Adenium obesum (Róża pustyni )cz.1

Rośliny doniczkowe
Zablokowany
Malkav
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 16 lip 2009, o 15:12

Post »

Witam ;)
Ponieważ "muszę" zrobić doświadczenie biologiczne na konkurs to wpadłem na pomysł, że zwiążę je z Adenium właśnie^^
Otóż mój pomysł na tytuł pracy brzmi: "Wpływ rodzaju podłoża na rozwój sukulentu Adenium obesum"... miałoby to polegać na wysianiu nasion do różnego rodzaju podłoża np. żwir z odrobiną ziemi, piasek, czarnoziem, torf, ziemia+piach w stosunku 1:1... macie jeszcze jakieś pomysły? Byłbym bardzo wdzięczny za ewentualne rady ;)
Awatar użytkownika
x-b-6
200p
200p
Od: 5 lip 2009, o 15:09
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Kontakt:

Post »

Pozazdrościłam Wam wszystkim i zakupiłam właśnie na Allegro nasiona adenium. Już nie mogę się doczekać, kiedy przyjdą. ;:138
A na razie zabieram się za wnikliwsze czytanie wątku. ;)
Awatar użytkownika
karpek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lut 2008, o 11:21

Post »

Malkav - ciekawe doświadczenie. Koniecznie musisz nam tutaj przedstawić efekty swojej pracy. Po za tym musisz pamiętać o fakcie, że moczone nasiona (min. 12 h) kiełkują zdecydowanie szybciej niż te nie moczone, na co dowodów jest mnóstwo chociażby w tym wątku.
"Wesoła myśl jest niczym wiosna. Otwiera pąki natury ludzkiej" - Jean-Paul Sartre
Pozdrawiam - Janusz K.
Moja zielona ścianka, Storczykowe początki karpka,
Awatar użytkownika
piotek_m
200p
200p
Od: 5 kwie 2009, o 09:33
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

można jeszcze wysiać w perlicie, samym żwirku, włóknie kokosowym, akadama, - tylko bedą słabo rosły bez nawożenia - bardzo jałowe podłoża. Znowu w samej ziemi też mi rosną tylko mają inny wygląd - rosną w góre a nie grubieje im kaudex...
Awatar użytkownika
piotek_m
200p
200p

Post »

oj południowe słoneczko służy roślinkom :)

zdjęcie z końca czerwca:
Obrazek

a tytaj aktualne :
Obrazek

jak widać wcale nie rosną tak wolno w substracie mineralnym :) w ogóle wydaje mi sie że rosną szybko :) w samej ziemi może szybciej ale nie są takie ładne i mają dziwny kolor...
bona
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 wrz 2007, o 19:36
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Bardzo ładnie rosną, a skąd wziąłeś nasionka?
Gorąco pozdrawiam z Gór Świętokrzyskich
Bożena
Awatar użytkownika
furja
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 8 sie 2009, o 12:43
Kontakt:

Re: Róża pustyni

Post »

Witam

trafilam tu bo moje adenium niestety nie rosnie jak bym chciala. wlasnie zaczelo zrzucac listki. mam 4 sadzonki. po 2 w jednej doniczce. Maja dokaldnie takie same warunki, tak samo podlewane a jednak schna im listki.
i teraz tak, wyczytalam, ze byc moze wina ziemi. Ze ma za malo 'przewiewu' Bo faktycznie jedna roznice jaka widze w warunkach hodowania obu doniczek, to taka, ze to adenium, ktore wyglada zdrowo ma jakas bardziej 'luźną' ziemie. Zastanawiam sie, czy takie około 3 miesieczne sadzonki mozna teraz bezpiecznie przesadzic? Ja bym im ta ziemie wymieszala z perlitem, ale boje sie ruszac taka mloda rosilnke.

jak wroce do domu wrzuce fotki zeby zobrazowac problem :)
ale juz licze na Wasza pomoc :)
Awatar użytkownika
piotek_m
200p
200p

