Dynia - wszystko o odmianach i uprawie cz.3
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 23 wrz 2010, o 14:43
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Re: Dynia - wszystko o odmianach cz.3
Nie za wcześnie? Ja planuję po 15 kwietnia...
-
- 50p
- Od: 20 sty 2012, o 20:33
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
przełożone na ligninę:) a czy nie za wcześnie - wierzę w dobrą pogodę, a oprócz tego jak nasionka wzejdą pójdą pod folię a na pole dopiero po zimnych ogrodnikach, więc wybiegnięcie im niegroźne rosły bedą w kartonach po mleku więc i miejsca do czasu wysadzenia powinno im wystarczyć. A to że doczekałem do 10 kwietnia uważam za osobisty sukces:) świerzbiło mnie już z półtora miesiąca:)
Nie wiem, czy ma sens moczenie nasion przed sianiem do doniczek, bo przecież w doniczce pod ziemią jest tak samo mokro i ciepło jak na ligninie a może nawet lepiej bo z góry nie przesycha i czasami słońce podgrzeje ;D
-
- 50p
- Od: 20 sty 2012, o 20:33
ale mam pewnośc że nasionko wzejdzie i nie będę miał pustych doniczek. ważne to jest szczegółnie przy sianiu po 1 roslinie z danego rodzaju.
Może i masz rację. To by mnie przynajmniej powstrzymało od grzebania w rozsadach.
- patasko
- Od: 26 maja 2011, o 23:48
Kilka plusów ma kiełkowanie na ligninie. Jest pewne, które nasionko wykiełkowało, a które nie, nie ma pustych doniczek. Poza tym o wiele szybciej doczekamy się wzejścia siewek.
- Tomek-Warszawa
- Od: 11 lut 2008, o 13:45
Moje nasiona dyń już się moczą w wodzie posieje je do doniczek 15kwietnia
Tu możesz pomóc poszkodowanym w powodzi - viewtopic.php?t=127991
Otwarcie drzwi i wyjście do ogrodu jest najbardziej ekscytującym wydarzeniem każdego dnia.
Otwarcie drzwi i wyjście do ogrodu jest najbardziej ekscytującym wydarzeniem każdego dnia.
- cantati
- Od: 10 lut 2012, o 17:00
No to i ja myknę do podkiełkowania parę dyniek
Możecie mi doradzić, które z poniższych odmian wybrać?
Które najsmaczniejsze i najdłużej się przechowują?
Muszę się ograniczać z ilością, bo miejsca mało i chciałabym wybrać najnajnajlepsiejsze
Mam takie nasiona:
- Rouge vif d'Etampes,
- Tonda Padana,
- Black Futsu,
- Sweet Dumpling,
- Flat White Boer,
- Beretta Piacentina,
- Galeux d'Eysines,
- Triamble,
- Solor,
- Butternut,
- Figolistna,
- Big Max (Halloween),
- Melonowa Żółta,
- Bambino,
- Pyza,
- Miranda (nasiona w drodze od 2 tygodni, mam nadzieję, że kiedyś dojdą...).
Możecie mi doradzić, które z poniższych odmian wybrać?
Które najsmaczniejsze i najdłużej się przechowują?
Muszę się ograniczać z ilością, bo miejsca mało i chciałabym wybrać najnajnajlepsiejsze
Mam takie nasiona:
- Rouge vif d'Etampes,
- Tonda Padana,
- Black Futsu,
- Sweet Dumpling,
- Flat White Boer,
- Beretta Piacentina,
- Galeux d'Eysines,
- Triamble,
- Solor,
- Butternut,
- Figolistna,
- Big Max (Halloween),
- Melonowa Żółta,
- Bambino,
- Pyza,
- Miranda (nasiona w drodze od 2 tygodni, mam nadzieję, że kiedyś dojdą...).
Pozdrawiam, Dorota
- Tomek-Warszawa
Ja posieje big max na pryzmie kompostowej mam nadzieje ze duza urośnie. Melonowa jak na pryzmie kompostowej rosła to ważyła 37kg,bambino osiągnęła 32kg. Mam nadzieje ze big max będzie ważył ok50kg
- cantati
Łoj.. Dla mnie to na razie niewyobrażalne wielkości
Pozdrawiam, Dorota
Cantati:
- Rouge vif d'Etampes - ma śliczne owoce, wyglądają jak polakierowane. Odmiana popularna, ja się nie zachwycam, bo mi smak nie podszedł (ale ktoś tu pisał, że mu smakowała), ale mam ochotę ją posadzić dla pięknych owoców. Są naprawdę bardzo dekoracyjne.
