Pomidory - nawożenie
- Dziunia87
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 8 sty 2013, o 09:02
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Czym nawozić pomidory>
za grzechy żałuję i obiecuję poprawę
- whitedame
- Od: 17 lut 2012, o 16:22
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Szukałam w Necie i nigdzie nie znalazłam nic o gnojówce z bananów. Natomiast w zeszłorocznym wątkuwinterek
whitedame
Z tym fosforem w bananach, to lekko przesadził.
W suszonej skórce, jest tego koło 3 %.
Ale jeśli chodzi o potas, to wygląda to już ciekawie.
Z tym, że 40 %, to już bombka potasowa.
Na fazę dojrzewania owoców, pewnie by się to przydało
Jak masz dostęp, wrzucaj sobie do kompostownika.
Byle, nie był to, dominujący składnik kompostu.
Ktoś tutaj, nastawiał miksturę w tamtym roku.
Poszukaj, zapytaj go o wrażenia.
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... nan%C3%B3w było, co potwierdza teorię o wyższości naszego FO nad innymi.
Jak napisałam wcześniej jestem ciekawska więc jutro nastawię taką gnojówkę. Zastosuję ją oczywiście tylko na niewielkiej części sadu i warzywnika. Jeśli wyniknie z tego coś pożytecznego ta na pewno to opiszę.
Beata
Umysł jest jak spadochron. Nie działa, jeśli nie jest otwarty Frank Zappa
Umysł jest jak spadochron. Nie działa, jeśli nie jest otwarty Frank Zappa
- jokaer
- -Moderator Forum-.
- Od: 14 lut 2008, o 08:21
- Lokalizacja: Pogórze Ciężkowickie 385 m npm; na granicy Małopolski z Podkarpaciem
Kolejny raz informuję, że na stronie 27 jest umieszczona rada Kozuli
oraz informacja forumowicz odnośnie nawożenia pomidorów w amatorskiej uprawie.
oraz informacja forumowicz odnośnie nawożenia pomidorów w amatorskiej uprawie.
Pozdrawiam- Jola Spis treści w uprawie warzyw
----------------------------------------------------
Sprzedam/Kupię/Wymienię Moje krzyżówki Na pohybel zimie
----------------------------------------------------
Sprzedam/Kupię/Wymienię Moje krzyżówki Na pohybel zimie
Witam,
To mój drugi rok z pomidorami, chciałabym poprosić o radę odnośnie nawożenia i nie popełniać zeszłorocznych błędów. Moim Malinowym Ożarowskim (rozsada wyhodowana samodzielnie z nasion kupnych) zaczyna brakować magnezu. Pomidory zostały posadzone w ziemi uniwersalnej w połowie kwietnia, na spód donicy dostały dwie łopatki obornika bydlęcego (kupny w sklepie). Do dyspozycji mam Nawóz Interwencyjny Do Pomidorów Magiczna Siła z zeszłego roku (jeszcze ważny), saletre wapniową i resztę tego kupnego obornika(sąsiad poradził żebym rozpuściła trochę tego nawozu w wodzie i podlała miksturą sadzonki, ale nie wiem czy to dobry pomysł..). Czy opryskanie pomidorów Magiczną Siłą w zalecanej dawce zlikwiduje niedobór??? Jeśli tak to jak często stosować taki oprysk???
Dziękuję i pozdrawiam
Bee
To mój drugi rok z pomidorami, chciałabym poprosić o radę odnośnie nawożenia i nie popełniać zeszłorocznych błędów. Moim Malinowym Ożarowskim (rozsada wyhodowana samodzielnie z nasion kupnych) zaczyna brakować magnezu. Pomidory zostały posadzone w ziemi uniwersalnej w połowie kwietnia, na spód donicy dostały dwie łopatki obornika bydlęcego (kupny w sklepie). Do dyspozycji mam Nawóz Interwencyjny Do Pomidorów Magiczna Siła z zeszłego roku (jeszcze ważny), saletre wapniową i resztę tego kupnego obornika(sąsiad poradził żebym rozpuściła trochę tego nawozu w wodzie i podlała miksturą sadzonki, ale nie wiem czy to dobry pomysł..). Czy opryskanie pomidorów Magiczną Siłą w zalecanej dawce zlikwiduje niedobór??? Jeśli tak to jak często stosować taki oprysk???
