Pomidorowo ogórkowy szał "podfoliowy"cz.1

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
x-p-o
ZBANOWANY
Od: 16 lut 2011, o 19:24
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Uprawa pomidorów pod osłonami.

Post »

Do kompletu potrzebna jest jeszcze tabela dopuszczalnych stężeń nawozów i preparatów przy stosowaniu dolistnym
Ponieważ nie jest to moja tabela podam tylko link:
http://www.ho.haslo.pl/article.php?id=2136

Pozdrawiam
bobek-
50p
50p
Od: 11 lut 2012, o 20:43

Post »

Warto uzmysłowić sobie ,że nawożenie dolistne nie zastąpi dokorzeniowego a może być jedynie uzupełnieniem w warunkach stresowych.
Pozdrawiam bobek

Życie jest za krótkie żeby marzenia mogły czekać.
Awatar użytkownika
dorotaa
200p
200p
Od: 22 lut 2011, o 13:30
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Ja ur. na jesień postawiłam tunel i pierwszy raz w życiu będę uprawiała warzywa pod osłonami więc w tym roku tylko czytam ,podglądam i jeśli pozwolicie to będę zadawała pytania ;:88 .Rozsady robię sama i już pięknie rosną pomidory, kawon,papryka i ogórki.I mam pytanie czy pomidory mogą rosnąć w tunelu z ogórkami ( IWA gładkie) ? A pytam ponieważ znajoma powiedziała,że nie mogą bo ogórki zarażą mi pomidory mączniakiem .Takie to mi się wydaje trochę dziwne bo przecież i tak będę wszystko pryskała przed wysadzaniem magnezem :oops:
kwiaty łagodzą obyczaje
Awatar użytkownika
anka93
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 paź 2008, o 17:40
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

To jest prawda z tym ssdzeniem razem ogórków i pomidorów-3 lata temu sprawdziłam osobiście.Nie polecam ;:108
Awatar użytkownika
gosiakmala
500p
500p
Od: 9 sty 2011, o 14:27

Post »

Ogórki i pomidory należą do grupy psiankowatych, więc ich sadzenie obok siebie jest nie wskazane.
Moja Milowa
Pozdrawiam Gosia
Małżeństwo jest to związek, w którym jedna osoba ma zawsze rację, a druga to mąż ;)
Awatar użytkownika
dorotaa
200p
200p

Post »

Dzięki za odpowiedź :wit Może ktoś jeszcze ma takie doświadczenie ,albo wiedzę na ten temat tak dla większej skali porównawczej :) Bo narobiłam sadzonek tych ogórków ;:223 i wcześniej nie przyszło mi do głowy żeby się tym zainteresować ,że to może być problem ;:14 a tunel mam tylko jeden ;:223 To może jeszcze spytam o arbuzy bo też mam pod osłony spore sadzonki ;:224 czy mogą być razem?
kwiaty łagodzą obyczaje
grzesiek59
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 4 lis 2011, o 10:18

Post »

gosiakmala pisze:Ogórki i pomidory należą do grupy psiankowatych, więc ich sadzenie obok siebie jest nie wskazane.
Oj chyba Ci się grupy pomyliły.
bobek-
50p
50p
Od: 11 lut 2012, o 20:43

Post »

grzesiek59 pisze:
gosiakmala pisze:Ogórki i pomidory należą do grupy psiankowatych, więc ich sadzenie obok siebie jest nie wskazane.
Oj chyba Ci się grupy pomyliły.
Oj na pewno ;:224
Pozdrawiam bobek

Życie jest za krótkie żeby marzenia mogły czekać.
Awatar użytkownika
ekopom
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 3 cze 2010, o 17:32
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

dorotaa, jeśli masz ogórki i pomidory w jednej folii, to im tylko za bardzo nie dogodzisz, ale jeśli ogórki posadzisz w bardziej zaciszne i cieplejsze miejsce, a pomidory bardziej na przewiew, to aż tak źle nie będzie. A arbuzy to dość dużo miejsca zajmą, za dużo sadzonek bym nie radził.
Awatar użytkownika
Cinka80
50p
50p
Od: 13 mar 2011, o 07:24

Post »

Witam. Ja w tamtym roku pierwszy raz w szklarni miałam między innymi ogórki i pomidory, nie bezpośrednio obok siebie ale w bliskiej odległości, na osobnych grządkach i raczej nie zauważyłam żadnych oznak negatywnych reakcji z żadnej strony. Oczywiście to moje subiektywne zdanie, gdyż być może brak doświadczenia nie pozwolił mi zauważyć pewnych oznak.... Ale puenta jest taka, że zarówno pomidory jak i ogórki zajadałam aż do przymrozków ;:138
To, że milczę, nie znaczy, że nie mam nic do powiedzenia...
Awatar użytkownika
weteran
500p
500p
Od: 5 sty 2010, o 21:45

Post »

w uprawie amatorskiej takie sadzenie nie ma za bardzo znaczenie :) (pod warunkiem , że się nie chcemy chwalić ile to kilogramów nie zebraliśmy hihihihihihi)
Dawno, dawno temu jak chciałem mieć pomidory i ogórki razem to dla ogórków robiłem jakby namiot w namiocie i zdawało to egzamin, na własne potrzeby oczywiście.
Paweł _____________________________________________________________________________
Kobiety z natury są Aniołami, ale kiedy skrzydła opadną przychodzi im latać na miotle....
Awatar użytkownika
dorotaa
200p
200p

Post »

Mój tunel ma 8m długości to może w jednym końcu na jednej grządce posadzę pomidory a na drugim na drugiej grządce ogórki i przedzielę to arbuzem.Wszystko będzie podwieszane do góry więc może się pomieści.To mój pierwszy raz :oops: więc na następny rok będę mogła dzielić się sukcesem bądź porażką ;:223 .No i jeszcze muszę tam upchać paprykę ;:224
kwiaty łagodzą obyczaje
ida74
---
Od: 10 kwie 2008, o 17:03

Post »

dorotaa mając takiej wielkości tunel zrezygnowałabym z arbuza .Taka sadzonka zajmie Ci dużo miejsca,a wyda 2 może 3 owoce.
Przy dobrych wiatrach owoc zjesz we wrześniu .
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”