Ogórek gruntowy - termin wysiewu,rozsada,uprawa
- Rybka
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 30 lip 2008, o 14:22
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Ogórek gruntowy - uprawa z rozsady.
A mnie szlag trafia bo mam busz liści a ogóreczków jak na lekarstwo Zawiązki były obrywane do piątego węzła.
W tym miejscu szklarnia ma prawie 3 metry.
Odmiana Panandra.
Ale chyba coś jest nie tak z nasionami bo czytając rolnicze forum zawodowcy też narzekali na tą odmianę w tym roku.
Gdybym wiedziała, że w tym roku będzie Grecja w Norwegii to bym posiała tylko Kraka w gruncie bo tylko tam mam w tym roku jakiś zbiór.
W tym miejscu szklarnia ma prawie 3 metry.
Odmiana Panandra.
Ale chyba coś jest nie tak z nasionami bo czytając rolnicze forum zawodowcy też narzekali na tą odmianę w tym roku.
Gdybym wiedziała, że w tym roku będzie Grecja w Norwegii to bym posiała tylko Kraka w gruncie bo tylko tam mam w tym roku jakiś zbiór.
"Bo trzeba się śmiać, wariatkę grać, szczęśliwą być i z życia drwić"
pozdrawiam Beata
pozdrawiam Beata
- darendarski
- 200p
- Od: 24 sie 2012, o 07:45
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Mam proste pytanie, ogórki obcina się wyłamuje, ukręca wyrywa ? Nigdzie nie mogę znaleźć informacji jak poprawnie pobierać roślinie owoce :/ . Ja obcinam, ale może to źle, bo mogę przenieść bakteryjną kanaciastość ?
Pozdrawiam Darek
Pozdrawiam Darek
- krynka
- Od: 13 sty 2014, o 19:27
Ogórki się obrywa Chwytasz ogórka blisko nasady i kciukiem lub palcem wskazującym odpychasz pęd w dół lub w górę ,aż ulegnie
Pozdrawiam serdecznie- Ela
-
- 50p
- Od: 1 wrz 2013, o 00:58
Ja z Kraka też w tym roku jestem baaardzo zadowolona. Śremski i Polan już na wykończeniu, a Krak mimo, że rośnie bezpośrednio przy nich nadal jest zdrowy. U mnie ogórków nigdy nie jest za dużo, ile kiszonych bym nie zrobiła, to mój mąż i tak je pokona Do tego teściowej zawsze trochę dajemy i kilka innych osób zaciera ręce jeśli coś im skapnie
Przykład Kraka jest pouczający. Widać jaką rolę odgrywa dobór odpowiedniej odmiany do uprawy. Tyczy się to nie tylko ogórków. Można opryskiwacz schować do lamusa.
Sam uprawiam m.in. tą odmianę z zadowoleniem.
Sam uprawiam m.in. tą odmianę z zadowoleniem.
-
- 50p
- Od: 1 wrz 2013, o 00:58
forumowicz
też tak myślę z opryskiwaczami jeśli chodzi o ogórki. Nigdy nie pryskałam i pryskać nie mam jak na tą chwile zamiaru. Jedynie w tym roku pierwszy raz pryskałam rozsadę miedzianem, ale nie widzę różnicy z latami poprzednimi. Wiem, że Krak w przyszłym roku będzie u mnie królował
też tak myślę z opryskiwaczami jeśli chodzi o ogórki. Nigdy nie pryskałam i pryskać nie mam jak na tą chwile zamiaru. Jedynie w tym roku pierwszy raz pryskałam rozsadę miedzianem, ale nie widzę różnicy z latami poprzednimi. Wiem, że Krak w przyszłym roku będzie u mnie królował
Ja obracam się wokół 4 odmian ; Krak, Cezar, Hermes i Kronos. W ub. roku dałem się namówić na inną odmianę i musiałem dokupować ogórki do zaprawy. W tym roku mając Cezara i Kraka muszę dokupować .....słoiki/ już 4 razy i końca nie widać /
Ja mam Kraka, Cezara i Hermesa. Niestety Krak najmocniej dostaje po tyłku od mączniaka. Nie pomogły (lub pomogły w ograniczonym zakresie, ale choroba postępuje): octan wapnia, HT i niestety Mildex. Spróbuję jeszcze Infinito. Niestety już drugi raz Mildex zawiódł mnie w dyniowatych.
Był co prawda wysiany i to późno, bo na początku lipca, niemniej mączniakowi się nie opiera.
Był co prawda wysiany i to późno, bo na początku lipca, niemniej mączniakowi się nie opiera.
Pozdrawiam
Adam
Adam
-
- Od: 30 sie 2013, o 16:03
ABan u mnie Krak to samo. Infinito go odratowało - a wyglądały jakby już z nich nic nie było.
Swoją drogą, to ciekawe. Kraka uprawiam już od kilku lat i ma wysoką zdrowotność. Ty narzekasz na mączniaka a ja, że zbyt długo owocuje .A może zawartość torebek z nasionami ma się nijak do ich zawartości ?.
-
- Od: 30 sie 2013, o 16:03
A może po prostu warunki pogodowe są różne? U mnie latem takiej wilgotności podłoża nie było od kilku lat ;/ A w czerwcu sucho było... Ogórki nie miały sucho od dawna, a niby upały. Codziennie prawie gwałtowne ulewy. O mgle nie wspomnę. Dyniowatym gniją łodyżki - są całe z wody (ogórki tak samo), a ślimaki mają raj. A już odpływ wód z ogródka zrobiony, by tam woda nie stała...
Oo, w 2012 roku ogórki u mnie pływały w wodzie/ mimo, że uprawiam na redlinach /,a mimo to sytuacja była taka, jak w tym roku tj klęska urodzaju.
Nawet byłem sprawdzić opakowanie i jest na nim napisane Krak (Plantico). Oczywiście nawet u producenta może nastąpić pomyłka w trakcie pakowania (dostałem w tym roku od PNOSu fasolkę tyczną w opakowaniu karłowej).
Wydaje się, że istotna może być kwestia pogody. Na cetralnym Mazowszu jest bardzo sucho i gorąco, ogórki leżą na płask i muszą być codziennie podlewane. Upał plus częste zraszanie to idealne warunki dla mączniaka rzekomego. Kilka krzaków na sznurkach ma się lepiej.
Wydaje się, że istotna może być kwestia pogody. Na cetralnym Mazowszu jest bardzo sucho i gorąco, ogórki leżą na płask i muszą być codziennie podlewane. Upał plus częste zraszanie to idealne warunki dla mączniaka rzekomego. Kilka krzaków na sznurkach ma się lepiej.
Pozdrawiam
Adam
Adam