Dziękuję i pozdrawiam
Bee
- ekopom
- -Moderator Forum-.
- Od: 3 cze 2010, o 17:32
Zbyt mokra ziemia, to też powoduje braki magnezu, najbardziej, jak poleca forumowicz, zasilić saletrą magnezową.QBee pisze:Witam,
... zaczyna brakować magnezu. Pomidory zostały posadzone w ziemi uniwersalnej w połowie kwietnia, na spód donicy dostały dwie łopatki obornika bydlęcego (kupny w sklepie). Do dyspozycji mam Nawóz Interwencyjny Do Pomidorów Magiczna Siła z zeszłego roku (jeszcze ważny), saletre wapniową i resztę tego kupnego obornika(sąsiad poradził żebym rozpuściła trochę tego nawozu w wodzie i podlała miksturą sadzonki, ale nie wiem czy to dobry pomysł..). Czy opryskanie pomidorów Magiczną Siłą w zalecanej dawce zlikwiduje niedobór??? Jeśli tak to jak często stosować taki oprysk???
Dziękuję i pozdrawiam
Bee
pozdrawiam Ludwik
Uprawa pomidorów na zbiór jesienny
Uprawa pomidorów na zbiór jesienny
- pilosula
- 100p
- Od: 26 cze 2012, o 14:25
- Kontakt:
ekopom, ja myślałam że zbyt sucha ziemia jest jedną z przyczyn niedoboru magnezu.
Tyś je już popełnił. Ileż to wiadro ma pojemności?. Jaka ziemia uniwersalna ? Jak z Biedronki ,to wcale się nie dziwie, że wyszły niedobory magnezu.Ale ten niedobór nie jest dlatego, że w podłożu brakło magnezu. To jest z przenawożenia potasem, wapniem i jonami amonowymi. I teraz będzie krótka kołdra. Pryśniesz raz drugi magnezem i masz suchą zgniliznę na bank. I jeszcze gnojówka z obornika. To istne szaleństwo .QBee pisze:nie popełniać zeszłorocznych błędów
Wybaczcie, ale ja już nie wytrzymuję tych eksperymentów nawozowych. I nie dziwię się, że pomidory również.
- pilosula
- 100p
- Od: 26 cze 2012, o 14:25
- Kontakt:
forumowicz to w takim razie dlaczego na moich krzakach mam niedobory magnezu skoro moje pomidory mają tylko obornik w rzędzie, nie nawoziłam ich niczym - żadnych magicznych sił itp. To znaczy że jak teraz prysnę siarczanem magnezu to będę miała suchą zgniliznę? Strasznie to zakręcone...
No niestety nie jest to takie proste z tym nawożeniem/ nie tylko magnezem/
http://www.iwarz.pl/klucz/index.php?d=opis&id=211
http://www.iwarz.pl/klucz/index.php?d=opis&id=211
QBee
pomidorom nawożonym wyłącznie nawozami naturalnymi brakuje potasu . Możesz użyć siarczan potasu lub fosforan potasu. Fosforan potasu będzie uzupełnieniem naturalnego nawożenia , bowiem w nawozach pochodzenia zwierzęcego dla pomidorków jest za mało fosforu .
lub
można podlać pomidorki saletrą potasową 0,5% a opryskać siarczanem magnezu 0,5%
pozdrawiam
pomidorom nawożonym wyłącznie nawozami naturalnymi brakuje potasu . Możesz użyć siarczan potasu lub fosforan potasu. Fosforan potasu będzie uzupełnieniem naturalnego nawożenia , bowiem w nawozach pochodzenia zwierzęcego dla pomidorków jest za mało fosforu .
lub
można podlać pomidorki saletrą potasową 0,5% a opryskać siarczanem magnezu 0,5%
pozdrawiam
- bioy
- Od: 7 maja 2012, o 12:04
Im więcej o nawożeniu czytam, tym mniej już tego rozumiem
Pozdrawiam, Jacek
Wyobraź sobie, że ja też
Dla ścisłości dodałbym, że pomidorom nawożonym rzutowo bo na pewno nie rzędowoamma pisze:pomidorom nawożonym wyłącznie nawozami naturalnymi brakuje potasu