Post »

nasionka kupiłem w największym polskim serwisie Aukcyjnym :) na jakość nie mogłem narzekać - z 230 wykiełkowało 213 wiec sporo. Ale nie wszystkie tak ładnie rosną - po przezimowaniu zrobie selekcje i trzeba bedzie zostawić tylko te najsilniejsze roślini...
trafilam tu bo moje adenium niestety nie rosnie jak bym chciala. wlasnie zaczelo zrzucac listki. mam 4 sadzonki. po 2 w jednej doniczce. Maja dokaldnie takie same warunki, tak samo podlewane a jednak schna im listki.
i teraz tak, wyczytalam, ze być moze wina ziemi. Ze ma za malo 'przewiewu' Bo faktycznie jedna roznice jaka widzę w warunkach hodowania obu doniczek, to taka, ze to adenium, ktore wyglada zdrowo ma jakas bardziej 'luźną' ziemie. Zastanawiam sie, czy takie około 3 miesieczne sadzonki mozna teraz bezpiecznie przesadzic? Ja bym im ta ziemie wymieszala z perlitem, ale boje sie ruszac taka mloda rosilnke.

jak wroce do domu wrzuce fotki zeby zobrazowac problem
ale już licze na Wasza pomoc
ja bym teraz nie przesadzał - na poprzednich stronach pokazywałem swoje kwtnące adenium - też spadły wszystki listki - ale wszędzie wypuszcza nowe - dzieje sie tak u wielu moich roślinek więc to pewnie normalna rzecz - jedno co to ta roslinka w bogatszej ziemi może być za dyżo podlewana - taka ziemia dłużej schnie niż przepuszczalna...
bona
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 wrz 2007, o 19:36
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Tych przeselekcjonowanch to chociaż nie wyrzucaj... :oops:
Gorąco pozdrawiam z Gór Świętokrzyskich
Bożena
Awatar użytkownika
piotek_m
200p
200p

Post »

tego nie zrobie :) serce by mi pękło, może to tylko kwestia czasu i różnica sie zatrze pomiędzy nimi - zobaczymy czy w ogóle przezimują
Awatar użytkownika
furja
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Kontakt:

Post »

piotek_m pisze: ja bym teraz nie przesadzał - na poprzednich stronach pokazywałem swoje kwtnące adenium - też spadły wszystki listki - ale wszędzie wypuszcza nowe - dzieje sie tak u wielu moich roślinek więc to pewnie normalna rzecz - jedno co to ta roslinka w bogatszej ziemi może być za dyżo podlewana - taka ziemia dłużej schnie niż przepuszczalna...

no fakt. ja sobie sugeruje tym, ze na wierzchu widze, iż ziemia jest sucha i spekana. ale nie pomyslalam o tym,m ze na dnie doniczki moze byc bardzo mokro. doniczki sa kamionkowe, nie glazurowane, wiec jakos tak wykombinowalam, ze jak nie widac, ze doniczka mokra to i ziemia nie jest za mokra. Ale zapewne nie do konca.
Teraz jeszcze mi sie jedna rzecz rzucila w oczy, te roslinki co niby maja bardziej uschniete listki (te z mniej przewiewnej ziemi) maja grubszy kaudeks, a tamte drugie cieńszy. sadzonki kupilam u ogrodnika. siane byly z nasionek. jak kupowalam wszystkie wygladaly jednakowo. a teraz jednak widze roznice.

załączam zdjęcia:
Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
karpek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lut 2008, o 11:21

Post »

Uważam, że struktura tej ziemi jest zła. Widać także jej zasolenie. Przesadź roślinki i rozsadź je pojedynczo - wydaje mi się, że pojedynczo rosną lepiej. Trzeba uważać na korzenie - są cienkie jak niteczki. Nową ziemię zmieszaj albo z piaskiem (2:1) albo tak jak pisałaś wyżej - z perlitem.
"Wesoła myśl jest niczym wiosna. Otwiera pąki natury ludzkiej" - Jean-Paul Sartre
Pozdrawiam - Janusz K.
Moja zielona ścianka, Storczykowe początki karpka,
Awatar użytkownika
furja
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Kontakt:

Post »

karpek pisze:Uważam, że struktura tej ziemi jest zła. Widać także jej zasolenie. Przesadź roślinki i rozsadź je pojedynczo - wydaje mi się, że pojedynczo rosną lepiej. Trzeba uważać na korzenie - są cienkie jak niteczki. Nową ziemię zmieszaj albo z piaskiem (2:1) albo tak jak pisałaś wyżej - z perlitem.
Ok. dzięki. zaopatrze sie jutro w dodatkowe doniczki i rozsadze.
Zablokowany

Wróć do „Rośliny DONICZKOWE, balkonowe, egzotyczne, tarasowe. Diagnostyka, identyfikacja, porady”