Pomidory pod folią cz.2
Re: Pomidorowy szał podfoliowy cz.2
A wiesz Józiu, że w tym sezonie strasznie mnie korciło wypróbować takiego cięcia, ale teraz to już sama nie wiem.
Elu, szara i brunatna są upierdliwe raczej w tunelach i dlatego m. inn. obrywa się stopniowo liście, w celu lepszego wietrzenia.
Mieciu uprawia w polu.
Elu, szara i brunatna są upierdliwe raczej w tunelach i dlatego m. inn. obrywa się stopniowo liście, w celu lepszego wietrzenia.
Mieciu uprawia w polu.
- legina
- 1000p
- Od: 21 maja 2013, o 11:19
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Graniu mnie bardzo ciekawi,co te owoce wykarmi,skoro została tylko czuprynka.Jeśli jednak przekonasz się do takiego sposobu prowadzenia,choćby na próbę 1-2 krzaki,będę niezmiernie wdzięczny za wyniki tego eksperymentu.
Takie ogołocenie, zwłaszcza na tak wczesnym etapie, absolutnie nie wchodzi w grę.
Zresztą u mnie nie ma takiego rozstawu liści, co ok. 30- 40 cm. Tak widzę na kilku zdjęciach. Wysokie, chude. Co prawda pięknie kwitną, tylko szkoda tych liści.
Może kolega kadrowy odezwie się i napisze coś więcej.
Zresztą u mnie nie ma takiego rozstawu liści, co ok. 30- 40 cm. Tak widzę na kilku zdjęciach. Wysokie, chude. Co prawda pięknie kwitną, tylko szkoda tych liści.
Może kolega kadrowy odezwie się i napisze coś więcej.
Mniej liści- mniej chorób. W końcu po to kurze podcina się skrzydła, by nie fruwała, a nie po to, by nie znosiła jajek.
-
- 50p
- Od: 16 kwie 2014, o 22:58
Sposób ten nauczyła mnie moja 89 letnia prababcia i u niej co rok się sprawdzał. Obcinam z 3 powodów. 1-lepsze wietrzenie 2-wiiecej miejsca 3-odkryte grona i lepszy dostęp do nich z zapylaniem.
- legina
- 1000p
Coś tu jest na rzeczy.Jak posadzi się rzodkiewkę,nie ma wtedy zarazy ziemniaczanej.
Dwa pierwsze powody rozumiem,ale trzeciego nie,co do zapylania.Odkrywam(obrywam liść),który zasłania dojrzewanie owoców.
Dwa pierwsze powody rozumiem,ale trzeciego nie,co do zapylania.Odkrywam(obrywam liść),który zasłania dojrzewanie owoców.
Na rzodkiewce- oczywiścielegina pisze:Jak posadzi się rzodkiewkę,nie ma wtedy zarazy ziemniaczanej.
- BobejGS
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 31 lip 2013, o 17:44
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
A już kupiłem dwie paczki rzodkiewki.
To chyba lepiej wstawić do foliaka pochłaniacz wilgoci.
To chyba lepiej wstawić do foliaka pochłaniacz wilgoci.
-
- 200p
- Od: 7 gru 2014, o 18:03
Jak myślicie,czy już czas na cieniowanie tunelu i czym w tym roku planujecie cieniować ?
- demeter
- 100p
- Od: 19 cze 2009, o 20:36
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Ja osobiście nie cieniuję folii.Przy dobrze rozwiniętym systemie korzeniowym pomidory powinny sobie poradzić.A folia sama w sobie rozprasza swiatło.
Ja jakbym nie pocieniował w zeszłym sezonie to z pomidorów nic by nie było. W lipcu grzało w większości dni ponad 30 stopni a w dodatku mało chmur a więc poparzenia słoneczne to chwila moment.
Ja zazwyczaj cieniuję gdy zauważę pierwsze objawy poparzenia słonecznego na liściach lub zbyt wysoka temperatura w dzień się utrzymuje.
Ja zazwyczaj cieniuję gdy zauważę pierwsze objawy poparzenia słonecznego na liściach lub zbyt wysoka temperatura w dzień się utrzymuje.
Pozdrawiam Janek
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 8 maja 2010, o 22:55
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
A ja należę do tych co nie cieniują co prawda mam stosunkowo duż foliówkę i małe zagęszczenie.
- legina
- 1000p
Pisałem w ub.,że zacienienie wierzchołka namiotu foliowego w lipcu,sierpniu opóźniało dojrzewanie pomidorów.Zacieniałem flizeliną sam szczyt na szerokość ok.1m.W sumie obniżało to temperaturę o ok.2-4 stopnie,czyli niewiele.Najlepszym sposobem ochładzania u mnie okazało się polewanie wewnątrz chodnika(czasem 2-3 krotnie)zimną wodą.