Pomidory-choroby i szkodniki cz.19
- naklejka
- 50p
- Od: 8 lip 2018, o 15:17
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Pomidory-choroby i szkodniki cz.19
Mówimy o tunelu foliowym. W którym potrafi być powyżej 40 stopni podczas gdy na zewnątrz jest 30. Więc tak, przy siatce cieniującej w tunelu jest tylko 1,5 stopnia więcej niż na zewnątrz.
Kasia
-
- 100p
- Od: 1 kwie 2020, o 23:44
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Monia27, wygląda to na niedobór magnezu.
-
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 10 maja 2019, o 20:03
Morisss też tak właśnie myślałam że to jakieś niedobory. Jakiś sposób na uzupełnienie składnika?? Dzięki za odpowiedź
Monia27
Pozwoliłem sobie skopiować część tekstu z rady forumowicz które umieściła jokaer w tym wątku viewtopic.php?p=2881430#p2881430
Pozwoliłem sobie skopiować część tekstu z rady forumowicz które umieściła jokaer w tym wątku viewtopic.php?p=2881430#p2881430
Jeżeli spotka nas wilgotne lato / lub lekka , kwaśna gleba/musimy się liczyć z objawami niedoboru magnezu na pomidorach.
Zmiany są charakterystyczne, a co najważniejsze nie cofają się.
Z czasem plamy na liściach mogą ulec nekrozie co może być początkiem infekcji szarej pleśni.
Sprawa jest więc niebagatelna.
Proponuję, przygotować sobie roztwór siarczanu magnezu o stężeniu 5 % najlepiej w takiej butli 5 l z wody mineralnej.
Należy odważyć 25 dkg siarczanu magnezu , wsypać do butli i uzupełnić wodą do 5 l.
Do oprysku pomidorów musimy go każdorazowo rozcieńczyć 10- krotnie np na 5 l wody dodajemy 0,5 l przygotowanego roztworu.
Tak przygotowany roztwór/ koniecznie opisana butla/ jest wygodniejszy w użyciu niż każdorazowe odważanie siarczanu.
Co do zasad bezpieczeństwa to powiem, że większego zagrożenia nie ma. Siarczan magnezu inaczej zwany gorzką solą jest stosowany jako środek przeczyszczający.
- Tomatoes_Lord
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 26 maja 2020, o 21:30
macie problem z mszycą na pomidorach? Mi te czarne z skrzydełkami obłażą same łodygi, popróbuję oprysku z tytoniu ale kurczę rozlazło się to tałatajstwo i na pomidorach i na czereśni nawet na dalii siedzi 

-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 23 wrz 2010, o 14:43
- Kontakt:
Te pierścienie maja koło 20 cm.badzia pisze:Takie pierścienie przecinałam na pół,żeby nie ograniczać korzeniom wolności. No i bardziej ekonomicznie wyszło.
Teraz zauważyłam , że Twoje pierścienie są jakieś inne, grube. Jaką one mają wysokość?
-
- 50p
- Od: 22 cze 2019, o 21:20
Moi drodzy. Czy takie plamy i przysychanie kwiatków i ich odpadanie to mogą być objawy alternariozy czy to coś innego?
Większość mi się tego pojawia na malinowym Honey czy coś takiego. Bardzo upierdliwe te krzaki, chyba jakieś felerne, bo co chwila coś z nimi.
Ostatnio Pryskałem borem. Wcześniej miedzianem i topsinem.

Większość mi się tego pojawia na malinowym Honey czy coś takiego. Bardzo upierdliwe te krzaki, chyba jakieś felerne, bo co chwila coś z nimi.
Ostatnio Pryskałem borem. Wcześniej miedzianem i topsinem.