- Tonda Padana - dynia "owocowa", kruchy, smaczny miąższ, bardzo dobra na surowo, owoce długo mogą leżeć w zimie
- Black Futsu - nie daje dużych plonów, miąższ aromatyczny, dla mnie trochę za intensywny
- Sweet Dumpling - owoce małe, bardzo smaczne, nie przypominają w smaku dyni. Doskonałe do faszerowania czy jedzenia na surowo. Bardzo ładnie wyglądają na ogrodzeniu. Ja mam wielką słabość do tej odmiany i sieję ją co roku. Może długo kiełkować, u mnie zawsze tak było.
- Flat White Boer - dynia, którą się zachwyciłam. Jedzona jesienią była dobra, ale jedzona w lutym była bardzo smaczna na surowo, po prostu pyszna. Ma gruby miąższ, intensywnie pomarańczowy. Bardzo dobrze się przechowuje. Owoce mogą rosnąć do ok. 12 kg.
- Galeux d'Eysines - fajny dyńka, nie da się tylko jej długo przechowywać. Ma bardzo dobry miąższ, delikatny, aksamitny, super łatwo się ją kroi.
- Triamble - późno zawiązuje owoc, ale można je wyjątkowo długo przechowywać, nawet i dwa lata. Nawet młode owoce są długowieczne (chociaż smaku nie mają, jak to młode owoce dyni). Miąższ dobrej jakości, zwięzły.
- Solor ? bardzo dobra dynia, nie dość, że pyszna (jak to Hokkaido), to doskonale się przechowuje. Nadal mam Solory w piwnicy i do tej pory zepsuł się tylko jeden owoc. Gdybym miała wybrać tylko jedną odmianę, to byłaby to Hokkaido lub Solor. Jest trochę bardziej suchy i kasztanowy niż Hokkaido. Odmiana uniwersalna, do wszystkiego pasuje.
- Butternut ? dynia wg mnie najlepsza do faszerowania. Delikatny smak miąższu, odmiana plenna, ale dość późno zaczyna wiązać owoce. Dobrze się przechowują w zimie.
- Melonowa Żółta ? owoce rosną b. duże. Odmiana zdrowo rosnąca. Pamiętam, jak kilka lat temu na jednym pędzie zawiązały się naprzeciw siebie dwa owoce. Rosły bardzo ładnie, miały po ok. 16-18 kg. Do odcinka, gdzie były owoce liście były śliczne, zdrowe, mocne, zaraz za owocami mocno wyjedzone przez jakieś owady, wyglądały jak siatka w oknie, same dziurki. Wyglądało to niesamowicie, podziwiałam siłę i starania rośliny, by owoce miały jak najlepsze warunki. A, dla mnie problemem są duże owoce. Ciężko je przenosić, jak się taki owoc rozkroi, to można go przechowywać do tygodnia w lodówce. Miąższ mokry, melonowy. Owoce mogą mieć bez problemów powyżej 20 kg. Dobrze się przechowuje w zimie.
- Bambino ? dynia bardzo ładnie rosnąca, owoce mają delikatną skórę, którą łatwo się kroić. Smak dobry, dobra odmiana do zup, dżemów.
- Pyza ? odmiana b. plenna. Owoców ma sporo, bardzo dobrze się przechowują. Przy sadzeniu warto ją umieszczać z tyłu upraw, bo może zacieniać inne dynie. Odmiana atrakcyjna ze względu na makaronowe nitki, na które się miąższ rozpada. Można jeść pieczoną z przyprawami lub z sosami.
- Miranda ? odmiany bezpłupinowe są dla mnie b. atrakcyjne. Łatwo się je zjada i są smaczne. Takie nasiona można wykorzystać nie tylko do chrupania, do przyrządzania z solą czy sosem sojowym, ale robić też pasty czy pasztet.
- Rouge vif d'Etampes - ma śliczne owoce, wyglądają jak polakierowane. Odmiana popularna, ja się nie zachwycam, bo mi smak nie podszedł (ale ktoś tu pisał, że mu smakowała), ale mam ochotę ją posadzić dla pięknych owoców. Są naprawdę bardzo dekoracyjne.
- Tonda Padana - dynia "owocowa", kruchy, smaczny miąższ, bardzo dobra na surowo, owoce długo mogą leżeć w zimie
- Black Futsu - nie daje dużych plonów, miąższ aromatyczny, dla mnie trochę za intensywny
- Sweet Dumpling - owoce małe, bardzo smaczne, nie przypominają w smaku dyni. Doskonałe do faszerowania czy jedzenia na surowo. Bardzo ładnie wyglądają na ogrodzeniu. Ja mam wielką słabość do tej odmiany i sieję ją co roku. Może długo kiełkować, u mnie zawsze tak było.
- Flat White Boer - dynia, którą się zachwyciłam. Jedzona jesienią była dobra, ale jedzona w lutym była bardzo smaczna na surowo, po prostu pyszna. Ma gruby miąższ, intensywnie pomarańczowy. Bardzo dobrze się przechowuje. Owoce mogą rosnąć do ok. 12 kg.
