Ogórek gruntowy - termin wysiewu,rozsada,uprawa

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Rybka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 lip 2008, o 14:22
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Ogórek gruntowy - uprawa z rozsady.

Post »

A mnie szlag trafia :twisted: bo mam busz liści a ogóreczków jak na lekarstwo :evil: Zawiązki były obrywane do piątego węzła.
W tym miejscu szklarnia ma prawie 3 metry.
Odmiana Panandra.
Ale chyba coś jest nie tak z nasionami bo czytając rolnicze forum zawodowcy też narzekali na tą odmianę w tym roku.

Obrazek

Gdybym wiedziała, że w tym roku będzie Grecja w Norwegii to bym posiała tylko Kraka w gruncie bo tylko tam mam w tym roku jakiś zbiór.
"Bo trzeba się śmiać, wariatkę grać, szczęśliwą być i z życia drwić"
pozdrawiam Beata
Awatar użytkownika
darendarski
200p
200p
Od: 24 sie 2012, o 07:45
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Mam proste pytanie, ogórki obcina się wyłamuje, ukręca wyrywa ? Nigdzie nie mogę znaleźć informacji jak poprawnie pobierać roślinie owoce :/ . Ja obcinam, ale może to źle, bo mogę przenieść bakteryjną kanaciastość ?

Pozdrawiam Darek
Awatar użytkownika
krynka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 sty 2014, o 19:27

Post »

Ogórki się obrywa :) Chwytasz ogórka blisko nasady i kciukiem lub palcem wskazującym odpychasz pęd w dół lub w górę ,aż ulegnie :)
Pozdrawiam serdecznie- Ela
kalisto1986
50p
50p
Od: 1 wrz 2013, o 00:58

Post »

Ja z Kraka też w tym roku jestem baaardzo zadowolona. Śremski i Polan już na wykończeniu, a Krak mimo, że rośnie bezpośrednio przy nich nadal jest zdrowy. U mnie ogórków nigdy nie jest za dużo, ile kiszonych bym nie zrobiła, to mój mąż i tak je pokona :lol: Do tego teściowej zawsze trochę dajemy i kilka innych osób zaciera ręce jeśli coś im skapnie :D
x-p-o
ZBANOWANY
Od: 16 lut 2011, o 19:24
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Przykład Kraka jest pouczający. Widać jaką rolę odgrywa dobór odpowiedniej odmiany do uprawy. Tyczy się to nie tylko ogórków. Można opryskiwacz schować do lamusa.
Sam uprawiam m.in. tą odmianę z zadowoleniem.
kalisto1986
50p
50p
Od: 1 wrz 2013, o 00:58

Post »

forumowicz
też tak myślę z opryskiwaczami jeśli chodzi o ogórki. Nigdy nie pryskałam i pryskać nie mam jak na tą chwile zamiaru. Jedynie w tym roku pierwszy raz pryskałam rozsadę miedzianem, ale nie widzę różnicy z latami poprzednimi. Wiem, że Krak w przyszłym roku będzie u mnie królował :D
x-p-o
ZBANOWANY

Post »

Ja obracam się wokół 4 odmian ; Krak, Cezar, Hermes i Kronos. W ub. roku dałem się namówić na inną odmianę i musiałem dokupować ogórki do zaprawy. W tym roku mając Cezara i Kraka muszę dokupować .....słoiki/ już 4 razy i końca nie widać ;:oj /
ABan
500p
500p
Od: 2 sie 2012, o 13:47

Post »

Ja mam Kraka, Cezara i Hermesa. Niestety Krak najmocniej dostaje po tyłku od mączniaka. Nie pomogły (lub pomogły w ograniczonym zakresie, ale choroba postępuje): octan wapnia, HT i niestety Mildex. Spróbuję jeszcze Infinito. Niestety już drugi raz Mildex zawiódł mnie w dyniowatych.

Był co prawda wysiany i to późno, bo na początku lipca, niemniej mączniakowi się nie opiera.
Pozdrawiam
Adam
Alyaa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 sie 2013, o 16:03

Post »

ABan u mnie Krak to samo. Infinito go odratowało - a wyglądały jakby już z nich nic nie było.
x-p-o
ZBANOWANY

Post »

Swoją drogą, to ciekawe. Kraka uprawiam już od kilku lat i ma wysoką zdrowotność. Ty narzekasz na mączniaka a ja, że zbyt długo owocuje :;230 .A może zawartość torebek z nasionami ma się nijak do ich zawartości ?.
Alyaa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 sie 2013, o 16:03

Post »

A może po prostu warunki pogodowe są różne? U mnie latem takiej wilgotności podłoża nie było od kilku lat ;/ A w czerwcu sucho było... Ogórki nie miały sucho od dawna, a niby upały. Codziennie prawie gwałtowne ulewy. O mgle nie wspomnę. Dyniowatym gniją łodyżki - są całe z wody (ogórki tak samo), a ślimaki mają raj. A już odpływ wód z ogródka zrobiony, by tam woda nie stała...
x-p-o
ZBANOWANY

Post »

Oo, w 2012 roku ogórki u mnie pływały w wodzie/ mimo, że uprawiam na redlinach /,a mimo to sytuacja była taka, jak w tym roku tj klęska urodzaju.
ABan
500p
500p
Od: 2 sie 2012, o 13:47

Post »

Nawet byłem sprawdzić opakowanie i jest na nim napisane Krak (Plantico). Oczywiście nawet u producenta może nastąpić pomyłka w trakcie pakowania (dostałem w tym roku od PNOSu fasolkę tyczną w opakowaniu karłowej).

Wydaje się, że istotna może być kwestia pogody. Na cetralnym Mazowszu jest bardzo sucho i gorąco, ogórki leżą na płask i muszą być codziennie podlewane. Upał plus częste zraszanie to idealne warunki dla mączniaka rzekomego. Kilka krzaków na sznurkach ma się lepiej.
Pozdrawiam
Adam
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”