Delonix regia,Płomień Afryki - nasze doświadczenia
Re: DELONIX REGIA,Płomień Afryki - nasze doświadczenia
Za kilka dni ją zasil azotem
Pozdrawiam Bogdan
ja moje delony ciachnąłem już z miesiąc temu
"Większą mądrość znajduje się w przyrodzie aniżeli w książkach"
po radykalnym ciachnięciu delonki zaczynają puszczać odrosty
wczoraj wystawiłem je całodobowo na dwór.
wczoraj wystawiłem je całodobowo na dwór.
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 14 lut 2013, o 18:17
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
A powiedzcie mi po co przycinacie te drzewka? Przecież ich korona sama rozkrzewia się gdy rosną w naturalnym środowisku. A przecież właśnie wtedy są najpiękniejsze-mają piękne i rozłożyste korony. Sama posiadam dwa drzewka i przytnę je jeśli mają być ładniejsze. Ale czy to ogławianie jest poparte jakimiś racjonalnymi powodami?
W przypadku moich drzewek racjonalnym powodem przycinania jest utrzymanie rozmiaru. Nie mam oranżerii gdzie mógłbym pozwolić im w miarę swobodnie rosnąć. Muszą zimą zmieścić się na parapecie. Poza tym przycinanie dobrze wpływa na pokrój korony. Po co trzymać w domu łysy badyl na czubku którego rośnie parę liści?
pozdrawiam
pozdrawiam
Płomień Afryki - ziemia w doniczce.
Witam serdecznie!
To mój pierwszy post na tym forum, więc z góry przepraszam za wszelkie błędy.
Zakupiłam te nasiona troszkę bez namysłu i wiedzy o nich.
Teraz wybieram doniczkę pod zasiew i mam problem co do niej włożyć, aby nasiona dobrze kiełkowały.
Właśnie zaczęły się moczyć.
Pozdrawiam
Dulle
To mój pierwszy post na tym forum, więc z góry przepraszam za wszelkie błędy.
Zakupiłam te nasiona troszkę bez namysłu i wiedzy o nich.
Teraz wybieram doniczkę pod zasiew i mam problem co do niej włożyć, aby nasiona dobrze kiełkowały.
Właśnie zaczęły się moczyć.
Pozdrawiam
Dulle
-
- 100p
- Od: 14 kwie 2011, o 22:26
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Płomień Afryki - ziemia w doniczce.
Trzeba będzie przygotować mieszankę z drobnego grysu, kompostu i ziemi gliniastej w równych ilościach. Jeśli nie masz ziemi gliniastej to może być ogrodowa. Jeśli roślina nie będzie dłuższy czas podlana wejdzie w stan spoczynku. Doniczka powinna być płaska, stawiamy roślinę w najjaśniejszym miejscy. Bez doświetlania niestety nigdy nie zakwitnie na naszej szerokości geograficznej.
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 14 maja 2013, o 16:32
HEj, mam pytanie: mam siewki, wykiełkowały niecały miesiąc temu i są dość wysokie (około 15 cm). Czy to normalne jednak, że liścienie robią się słabe i żółte i już teraz odpadają? A te nowe przyrosty są bardzo jasno zielone? Będę wdzięczna za odp.
- xxxkrystian
- 100p
- Od: 30 lip 2010, o 14:17
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Witaj
Masz namyśli te pierwsze listki co wypuściło po wykiełkowaniu??
Masz namyśli te pierwsze listki co wypuściło po wykiełkowaniu??
-
- 0p - Nowonarodzony
Tak dokładnie te - zmartwiłam się bo były takie słabe a roślinka jest młoda, myślałam, że może ich jeszcze potrzebować ale znajomy biolog wyprowadził mnie z błędu. Pozdrawiam!
-
- 200p
- Od: 13 cze 2012, o 18:22
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
heyka mam takie pytanko , bo ja swoją delonke jedną obciełam w tamtym roku w zimie i myślałam że coś wypuści nowego a ona stoi taki kikutek jeden nie wiem czy jeszcze jest jakas nadzieja na nią czy już po niej , a była taka piękna , poco ją obcinałam
- Farel
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 22 lip 2009, o 17:17
Jest to zdecydowanie nieprawda. Dwa tygodnie temu byłem na Teneryfie i widziałem drzewa w rożnym stadium wegetacji, z liśćmi, bez liści, kwitnące a temp., przy bezchmurnym niebie nie przekraczała 30*C. W zasadzie przez większość czasu słońce było skryte za cienką warstwą chmur z przebłyskami.Bixxx pisze:Żeby drzewo Delonix Regia zakwitło, musi mieć temperaturę powietrza przynajmniej 40 stopni C.
Oczywiście przywiozłem sporo nasion, które na dniach wysieję i zacznę przygodę z tym pięknym drzewem.
- Farel
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 22 lip 2009, o 17:17
Niestety nie mogę już edytować.
Po przetarciu papierem ściernym, namoczeniu przez 24h w wodzie i kilku dniach od wysiewu mam już 3 siewki z 6 nasion. Kolejne 6 siane tego samego dnia i moczone, ale nie potraktowane papierem siedzi pod ziemią.
Po przetarciu papierem ściernym, namoczeniu przez 24h w wodzie i kilku dniach od wysiewu mam już 3 siewki z 6 nasion. Kolejne 6 siane tego samego dnia i moczone, ale nie potraktowane papierem siedzi pod ziemią.
Farel - delonix tak ma, tzn. jak uszkodzimy łupinę szybciej kiełkuje. Moje wykiełkowały po niecałych dwóch dobach.
Dzisiejsze zdjęcie
Dopiero tydzień temu zaczęły rosnąć jak się ciepło zrobiło. wcześniej zastój.
pozdrawiam
Dzisiejsze zdjęcie
Dopiero tydzień temu zaczęły rosnąć jak się ciepło zrobiło. wcześniej zastój.
pozdrawiam
-
- 0p - Nowonarodzony
Witam, czy może ktoś tu umiałby mi podpowiedzieć czemu tak się dzieje, jak na załączonym zdjęciu? Mam 4 dwumiesięczne roślinki, wyhodowane z nasion. Wszystkim czasem listki robią się żółte i opadają, każda roślinka jest w innym stadium gubienia liści. Stoją na zachodnim oknie. Po przeczytaniu wątku mogę podejrzewać że to przez nadmiar wody może jednak ktoś potwierdzi lub rozwieje moje przypuszczenia?
http://imageshack.us/photo/my-images/268/ce31.jpg/
http://imageshack.us/photo/my-images/268/ce31.jpg/