Doświetlanie roślin / rozsad cz.2
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 17 kwie 2013, o 12:13
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Doświetlanie roślin / rozsad świetlówkami - pomysły
Na następny sezon będzie jak znalazł. Teraz trzeba coś "na gwałt" bo roślinki wyciągnęły się ponad miarę.
-
- Od: 22 lip 2015, o 21:39
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Dzięki za rady. Poszukałem i za 10 zł znalazłem
Ale jest jedno ale.... ten termostat przypilnuje mi tylko jedną z z temperatur - albo niższą nocną, albo wyższą dzienną.
Jeżeli zaprogramuje go tak, żeby nie dopuścił do przechłodzenia w nocy (czyli tryb chłodzenie z temp. powiedzmy 17 st. i histereza 2 st.) to nie mam już możliwości skontrolowania wentylatorów w dzień tym samym sterownikiem, aby nie dopuścić do przegrzania i temp. powyżej 25-27 st przy świecących ledach, bo wówczas sterownik zamiast włączać się dopiero po przekroczeniu 27 st., będzie trzymał włączone wentylatory cały czas, starając się obniżyć temp. do 15 st.
Ale jest jedno ale.... ten termostat przypilnuje mi tylko jedną z z temperatur - albo niższą nocną, albo wyższą dzienną.
Jeżeli zaprogramuje go tak, żeby nie dopuścił do przechłodzenia w nocy (czyli tryb chłodzenie z temp. powiedzmy 17 st. i histereza 2 st.) to nie mam już możliwości skontrolowania wentylatorów w dzień tym samym sterownikiem, aby nie dopuścić do przegrzania i temp. powyżej 25-27 st przy świecących ledach, bo wówczas sterownik zamiast włączać się dopiero po przekroczeniu 27 st., będzie trzymał włączone wentylatory cały czas, starając się obniżyć temp. do 15 st.
-
Musisz zainwewstować następne 10 zł. .
-
Sam drugi sterownik nic mi nie da, bo wówczas ustawienia obu się będą wykluczać lub znosić. Bez drugiego włącznika czasowego skorelowanego z czasem włączenia ledów się nie obejdzie. Dopiero wtedy jeden sterownik by mógł działać w trybie noc (min. 17 st.C), a drugi w trybie dzień (min. 27 st.C).
-
To tak oczywiste, że nawet o tym nie pisałem. Chyba, że masz przekaźnik ze stykami NO i NZ, wtedy ogarniesz jedną czasówką.
-
Dla kogo oczywiste, dla tego oczywiste Nie każdy urodził się od razu specem od programatorów, sterowników i przełączników
Ale dzisiaj był test. Zastosowane dwa programowane włączniki czasowe, dwa termostaty w1209, dwa stare wentylatory komputerowe 80mm, dwa stare zasilacze stabilizowane, i rura wentylacyjna 300 cm fi 100. Wszystko zaprogramowane, poskładane, uruchomione i... działa
Z rurą na zewnątrz i przy temp zew. 8 st spokojnie uzyskuje poniżej 15 st na wylocie z rury po drugiej stronie i wtedy wentylator wyłącza się (ustawiona temp. minimalna 17 st. i histereza 2 st.C).
Ale....
1. Nadal delikatnie płynie po wyłączeniu wentylatorów z rury zimne powietrze, na skutek naturalnej konwekcji lub wiatru. Nie wiem, może trzeba zimny koniec rury zagiąć np. w dól aby powietrze samo nie wpadało?
2. Czy przy ujemnej temp. zewnętrzenej nie przeziębię wówczas rozsady zbyt zimnym powietrzem, którego nie będę w stanie skontrolować?
Ale dzisiaj był test. Zastosowane dwa programowane włączniki czasowe, dwa termostaty w1209, dwa stare wentylatory komputerowe 80mm, dwa stare zasilacze stabilizowane, i rura wentylacyjna 300 cm fi 100. Wszystko zaprogramowane, poskładane, uruchomione i... działa
Z rurą na zewnątrz i przy temp zew. 8 st spokojnie uzyskuje poniżej 15 st na wylocie z rury po drugiej stronie i wtedy wentylator wyłącza się (ustawiona temp. minimalna 17 st. i histereza 2 st.C).
Ale....
1. Nadal delikatnie płynie po wyłączeniu wentylatorów z rury zimne powietrze, na skutek naturalnej konwekcji lub wiatru. Nie wiem, może trzeba zimny koniec rury zagiąć np. w dól aby powietrze samo nie wpadało?
