Kolekcje Floriana cz.1
- JAKUCH
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 19 paź 2008, o 21:39
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Kolekcje Floriana cz.1
U Ciebie cieplej, bo kwitną juz Ziarnopłony .Moje dopiero pokazały listki, a kwiatów jeszcze nie widać.Tulipanki też się pokazały
- kogra
- Przyjaciel Forum
- Od: 30 maja 2007, o 18:02
Woowww.......tulipany , u mnie jeszcze ani jeden nie zakwitł.
Jednak cieplej jest u Ciebie.
Jednak cieplej jest u Ciebie.
Grażyna.
kogro-linki
kogro-linki
- Florian Silesia
- Od: 3 lip 2016, o 19:56
Witaj Geniu! Tak, chyba trochę cieplej, bo pod koniec marca mam już piękną wiosnę
Ciemiernik od Ciebie nie zawiódł :
miłą niespodziankę sprawiły siewki, które zakwitły po raz pierwszy:
Jadziu tak, ziarnopłony rosnące na słońcu już kwitną; te w półcieniu - jeszcze nie. Ale ogólnie jest wysoka temperatura i wilgotno więc kwiatki nie ociągają się. Drugi z wiosennych krzewów pięknie kwitnie:
Grażynko, a co roku podziwiałem u Ciebie wczesnego tulipana, chyba 'Verdi'; też nie kwitnie? U nas nawet na klombach miejskich w Rybniku kwitną tulipany botaniczne. A u mnie kępy przylaszczek:
Ciemiernik od Ciebie nie zawiódł :
miłą niespodziankę sprawiły siewki, które zakwitły po raz pierwszy:
Jadziu tak, ziarnopłony rosnące na słońcu już kwitną; te w półcieniu - jeszcze nie. Ale ogólnie jest wysoka temperatura i wilgotno więc kwiatki nie ociągają się. Drugi z wiosennych krzewów pięknie kwitnie:
Grażynko, a co roku podziwiałem u Ciebie wczesnego tulipana, chyba 'Verdi'; też nie kwitnie? U nas nawet na klombach miejskich w Rybniku kwitną tulipany botaniczne. A u mnie kępy przylaszczek:
- kogra
- Przyjaciel Forum
Na razie nie ma ani jednego tulipanka.
Za to narcyzy szykują się do startu i może nawet jutro pierwszy zakwitnie.
Dzisiaj słonko i ciepło, podgoniłam pierwsze prace w przesadzaniu i sadzeniu.
Pewno i Ty sporo zrobiłeś, więc miłego wieczoru.
Za to narcyzy szykują się do startu i może nawet jutro pierwszy zakwitnie.
Dzisiaj słonko i ciepło, podgoniłam pierwsze prace w przesadzaniu i sadzeniu.
Pewno i Ty sporo zrobiłeś, więc miłego wieczoru.
Grażyna.
kogro-linki
kogro-linki
- Locutus
- Od: 17 kwie 2010, o 16:48
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Kontakt:
Ehh... Nawet mi nie mów o tulipanach... Już zupełnie porzuciłem myśl o ich uprawie...
Pozdrawiam!
LOKI
Pozdrawiam!
LOKI
- pelagia72
- Od: 2 mar 2009, o 21:09
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Florian
Tulipanki cudne.
U nas jeszcze też nie kwitną, za to stare żonkile.
Wczoraj było 20 - ścia stopni
Tulipanki cudne.
U nas jeszcze też nie kwitną, za to stare żonkile.
Wczoraj było 20 - ścia stopni
- maniusika
- Od: 18 mar 2009, o 20:50
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Ale piękne przylaszczki ,moje pomału wychodzą z ziemi ale takich okazów nie mam ..Też zaczynają kwitnąć i u mnie wczesne tulipany i pachnieć fiołki . Rosną wszędzie ich zapach czuć po całym ogrodzie ..Dzisiaj było cieplutko to i ja trochę popracowałam w ogrodzie ale pomalutku aby nie nadwyrężyć kręgosłupa zaraz na początku wiosny ..
- Florian Silesia
Grażynko, z tulipanów to na razie te najmniejsze botaniczne kwitną ale inne już rosną w siłę. Najładniejsze listki ma ta odmiana:
Narcyzów też coraz więcej. Po latach doceniam te niezawodne chyba dzikie narcyzy, których nazwy nigdy nie znalazłem:
Loki cóż, każdy ma jakieś przykre doświadczenia ogrodnicze i rezygnuje z jakichś roślin. Ich miejsce zajmują inne. A dla Ciebie mam specjalne rośliny, bo wiem, że je lubisz. Właśnie pięknie kwitną na parapecie:
Agnieszko, u mnie też bardzo ciepło - po prostu cudna wiosna! Też kwitną stare narcyzy, jak pokazałem wyżej, tulipanów coraz więcej i wszelkiego drobiazgu cebulowego bez liku:
Janko, u mnie też roznosi się po ogrodzie zapach fiołków, które rosną w trawniku. Uważaj na kręgosłup. A do przylaszczek dołączyła jeszcze jedna - najcenniejsza u mnie:
Narcyzów też coraz więcej. Po latach doceniam te niezawodne chyba dzikie narcyzy, których nazwy nigdy nie znalazłem:
Loki cóż, każdy ma jakieś przykre doświadczenia ogrodnicze i rezygnuje z jakichś roślin. Ich miejsce zajmują inne. A dla Ciebie mam specjalne rośliny, bo wiem, że je lubisz. Właśnie pięknie kwitną na parapecie:
Agnieszko, u mnie też bardzo ciepło - po prostu cudna wiosna! Też kwitną stare narcyzy, jak pokazałem wyżej, tulipanów coraz więcej i wszelkiego drobiazgu cebulowego bez liku:
Janko, u mnie też roznosi się po ogrodzie zapach fiołków, które rosną w trawniku. Uważaj na kręgosłup. A do przylaszczek dołączyła jeszcze jedna - najcenniejsza u mnie:
- kogra
- Przyjaciel Forum
Faktycznie liście ma cudnej urody.
