Adenium obesum (Róża pustyni )cz.1
Witam ;)
Ponieważ "muszę" zrobić doświadczenie biologiczne na konkurs to wpadłem na pomysł, że zwiążę je z Adenium właśnie^^
Otóż mój pomysł na tytuł pracy brzmi: "Wpływ rodzaju podłoża na rozwój sukulentu Adenium obesum"... miałoby to polegać na wysianiu nasion do różnego rodzaju podłoża np. żwir z odrobiną ziemi, piasek, czarnoziem, torf, ziemia+piach w stosunku 1:1... macie jeszcze jakieś pomysły? Byłbym bardzo wdzięczny za ewentualne rady ;)
Ponieważ "muszę" zrobić doświadczenie biologiczne na konkurs to wpadłem na pomysł, że zwiążę je z Adenium właśnie^^
Otóż mój pomysł na tytuł pracy brzmi: "Wpływ rodzaju podłoża na rozwój sukulentu Adenium obesum"... miałoby to polegać na wysianiu nasion do różnego rodzaju podłoża np. żwir z odrobiną ziemi, piasek, czarnoziem, torf, ziemia+piach w stosunku 1:1... macie jeszcze jakieś pomysły? Byłbym bardzo wdzięczny za ewentualne rady ;)
- x-b-6
- 200p
- Od: 5 lip 2009, o 15:09
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Kontakt:
Pozazdrościłam Wam wszystkim i zakupiłam właśnie na Allegro nasiona adenium. Już nie mogę się doczekać, kiedy przyjdą.
A na razie zabieram się za wnikliwsze czytanie wątku. ;)
A na razie zabieram się za wnikliwsze czytanie wątku. ;)
Agnieszka
Donice i doniczki
Donice i doniczki
- karpek
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 16 lut 2008, o 11:21
Malkav - ciekawe doświadczenie. Koniecznie musisz nam tutaj przedstawić efekty swojej pracy. Po za tym musisz pamiętać o fakcie, że moczone nasiona (min. 12 h) kiełkują zdecydowanie szybciej niż te nie moczone, na co dowodów jest mnóstwo chociażby w tym wątku.
"Wesoła myśl jest niczym wiosna. Otwiera pąki natury ludzkiej" - Jean-Paul Sartre
Pozdrawiam - Janusz K.
Moja zielona ścianka, Storczykowe początki karpka,
Pozdrawiam - Janusz K.
Re: Róża pustyni
Witam
trafilam tu bo moje adenium niestety nie rosnie jak bym chciala. wlasnie zaczelo zrzucac listki. mam 4 sadzonki. po 2 w jednej doniczce. Maja dokaldnie takie same warunki, tak samo podlewane a jednak schna im listki.
i teraz tak, wyczytalam, ze byc moze wina ziemi. Ze ma za malo 'przewiewu' Bo faktycznie jedna roznice jaka widze w warunkach hodowania obu doniczek, to taka, ze to adenium, ktore wyglada zdrowo ma jakas bardziej 'luźną' ziemie. Zastanawiam sie, czy takie około 3 miesieczne sadzonki mozna teraz bezpiecznie przesadzic? Ja bym im ta ziemie wymieszala z perlitem, ale boje sie ruszac taka mloda rosilnke.
jak wroce do domu wrzuce fotki zeby zobrazowac problem
ale juz licze na Wasza pomoc
trafilam tu bo moje adenium niestety nie rosnie jak bym chciala. wlasnie zaczelo zrzucac listki. mam 4 sadzonki. po 2 w jednej doniczce. Maja dokaldnie takie same warunki, tak samo podlewane a jednak schna im listki.
i teraz tak, wyczytalam, ze byc moze wina ziemi. Ze ma za malo 'przewiewu' Bo faktycznie jedna roznice jaka widze w warunkach hodowania obu doniczek, to taka, ze to adenium, ktore wyglada zdrowo ma jakas bardziej 'luźną' ziemie. Zastanawiam sie, czy takie około 3 miesieczne sadzonki mozna teraz bezpiecznie przesadzic? Ja bym im ta ziemie wymieszala z perlitem, ale boje sie ruszac taka mloda rosilnke.