2. Czy przy ujemnej temp. zewnętrzenej nie przeziębię wówczas rozsady zbyt zimnym powietrzem, którego nie będę w stanie skontrolować?
-
Gratulacje . A tak nawiasem mówiąć, nie od razu Rzym zbudowano a wszystkie drogi prowadzą do Krakowa, czy jakoś tak.
Na konwekcję to tylko ruchoma klapka sterowana trzecim termostatem . Sorki, nie mogłem sie powstrzymać .
Teraz trochę poważniej. Zakończ rurę anemostatem. Taką rolę mogą spełniać ruchome lamelki, niekiedy nazywane "zwrotne klapki wentylacyjne", które będą się otwierać przy wymuszonym obiegu powietrza a zamykać przy braku przepływu. . Pewnie czaisz o co chodzi? Powodzenia.
Na konwekcję to tylko ruchoma klapka sterowana trzecim termostatem . Sorki, nie mogłem sie powstrzymać .
Teraz trochę poważniej. Zakończ rurę anemostatem. Taką rolę mogą spełniać ruchome lamelki, niekiedy nazywane "zwrotne klapki wentylacyjne", które będą się otwierać przy wymuszonym obiegu powietrza a zamykać przy braku przepływu. . Pewnie czaisz o co chodzi? Powodzenia.
- max1232
- 500p
- Od: 30 sty 2010, o 21:53
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Ja zrobiłem trochę prowizoryczne doświetlenie ale póki co działa świetnie. Zamówiłem na portalu aukcyjnym na "a" taśmę ledową do doświetlania roślin(ledy w 5:1 czerwone i niebieskie) i po prostu zamontowałem ją na parapecie nad roślinami. Przy włączniku zastosowałem kontakt z funkcją programatora i takim oto sposobem doświetlam swoje siewki pomidorów od 16 do 24. Wcześniej jest światło dziennie. Okno wychodzi na wschodnią stronę. Na obecną chwilę widzę różnice w hodowli. Wcześniejsze siewki się bardzo wyciągały i musiałem wysiać od nowa. Teraz rosną ładnie. Zobaczymy co będzie dalej.
-
Nie mam pojęcia czemu na A..o niemal wszystkie dostępne grow led mają stosunek czerwone-niebieskie jak 5:1. Pewnie wszystkie te taśmy są produkowane pod kwitnienie Maryśki ale lepsze takie światło niż żadne. . Z obliczeń wynika, że stosunek mocy promieniowania czerwonego do niebieskiego powinien być 55% : 35%. Pozostałe 10 % to światło zielone. Z rachunku wynika, że mając diody 1W powinno być 5 red, 4 blue i 1 green albo 6 red, 3 blue i 1 green. Niby zielone niepotrzebne ale w naturze występuje i rośliny wiedzą najlepiej jak je wykorzystać.
- max1232
- 500p
- Od: 30 sty 2010, o 21:53
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Hmmm, a tego nie słyszałem. Nie znam się zupełnie na doświetlaniu i zanim trafiłem na ten wątek to już zamówiłem wszystko. Gdyby nie to zapewne bym się tu kogoś poradził :P Ale jak mówisz, lepsze takie światło niż żadne I najważniejsze, póki co zdaje egzamin
-
Jeżeli Cię to interesuje to poczytaj o jednostce światła ajnsztajn, o mikromolach światła, o energii niesionej przez fotony w zależności od barwy(częstotliwości fali) światła. W końcu o minimalnej i maksymalnej dziennej ilości światła aby rośliny rosły zdrowo. Ciekawych rzeczy można się dowiedzieć .
-
kaLo Taaa... czwarty sterownik do podlewania, a piąty do śpiewania kołysanek
Na Alledrogo można spokojnie kupić LEDy GROW o stosunku światła red:blue 3:1 i 1:1. Sam tam kupiłem niedawno GROW'a o stosunku światła 1:1
Ale faktycznie większość oświetlenia do roślin ukierunkowana jest na uprawę i kwitnienie... zioła
Na Alledrogo można spokojnie kupić LEDy GROW o stosunku światła red:blue 3:1 i 1:1. Sam tam kupiłem niedawno GROW'a o stosunku światła 1:1
Ale faktycznie większość oświetlenia do roślin ukierunkowana jest na uprawę i kwitnienie... zioła
-
A co powiesz na zakończenie rury "wyrzutnią ścienną z żaluzją grawitacyjną "?
https://www.youtube.com/watch?v=9G380apB_MQ
https://www.youtube.com/watch?v=9G380apB_MQ