Efektywne mikroorganizmy EM Cz.1
-
- 50p
- Od: 26 gru 2012, o 19:14
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Efektywne mikroorganizmy EM
Według mnie nie zrobiłaś błędu, parę deko wapnia nie zaszkodzi.
Przede wszystkim mylisz pojęcia. Wapń jako pierwiastek występuje w glebie, a więc i w roślinach, materiale na kompost. Najważniejsza jest jego forma chemiczna. W skorupkach występuje w naturalnej, łatwo przyswajalnej i nie agresywnej postaci.
Natomiast wapno nawozowe a szczególnie w formie tlenkowej jest agresywne i niszczy życie biologiczne w glebie ( niektórzy stosują nawet wapno budowlane bez komentarza ) . wapno węglanowe jest trochę łagodniejsze ale i tak za mocne. Jeszcze inną formą jest skała wapienna mielona.
Przede wszystkim mylisz pojęcia. Wapń jako pierwiastek występuje w glebie, a więc i w roślinach, materiale na kompost. Najważniejsza jest jego forma chemiczna. W skorupkach występuje w naturalnej, łatwo przyswajalnej i nie agresywnej postaci.
Natomiast wapno nawozowe a szczególnie w formie tlenkowej jest agresywne i niszczy życie biologiczne w glebie ( niektórzy stosują nawet wapno budowlane bez komentarza ) . wapno węglanowe jest trochę łagodniejsze ale i tak za mocne. Jeszcze inną formą jest skała wapienna mielona.
- Barbaara
- 50p
- Od: 14 wrz 2012, o 19:07
Dziękuję Antek, że wyprowadziłeś mnie z błędu i niepewności. 

Nie szuka złotego środka,
ona go zawsze ma - stokrotka

- oster
- 1000p
- Od: 9 mar 2011, o 15:09
I ja przyłączam się do grona entuzjastów em-ów. Choć nigdy
nie stosowałam (bo o nich nie słyszałam) i zazwyczaj sceptycznie podchodzę do pseudo-nowości,
nie wydaje mi się, by w przypadków efektywnych mikroorganizmów była jakakolwiek przesada
zważywszy wymierne korzyści i namacalne dowody ich skuteczności (oglądnęłam kilka filmów
związanych choćby z zastosowaniem em-ów na terenach dotkniętych powodzią w Janowcu
(http://www.youtube.com/watch?v=Rs3W5xaU ... =endscreen
Urzekły mnie opisy kilku osób opisujących rewelacyjne skutki i przekonały do podjęcia wszelkich wysiłków
by (choć nigdy nie stosowałam chemii w swoim ogródku) poprawić jakość i strukturę mojej gleby.
Mam jednak pytanie: na stronie sklepu sprzedającego Biohumus znajduje się tabela w sposób łopatologiczny
przedstawiająca sposób zastosowania ich produktu.
Czy istnieje taka w przypadku em-ów, których różnorodność wskazuje na różnorakie zastosowanie.
Może pytanie naiwne, ale po lekturze tego wątku troszkę się pogubiłam.
Pozdrawiam serdecznie.
nie stosowałam (bo o nich nie słyszałam) i zazwyczaj sceptycznie podchodzę do pseudo-nowości,
nie wydaje mi się, by w przypadków efektywnych mikroorganizmów była jakakolwiek przesada
zważywszy wymierne korzyści i namacalne dowody ich skuteczności (oglądnęłam kilka filmów
związanych choćby z zastosowaniem em-ów na terenach dotkniętych powodzią w Janowcu
(http://www.youtube.com/watch?v=Rs3W5xaU ... =endscreen
Urzekły mnie opisy kilku osób opisujących rewelacyjne skutki i przekonały do podjęcia wszelkich wysiłków
by (choć nigdy nie stosowałam chemii w swoim ogródku) poprawić jakość i strukturę mojej gleby.
Mam jednak pytanie: na stronie sklepu sprzedającego Biohumus znajduje się tabela w sposób łopatologiczny
przedstawiająca sposób zastosowania ich produktu.
Czy istnieje taka w przypadku em-ów, których różnorodność wskazuje na różnorakie zastosowanie.
Może pytanie naiwne, ale po lekturze tego wątku troszkę się pogubiłam.
Pozdrawiam serdecznie.
- Barbaara
- 50p
Witam, czytając zapisywałam sobie o EM trochę informacji, miedzy innymi to pomocnicze info <- kliknij. Wydaje mi się, że ktoś w tym wątku je wstawił z książki, nie zapisałam sobie źródła.
Przyznam się, że też zaczynam działać, trochę jak dziecko we mgle. Na razie testuje od dwóch tygodni na sobie "żywe mydło" i podjadam z jogurtem bokashi, aaaa... i jeszcze tym bokashi podsypuję żwirek w kociej kuwecie, który wyrzucam na kompost... nieźle co?
Moje spostrzeżenia są następujące:
- bokashi z jogurtem (1 łyżeczka) smakuje całkiem dobrze, nie zauważyłam istotnych zmian,
- Bokashi sypane do żwirku zniwelowało zapach kociego moczu, z kuwety nie cuchnie,
- po myciu żywym mydłem skóra ciała jest gładka, nie wysusza skóry, nie muszę stosować emulsji po prysznicu.
Z zastosowaniem EM-5 i EM-Ogród czekam do wiosny.
Pozdrawiam

