Czosnek zimowy cz.3

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
WaF90
200p
200p
Od: 7 paź 2013, o 11:09
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Czosnek zimowy cz.3

Post »

Jakieś 2 tygodnie temu podlałem mocno mój czosnek gnojówką z pokrzywy. Jak wyszedłem z domu to nie padało, po chwili zaczęło ale postanowiłem pojechać i podlać i tak. 2 dni później pojechałem sprawdzić czy śmierdzi i nic nie było czuć. Może to jest więc sposób aby stosować gnojówkę, gdy pada deszcz.
Awatar użytkownika
Jolek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 maja 2013, o 21:24
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Ponieważ jestem świadoma zagrożenia jakie może ze sobą nieść gnojówka czy kurzeniec nie podlewam więc nimi jarzyn korzeniowych tylko te które owocują powyżej gruntu. Kurzeniec jest sukcesywny przymieszywany z zielskiem na kompoście a potem przekopywany na głębokość szpadla. Wiadomo ,ze niektóre bakterie mogą w glebie przeżyć nawet kilka lat.Tak przygotowuję grządkę pod czosnek ,ze na głębokość ok szpadla jest wkopany nie do końca przerobiony kompost a na to ziemia i czosnek . Jak na razie sposób użytkowania mojego warzywniaka nie spowodowała jeszcze od wielu lat u nikogo robaczycy czy biegunki. Tfu tfu tfu oby nie w złej godz :D
Krzysiek47
50p
50p
Od: 26 lut 2014, o 07:35

" Słaby' czosnek

Post »

Proszę Was o pomoc w diagnozie co dolega mojemu czosnkowi. U sąsiadów wygląda on o wiele lepiej. Zielone i stojące liście.U mnie jakby coś mu nie pasowało. Wygląga na słaby i wiotki. Obrazek Obrazek
D3flo
200p
200p
Od: 2 cze 2013, o 10:41
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: " Słaby' czosnek

Post »

Słaby powiadasz, hmm. Grządki wzorowe, a to białe w tym czosnku to śnieg czy saletrzak sie jeszcze nie rozpuścił? :) warto by napisać co wcześniej rosło na tym stanowisku, czy był dany obornik, czy moze już czymś zasilany, a moze był posadzony po uprzednim nawożeniu rzedowym? Mamy kwiecień, pierwszą połowe, czosnek niedawno wylazł i dlaczego wydaje ci sie kiepski?
Rolnik ciągle żyje w strachu, nad warsztatem nie ma dachu.
Awatar użytkownika
tkordus
200p
200p
Od: 17 mar 2010, o 14:54

Post »

Mój wygląda tak samo i mam wrażenie że zatrzymał się we wzroście. Wystrzelił na początku do ok 20cm a teraz stoi. Może teraz ząbki powstają i rosną?
Pojego podsypałem ok 3 tygodni temu nawozem Hydrokomplex YaraMile.
Może tak musi być, bo rzodkiewka tez jakby staneła...
D3flo
200p
200p

Post »

Ja nie rozumiem ocb bo u mnie jest taki sam. Wystrzelił z ziemi a teraz buduje korzenie, na dodatek jest zimno. Czego chcieć... żeby metrowy stał na baczność?
Awatar użytkownika
jokaer
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 14 lut 2008, o 08:21
Lokalizacja: Pogórze Ciężkowickie 385 m npm; na granicy Małopolski z Podkarpaciem

Post »

Ten jakby przywiędnięty czosnek kojarzy mi się z moim ubiegłorocznym.
Na jednej grządce właśnie nagle jakby zwiądł.

I był już właściwie taki do końca uprawy. Zaglądałam do korzeni i wszystko było w porządku, a liście były kłapnięte.

Wtedy pogoda była taka, że z zimy kwietniowej nagle zrobiło się lato i podobno czosnek zimowy nie lubi takich historii.
Jednak druga grządka z tym samym czosnkiem była w porządku.
Pozdrawiam- Jola Spis treści w uprawie warzyw
----------------------------------------------------
Sprzedam/Kupię/Wymienię Moje krzyżówki Na pohybel zimie
Awatar użytkownika
kobieta66north
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 30 lis 2013, o 03:01

Post »

A tak wyglada czosnek na Islandii. JEst zimno poki co ale jak widac czosnek ma sie bardzo dobrze!

Obrazek
autolider
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 26 mar 2014, o 18:43

Post »

Witam ;:oj kurcze co to domowy czosnek :;230 zaraz wykopie i wniose do domu bo zimno za oknem i nie rośnie ;:124
D3flo
200p
200p

Post »

Czosnek jak czosnek ale truskawki..... nie, nie będę kopał.
Widać wielką pracowitość naszej forumowej koleżanki. Inni pogodzili by sie z matką naturą i nie stawiali jej czoła a tu widzimy ze na wszystko jest sposób.
ukasz
50p
50p
Od: 6 maja 2013, o 21:32

Post »

jokaer - ty mnie nawet nie strasz.
Czosnek wyrósł już w grudniu, mimo że posadzony głęboko. przeżył przymrozki i teraz szlag go trafia.
Dolne liście całe żółte lub w dużej części. Górnym liściom końcówki zaczynają żółknąć.

Obrazek

Braki azotu czy mało wody (podsypałem już saletrzakiem 2 dni temu a i wody zdaje się że ostatnio nie brakuje). Na razie nie kopałem i nie sprawdzałem jak korzenie.
Czyżby moja pierwsza próba hodowli czosnku zakończyła się porażką??
Awatar użytkownika
Slawgos
500p
500p
Od: 14 kwie 2010, o 19:55

Post »

ukasz - oglądam Twoje zdjęcie i nic niepokojącego nie widzę. A już na pewno tego, że szlag go trafia. Spokojnie daj mu rosnąć. Widzę, że nieźle o niego dbasz, bo nawet chwasty usunąłeś spomiędzy. Żółknięcie liści, to normalna rzecz, szczególnie jeśli to się tyczy tych dolnych, czyli pierwszych.
Może napiszę, jak ja teraz postępuję: zero pedlewania wodą, zero w ogóle interesowania się czosnkiem. On co roku się udaje. :wink:
Podstawą jest przygotowanie stanowiska jesienią.
ukasz
50p
50p
Od: 6 maja 2013, o 21:32

Post »

Te żółknące końcówki liści to też norma?? I to nie tylko tych dolnych??
Chwasty wyrwane przy okazji spulchaniania gleby mocno zbitej po zimie.
Dbam bo czosnek uwielbiam, a to mój pierwszy własny czosnek.
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”