Galeria.Dalie Stanisława cz.3

Tulipany, krokusy, narcyzy, lilie, dalie, begonie, irysy, kanny, bratki, maciejki, ...
Zablokowany
Awatar użytkownika
lanceta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 wrz 2010, o 19:39
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Dalie Stanisława cz.3

Post »

Stanisławie - cieszę się,ze udało Ci się zebrać całość.Zdaję sobie sprawę,ile jeszcze pracy trzeba włożyć,zanim karpy będę gotowe do "podróży" ..... ;:180
Awatar użytkownika
alicjad31
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 lip 2013, o 20:38
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Jednym słowem ,a właściwie dwoma ,ciężka praca ;:108
Pozdrawiam Alicja
Magda 55
50p
50p
Od: 9 sty 2012, o 00:19

Post »

Panie Stanisławie, ;:180 ;:138 za ogrom pracy i ;:1 z obfitości plonów.
Moje, od Pana karpy, niezwykłej urody i zdrowotności ;:215 , już czekają na zasłużony odpoczynek i zimowy ;:41
Życzę cierpliwości w ogarnięciu "spraw kancelaryjnych" z pożytkiem dla rozwoju daliowego dzieła upiększania naszych ogrodów.
Pozdrawiam ;:100 ...
Magda
Awatar użytkownika
alicjad31
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Zaczęłam wykopki ,miałam jeszcze tego nie robić ,ale z powodu deszczy i wilgoci jaka się utrzymuje ,pędy dalii zaczęły wyglądać nie ciekawie ,ale same karpy piękne zdrowe i z ładnymi przyrostami.
Pozdrawiam Alicja
Awatar użytkownika
BarbaraR
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 lis 2011, o 12:27

Post »

A ja już lokuję moje dalie w zimowej przechowalni...
Podziwiam za wytrwałość tych, którzy jeszcze nie zaczęli kopać - ale skoro jeszcze kwitną i zdobią ogród, to istotnie szkoda wykopywać. Jednak sięgając pamięcią daleko wstecz i zaglądając do swoich notatek stwierdzam, że jeszcze nigdy dalie nie kwitły tak długo jak w tym roku. U mnie najdłużej do 17 października i było to w 2009 roku. W tym roku "musnął" je przymrozek w nocy z 25/26 października.
Pozdrawiam
Barbara
Awatar użytkownika
alicjad31
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Basiu moje były wcześniej muśnięte mrozem niż Twoje ,ale pogoda taka jak się teraz utrzymuje i w związku z nią ciepłe przechowalnie no to samo przez się podpowiada ,żeby dalie trzymać w ziemi jak długo się da, dla ich dobrej kondycji wiosną .A tak prawdę mówiąc gdyby te nieciekawe łodygi to jeszcze bym nie wykopywała ,z latami uprawy i obserwacji człowiek nabiera jakiegoś doświadczenia i na nim polega .
I tak wszyscy będziemy się martwić o to jak nam się przechowają ,jeżeli pogoda będzie łagodna . Pozdrawiam
Pozdrawiam Alicja
Awatar użytkownika
BarbaraR
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Alu,
za długie trzymanie karp w ziemi też nie do końca jest korzystne. Kopiąc swoje na początku listopada zauważyłam, że niektóre, (co ładniejsze, oczywiście) zostały skonsumowane prawie całkowicie przez nornice czy jakieś inne mysiory ;:oj (np. Kenora Makop B, Bonaventure, Coffe au Lait, Penhill Watermelon).
Inne, które rosły w bardziej wilgotnych miejscach, częściowo zaczęły już zagniwać. ;:219
Tak więc - "każdy kij ma końce dwa"...
Pozdrawiam
Barbara
Awatar użytkownika
Lipien
500p
500p
Od: 21 lis 2012, o 08:38

Post »