Moje spostrzeżenia są następujące:
- bokashi z jogurtem (1 łyżeczka) smakuje całkiem dobrze, nie zauważyłam istotnych zmian,
- Bokashi sypane do żwirku zniwelowało zapach kociego moczu, z kuwety nie cuchnie,
- po myciu żywym mydłem skóra ciała jest gładka, nie wysusza skóry, nie muszę stosować emulsji po prysznicu.
Z zastosowaniem EM-5 i EM-Ogród czekam do wiosny.
Pozdrawiam

-
- 50p
Oster
Raczej nie ma gotowej tabeli, ja nigdzie nie znalazłem. Jedynie podział względem miejsca zastosowania ( gleba, zwierzęta, dom ), co też nie jest sztywnym podziałem preparaty nawzajem się uzupełniają, oraz zastępują wszystko zależy od twojej pomysłowości. Po zatem producenci podają duże rozpiętości dawkowania ( np. 40 do 200 litrów EM-A / ha ). Zależnie od stopnia zdegradowania gleby, oraz lokalnych warunków klimatyczno-glebowych. Piszą iż podane dawki są orientacyjne i należy stosować EM-y według własnego uznania i doświadczenia.
Jeżeli cię interesuję to mogę podać jakie dawki ja stosuję.
EM-y dlatego mają takie różnorakie zastosowanie ponieważ mikroorganizmy występują wszędzie.
Mikroorganizmy dzielimy na pożyteczne, szkodliwe, oraz neutralne ale te ostatnie zawsze podporządkowują się grupie dominujących w danym środowisku. Dlatego ważne jest zastosowanie pierwszej niejako uderzeniowej wysokiej dawki EM-ów, aby mikroorganizmy pożyteczne uzyskały dominację. Ten filmik to ładnie opisuje
http://www.youtube.com/watch?v=NjG-LpucvlI
Barbaara
nie wiem jakich istotnych zmian oczekujesz, ale EM-y w większości przypadków działają powoli
Dokładniej: w kuwecie, na terenach po powodziowych zadziałały szybko wypierając szkodliwe mikroorganizmy powodujące gnicie, wytwarzające smród, zaczęły właściwie rozkładać masę organiczną. Ale proces odbudowy flory bakteryjnej w organizmie, struktury gleby. Czyli naprawy, leczenia trwa dłużej.
W domu wszyscy cały czas od lata pijemy EM-y i córka dopiero teraz na przełomie stycznia i lutego zachorowała ale i tak łagodnie przeszła infekcje w porównaniu do tego co opowiadali inni rodzice w przedszkolu
Raczej nie ma gotowej tabeli, ja nigdzie nie znalazłem. Jedynie podział względem miejsca zastosowania ( gleba, zwierzęta, dom ), co też nie jest sztywnym podziałem preparaty nawzajem się uzupełniają, oraz zastępują wszystko zależy od twojej pomysłowości. Po zatem producenci podają duże rozpiętości dawkowania ( np. 40 do 200 litrów EM-A / ha ). Zależnie od stopnia zdegradowania gleby, oraz lokalnych warunków klimatyczno-glebowych. Piszą iż podane dawki są orientacyjne i należy stosować EM-y według własnego uznania i doświadczenia.
Jeżeli cię interesuję to mogę podać jakie dawki ja stosuję.
EM-y dlatego mają takie różnorakie zastosowanie ponieważ mikroorganizmy występują wszędzie.
