Kaktusy Rafała

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Rafal44
500p
500p
Od: 15 kwie 2013, o 21:44
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Kaktusy Rafała

Post »

Leszek2 , Abaddon1986 i Onectica Cieszę się że Wam się podoba ;:108 i dziękuje ze odwiedziny ;:304
abaddon1986 pisze:To chyba bardziej Notocactus ale teraz podobno wszystko w worku razem z Parodia :)
Zgadza się dla mnie to też Notocactus ten nowy podział nie przemawia do mnie ale no cóż trzeba chyba iśc z ,,duchem czasu" :?
onectica pisze: Narzekać na nie byłoby nawet i nieprzyzwoicie! :D
Daleki jestem od narzekania wiem że mogło byc o wiele gorzej. Spójrz na 11 stronę mojego wątku a będziesz wiedziec o co mi chodziło :wink:
Pozdrawiam Rafał
Awatar użytkownika
popiolek69
500p
500p
Od: 22 paź 2011, o 22:11
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Notek szałowy ;:138 U mnie jeszcze nie zaszczycił mnie ani jednym cwietkiem ;:219 Jakoś do mnie nie przemawia żeby wrzucać je do parodii.
Awatar użytkownika
_LeNa_
500p
500p
Od: 24 maja 2012, o 19:19

Post »

Dałeś po oczach tymi kwiatkami ;:oj Jestem zachwycona - są śliczne ;:63
Pozdrawiam i zapraszam - Magda
Kaktusowe szaleństwo..
Moje nadwyżki.. Wiankowo..
Awatar użytkownika
czarny
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 kwie 2009, o 21:15

Post »

Noto śliczny, ale jak nie przepadam za mamkami, ta z poprzedniej strony pierwsza klasa.
Moje wątki: najstarszy, stary, nowy
Albumy: Mediolobivia, Aylostera
Awatar użytkownika
maryjan13
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 cze 2010, o 22:57

Post »

Pięknie zakwitł Ci ten notokaktus,a mamilaria z tym wianuszkiem,też niczego sobie.
Rafal44 pisze:
abaddon1986 pisze:To chyba bardziej Notocactus ale teraz podobno wszystko w worku razem z Parodia :)

Zgadza się dla mnie to też Notocactus ten nowy podział nie przemawia do mnie ale no cóż trzeba chyba iść z ,,duchem czasu,,
Jeżeli dla Ciebie Rafale Notocactus to Notocactus,to dlaczego podpisujesz go jako Parodia ?
Przyznam,że nie rozumiem !
Marian - pozdrawiam i zapraszam.
Kwiaty kaktusów cz.1, cz.2, cz.3
Kilka roślin
Awatar użytkownika
ROBERTOBORO
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 lis 2008, o 21:39
Kontakt:

Post »

Rafal44 pisze:Parodia horstii var. purpureus w poprzednim sezonie zakwitło więcej kwiatów na raz ale nie ma co narzekać :)

2013-08-20
Obrazek
Pseudo osa załapała się na sesję :D
Obrazek
a tego kaktusika nie mogę coś upolować ;:174
Awatar użytkownika
Martada
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 mar 2013, o 19:34

Post »

Mamilarka i notek ;:333 dobrze się sprawują jako rozweselacze późnojesienne.
Obok takiego koloru nie można przejść obojętnie.

I podpinam się :wink: pod pytanie Mariana...bo też nie ;:185 bardzo rozumiem.
Awatar użytkownika
Rafal44
500p
500p

Post »

Popiolek69
popiolek69 pisze:Notek szałowy ;:138 U mnie jeszcze nie zaszczycił mnie ani jednym cwietkiem ;:219
U mnie też się ociągał ale jak zakwitł to wieloma kwiatami na raz więc trzeba byc dobrej myśli wszystko przed Tobą ;:108 Nie wiem jak u Ciebie ale u mnie pierwsze kwiaty u rośliny sprawiają najwięcej satysfakcji takie coś nowego :)
popiolek69 pisze: Jakoś do mnie nie przemawia żeby wrzucać je do parodii.
Do mnie też wyjaśnię to pózniej poniżej :roll:

_LeNa_ Dziękuje o to chodziło ;:304

Czarny
czarny pisze:jak nie przepadam za mamkami, ta z poprzedniej strony pierwsza klasa
Skoro nie przepadasz a Ci się podoba tym bardziej mi miło :tan

ROBERTOBORO
ROBERTOBORO pisze:a tego kaktusika nie mogę coś upolować ;:174
Mi się udało jakieś 5 lat temu od Pana Marka S mającego atlas kaktusów w necie i od tamtej pory jakoś też nie rzuciło mi się w oczy żeby ktoś sprzedawał takiego ;:185 Miałem fart w takim razie ;:173 ale cierpliwości a okazja w końcu się nadarzy.

