U Wiśni

Zdjęcia roślin doniczkowych, domowych
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
piasek pustyni
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 cze 2012, o 11:33
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: U Wiśni

Post »

Hojowy zestaw całkiem całkiem :D Mam nadzieję, że staną się początkiem czegoś wielkiego ;:oj
Pozdrawiam - Żaneta. Madagaskar i reszta świata - aktualny cz. 5
Spis moich wątków
x-F-7
---
Od: 6 lip 2011, o 06:54
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Piękna lilia:).
Awatar użytkownika
onectica
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sie 2012, o 17:31
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

wisnia897 pisze: "co nie wejdzie, to się wciśnie" :D

Doskonałe! Natychmiast przyswajam! ;:306
Na szczęście nabyteczki są póki co małe, no i w razie czego na lato mogą dostać miejscówkę na balkonie.
No właśnie to jest to ryzyko - latem przybywa, bo w szerszym terenie tego az tak nie widać, tym bardziej, jak jest niewielkie. A jesienią -ups! ;:204

W każdym razie zaczątek hojozy już u Ciebie, jak widać, już raczej zaszczepiony. No to - będziesz teraz pod fachową i niefachową obserwacją 8-)
Ale...
...leczyć Cię nie będziemy :wink:
Blues w kaktusach cz.aktualna Do części 1-2-3 trafisz tędy,
Zielona bonanza - różne zielone.
Awatar użytkownika
emma1966
500p
500p
Od: 12 wrz 2012, o 17:34

Post »

Cudna lilia z tymi kropkami ;:oj , zazdroszczę zapachu, bo moje już przekwitły.
Awatar użytkownika
barbra13
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 kwie 2015, o 20:42

Post »

Skoro pojawiają się nowe hoje i brak miejsca nie przeszkadza, to już sprawa oczywista. Będę obserwować rozwój sytuacji i roślinek oczywiście :D .
Awatar użytkownika
Magdallena
1000p
1000p
Od: 26 lis 2010, o 23:51

Post »

Witaj. Fajnie, że lilia pachnie. Może tylko białe pachną? Albo lekko różowe? Ja miałam czerwone, żółte, teraz mam brązowo-pomarańczową i żadna nie pachniała. A kiedyś jak miałam białe i różowe to zapach był na całe osiedle.
Awatar użytkownika
Arkadius121
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 kwie 2011, o 13:34

Post »

Lilia piękna a carnosa bardzo ciekawie się prezentuje ;:138
Pozdrawiam :wit
Awatar użytkownika
Kasiula17
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 lis 2013, o 22:22

Post »

Nowe śliczne i niech szybko rosną ;:138 ;:138
Lili cudna i już poczułam jak pachnie.. ;:196
Fajnie to ;:306 "co nie wejdzie, to się wciśnie" ;:215
wisnia897
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 sie 2010, o 11:08

Post »

Dziękuję wszystkim bardzo za wizyty :wit
Zasada "co nie wlezie, to się wciśnie" jest bardzo użyteczna, niezwykle wspomaga kreatywność przy ustawianiu roślin na zbyt małej powierzchni :lol:

Natalia, dziękuję bardzo. Carnosa była wielokrotnie przycinana, kiedyś była upięta na większej drabince, ale potem jakoś tak przy robieniu porządków weszła mi pod sekatorek. Trzymam kciuki za Twój ogryzek :)
Pati, Emma, również dziękuję ;:180 u mnie sezon liliowy również powoli dobiega końca, a ostatnie silne deszcze i wiatr ten koniec przyspieszają :( Ale jeszcze dwa badyle z pąkami mam :tan
Żaneta, Lucy, Basia, Arek, Kasia dzięki. Szczerze mówiąc to hojozy nie mam, ale podobają mi się na tyle, żeby kilka ich w domu mieć. H. carnosa w tym sezonie się obraziła i nie kwitła, więc póki co pozostanę przy kwartecie ? dopóki nie pokażą baldaszków, nowych koleżanek raczej nie będzie. Ale nie mówię, że te cztery to koniec i w ogóle, sami wiecie, jak to jest ;:204 ? Co do ograniczonej przestrzeni zimowej, to już kłębi się pomysł: w tym roku kupiłam kwadratowe podstawki dla kaktusów. Podstawki są trochę duże i WYSTAJĄ za szerokość parapetu, więc dzięki temu naciągnę sobie parapety zimą, bo kaktusy i tak przekładam do skrzynek drewnianych :twisted:
Magda, jeżeli mnie pamięć nie myli, to pachnące są lilie orientalne. One są delikatniejsze i chyba powinno się je na zimę wyjmować z ziemi i przechowywać w piwnicy - ja z moją nic nie robiłam i może to zasługa lekkiej zimy, że jeszcze ze mną jest :wink:

