Pomidory-choroby i szkodniki cz.13
- mroovka
- 100p
- Od: 10 kwie 2014, o 18:13
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Pomidory-choroby i szkodniki cz.13
Doradźcie, czego brakuje, albo czego mają za dużo moje "krzaczki"?
Na początek analiza gleby z wiosny 2014:
Wiosną tego roku zastosowałam się do wskazówek forumowicz z zeszłego roku - 50g/m2 siarczanu amonu i 30g/m2 saletry amonowej. Potem podlewałam flor. do pel. (chciałam wykończyć zapasy, teraz będę robić receptury z bloga forumowicz). 4 podlania były już bez nawozów, bo pomyślałam, że może mają za dużo papu. Pryskane OW i HT. Zastanawiają mnie te podwinięte liście do góry (nie u wszystkich). U Faworyta wydać, że górne, młode liście są zawinięte w "rulon". Czy to wina wzrostu wegetatywnego? Czy zagłodzenia?
I tak, malinowy Faworyt:
Malinowy Olbrzym:
A to rosnące w gruncie (malin. Henryka i Brandywine):
Przy okazji koktajlowe (podlewane florowitem 3ml/l):
I ogólny widok:
Na początek analiza gleby z wiosny 2014:
Wiosną tego roku zastosowałam się do wskazówek forumowicz z zeszłego roku - 50g/m2 siarczanu amonu i 30g/m2 saletry amonowej. Potem podlewałam flor. do pel. (chciałam wykończyć zapasy, teraz będę robić receptury z bloga forumowicz). 4 podlania były już bez nawozów, bo pomyślałam, że może mają za dużo papu. Pryskane OW i HT. Zastanawiają mnie te podwinięte liście do góry (nie u wszystkich). U Faworyta wydać, że górne, młode liście są zawinięte w "rulon". Czy to wina wzrostu wegetatywnego? Czy zagłodzenia?
I tak, malinowy Faworyt:
Malinowy Olbrzym:
A to rosnące w gruncie (malin. Henryka i Brandywine):
Przy okazji koktajlowe (podlewane florowitem 3ml/l):
I ogólny widok:
Ola
Nie bardzo rozumiem. Ty doprawiłaś glebę azotem i do tego jeszcze podawałaś nawóz do podlewania ?.
Druga sprawa. Czy w tych cylindrach jest ta sama gleba, która była analizowana ?.
Druga sprawa. Czy w tych cylindrach jest ta sama gleba, która była analizowana ?.
- mroovka
- 100p
Dzięki za odzew forumowicz
Odp. na pyt 1 - tak
Odp na pyt. 2 - tak. To właściwie nie są cylindry, tylko obrzeże wciśnięte na 2 cm. Od 2 tyg. intuicyjnie podlewam już samą wodą...
Odp. na pyt 1 - tak
Odp na pyt. 2 - tak. To właściwie nie są cylindry, tylko obrzeże wciśnięte na 2 cm. Od 2 tyg. intuicyjnie podlewam już samą wodą...
Ola
Jest cisza w eterze więc przeanalizujmy. Najpierw może cytat ?.
Zobaczmy więc na analizę. . Na powierzchni 1 m2 jest 200 l warstwy ornej. Jeśli zatem wyniki analizy pomnożymy przez 200 i porównamy z liczbami podanymi w cytacie otrzymamy
Potas.
0,4 g/l x 200 l = 80 g zatem ilość wystarczająca na plon 1O kg z m2
Fosfor
0,156 g/l x 200 l = 31,2 g zatem ilość wystarczająca na plon 30 kg z m2
Azot
Ilość dostarczona z siarczanem amonu i saletrą amonową ca 100 mg/l
0,1 g g/l x 200 l = 20 g czyli ilość wystarczająca na plon 4 kg z m2
Wniosek z tego taki, że wystąpi w trakcie owocowania niedobór jedynie dwóch makroskładników tj potasu i azotu co już niejako z góry określa jaki nawóz należy użyć pogłównie . Będzie to saletra potasowa.
Po analizie i doprawieniu gleby jakakolwiek fertygacja na starcie to nieporozumienie.
http://www.uprawyekologiczne.pl/281_Wym ... idora.html
Na wyprodukowanie 1 kg owoców roślina pobiera przeciętnie: 3,5- 5 g N; 0,7- 1 g P; 7- 8 g K; 4,5- 5g Ca; 1- 1,2 g Mg.
Zobaczmy więc na analizę. . Na powierzchni 1 m2 jest 200 l warstwy ornej. Jeśli zatem wyniki analizy pomnożymy przez 200 i porównamy z liczbami podanymi w cytacie otrzymamy
Potas.
