Czosnek zimowy cz.3
Re: Czosnek zimowy cz.3
Jakieś 2 tygodnie temu podlałem mocno mój czosnek gnojówką z pokrzywy. Jak wyszedłem z domu to nie padało, po chwili zaczęło ale postanowiłem pojechać i podlać i tak. 2 dni później pojechałem sprawdzić czy śmierdzi i nic nie było czuć. Może to jest więc sposób aby stosować gnojówkę, gdy pada deszcz.
- Jolek
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 12 maja 2013, o 21:24
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Ponieważ jestem świadoma zagrożenia jakie może ze sobą nieść gnojówka czy kurzeniec nie podlewam więc nimi jarzyn korzeniowych tylko te które owocują powyżej gruntu. Kurzeniec jest sukcesywny przymieszywany z zielskiem na kompoście a potem przekopywany na głębokość szpadla. Wiadomo ,ze niektóre bakterie mogą w glebie przeżyć nawet kilka lat.Tak przygotowuję grządkę pod czosnek ,ze na głębokość ok szpadla jest wkopany nie do końca przerobiony kompost a na to ziemia i czosnek . Jak na razie sposób użytkowania mojego warzywniaka nie spowodowała jeszcze od wielu lat u nikogo robaczycy czy biegunki. Tfu tfu tfu oby nie w złej godz
-
- 50p
- Od: 26 lut 2014, o 07:35
-
- 200p
- Od: 2 cze 2013, o 10:41
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: " Słaby' czosnek
Słaby powiadasz, hmm. Grządki wzorowe, a to białe w tym czosnku to śnieg czy saletrzak sie jeszcze nie rozpuścił? warto by napisać co wcześniej rosło na tym stanowisku, czy był dany obornik, czy moze już czymś zasilany, a moze był posadzony po uprzednim nawożeniu rzedowym? Mamy kwiecień, pierwszą połowe, czosnek niedawno wylazł i dlaczego wydaje ci sie kiepski?
Rolnik ciągle żyje w strachu, nad warsztatem nie ma dachu.
Mój wygląda tak samo i mam wrażenie że zatrzymał się we wzroście. Wystrzelił na początku do ok 20cm a teraz stoi. Może teraz ząbki powstają i rosną?
Pojego podsypałem ok 3 tygodni temu nawozem Hydrokomplex YaraMile.
Może tak musi być, bo rzodkiewka tez jakby staneła...
Pojego podsypałem ok 3 tygodni temu nawozem Hydrokomplex YaraMile.
Może tak musi być, bo rzodkiewka tez jakby staneła...
-
- 200p
Ja nie rozumiem ocb bo u mnie jest taki sam. Wystrzelił z ziemi a teraz buduje korzenie, na dodatek jest zimno. Czego chcieć... żeby metrowy stał na baczność?
- jokaer
- -Moderator Forum-.
- Od: 14 lut 2008, o 08:21
- Lokalizacja: Pogórze Ciężkowickie 385 m npm; na granicy Małopolski z Podkarpaciem
Ten jakby przywiędnięty czosnek kojarzy mi się z moim ubiegłorocznym.
Na jednej grządce właśnie nagle jakby zwiądł.
I był już właściwie taki do końca uprawy. Zaglądałam do korzeni i wszystko było w porządku, a liście były kłapnięte.
Wtedy pogoda była taka, że z zimy kwietniowej nagle zrobiło się lato i podobno czosnek zimowy nie lubi takich historii.
Jednak druga grządka z tym samym czosnkiem była w porządku.
Na jednej grządce właśnie nagle jakby zwiądł.
I był już właściwie taki do końca uprawy. Zaglądałam do korzeni i wszystko było w porządku, a liście były kłapnięte.
Wtedy pogoda była taka, że z zimy kwietniowej nagle zrobiło się lato i podobno czosnek zimowy nie lubi takich historii.
Jednak druga grządka z tym samym czosnkiem była w porządku.
Pozdrawiam- Jola Spis treści w uprawie warzyw
----------------------------------------------------
Sprzedam/Kupię/Wymienię Moje krzyżówki Na pohybel zimie
----------------------------------------------------
Sprzedam/Kupię/Wymienię Moje krzyżówki Na pohybel zimie
- kobieta66north
- 20p - Rozkręcam się...
- Od: 30 lis 2013, o 03:01
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Witam kurcze co to domowy czosnek zaraz wykopie i wniose do domu bo zimno za oknem i nie rośnie
-
- 200p
Czosnek jak czosnek ale truskawki..... nie, nie będę kopał.
Widać wielką pracowitość naszej forumowej koleżanki. Inni pogodzili by sie z matką naturą i nie stawiali jej czoła a tu widzimy ze na wszystko jest sposób.
Widać wielką pracowitość naszej forumowej koleżanki. Inni pogodzili by sie z matką naturą i nie stawiali jej czoła a tu widzimy ze na wszystko jest sposób.
-
- 50p
- Od: 6 maja 2013, o 21:32
jokaer - ty mnie nawet nie strasz.
Czosnek wyrósł już w grudniu, mimo że posadzony głęboko. przeżył przymrozki i teraz szlag go trafia.
Dolne liście całe żółte lub w dużej części. Górnym liściom końcówki zaczynają żółknąć.
Braki azotu czy mało wody (podsypałem już saletrzakiem 2 dni temu a i wody zdaje się że ostatnio nie brakuje). Na razie nie kopałem i nie sprawdzałem jak korzenie.
Czyżby moja pierwsza próba hodowli czosnku zakończyła się porażką??
Czosnek wyrósł już w grudniu, mimo że posadzony głęboko. przeżył przymrozki i teraz szlag go trafia.
Dolne liście całe żółte lub w dużej części. Górnym liściom końcówki zaczynają żółknąć.
Braki azotu czy mało wody (podsypałem już saletrzakiem 2 dni temu a i wody zdaje się że ostatnio nie brakuje). Na razie nie kopałem i nie sprawdzałem jak korzenie.
Czyżby moja pierwsza próba hodowli czosnku zakończyła się porażką??
ukasz - oglądam Twoje zdjęcie i nic niepokojącego nie widzę. A już na pewno tego, że szlag go trafia. Spokojnie daj mu rosnąć. Widzę, że nieźle o niego dbasz, bo nawet chwasty usunąłeś spomiędzy. Żółknięcie liści, to normalna rzecz, szczególnie jeśli to się tyczy tych dolnych, czyli pierwszych.
Może napiszę, jak ja teraz postępuję: zero pedlewania wodą, zero w ogóle interesowania się czosnkiem. On co roku się udaje.
Podstawą jest przygotowanie stanowiska jesienią.
Może napiszę, jak ja teraz postępuję: zero pedlewania wodą, zero w ogóle interesowania się czosnkiem. On co roku się udaje.
Podstawą jest przygotowanie stanowiska jesienią.
-
- 50p
- Od: 6 maja 2013, o 21:32
Te żółknące końcówki liści to też norma?? I to nie tylko tych dolnych??
Chwasty wyrwane przy okazji spulchaniania gleby mocno zbitej po zimie.
Dbam bo czosnek uwielbiam, a to mój pierwszy własny czosnek.
Chwasty wyrwane przy okazji spulchaniania gleby mocno zbitej po zimie.
Dbam bo czosnek uwielbiam, a to mój pierwszy własny czosnek.