Pomidorowo ogórkowy szał "podfoliowy"cz.1
Re: Uprawa pomidorów pod osłonami.
Do kompletu potrzebna jest jeszcze tabela dopuszczalnych stężeń nawozów i preparatów przy stosowaniu dolistnym
Ponieważ nie jest to moja tabela podam tylko link:
http://www.ho.haslo.pl/article.php?id=2136
Pozdrawiam
Ponieważ nie jest to moja tabela podam tylko link:
http://www.ho.haslo.pl/article.php?id=2136
Pozdrawiam
Warto uzmysłowić sobie ,że nawożenie dolistne nie zastąpi dokorzeniowego a może być jedynie uzupełnieniem w warunkach stresowych.
Pozdrawiam bobek
Życie jest za krótkie żeby marzenia mogły czekać.
Ja ur. na jesień postawiłam tunel i pierwszy raz w życiu będę uprawiała warzywa pod osłonami więc w tym roku tylko czytam ,podglądam i jeśli pozwolicie to będę zadawała pytania .Rozsady robię sama i już pięknie rosną pomidory, kawon,papryka i ogórki.I mam pytanie czy pomidory mogą rosnąć w tunelu z ogórkami ( IWA gładkie) ? A pytam ponieważ znajoma powiedziała,że nie mogą bo ogórki zarażą mi pomidory mączniakiem .Takie to mi się wydaje trochę dziwne bo przecież i tak będę wszystko pryskała przed wysadzaniem magnezem
kwiaty łagodzą obyczaje
- anka93
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 5 paź 2008, o 17:40
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
To jest prawda z tym ssdzeniem razem ogórków i pomidorów-3 lata temu sprawdziłam osobiście.Nie polecam
- gosiakmala
- 500p
- Od: 9 sty 2011, o 14:27
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Ogórki i pomidory należą do grupy psiankowatych, więc ich sadzenie obok siebie jest nie wskazane.
Moja Milowa
Pozdrawiam Gosia
Małżeństwo jest to związek, w którym jedna osoba ma zawsze rację, a druga to mąż ;)
Pozdrawiam Gosia
Małżeństwo jest to związek, w którym jedna osoba ma zawsze rację, a druga to mąż ;)
Dzięki za odpowiedź Może ktoś jeszcze ma takie doświadczenie ,albo wiedzę na ten temat tak dla większej skali porównawczej Bo narobiłam sadzonek tych ogórków i wcześniej nie przyszło mi do głowy żeby się tym zainteresować ,że to może być problem a tunel mam tylko jeden To może jeszcze spytam o arbuzy bo też mam pod osłony spore sadzonki czy mogą być razem?
kwiaty łagodzą obyczaje
-
- 10p - Początkujący
- Od: 4 lis 2011, o 10:18
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Oj chyba Ci się grupy pomyliły.gosiakmala pisze:Ogórki i pomidory należą do grupy psiankowatych, więc ich sadzenie obok siebie jest nie wskazane.
Oj na pewnogrzesiek59 pisze:Oj chyba Ci się grupy pomyliły.gosiakmala pisze:Ogórki i pomidory należą do grupy psiankowatych, więc ich sadzenie obok siebie jest nie wskazane.
Pozdrawiam bobek
- ekopom
- -Moderator Forum-.
- Od: 3 cze 2010, o 17:32
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
dorotaa, jeśli masz ogórki i pomidory w jednej folii, to im tylko za bardzo nie dogodzisz, ale jeśli ogórki posadzisz w bardziej zaciszne i cieplejsze miejsce, a pomidory bardziej na przewiew, to aż tak źle nie będzie. A arbuzy to dość dużo miejsca zajmą, za dużo sadzonek bym nie radził.
pozdrawiam Ludwik
Uprawa pomidorów na zbiór jesienny
Uprawa pomidorów na zbiór jesienny
- Cinka80
- 50p
- Od: 13 mar 2011, o 07:24
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Witam. Ja w tamtym roku pierwszy raz w szklarni miałam między innymi ogórki i pomidory, nie bezpośrednio obok siebie ale w bliskiej odległości, na osobnych grządkach i raczej nie zauważyłam żadnych oznak negatywnych reakcji z żadnej strony. Oczywiście to moje subiektywne zdanie, gdyż być może brak doświadczenia nie pozwolił mi zauważyć pewnych oznak.... Ale puenta jest taka, że zarówno pomidory jak i ogórki zajadałam aż do przymrozków
To, że milczę, nie znaczy, że nie mam nic do powiedzenia...
w uprawie amatorskiej takie sadzenie nie ma za bardzo znaczenie (pod warunkiem , że się nie chcemy chwalić ile to kilogramów nie zebraliśmy hihihihihihi)
Dawno, dawno temu jak chciałem mieć pomidory i ogórki razem to dla ogórków robiłem jakby namiot w namiocie i zdawało to egzamin, na własne potrzeby oczywiście.
Dawno, dawno temu jak chciałem mieć pomidory i ogórki razem to dla ogórków robiłem jakby namiot w namiocie i zdawało to egzamin, na własne potrzeby oczywiście.
Paweł _____________________________________________________________________________
Kobiety z natury są Aniołami, ale kiedy skrzydła opadną przychodzi im latać na miotle....
Kobiety z natury są Aniołami, ale kiedy skrzydła opadną przychodzi im latać na miotle....
Mój tunel ma 8m długości to może w jednym końcu na jednej grządce posadzę pomidory a na drugim na drugiej grządce ogórki i przedzielę to arbuzem.Wszystko będzie podwieszane do góry więc może się pomieści.To mój pierwszy raz więc na następny rok będę mogła dzielić się sukcesem bądź porażką .No i jeszcze muszę tam upchać paprykę
kwiaty łagodzą obyczaje
-
- ---
- Od: 10 kwie 2008, o 17:03
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
dorotaa mając takiej wielkości tunel zrezygnowałabym z arbuza .Taka sadzonka zajmie Ci dużo miejsca,a wyda 2 może 3 owoce.
Przy dobrych wiatrach owoc zjesz we wrześniu .
Przy dobrych wiatrach owoc zjesz we wrześniu .