Mikroorganizmy dzielimy na pożyteczne, szkodliwe, oraz neutralne ale te ostatnie zawsze podporządkowują się grupie dominujących w danym środowisku. Dlatego ważne jest zastosowanie pierwszej niejako uderzeniowej wysokiej dawki EM-ów, aby mikroorganizmy pożyteczne uzyskały dominację. Ten filmik to ładnie opisuje
http://www.youtube.com/watch?v=NjG-LpucvlI
Barbaara
nie wiem jakich istotnych zmian oczekujesz, ale EM-y w większości przypadków działają powoli
Dokładniej: w kuwecie, na terenach po powodziowych zadziałały szybko wypierając szkodliwe mikroorganizmy powodujące gnicie, wytwarzające smród, zaczęły właściwie rozkładać masę organiczną. Ale proces odbudowy flory bakteryjnej w organizmie, struktury gleby. Czyli naprawy, leczenia trwa dłużej.
W domu wszyscy cały czas od lata pijemy EM-y i córka dopiero teraz na przełomie stycznia i lutego zachorowała ale i tak łagodnie przeszła infekcje w porównaniu do tego co opowiadali inni rodzice w przedszkolu
- Barbaara
- 50p
Antku, teoretycznie jestem przygotowana, od miesiąca czytam o EM-ach z różnych źródeł i wiem, ze na efekty działania mikroorganizmów trzeba cierpliwie czekać. Napisałam o efektach, które już zauważyłam po bardzo krótkim stosowaniu, co zachęca mnie do zakupu innych środków na użytek domowy, nie tylko do ogrodu. Preparaty dla ludzi są bardzo drogie, a czytałam (m.in. na blogu Nikole), że Em-Refresh nadaje się nie tylko do sprzątania.
Czy możesz napisać jaki rodzaj EM-ów sobie popijacie dla "zdrowotności"?
Zastanawia mnie jedno - probiotyki dla zwierząt są stosowane w diecie ludzkiej na własną rękę, a przecież na zwierzęta i ludzi działają różne pożyteczne mikroorganizmy. Co o tym Antku sądzisz?

Zastanawia mnie jedno - probiotyki dla zwierząt są stosowane w diecie ludzkiej na własną rękę, a przecież na zwierzęta i ludzi działają różne pożyteczne mikroorganizmy. Co o tym Antku sądzisz?

- danutka66
- 500p
- Od: 11 sie 2006, o 15:59
Czyli nie były przeprowadzane żadne badania na ludziach...nasuwa się pytanie:być czy nie być...królikiem doświadczalnym?Barbaara pisze: Zastanawia mnie jedno - probiotyki dla zwierząt są stosowane w diecie ludzkiej na własną rękę, a przecież na zwierzęta i ludzi działają różne pożyteczne mikroorganizmy. Co o tym Antku sądzisz?
- BozenkaA
- 1000p
- Od: 26 cze 2011, o 21:29
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Podaj proszę. Czy jesteś przedstawicielem firmy, czy tylko stosujesz te produkty? Bo ja chyba już dojrzewam do zastosowania. Ale chciałabym sama namnożyć, bo to wychodzi chyba taniej. Jeśli możesz, opisz dokładnie. Bo na razie czytam, czytam i mam jeszcze spory mętlik w głowie.antek5 pisze: Jeżeli cię interesuję to mogę podać jakie dawki ja stosuję.