ale juz licze na Wasza pomoc
nasionka kupiłem w największym polskim serwisie Aukcyjnym na jakość nie mogłem narzekać - z 230 wykiełkowało 213 wiec sporo. Ale nie wszystkie tak ładnie rosną - po przezimowaniu zrobie selekcje i trzeba bedzie zostawić tylko te najsilniejsze roślini...
ja bym teraz nie przesadzał - na poprzednich stronach pokazywałem swoje kwtnące adenium - też spadły wszystki listki - ale wszędzie wypuszcza nowe - dzieje sie tak u wielu moich roślinek więc to pewnie normalna rzecz - jedno co to ta roslinka w bogatszej ziemi może być za dyżo podlewana - taka ziemia dłużej schnie niż przepuszczalna...trafilam tu bo moje adenium niestety nie rosnie jak bym chciala. wlasnie zaczelo zrzucac listki. mam 4 sadzonki. po 2 w jednej doniczce. Maja dokaldnie takie same warunki, tak samo podlewane a jednak schna im listki.
i teraz tak, wyczytalam, ze być moze wina ziemi. Ze ma za malo 'przewiewu' Bo faktycznie jedna roznice jaka widzę w warunkach hodowania obu doniczek, to taka, ze to adenium, ktore wyglada zdrowo ma jakas bardziej 'luźną' ziemie. Zastanawiam sie, czy takie około 3 miesieczne sadzonki mozna teraz bezpiecznie przesadzic? Ja bym im ta ziemie wymieszala z perlitem, ale boje sie ruszac taka mloda rosilnke.
ale już licze na Wasza pomoc
piotek_m pisze: ja bym teraz nie przesadzał - na poprzednich stronach pokazywałem swoje kwtnące adenium - też spadły wszystki listki - ale wszędzie wypuszcza nowe - dzieje sie tak u wielu moich roślinek więc to pewnie normalna rzecz - jedno co to ta roslinka w bogatszej ziemi może być za dyżo podlewana - taka ziemia dłużej schnie niż przepuszczalna...
no fakt. ja sobie sugeruje tym, ze na wierzchu widze, iż ziemia jest sucha i spekana. ale nie pomyslalam o tym,m ze na dnie doniczki moze byc bardzo mokro. doniczki sa kamionkowe, nie glazurowane, wiec jakos tak wykombinowalam, ze jak nie widac, ze doniczka mokra to i ziemia nie jest za mokra. Ale zapewne nie do konca.
Teraz jeszcze mi sie jedna rzecz rzucila w oczy, te roslinki co niby maja bardziej uschniete listki (te z mniej przewiewnej ziemi) maja grubszy kaudeks, a tamte drugie cieńszy. sadzonki kupilam u ogrodnika. siane byly z nasionek. jak kupowalam wszystkie wygladaly jednakowo. a teraz jednak widze roznice.
załączam zdjęcia:
- karpek
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 16 lut 2008, o 11:21
Uważam, że struktura tej ziemi jest zła. Widać także jej zasolenie. Przesadź roślinki i rozsadź je pojedynczo - wydaje mi się, że pojedynczo rosną lepiej. Trzeba uważać na korzenie - są cienkie jak niteczki. Nową ziemię zmieszaj albo z piaskiem (2:1) albo tak jak pisałaś wyżej - z perlitem.
"Wesoła myśl jest niczym wiosna. Otwiera pąki natury ludzkiej" - Jean-Paul Sartre
Pozdrawiam - Janusz K.
Pozdrawiam - Janusz K.
Ok. dzięki. zaopatrze sie jutro w dodatkowe doniczki i rozsadze.karpek pisze:Uważam, że struktura tej ziemi jest zła. Widać także jej zasolenie. Przesadź roślinki i rozsadź je pojedynczo - wydaje mi się, że pojedynczo rosną lepiej. Trzeba uważać na korzenie - są cienkie jak niteczki. Nową ziemię zmieszaj albo z piaskiem (2:1) albo tak jak pisałaś wyżej - z perlitem.