Martada
Martada pisze:Mamilarka i notek ;:333 dobrze się sprawują jako rozweselacze późnojesienne.
Cieszę się bo taki właśnie był zamysł :D

Maryjan13
maryjan13 pisze:Jeżeli dla Ciebie Rafale Notocactus to Notocactus,to dlaczego podpisujesz go jako Parodia ?
Na wstępie dodam że jestem początkujący i może coś mieszam ale z tego co słyszałem to Notocactus został wchłonięty do Parodia i skoro botaniko-naukowcy tak zrobili to co ja drobny początkujący kolekcjoner mam do powiedzenia :?: Ja się mogę nie zgadzac protestowac ale co to da? Wiem że to kłopotliwe i denerwujące te wszystkie zmiany. My przywykliśmy do pewnych nazw ale przyszłościowo nowych hobbystów takich jak my teraz będzie denerwowało to że na Parodia piszemy mówimy Notocactus. Dam tu taki przykład np. Mammillaria herrerae dla mnie wiadomo jak wygląda ale jak ktoś mi powie że ma Chilita herrerae , Escobariopsis herrerae czy Neomammillaria herrerae to nie będę miał bladego pojęcia co to takiego a to to samo :shock: Podsumowując gdyby wszyscy na raz zaczęli używac nowych nazw w przyszłości było by łatwiej szczególnie nowym choc by z tego względu że nie kupili by tej samej rośliny pod inną nazwą. Wiem że to nie realna idylla bo sam używam nazwy raz Parodia raz Notocactus ;:131 a moje rozważania są czysto filozoficzne ale takie jest moje zdanie. Jeżeli coś mieszam lub nie mam racji będę wdzięczny jak któraś któryś z bardziej doświadczonych koleżanek kolegów mi to wyjaśni będę wdzięczny ;:180

Bardzo dziękuje wszystkim za odwiedziny ;:304
Pozdrawiam Rafał
Awatar użytkownika
popiolek69
500p
500p
Od: 22 paź 2011, o 22:11

Post »

Rafal44 pisze:U mnie też się ociągał ale jak zakwitł to wieloma kwiatami na raz więc trzeba byc dobrej myśli wszystko przed Tobą Nie wiem jak u Ciebie ale u mnie pierwsze kwiaty u rośliny sprawiają najwięcej satysfakcji takie coś nowego
Coś o tym wiem, od razu łapię za aparat i ;:177 ;:306
Rafal44 pisze:Mi się udało jakieś 5 lat temu od Pana Marka S mającego atlas kaktusów w necie i od tamtej pory jakoś też nie rzuciło mi się w oczy żeby ktoś sprzedawał takiego Miałem fart w takim razie ale cierpliwości a okazja w końcu się nadarzy.
Więc chyba mamy rodzeństwo :;230
Awatar użytkownika
annaoj
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 sie 2012, o 21:29

Post »

Rafal44 pisze:Abaddon1986
abaddon1986 pisze:. Pamiętam też że pewna pani sprzedawała coś co wg mnie było Tephrocactus articulatus v. papyracanthus tylko że człon był wielkości kinder niespodzianki :!: zapytałem jakim cudem wyhodowała coś tak wielkiego moje są kilku krotnie mniejsze a Ona na to taka odmiana. Sprawdzałem w necie ale nie znalazłem niczego podobnego tej wielkości.
l:
Zdecydowanie jest taka odmiana - wyselekcjonowana. Sprzedawali takowe Licznerscy.
Są także z dużymi cierniami.
Awatar użytkownika
Rafal44
500p
500p

Post »

Popiolek69
popiolek69 pisze:Rafal44 napisał(a):
U mnie też się ociągał ale jak zakwitł to wieloma kwiatami na raz więc trzeba byc dobrej myśli wszystko przed Tobą Nie wiem jak u Ciebie ale u mnie pierwsze kwiaty u rośliny sprawiają najwięcej satysfakcji takie coś nowego

Coś o tym wiem, od razu łapię za aparat i ;:177 ;:306
Mam tak samo jak Ty :D
popiolek69 pisze:Rafal44 napisał(a):
Mi się udało jakieś 5 lat temu od Pana Marka S mającego atlas kaktusów w necie i od tamtej pory jakoś też nie rzuciło mi się w oczy żeby ktoś sprzedawał takiego Miałem fart w takim razie ale cierpliwości a okazja w końcu się nadarzy.

Więc chyba mamy rodzeństwo :;230
Jaki ten internetowo-kaktusowy świat jest mały :D Pan Marek to był mój pierwszy kaktusowy diler :) i z tego co pamiętam sprzedawał sporo rzadkich kaktusów teraz aż żal że więcej nie kupiłem ale no cóż wtedy dopiero zaczynałem stwiac pierwsze kroki w tym hobby ;:131

Annaoj
annaoj pisze:Zdecydowanie jest taka odmiana - wyselekcjonowana. Sprzedawali takowe Licznerscy.Są także z dużymi cierniami.
A jednak dobrze widziałem :D Dzięki cieszę się że ktoś czyta te moje wypociny ;:304
Pozdrawiam Rafał
Awatar użytkownika
Rafal44
500p
500p

Post »

Po dość długiej nie obecności :wit

2013-09-02 Matucana paucicostata

Obrazek

Obrazek

Obrazek

2013-08-20 Notocactus laetivirens

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Jak zauważyliście fotki są z zeszłego roku ponieważ na chwilę obecną przeprowadziłem się za granicę a kolekcją opiekuje się Mama i muszę przyznać że dobrze Jej idzie (przez internet czasem mi je pokazuje) kilka roślin które do tej pory nie kwitło zrobiło to lecz widzieć przez kamerkę a na żywo to inna bajka :cry: zazdroszczę wam że macie swoje roślinki na żywo a wiem co macie :D bo prawie co dzień oglądam Wasze wątki ;:108
Pozdrawiam Rafał
Awatar użytkownika
Paula15
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 sie 2008, o 16:15

Post »

Jaka cudna matucana ;:oj
ODPOWIEDZ

Wróć do „Moje kaktusy i inne sukulenty !”