- Uska73
- 10p - Początkujący
- Od: 8 paź 2011, o 07:42
Witam wszystkich EMo-zakręconych
Do BozenkaA
Zdecydowanie taniej jest namnożyć em-y(moje już się mnożą
) dzięki namnożeniu otrzymasz em-a aktywnego, ja robię nim opryski, podlewam roślinki,polewam nim kompost, przede wszystkim dodaje do gnojówki z pokrzyw lub skrzypu.
korzyści stosowania em aktywnego:
-poprawa struktury gleby
-szybki rozkład resztek pożniwnych,poplonu itp.
-hamowanie procesów gnilnych i przenoszenia chorób odglebowych
-wiązanie wolnego azotu
-intensywny rozwój systemu korzeniowego
Z em-a aktywnego można zrobić em5 stosuje się go w celu zapobiegania chorobom i odstraszaniu szkodników.
Oprócz EM-ów do namnażania kupuję Em bokashi do kompostu i do oczka wodnego, oraz Em ogród, to jest mój zestaw na sezon
Namnażanie jest proste, wystarczy butelka po wodzie 5 litrowej, zestaw do namnażanie, niechlorowana woda, ciepełko i trzeba o nich codziennie pamiętać, bo mogą rozsadzić butelkę

Do BozenkaA
Zdecydowanie taniej jest namnożyć em-y(moje już się mnożą

korzyści stosowania em aktywnego:
-poprawa struktury gleby
-szybki rozkład resztek pożniwnych,poplonu itp.
-hamowanie procesów gnilnych i przenoszenia chorób odglebowych
-wiązanie wolnego azotu
-intensywny rozwój systemu korzeniowego
Z em-a aktywnego można zrobić em5 stosuje się go w celu zapobiegania chorobom i odstraszaniu szkodników.
Oprócz EM-ów do namnażania kupuję Em bokashi do kompostu i do oczka wodnego, oraz Em ogród, to jest mój zestaw na sezon

Namnażanie jest proste, wystarczy butelka po wodzie 5 litrowej, zestaw do namnażanie, niechlorowana woda, ciepełko i trzeba o nich codziennie pamiętać, bo mogą rozsadzić butelkę

- BozenkaA
- 1000p
- Od: 26 cze 2011, o 21:29
Uska73, w naszym sklepie ogrodniczym jest między innymi SCD ProBio Original?. Wiem, że powinnam kupić jeszcze melasę. I co dalej? Opisz proszę dokładnie, jak postępujesz.
-
- 50p
Najpierw piliśmy EM-X gold przez trzy miesiące od czerwca, a później emiko san. Dawkowanie na oko tak aby zużyć butelkę w ciągu miesiąca ( trzy osoby ). A od miesiąca jeszcze dodatkowo kupiłem rurki ceramiczne EM i powkładałem: do czajnika, kubka gdzie odlewamy przegotowaną wodę (ma teraz lepszy smak i nie osadza się kamień ), zmywarki, kranów.
Gdzieś spotkałem się z takim zdaniem: ''iż nawet EM-y stosowane w polu są nieszkodliwe w przypadku spożycia, a nawet pożyteczne. EM-y mają zerową karencję a nawet są dopuszczone do stosowania a rolnictwie ekologicznym więc muszą być bezpieczne.? Nie próbowałem
Odnośnie probiotyków dla zwierząt. W sumie mamy podobną budowę układu pokarmowego jak niektóre zwierzęta, więc pewnie można spożywać na własną rękę.
Czy były przeprowadzane badania. Nie mam pojęcia, na pewno musiały być jakieś odnośnie produktów dla ludzi.
Nie jestem przedstawicielem żadnej z firm. Jestem rolnikiem stosującym EM-y. Odnośnie namnażania to nie robiłem, stosuję gotowy produkt.
Gdzieś spotkałem się z takim zdaniem: ''iż nawet EM-y stosowane w polu są nieszkodliwe w przypadku spożycia, a nawet pożyteczne. EM-y mają zerową karencję a nawet są dopuszczone do stosowania a rolnictwie ekologicznym więc muszą być bezpieczne.? Nie próbowałem
Odnośnie probiotyków dla zwierząt. W sumie mamy podobną budowę układu pokarmowego jak niektóre zwierzęta, więc pewnie można spożywać na własną rękę.
Czy były przeprowadzane badania. Nie mam pojęcia, na pewno musiały być jakieś odnośnie produktów dla ludzi.
Nie jestem przedstawicielem żadnej z firm. Jestem rolnikiem stosującym EM-y. Odnośnie namnażania to nie robiłem, stosuję gotowy produkt.
- Uska73
- 10p - Początkujący
- Od: 8 paź 2011, o 07:42
Ja kupuję zestaw do namnażania, czyli 200 ml. EM1+200 ml.melasa. Koszt 34,5 zł.+ koszt przesyłki. Kupuję na emformacja.pl. Sprawdzone, zawsze świeżutkie. Następnie odmierzam 4,6 litra wody i ją podgrzewam, w tej wodzie rozcieńczam melasę, bo jest bardzo gęsta.BozenkaA pisze:Uska73, w naszym sklepie ogrodniczym jest między innymi SCD ProBio Original?. Wiem, że powinnam kupić jeszcze melasę. I co dalej? Opisz proszę dokładnie, jak postępujesz.
na końcu dodaję EM1 i gotowe. stawiam w ciepłe miejsce, koło grzejnika. Musi być odpowiednia tem.żeby mogły się mnożyć