0,4 g/l x 200 l = 80 g zatem ilość wystarczająca na plon 1O kg z m2
Fosfor
0,156 g/l x 200 l = 31,2 g zatem ilość wystarczająca na plon 30 kg z m2
Azot
Ilość dostarczona z siarczanem amonu i saletrą amonową ca 100 mg/l
0,1 g g/l x 200 l = 20 g czyli ilość wystarczająca na plon 4 kg z m2
Wniosek z tego taki, że wystąpi w trakcie owocowania niedobór jedynie dwóch makroskładników tj potasu i azotu co już niejako z góry określa jaki nawóz należy użyć pogłównie . Będzie to saletra potasowa.
Po analizie i doprawieniu gleby jakakolwiek fertygacja na starcie to nieporozumienie.
- mroovka
- 100p
...ale wstyd... Dziękuję
Saletra potasowa czeka w pogotowiu. Orientacyjnie, kiedy (niektóre krzaczory jeszcze nie owocują) i w jakich proporcjach należy jej użyć?
Saletra potasowa czeka w pogotowiu. Orientacyjnie, kiedy (niektóre krzaczory jeszcze nie owocują) i w jakich proporcjach należy jej użyć?
Ola
Teraz, to wie tylko Ten, co nad nami.
Wg analizy, po dodaniu brakującego azotu, tym pomidorom na starcie nie było nic więcej potrzebne. Dostały coś, co trudno określić, poprzez fertygację . Myślę, że do końca czerwca tylko sama woda. Potem saletra potasowa. Pod folią koniecznie rozpuszczona w wodzie 5 dkg na 10 l. Co tydzień.
Wg analizy, po dodaniu brakującego azotu, tym pomidorom na starcie nie było nic więcej potrzebne. Dostały coś, co trudno określić, poprzez fertygację . Myślę, że do końca czerwca tylko sama woda. Potem saletra potasowa. Pod folią koniecznie rozpuszczona w wodzie 5 dkg na 10 l. Co tydzień.
Powiat zgorzelecki-6.00 komunikat nieaktywny.13.00 komunikat aktywny-zaraza ziemniaczana.
Pomidory niepryskane,środki SOR mam(Mildex ,Acrobat,Ridomil,Curzate).
Za kilka godzin przewidywana burza ,duże opady,możliwy grad.
Pryskanie bez sensu ze względu na opady?
Może się mylę,proszę o opinie.
Pomidory niepryskane,środki SOR mam(Mildex ,Acrobat,Ridomil,Curzate).
Za kilka godzin przewidywana burza ,duże opady,możliwy grad.
Pryskanie bez sensu ze względu na opady?
Może się mylę,proszę o opinie.
Witam,
bardzo proszę o poradę, na jednym z krzaczków pomidorów pojawiły się na liściach brązowe plamki, idzie to od dolnych liści ku górze, żal mi pomidorka bo w sumie jest jednym z największych i ma już pierwsze kwiatki - ale obawiam się, że to jakiś grzybek....
Poniżej fotki:
Czy ktoś wie co to może być? oraz jak z tym walczyć?
Pozdrawiam serdecznie
M
bardzo proszę o poradę, na jednym z krzaczków pomidorów pojawiły się na liściach brązowe plamki, idzie to od dolnych liści ku górze, żal mi pomidorka bo w sumie jest jednym z największych i ma już pierwsze kwiatki - ale obawiam się, że to jakiś grzybek....
Poniżej fotki:
Czy ktoś wie co to może być? oraz jak z tym walczyć?
Pozdrawiam serdecznie
M
O tej porze i tak nie opryskasz , bo i słońce i temperatura wysoka. Na razie w kierunku Zgorzelca nie zmierzają żadne chmury burzowe. Może uda Ci się wieczorem ?. Przypomnij się, to zerkniemy na mapę. Dasz Acrobat .slowianka75D pisze:Może się mylę,proszę o opinie.
forumowicz-dziękuję.
Niederschlagradar.de pokazuje opady na ogólnej mapie(o ile znam się na mapach pogodowych).
W razie potrzeby odezwę się.
Sprawdzę tylko ile ml/g Acrobatu na 1l i będę spokojniejsza.
Niederschlagradar.de pokazuje opady na ogólnej mapie(o ile znam się na mapach pogodowych).
W razie potrzeby odezwę się.
Sprawdzę tylko ile ml/g Acrobatu na 1l i będę spokojniejsza.
Tu masz bardziej przydatną mapę z chmurami
http://pl.sat24.com/pl/pl
Nad Wrocławiem widać właśnie łomot
http://pl.sat24.com/pl/pl
Nad Wrocławiem widać właśnie łomot
- emilka79
- 200p
- Od: 29 maja 2014, o 12:26
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
forumowicz czy HT, OW i KSMmożna pryskać jak jest słońce?
Muszę po pracy wyjechać i nie wiem, czy wrócę jutro, a przed nami burzowo.
Muszę po pracy wyjechać i nie wiem, czy wrócę jutro, a przed nami burzowo.
Pozdrawiam -Marta
W słońcu nie można pryskać niczym, nawet czystą wodą.