Nasze Najlepsze Przepisy - DESERY, CIASTA i INNE WYPIEKI
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - SAŁATKI, PRZEKĄSKI, INNE NA ZIMNO
Przypadkiem zajrzałam do potraw na zimno i znalazłam interesujący przepis na ciepło-zimny jabłecznik.
Mam pytanie,czy odmierzając mąkę dać czubate łyżki?
Trochę przeraża mnie ta ilość oleju,bo objętościowo mąki i oleju jest tyle samo.
Oczywiście,gdy zakładamy że łyżka ma 15 ml to jednego i drugiego jest niecała szklanka.
Mam pytanie,czy odmierzając mąkę dać czubate łyżki?
Trochę przeraża mnie ta ilość oleju,bo objętościowo mąki i oleju jest tyle samo.
Oczywiście,gdy zakładamy że łyżka ma 15 ml to jednego i drugiego jest niecała szklanka.
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - SAŁATKI, PRZEKĄSKI, INNE NA ZIMNO
Wydaje mi się, że łyżka oleju to 10ml a łyżeczka 5ml. Miałam oleju ledwo 1/2 szklanki
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - SAŁATKI, PRZEKĄSKI, INNE NA ZIMNO
Mąka zawsze jest z "lekką górką", a olej - tyle ile się zmieści "na płasko", cukru również będzie płasko, żeby się nie przesypywał, więc objętościowo mąki jest więcej.Kaja pisze: Mam pytanie,czy odmierzając mąkę dać czubate łyżki?
Trochę przeraża mnie ta ilość oleju,bo objętościowo mąki i oleju jest tyle samo.
Oczywiście,gdy zakładamy że łyżka ma 15 ml to jednego i drugiego jest niecała szklanka.
Natomiast wpływa to jedynie na wysokość i ewentualnie na to, czy ciasto będzie bardziej czy mniej wilgotne.
Ale i tak "wyjdzie", mam wypróbowane wszystkie wersje, to znaczy z większą i mniejszą ilością mąki, nigdy nie wychodzi taki jak poprzednio. Zależy to również od jabłek.
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - SAŁATKI, PRZEKĄSKI, INNE NA ZIMNO
Ja też upiekłam ten jabłecznik wychodzący, posypałam cukrem pudrem....................pychotka, ale nie obfociłam, bo........... wyszedł
Napisałam o nim w moim wątku
Napisałam o nim w moim wątku
- iwciach
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 1475
- Od: 18 sty 2009, o 11:54
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Głogów
- Kontakt:
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - DESERY, CIASTA i INNE WYPIEKI
A może ktoś poratuje mnie przepisem na kruche ciasteczka, bo nie mogę znaleźć .
- Justynek
- 200p
- Posty: 396
- Od: 26 lip 2010, o 21:39
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Lokalizacja: podlaskie, Zambrów
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - DESERY, CIASTA i INNE WYPIEKI
Mam takowy przepis i chętnie się nim podzielę. Jest to dość duża porcja, ale ciastka zamknięte w pojemniku lub w torebce foliowej mogą leżeć naprawdę długo, więc robię od razu hurtowo.
I jeszcze mała uwaga. Z tego przepisu ciastka muszą odleżeć ok 2 dni, żeby zrobiły się kruche. Więc podam też przepis trochę zmodyfikowany- na kruche ciasteczka zaraz po upieczeniu.
Kruche ciastka
90 dag mąki
60 dag tłuszczu (zazwyczaj daję 25 dag margaryny i 35 dag smalcu; chociaż ostatnio zaczęłam
robić na samym smalcu i nawet lepiej mi smakują)
30dag cukru pudru
- zapamiętanie przepisu ułatwia ogólna zasada, że proporcje powyższych składników mają być 3:2:1
5 żółtek
cukier waniliowy
W mące rozcieramy tłuszcz, dodajemy obydwa cukry, znów rozcieramy, dodajemy żółtka. Zagniatamy ciasto.
To u mnie jest podstawa do robienia różnych smaków. Zazwyczaj dzielę ciasto na 3 części.
Ciastka waniliowe
Do jednej porcji ciasta dodaję 1 lub 2 cukry waniliowe (zależy czy ktoś lubi mocny aromat wanilii), wgniatam w ciasto i owinięte w folię wkładam do lodówki.
Ciastka kokosowe
Do następnej porcji ciast dodaję torebką wiórków kokosowych (200g) - to dość dużo, ale wtedy ciastka są naprawdę bardzo kokosowe. I tak samo zagniatam ciasto z wiórkami i do lodówki.