- danutka66
- 500p
- Od: 11 sie 2006, o 15:59
Zastanawiałam się nad tym,ale to trzeba zużyć w ciągu 14 dni,więc w zasadzie błyskawicznieUska73 pisze:
Ja kupuję zestaw do namnażania, czyli 200 ml. EM1+200 ml.melasa. Koszt 34,5 zł.+ koszt przesyłki. :
Nie wiem czy działa na twojego robaczka
, ale na mój problem z skoczogonkami pomogło. Były niestety bardzo uparte i poddały się dopiero, gdy wylałem EM-y bezpośrednio z buteleczki dwa razy ( byłem zdesperowany). Powiem szczerze, że na te skoczogonki nie pomogło nic tylko EM-y
.

Pozdrawiam Kamil
Moje zielone
Moje zielone
-
- 20p - Rozkręcam się...
- Od: 7 mar 2013, o 22:59
Witam wszystkich forumowiczów jestem tutaj nowy ale czytam wasze porady od czasu gdy zostałem szczęśliwym posiadaczem działki czyli od wiosny zeszłego roku. Jak widać na fotce mam w posiadaniu ziemie i mnóstwo darni
Ziemia jest dobra IV i III klasa. Zrobiłem z części wykopanej darni,liści i innych odpadków "poroślinnych" kompostownik dodałem jakiś środek przyspieszający przemianę resztek w kompost i z efektów nie jestem zadowolony. Dużo czytałem o efektywnych organizmach i decyzja zapadła- zaryzykuje- zamiast stosować sztuczne nawozy i herbicydy. Zbliża się wiosna i chce kompost zrobić od nowa tzn wyrzucić składowany od zeszłego roku i ułożyć go od nowa warstwa po warstwie. Mam pytanie czy ktoś używał EM-ów do tego celu i czy moja wizja: warstwa starego kompostu, warstwa lisci, polać EM i potem znów stary kompost, liście, EM całość okryć szczelnie folią jest dobra? W tym roku również planuje trochę warzywek i żona planuje posadzić już zakupione dalie,lilie i całe mnóstwo innych kwiatów, których w zeszłym roku mieliśmy namiastkę a wyglądały cudownie- do tego również chciałbym użyć EM tzn do przygotowania gleby (ziemia oczyszczona z chwastów i darni, warstwa liści, trochę ziemi kwiatowej dostępnej w sklepach do tego EM i całość przekopać ) czy w taką ziemię mogę już siać warzywa i sadzić kwiaty? Za wszelkie porady serdecznie dziękuję - dopiero raczkuję z wspaniałą przygodą jaką okazała się działka