Moje kupione jesienią tulipany jakoś nie wypaliły, mają mnóstwo liści a mało kwiatów.
Chyba jakieś przenawożone te cebulki były.
Za to moje stare narcyzy mnie nie zawiodą jak zwykle.
Obsypane pąkami już niedługo zakwitną.
Moje kupione jesienią tulipany jakoś nie wypaliły, mają mnóstwo liści a mało kwiatów.
Chyba jakieś przenawożone te cebulki były.
Za to moje stare narcyzy mnie nie zawiodą jak zwykle.
Obsypane pąkami już niedługo zakwitną.
Grażyna.
kogro-linki
kogro-linki
- Locutus
- Od: 17 kwie 2010, o 16:48
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Kontakt:
Ha! Palczycha cudowna... Zazdroszczę, u mnie w końcu wypadła... Przynajmniej drakunkulus dzielnie się trzyma.
Pozdrawiam!
LOKI
Pozdrawiam!
LOKI
- JAKUCH
Moje jesienne nasadzenia tulipanowe przeżyły gorzej z cebulkami starszymi te niestety wszystkie wygniły .Zresztą cebulowe są w tym roku w dużo gorszej kondycji większość przemarznięta
- Florian Silesia
Grażynko, niestety przenawożone cebule w handlu to dziś standard. A dlaczego? Odpowiedź prosta - klienci oczekują jak największych cebul. Nawet tu na forum czytam narzekania, jak zamówione cebule okazują się mniejsze, a cóż dopiero mniej zaangażowani posiadacze ogródków. Ja np. lilie OT uprawiałem od malutkich cebulek przyrostowych. Czekałem rok dłużej na kwitnienie ale za to były super zdrowe (zahartowane) i trwałe. Narcyzy też mam już tylko stare odmiany, bo kupowane w sklepie w ostatnich latach w 90% wypadły.
Tulipany sprawują się lepiej ale tu jestem konsekwentny - tylko botaniczne odmiany i stare Darwiny, których mam już tysiące. Rosną w siłę
Tulipany jeszcze będą, jak zakwitną, a teraz wróćmy do kwitnących maluszków:
Loki, nawet we Francji nie wykopywanie wrażliwych cebul/kłączy to chyba loteria (?) U mnie odwrotnie - dracunculus chyba padł (pomimo wykopywania), a pałczychy mnożą się na potęgę!
A to inne ładnie mnożące się rośliny :
Jadziu, u mnie straty niedostrzegalne (albo tak mi się przynajmniej wydaje ). Tradycyjnie nie zakwitło trochę szafranów i jakieś tam pojedyncze straty, które w takiej masie cebul nie rzucają się w oczy. Puszkinie trochę słabiej kwitną:
w blokach startowych już kolejne cebule Z tych szczególnie się cieszę, bo nie zawsze dobrze im się rośnie i kwitnie:
Tulipany sprawują się lepiej ale tu jestem konsekwentny - tylko botaniczne odmiany i stare Darwiny, których mam już tysiące. Rosną w siłę
Tulipany jeszcze będą, jak zakwitną, a teraz wróćmy do kwitnących maluszków:
Loki, nawet we Francji nie wykopywanie wrażliwych cebul/kłączy to chyba loteria (?) U mnie odwrotnie - dracunculus chyba padł (pomimo wykopywania), a pałczychy mnożą się na potęgę!
A to inne ładnie mnożące się rośliny :
Jadziu, u mnie straty niedostrzegalne (albo tak mi się przynajmniej wydaje ). Tradycyjnie nie zakwitło trochę szafranów i jakieś tam pojedyncze straty, które w takiej masie cebul nie rzucają się w oczy. Puszkinie trochę słabiej kwitną:
w blokach startowych już kolejne cebule Z tych szczególnie się cieszę, bo nie zawsze dobrze im się rośnie i kwitnie:
- JAKUCH
Moje Psizęby w trochę bardziej zaawansowanej fazie .Kupiłam 2 lata temu Zwanenberga botanicznego w tym roku tylko 3 cebulki zakwitły reszta to liście a było ich 10 szt.Masz rację Darwiny najlepiej się trzymają resztę trzeba traktować jak jednoroczne .Chyba jednak w tym roku nie będę wyciągać koszyczków z ziemi i zobaczę co zostanie na następny rok .