Ciastka cytrynowe
Do ostatniej porcji ciasta dodaję skórkę otartą z jednej cytryny, zapach cytrynowy i/ lub sok z cytryny. Zagniatam, w razie potrzeby podsypując mąką i do lodówki.
Następnie po ok 30 minutach lub więcej, robię ciastka i piekę. Niestety czasu pieczenia nie podam bo sama pieką na oko jak widzę, że są rumiane to wyjmuję.
Oczywiście można zrobić też ciastka z podstawowego przepisu, bez podanych powyżej dodatków wtedy są łagodne w smaku.
Aby ciastka były od razu kruche, należy do przygotowania użyć tylko margaryny i dodać proszek do pieczenia (4 łyżeczki). To sposób mojej mamy. Ja zawsze robię bez proszku. A że uwielbiam te ciastka to nawet nie przeszkadza mi, że w pierwszych dniach są twarde.
Życzę udanych wypieków i smacznego
I jeszcze mała uwaga. Z tego przepisu ciastka muszą odleżeć ok 2 dni, żeby zrobiły się kruche. Więc podam też przepis trochę zmodyfikowany- na kruche ciasteczka zaraz po upieczeniu.
Kruche ciastka
90 dag mąki
60 dag tłuszczu (zazwyczaj daję 25 dag margaryny i 35 dag smalcu; chociaż ostatnio zaczęłam
robić na samym smalcu i nawet lepiej mi smakują)
30dag cukru pudru
- zapamiętanie przepisu ułatwia ogólna zasada, że proporcje powyższych składników mają być 3:2:1
5 żółtek
cukier waniliowy
W mące rozcieramy tłuszcz, dodajemy obydwa cukry, znów rozcieramy, dodajemy żółtka. Zagniatamy ciasto.
To u mnie jest podstawa do robienia różnych smaków. Zazwyczaj dzielę ciasto na 3 części.
Ciastka waniliowe
Do jednej porcji ciasta dodaję 1 lub 2 cukry waniliowe (zależy czy ktoś lubi mocny aromat wanilii), wgniatam w ciasto i owinięte w folię wkładam do lodówki.
Ciastka kokosowe
Do następnej porcji ciast dodaję torebką wiórków kokosowych (200g) - to dość dużo, ale wtedy ciastka są naprawdę bardzo kokosowe. I tak samo zagniatam ciasto z wiórkami i do lodówki.
Ciastka cytrynowe
Do ostatniej porcji ciasta dodaję skórkę otartą z jednej cytryny, zapach cytrynowy i/ lub sok z cytryny. Zagniatam, w razie potrzeby podsypując mąką i do lodówki.
Następnie po ok 30 minutach lub więcej, robię ciastka i piekę. Niestety czasu pieczenia nie podam bo sama pieką na oko jak widzę, że są rumiane to wyjmuję.
Oczywiście można zrobić też ciastka z podstawowego przepisu, bez podanych powyżej dodatków wtedy są łagodne w smaku.
Aby ciastka były od razu kruche, należy do przygotowania użyć tylko margaryny i dodać proszek do pieczenia (4 łyżeczki). To sposób mojej mamy. Ja zawsze robię bez proszku. A że uwielbiam te ciastka to nawet nie przeszkadza mi, że w pierwszych dniach są twarde.
Życzę udanych wypieków i smacznego
Pozdrawiam, Justyna
Moje kaktusy
Moje kaktusy
- kogra
- Przyjaciel Forum
- Posty: 36511
- Od: 30 maja 2007, o 18:02
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Cieszyn
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - DESERY, CIASTA i INNE WYPIEKI
Zbliżają się Święta Bożego Narodzenia więc czas odkurzyć przepisy na świąteczne ciasteczka.
Jest ich na forum sporo, ale mam do Was pytanie.
Czy ktoś zna przepis na ciasteczka bez pieczenia.
Takie robi się szybko i nie marnuje energii za którą płaci się ciężkie pieniądze.
Może by tak zebrać w jednym miejscu te przepisy, żeby każdy mógł z nich skorzystać w jednym wątku ?
-- Wt 22 lis 2011 16:31 --
Chętnych nie widzę, no to daję
Pierwszy przepis.
30 dkg suszonych śliwek
15 dkg mielonych orzechów
15 dkg zcukrzonego miodu
1 łyżka rumu lub wódki
Wszystko zmiksować.
Masę wyłożyć na papier do pieczenia, rozsmarować na grubość 2 cm i odstawić do zaschnięcia.
