Adenium - Róża pustyni cz.3
Re: Róża pustyni cz.3
Na 4 - 5 cm robię pierwsze skubnięcie, potem jeszcze troszkę pieniek podrasta w górę razem z bocznymi gałązkami.
hiacynta Twoja róża jest piękna
już nie mogę się doczekać jak mojej zachce sie wypuścić kwiatki, ot to najpękniejszy jej urok
czekamy na dlasze fotki jak sie kwiatki mocniej rozwiną
już nie mogę się doczekać jak mojej zachce sie wypuścić kwiatki, ot to najpękniejszy jej urok
czekamy na dlasze fotki jak sie kwiatki mocniej rozwiną
- Akwelan_2009
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 10 sty 2009, o 19:27
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Przy tak obficie wytworzonych pąkach kwiatowych spodziewałem się sporego kaudexu, a tu niespodzianka tylko jak to nazwałaś: "Trochę tego pieńka też jest".
Twoje sadzonki Adenium bardzo ładne, potrzebują czasu i cierpliwości Opiekunki, żeby wykazać się swoim wzrostem i ukształtowanymi rozgałęzieniami.
Pamiętaj o bliskich, jeśli chcesz by oni pamiętali o tobie !!!
Mieczysław
Sukulenty, ale nie kaktusy cz. I. cz. II. cz. III. cz. IV. cz.V
Mieczysław
Sukulenty, ale nie kaktusy cz. I. cz. II. cz. III. cz. IV. cz.V
-
- 50p
- Od: 6 cze 2011, o 14:54
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Hiacynta, piękna Twoja róża
Codziennie przybiegam patrzeć, czy już pokazałaś w pełni otwartą buźkę
Codziennie przybiegam patrzeć, czy już pokazałaś w pełni otwartą buźkę
Pozdrawiam z Tarnowskich Gór
Po dłuższej przerwie moje dwa pozostałe przy życiu Adenia. Jeden chyba mi się wybielił :O W każdym razie ciachnąłem im końcówki i jak widać, zwłaszcza ten chudszy baaardzo się rozkrzewił, a grubszy dopiero niedawno dał oznaki życia, ale za to - zaokrąglił się. Zastanawiam się czy je rozsadzić jeszcze teraz czy poczekać do wiosny? Już raz przesadzane były.
Uploaded with ImageShack.us
Uploaded with ImageShack.us
Moim zdaniem rozsadzaj,do wiosny jeszcze b. daleko a korzonki mogą się poplątać i dopiero będziesz miał ,,bal'.Osobno będzie im lepiej.
Renia
-
- 50p
- Od: 6 cze 2011, o 14:54
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Cudowne kwiaty pokazała czekam na więcejDziś trochę więcej kwiatów
Ciekawi mnie jak długo utrzymuje się kwiat, i jak długo będzie kwitła, pąków widać sporo
Teraz z jeszcze większą niecierpliwością będę czekać aż zakwitną moje różyczki
Pozdrawiam z Tarnowskich Gór
Z tego co zaobserwowałam, to takie kilkuletnie Adenium kwitnie po 2, 3 latach, jeśli się go prowadzi w kierunku kwiatów (nawet zaryzykuję tu śmiałe stwierdzenie: "mocno wypędzony w kierunku kwiatów"). Roślina nie skupia się wtedy na wytwarzaniu kaudexu. Natomiast, jeśli się go stopniowo wyciąga z ziemi i podcina łodyżki, wtedy Adenium idzie w kaudex. Czyli: albo ładny kaudex, albo ładne kwiatki .Akwelan_2009 pisze:Przy tak obficie wytworzonych pąkach kwiatowych spodziewałem się sporego kaudexu, a tu niespodzianka tylko jak to nazwałaś: "Trochę tego pieńka też jest".
Ale,
Miałam dwa lata temu dwa takie same kwitnące egzemplarze (wiek: jakieś 4, 5 lat) (zdjęcia gdzieś na początku wątku)
i postanowiłam wyciągnąć je trochę z ziemi. Okazało się wtedy, że pod ziemią kryje się fantastycznie rozrośnięty korzeń.
Więc może warto zobaczyć co tam jest w tej ziemi
Pozdrawiam, Ania
/Mój ogródek/
/Mój ogródek/
Ja mój zielony kwitnący kwiatek w zeszłym roku wyciągnęłam trochę z ziemi i dosyć mocno podcięłam zielone łodygi.
W tym roku kaudex zaczął ładnie grubieć a kwitł całym jednym kwiatkiem :
W tym roku kaudex zaczął ładnie grubieć a kwitł całym jednym kwiatkiem :
Pozdrawiam, Ania
/Mój ogródek/
/Mój ogródek/
Piękny jest, takie grubiutkie maleństwo z kwiatową koroną.