- Galeux d'Eysines - fajny dyńka, nie da się tylko jej długo przechowywać. Ma bardzo dobry miąższ, delikatny, aksamitny, super łatwo się ją kroi.
- Triamble - późno zawiązuje owoc, ale można je wyjątkowo długo przechowywać, nawet i dwa lata. Nawet młode owoce są długowieczne (chociaż smaku nie mają, jak to młode owoce dyni). Miąższ dobrej jakości, zwięzły.
- Solor ? bardzo dobra dynia, nie dość, że pyszna (jak to Hokkaido), to doskonale się przechowuje. Nadal mam Solory w piwnicy i do tej pory zepsuł się tylko jeden owoc. Gdybym miała wybrać tylko jedną odmianę, to byłaby to Hokkaido lub Solor. Jest trochę bardziej suchy i kasztanowy niż Hokkaido. Odmiana uniwersalna, do wszystkiego pasuje.
- Butternut ? dynia wg mnie najlepsza do faszerowania. Delikatny smak miąższu, odmiana plenna, ale dość późno zaczyna wiązać owoce. Dobrze się przechowują w zimie.
- Melonowa Żółta ? owoce rosną b. duże. Odmiana zdrowo rosnąca. Pamiętam, jak kilka lat temu na jednym pędzie zawiązały się naprzeciw siebie dwa owoce. Rosły bardzo ładnie, miały po ok. 16-18 kg. Do odcinka, gdzie były owoce liście były śliczne, zdrowe, mocne, zaraz za owocami mocno wyjedzone przez jakieś owady, wyglądały jak siatka w oknie, same dziurki. Wyglądało to niesamowicie, podziwiałam siłę i starania rośliny, by owoce miały jak najlepsze warunki. A, dla mnie problemem są duże owoce. Ciężko je przenosić, jak się taki owoc rozkroi, to można go przechowywać do tygodnia w lodówce. Miąższ mokry, melonowy. Owoce mogą mieć bez problemów powyżej 20 kg. Dobrze się przechowuje w zimie.
- Bambino ? dynia bardzo ładnie rosnąca, owoce mają delikatną skórę, którą łatwo się kroić. Smak dobry, dobra odmiana do zup, dżemów.
- Pyza ? odmiana b. plenna. Owoców ma sporo, bardzo dobrze się przechowują. Przy sadzeniu warto ją umieszczać z tyłu upraw, bo może zacieniać inne dynie. Odmiana atrakcyjna ze względu na makaronowe nitki, na które się miąższ rozpada. Można jeść pieczoną z przyprawami lub z sosami.
- Miranda ? odmiany bezpłupinowe są dla mnie b. atrakcyjne. Łatwo się je zjada i są smaczne. Takie nasiona można wykorzystać nie tylko do chrupania, do przyrządzania z solą czy sosem sojowym, ale robić też pasty czy pasztet.
- cantati
Aniu D. - Ty moje dyniowe GURU!!!
Dziękuję Ci za wszystkie informacje , teraz to mi dałaś do myślenia...
Same zalety te dyńki mają, i jak tu teraz się ograniczyć..???
Chyba się nie opamiętam i posieję po 1 z każdej odmiany, bo wszystkie mi się podobają
Jeszcze raz dziękuję!
Tomek-Warszawa - jak siejesz swoje dynie na kompoście? Tak bezpośrednio na pryzmie, czy coś trzeba dodatkowo zrobić z kompostem/podłożem, żeby ładne i duże rosły?
Dziękuję Ci za wszystkie informacje , teraz to mi dałaś do myślenia...
Same zalety te dyńki mają, i jak tu teraz się ograniczyć..???
Chyba się nie opamiętam i posieję po 1 z każdej odmiany, bo wszystkie mi się podobają
Jeszcze raz dziękuję!
Tomek-Warszawa - jak siejesz swoje dynie na kompoście? Tak bezpośrednio na pryzmie, czy coś trzeba dodatkowo zrobić z kompostem/podłożem, żeby ładne i duże rosły?
Pozdrawiam, Dorota
- Tomek-Warszawa
Ja na pryzmę kompostową wysypywałem 5l wiadro z żyzną glebą i wysadzałem dynie do tej żyznej ziemi. Kompost gnił i dynia miała przez cały okres wegetacji składniki pokarmowe a jeszcze coś nie wiem czy to ma znaczenie ale zawsze je podlewałem ciepłą wodą z beczki która stała pod folią. Mam pytanie: Czy do doniczki w której posieje dynie dodać na dnie trochę przegniłego kompostu? Nigdy go nie dodawałem i miałem ładne siewki ale słyszałem żeby na dnie doniczki był przegniły kompost