Potem skroić na kwadraty lub trójkąty, oblać stopioną czekoladą i ozdobić orzechem lub migdałem.
Zamiast suszonych śliwek można dać morele, figi, lub suszone jabłka i już mamy 4 rodzaje ciasteczek o różnych smakach.
Możemy też polać i białą czekoladą.
Drugi przepis.
2 łyżki dowolnej marmolady
mączka kokosowa
W takiej ilości, aby swobodnie można było z masy formować stożki wielkości foremki do uli.
Potem obtoczyć w mielonych orzechach lub kakao.
Trzeci przepis.
3 opakowania herbatników
1 opakowanie kandyzowanych owoców lub skórek z cytryny, pomarańczy
10 dkg orzechów włoskich rozbitych na drobno tłuczkiem
1/2 kostki masła lub margaryny / druga lepsza bo dłużej wytrzyma /
1 opakowanie rodzynek sparzonych wrzątkiem lub namoczonych w spirytusie
Wszystko razem ugnieść na jednolitą masę.
Jeśli ciasto za twarde dodać rumu lub masła, jeśli za rzadkie dodać herbatników
Uformować wałek o średnicy 4 cm.
Włożyć do lodówki aż masa stężeje.
Kroić na plasterki pod kątem o grubości 2 cm.
Do tej samej masy można dodać stopioną lub startą czekoladę lub kakao i będzie następny rodzaj ciastek w innym smaku
Jest ich na forum sporo, ale mam do Was pytanie.
Czy ktoś zna przepis na ciasteczka bez pieczenia.
Takie robi się szybko i nie marnuje energii za którą płaci się ciężkie pieniądze.
Może by tak zebrać w jednym miejscu te przepisy, żeby każdy mógł z nich skorzystać w jednym wątku ?
-- Wt 22 lis 2011 16:31 --
Chętnych nie widzę, no to daję
Pierwszy przepis.
30 dkg suszonych śliwek
15 dkg mielonych orzechów
15 dkg zcukrzonego miodu
1 łyżka rumu lub wódki
Wszystko zmiksować.
Masę wyłożyć na papier do pieczenia, rozsmarować na grubość 2 cm i odstawić do zaschnięcia.
Potem skroić na kwadraty lub trójkąty, oblać stopioną czekoladą i ozdobić orzechem lub migdałem.
Zamiast suszonych śliwek można dać morele, figi, lub suszone jabłka i już mamy 4 rodzaje ciasteczek o różnych smakach.
Możemy też polać i białą czekoladą.
Drugi przepis.
2 łyżki dowolnej marmolady
mączka kokosowa
W takiej ilości, aby swobodnie można było z masy formować stożki wielkości foremki do uli.
Potem obtoczyć w mielonych orzechach lub kakao.
Trzeci przepis.
3 opakowania herbatników
1 opakowanie kandyzowanych owoców lub skórek z cytryny, pomarańczy
10 dkg orzechów włoskich rozbitych na drobno tłuczkiem
1/2 kostki masła lub margaryny / druga lepsza bo dłużej wytrzyma /
1 opakowanie rodzynek sparzonych wrzątkiem lub namoczonych w spirytusie
Wszystko razem ugnieść na jednolitą masę.
Jeśli ciasto za twarde dodać rumu lub masła, jeśli za rzadkie dodać herbatników
Uformować wałek o średnicy 4 cm.
Włożyć do lodówki aż masa stężeje.
Kroić na plasterki pod kątem o grubości 2 cm.
Do tej samej masy można dodać stopioną lub startą czekoladę lub kakao i będzie następny rodzaj ciastek w innym smaku
Grażyna.
kogro-linki
kogro-linki
- krzysztofkhn
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 2021
- Od: 15 wrz 2008, o 09:21
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Łódź
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - DESERY, CIASTA i INNE WYPIEKI
Justyno, Grażyno !
Przepisy copy i do kajecika i wężykiem.
Przepisy copy i do kajecika i wężykiem.
Serdecznie Pozdrawiam.
Krzysztof Khn.
Krzysztof Khn.
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - DESERY, CIASTA i INNE WYPIEKI
Ja tu nie powinnam zaglądać-wszystkie przepisy kuszące.Pew nie znowu coś upitraszę i zjem.
Ogródek An-ki
An-ka
An-ka
- krzysztofkhn
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 2021
- Od: 15 wrz 2008, o 09:21
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Łódź
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - DESERY, CIASTA i INNE WYPIEKI
SMACZNEGO !
