla dzieci...wystarczy popatrzeć na ich uśmiechnięte buziaczki
Do tego stawiku to sama bym wskoczyła, ale jak by nikogo nie było w pobliżu z obawy na tsunami
- JolantaG
- Od: 3 lis 2008, o 14:52
JOLU ,u Ciebie ,jak zwykle, mnóstwo pięknego kwiecia i zakupy spore. :P
Dzieciaczki mają raj ,w stawiku .Ale najbardziej przypadł mi do gustu kociak .Ma fajne wzorki .
Co do kwiatów w domu ,to zawsze miałam ich sporo .Każde wolne miejsce było obstawione .Niestety od 2 ,może 3 lat ,niestety pustki, na parapetach .Wszystko co posadzę ,trafia szlak . Nie kupuję ,ani nie przyjmuję od nikogo domowych kwiatów ,bo wiem ,że się u mnie zmarnują .
Może kiedyś ta zła passa przeminie .
W ogrodzie wszystko rośnie super ,a w domu niestety nie .
Dzieciaczki mają raj ,w stawiku .Ale najbardziej przypadł mi do gustu kociak .Ma fajne wzorki .
Co do kwiatów w domu ,to zawsze miałam ich sporo .Każde wolne miejsce było obstawione .Niestety od 2 ,może 3 lat ,niestety pustki, na parapetach .Wszystko co posadzę ,trafia szlak . Nie kupuję ,ani nie przyjmuję od nikogo domowych kwiatów ,bo wiem ,że się u mnie zmarnują .
Może kiedyś ta zła passa przeminie .
W ogrodzie wszystko rośnie super ,a w domu niestety nie .
- jollla500
- JacekP
- Od: 5 mar 2007, o 13:10
Jolu, powojnika też dobrze jest zdjąć z podpór na zimę i lekko przysypać ziemią. Tak radzą fachowcy. Z przysypanych pędów często wyrastają młode na wiosnę, dzięki czemu powojnik się zagęszcza no i oczywiście mniej przemarza
- jollla500
- kogra
- Przyjaciel Forum
- Od: 30 maja 2007, o 18:02
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Jolu jeśli chodzi o śliwki.
Podgnite fragmenty owoców są spowodowane głównie przez skorki i osy.
Skorki wygryzają od strony stopki otwór wchodząc w pestkę.
Osy uwielbiają słodkie śliwki - powieś na gałązkach butelki z pocukrowaną wodą, wtedy osa już z niej nie wyjdzie.
Dziobią w śliwki tez kosy, sojki i sroki.
Wszystko to sprawia, że owoce potem zaczynają w tych miejscach gnić.
Druga przyczyna to choroby a tych w tym roku nie brakuje.
Podgnite fragmenty owoców są spowodowane głównie przez skorki i osy.
Skorki wygryzają od strony stopki otwór wchodząc w pestkę.
Osy uwielbiają słodkie śliwki - powieś na gałązkach butelki z pocukrowaną wodą, wtedy osa już z niej nie wyjdzie.
Dziobią w śliwki tez kosy, sojki i sroki.
Wszystko to sprawia, że owoce potem zaczynają w tych miejscach gnić.
Druga przyczyna to choroby a tych w tym roku nie brakuje.
Grażyna.
kogro-linki
kogro-linki