Nie mam żadnych tajemnic.
Kłącza będą leżeć przez miesiąc, później będą dokładnie sortowane wg odmian, jednocześnie wybieram sobie na matecznik 2 kłącza z odmiany. A już od lutego sortuję wg zamówień.
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Awatar użytkownika
alicjad31
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Panie Stanisławie ,ale mnie pan podbudował moje też tak leżą ,tylko że ja mam mało miejsca .Dziękuję ,A z tą tajemnicą to chodziło mi raczej ,że nie koniecznie musi pan pokazać swoją przechowalnie i tylko tyle jeszcze raz dziękuję :D

Basiu podgryzanie bulw przez gryzonie i podgniwanie to jest powód do wykopków zaraz po przymrozkach ,ale ja na szczęście jesienią nie mam takich problemów ,więc z tym kijem jak najbardziej się zgadzam . ;:108 U mnie są straty bardziej wiosną zanim bulwy wypuszczą liście kiedy jest za mokro .
Pozdrawiam Alicja
Awatar użytkownika
Przemekt23
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 gru 2013, o 19:36
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Panie Stanisławie dziękuje za fotki z piwniczki. Moja prośba została dotrzymana i spełniona. Teraz widzę jak to wygląda u Pana. Kłącza spore w tym roku. Super i pozdrawiam ;:138
Awatar użytkownika
BarbaraR
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Wow :!: :tan
Od przybytku głowa nie boli, ale tak pełnej piwniczki z daliami jeszcze nie widziałam...
Stanisławie, to jest robótka na całą zimę z dobrym kawałkiem wiosny :!:
Chyba bez pomocnika się nie obejdzie...
A "paki" wysyłane do nas będą ogromniaste, bo karpy są bardzo dorodne. Choć ten jeden raz nie można narzekać. ;:114
Pozdrawiam
Barbara
Awatar użytkownika
kaarol
200p
200p
Od: 8 lut 2014, o 19:15

Post »

Sport Spartacusa piękny i trzeba próbować zachować go! Barwa ładniejsza niż Stevie Meggos, czystsza. Jesienią dalie ukorzeniają się trudno, ale warto próbować, znaleźć sadzonkę z pędu z innym kwiatem, posadzić w zwykłej doniczce, w domu. Ziemia powinna być wilgotna ale nie mocno mokra, liście zrosić jeśli zwiędną, można nakryć dużym słojem, wietrzyć. W ciepłym i słonecznym miejscu powinno się udać!
Pozdrawiam

Karol
Magda 55
50p
50p
Od: 9 sty 2012, o 00:19

Post »

Panie Stanisławie, ależ to jest ;:215 widok; miód na serce daliomaniaka. Dziękujemy za pokazanie dorodnych karp i wielkiej ich różnorodności. Tu rodzi się pytanie o przechowanie takich bardzo "nitkowatych" karp, bo skoro bulwiaste czasem padną, to co dopiero takie chudzinki.
Czy one wymagają specjalnych warunków? Zamawiając karpy, nigdy o tym nie myślałam, ...aż do dzisiaj ;:108
Życzę "piwnicznej" cierpliwości, a my, póki co, ostrzymy sobie daliowe apetyty na kolejny sezon.
Pozdrawiam...
Magda
Awatar użytkownika
lanceta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 wrz 2010, o 19:39
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Wątek "Dalie Stanisława" przybliża nam poznanie metod pracy naszego rodzimego hodowcy rozpowszechniajacego dalie nie tylko w Polsce,ale również poza jej granicami.Jak ważna jest to informacja dla potencjalnych nabywców-najlepszym dowodem są ostatnie posty, a na szczególne wyróznienie zasługuje post Magdy55.
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2007, o 13:10

Post »

Jeszcze raz jestem pod wrażeniem oznaczenia dalii! :shock: Pomimo takiej ilości i gęstym ułożeniu - nie pomieszają się odmiany, żaden znacznik nie odpadnie ;:180
Zablokowany

Wróć do „Rośliny CEBULOWE i jednoroczne”