-
- 100p
Plamy na liściach to na 100% bakteryjną cętkowatość. Oprysk środkiem miedziowym jest niezbędny i to szybko, bo szlag trafi wszystkie krzaki.
-
- 50p
- Od: 22 cze 2019, o 21:20
W opisie niby jest, że plamy maksymalnie 2mm, a u mnie bywają większe, ale i tak mam zaplanowany oprysk Curzate, to chyba odpowiedni środek?
-
- 50p
- Od: 2 lip 2017, o 23:08
pozdrawiam, Iwona
-
- 100p
Emejcz, jeżeli Curzate Cu, to tak. Ten środek jest oparty na miedzi. Curzate Top ma w składzie mankozeb i na bakterie nie dziala.
- Rowerzysta
- Od: 13 maja 2020, o 20:27
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Witam, liście w dolnej części pomidorów zaczęły mi się skręcać. Czy powinienem się już przejmować ?
BABUSHKIN SEKRET

BRUTUS

Folia stoi w pełnym słońcu. W zeszłym roku większość liści na pomidorach zwinęła mi się dosłownie w ruloniki. W tym roku zacieniłem folie białą agrowłókniną. Temperatury to nie zbija, daje tylko lekki cień. Temp. przy gruncie 37 a przy suficie 46. Zastanawiam się czy działać coś dalej ? Przyciemnić te włókninę farbą w spreju czy kupować od razu inny materiał zacieniający ?
pozdrawiam,
BABUSHKIN SEKRET

BRUTUS

Folia stoi w pełnym słońcu. W zeszłym roku większość liści na pomidorach zwinęła mi się dosłownie w ruloniki. W tym roku zacieniłem folie białą agrowłókniną. Temperatury to nie zbija, daje tylko lekki cień. Temp. przy gruncie 37 a przy suficie 46. Zastanawiam się czy działać coś dalej ? Przyciemnić te włókninę farbą w spreju czy kupować od razu inny materiał zacieniający ?
pozdrawiam,
-
- Od: 17 kwie 2008, o 11:49
Pewnie, że powinienieś się przejmować. Temperaturą!
Przy gruncie 37* C, chcesz mieć te pomidory od razu suszone? W takiej temp. nie sposób wytrzymać, pomidory nie będą się zapylać i po to się cieniuje by zbić temperaturę poniżej 30* C. Kup cieniówkę,, wszystkie wietrzniki i drzwi non stop otwarte.

Pozdrawiam! Gienia.
-
- Od: 7 kwie 2011, o 19:21
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
U mnie też chyba pojawił się niedobór potasu.

A druga sprawa jest taka, że słabo mi rośnie k/149
W porównaniu z innymi wygląda naprawde na bardzo mały

Dodatkowo zwijają mu się delikatnie młode liście.

Miałem ten sam problem ze zwijaniem jakieś dwa tygodnie temu na k149 i chockolate stripes, wtedy zwijały się na kształt baranich rogów
Zdjęcie z przed 2 tygodni.

Odstawiłem nawożenie (3ml/l nawóz NPK 4-6-8)
I pomogło. Cztery dni temu podlałem je z powrotem nawozem i zaczeły się zwijać. Czy to od nadmiaru azotu ?
I ogólnie co może być przyczyną tak małych krzaków, praktycznie stoją w miejscu.

A druga sprawa jest taka, że słabo mi rośnie k/149
W porównaniu z innymi wygląda naprawde na bardzo mały

Dodatkowo zwijają mu się delikatnie młode liście.

Miałem ten sam problem ze zwijaniem jakieś dwa tygodnie temu na k149 i chockolate stripes, wtedy zwijały się na kształt baranich rogów
Zdjęcie z przed 2 tygodni.

Odstawiłem nawożenie (3ml/l nawóz NPK 4-6-8)
I pomogło. Cztery dni temu podlałem je z powrotem nawozem i zaczeły się zwijać. Czy to od nadmiaru azotu ?
I ogólnie co może być przyczyną tak małych krzaków, praktycznie stoją w miejscu.
Piotr
-
- Od: 22 lut 2011, o 18:41

ale tak starannie z każdej strony .
Być może woda spłynęła i krzak nie równo nawodniony , tak ze dwa dni podlewam
i obserwuję czy jest poprawa .
Cieniowanie obowiązkowo .
Rolnik90 , moim zdaniem wcześniej miałeś za dużo azotu i to mogło przyblokować potas .
K/149 nie rośnie za silnie , ale szybko wiążę grona i szybko rosną owoce .
Dbaj o niego , to Ci się odwdzięczy .