Taki chaosik dzisiaj mam.

Pomidorki - udało mi się uchwycić czerwone, zanim potwór Mama przyszedł i zjadł :twisted: Większe sztuki już też ładne ;:65
Obrazek Obrazek

Takie tam:
Obrazek Obrazek

Mam mieczyki. I problem z nimi: mimo, że sadziłam głębiej, są opatyczkowane i w ogóle, i tak mi się powyginały we wszystkie strony, a po burzy i silnym deszczu w ogóle tragedia była :( Ale ostatecznie prezentują się nienajgorzej, więc pozostaną u mnie i w przyszłym roku, tylko muszę zimą opracować jakiś konkret, który utrzyma mieczyki w pionie.
Obrazek

Na pewno wylecą ode mnie cynie i resztki dalii - więcej od tego mszyc, niż pożytku :( Jedna licha cynia mi zakwitła:
Obrazek

Zakończenie sezonu liliowego:
Obrazek

I oplątwowa kompozycja... Wydaje mi się, że niektóre troszkę urosły, zwłaszcza te małe odrobinkę się wydłużyły :twisted:
Obrazek
Monika
U Wiśni (roślinkowy mix)
Zbieranina Wiśni (kaktusy)
Awatar użytkownika
ewa321
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 lip 2014, o 17:13

Post »

Dzisiaj jak dla mnie same piękności :lol:
Mieczyki cuuudo !!
Czerwone szałwia - uwielbiam ją !!
Wygląda prawie identycznie :lol: jak strzałkowiec grzechotkowy,
a może raczej bardziej jak Pachystachys lutea, tyle, że czerwony, które kocham nieziemsko ;:167
Miałam sobie ją kupić w tym sezonie (mówię o szałwii), ale jakoś tak zapomniałam, i żałuję !!
A Twoje wisielce oplątwowe - zjawiskowe ;:138
I proszę im nie imputować, że nie rosną !!
Robią co mogą, i tak szybko jak mogą :;230 żeby Cię zadowolić,
a Ty mówisz, że Ci się ... wydaje !!
Pozdrawiam i zapraszam
Awatar użytkownika
piasek pustyni
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 cze 2012, o 11:33

Post »

Moniko - na oplątwach się nie znam, widzę tylko że ładnie rośnie, to i pochwalę konstrukcję. Ale mieczyki... Obłęd! Kwitnienie niesamowite! Bardzo lubię te rośliny, miałam je nawet na balkonie (podparte jak podrosły), i szkoda, że nie mam miejsca. Malwy, mieczyki, parę innych to kwiaty mojego dzieciństwa, zawsze dla mnie będą piękne ;:167
Pozdrawiam - Żaneta. Madagaskar i reszta świata - aktualny cz. 5
Spis moich wątków
x-F-7
---
Od: 6 lip 2011, o 06:54

Post »

Kompozycja oplątw ciekawa ale brakuje mi czegoś co by tą pusta przestrzeń wypełniło-może jakieś pnące cóś?
Awatar użytkownika
barbra13
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 kwie 2015, o 20:42

Post »

Widzę wolne klamerki, jak nic czekają na nowe oplątwy :D . Pomidorki wyglądają bardzo apetycznie, więc nie dziwię się, że zostały natychmiast zjedzone :D
ODPOWIEDZ

Wróć do „Moje doniczkowe, domowe, balkonowe, egzotyczne, tarasy. ZDJĘCIA.”