Po to się gotuje, aby się potem rozkoszować jedzeniem tego. / moje /
Po to się gotuje, aby się potem rozkoszować jedzeniem tego. / moje /
Serdecznie Pozdrawiam.
Krzysztof Khn.
Krzysztof Khn.
- Akwelan_2009
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 7587
- Od: 10 sty 2009, o 19:27
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Radom
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - SAŁATKI, PRZEKĄSKI, INNE NA ZIMNO
kokolidek pisze:
/ ... /
Wychodzący jabłecznik (bo zawsze i każdemu "wychodzi")
5 szt dużych jabłek
cynamon
5 szt jaj
15 łyżek cukru
15 łyżek mąki (tortowej, wrocławskiej lub innej)
15 łyżek oleju (np. Kujawski)
1 łyżka proszku do pieczenia
1 cukier cukier wanilinowy
Blachę do pieczenia smarujemy masłem i posypujemy tartą bułką.
/ ... /
Czytam przepisy na smaczne przysmaki i chciałbym dopytać na jaką wielkość "blachy" do pieczenia podane są te proporcje składników ?
Z wypowiedzi "marzeny06" - w tym wątku widać - wnioskuję z fotki, że jest to "blacha" kwadratowa o wymiarach około 30 x30 cm.
Mam zamiar na najbliższe wolne dni "sprezentować" Wnuczkom słodką niespodziankę, dlatego dopytuję o ten szczegół.
Pozdrawiam.
Pamiętaj o bliskich, jeśli chcesz by oni pamiętali o tobie !!!
Mieczysław
Sukulenty, ale nie kaktusy cz. I. cz. II. cz. III. cz. IV. cz.V
Mieczysław
Sukulenty, ale nie kaktusy cz. I. cz. II. cz. III. cz. IV. cz.V
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - SAŁATKI, PRZEKĄSKI, INNE NA ZIMNO
Ponieważ nie posiadam typowej blachy do ciasta piekę jabłecznik w formie do lazanii o wymiarach wewnętrznych 28 cm na 35 cm, ale piekłam go również w formie do tortów o średnicy 28 cm.
Więc blacha 30 na 30 cm jest OK.
Smacznego
Więc blacha 30 na 30 cm jest OK.
Smacznego
- Akwelan_2009
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 7587
- Od: 10 sty 2009, o 19:27
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Radom
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - SAŁATKI, PRZEKĄSKI, INNE NA ZIMNO
kokolidek - dziękuję za expresową odpowiedź.
Pamiętaj o bliskich, jeśli chcesz by oni pamiętali o tobie !!!
Mieczysław
Sukulenty, ale nie kaktusy cz. I. cz. II. cz. III. cz. IV. cz.V
Mieczysław
Sukulenty, ale nie kaktusy cz. I. cz. II. cz. III. cz. IV. cz.V
- Akwelan_2009
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 7587
- Od: 10 sty 2009, o 19:27
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Radom
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - SAŁATKI, PRZEKĄSKI, INNE NA ZIMNO
Zgodnie z moją zapowiedzią, wg bardzo czytelnego przepisu, który na tym Forum "zdobyłem", taki "wyprodukowałem" jabłecznik:
a że jest zgodnie z wypowiedzią Autorki przepisu "wychodzący", to i mnie się bardzo udał, dodatkowo drugi człon w nazwie określa, że bardzo szybko "chciał wyjść" z formy, jeszcze jako gorący, gdyby nie moja interwencja i zastawiony "szlaban", ciasto bardzo smaczne:
Autorce przepisu przekazuję podziękowanie za podanie przepisu od moich Wnucząt. Następne przepisy oczekują w kolejce.
a że jest zgodnie z wypowiedzią Autorki przepisu "wychodzący", to i mnie się bardzo udał, dodatkowo drugi człon w nazwie określa, że bardzo szybko "chciał wyjść" z formy, jeszcze jako gorący, gdyby nie moja interwencja i zastawiony "szlaban", ciasto bardzo smaczne:
Autorce przepisu przekazuję podziękowanie za podanie przepisu od moich Wnucząt. Następne przepisy oczekują w kolejce.
Pamiętaj o bliskich, jeśli chcesz by oni pamiętali o tobie !!!
Mieczysław
Sukulenty, ale nie kaktusy cz. I. cz. II. cz. III. cz. IV. cz.V
Mieczysław
Sukulenty, ale nie kaktusy cz. I. cz. II. cz. III. cz. IV. cz.V