Sępolia (Fiołek afrykański) - pielęgnacja, rozmnażanie, problemy w uprawie, cz.4
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 15 maja 2015, o 14:00
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Sępolia-fiołek afrykański (uprawa,prezentacja kwitnień) cz.4
Justynko w kwestii technicznej knot przeprowadzasz blisko korzeni czy przez całą doniczkę? Faktycznie widać same sukcesy u Ciebie 

- justus27
- Od: 18 mar 2009, o 18:54
Solshine - czyli da się na knocie rozmnażać listki na knocie.
Dzięki za informację.
Żeby wiedzieć, czy na knocie szybciej pojawiają się sadzonki. Trzeba w ten sam dzień uciąć dwa listki jednej odmiany i posadzić jednego na knocie, a drugiego w zwyczajnie.
I potem porównać oba listki z szybkości rozwoju korzeni i sadzonek.
O takie porównanie mi chodziło, czy Ktoś Próbował
Każda odmiana w nieco innym tempie puszcza sadzonki. Ja miałam nawet takie odmiany, co przez rok ćwiczyły moją cierpliwość i w końcu puszczały sadzonki.
Dojechała do mnie kolejna partia listków fiołkowych i chyba poeksperymentuję z knotem.
Halinkab- nie można mieć samych sukcesów. Takie eksperymenty wymagają obserwacji i ciągłego pilnowania roślin. Stosuję opryski na grzyby i na owady.
Zmieniam wodę - co prawda raz w m-cu. Ale dolewam środek przeciwko powstawaniu glonów, a i tak się one pojawiają.
Płuczę knoty w wodzie z dodatkiem soku z cytryny.
I przed wstawieniem pojemniczków z powrotem na swoje miejsce, namaczam je w wodzie, by knot "ciągnął".
Knoty są przeciągnięte przez cały pojemniczek, ułożone poziomo (wkoło brzegu pojemniczka) i zasypane podłożem.
Dzięki za informację.
Żeby wiedzieć, czy na knocie szybciej pojawiają się sadzonki. Trzeba w ten sam dzień uciąć dwa listki jednej odmiany i posadzić jednego na knocie, a drugiego w zwyczajnie.
I potem porównać oba listki z szybkości rozwoju korzeni i sadzonek.
O takie porównanie mi chodziło, czy Ktoś Próbował

Każda odmiana w nieco innym tempie puszcza sadzonki. Ja miałam nawet takie odmiany, co przez rok ćwiczyły moją cierpliwość i w końcu puszczały sadzonki.
Dojechała do mnie kolejna partia listków fiołkowych i chyba poeksperymentuję z knotem.
Halinkab- nie można mieć samych sukcesów. Takie eksperymenty wymagają obserwacji i ciągłego pilnowania roślin. Stosuję opryski na grzyby i na owady.
Zmieniam wodę - co prawda raz w m-cu. Ale dolewam środek przeciwko powstawaniu glonów, a i tak się one pojawiają.
Płuczę knoty w wodzie z dodatkiem soku z cytryny.
I przed wstawieniem pojemniczków z powrotem na swoje miejsce, namaczam je w wodzie, by knot "ciągnął".
Knoty są przeciągnięte przez cały pojemniczek, ułożone poziomo (wkoło brzegu pojemniczka) i zasypane podłożem.
Rozmnażałem listki na knotach, ale część więdła. Nie znam przyczyny i wole dalej w szklarenkach ;)
Ziemia była z perlitem i włóknem kokosowym. Pewnie trza by było je czymś zakrywać. To samo mam w szklarence, więc przynajmniej ja sensu nie widzę.
Ziemia była z perlitem i włóknem kokosowym. Pewnie trza by było je czymś zakrywać. To samo mam w szklarence, więc przynajmniej ja sensu nie widzę.
Justynko piszesz o ważnej rzeczy - zieleniejące pojemniczki z wodą. Jak mnie to irytuje! Też wymieniam wodę co kilka tygodni. Ale zielone męty i osady pojawiają się momentalnie zwłaszcza po podlaniu nawozem. Ale nie pomyślałam, że jest takie coś jak środek przeciwko glonom
. Może chociaż spowolni zielenienie. Dzięki za informację.

Ala
- justus27
Exodus - racja. Jednak włożyłam listki do szklarenki w sposób tradycyjny.
Ale gdyby tak wlożyć listek do szklarenki i dodatkowo na knocie. Może szybszy byłby rozwój korzeni i puszczania sadzonek.
Mi o tę szybkość chodzi.
Solshine - środki na glony są do kupienia w sklepie zoologicznym. Przynajmniej ja tam kupowałam.
Mam na razie 4 pojemniki z fiołkami na knocie - tylko w jednym - jest więcej glonów. Inne są "czyste".
Dziś mam do Was inne pytanie:
Spotkaliście się u odmian o kolorowych liściach - z... czarnym obrzeżem liści?
Jedna sadzonka, w dużym nasłonecznieniu na czarno mi się wybarwia. Sprawdzałam - to nie choroba, to po prostu taki kolor się wybarwił. I jestem ciekawa, czy Ktoś takie cuda Widział.
Jak zrobię zdjęcie, to wkleję.
Ale gdyby tak wlożyć listek do szklarenki i dodatkowo na knocie. Może szybszy byłby rozwój korzeni i puszczania sadzonek.
Mi o tę szybkość chodzi.
Solshine - środki na glony są do kupienia w sklepie zoologicznym. Przynajmniej ja tam kupowałam.
Mam na razie 4 pojemniki z fiołkami na knocie - tylko w jednym - jest więcej glonów. Inne są "czyste".
Dziś mam do Was inne pytanie:
Spotkaliście się u odmian o kolorowych liściach - z... czarnym obrzeżem liści?
Jedna sadzonka, w dużym nasłonecznieniu na czarno mi się wybarwia. Sprawdzałam - to nie choroba, to po prostu taki kolor się wybarwił. I jestem ciekawa, czy Ktoś takie cuda Widział.
Jak zrobię zdjęcie, to wkleję.
Mamy w domu takie fiołki afrykańskie z sadzonek z allegro.
NIestety zaczęły marnieć .
Czy możecie powiedzieć co im jest zwłaszcza temu ostatniemu ?
Flaczeją im liście i w drugim się kulą.
Stoją na wschodnim oknie za firanką mają tylko światło od godziny 7-10h max, później tylko odbite.
Dzięki za pomoc. ;)

Flaczeją im liście i w drugim się kulą.
Stoją na wschodnim oknie za firanką mają tylko światło od godziny 7-10h max, później tylko odbite.
Dzięki za pomoc. ;)

Fiołki są najprawdopodobniej przelane (zwinięte listki) i mają stanowczo za mało światła (łodyżki powyciągane). Podłoże musi być przepuszczalne z dodatkiem perlitu i muszą stać na parapecie, tylko trzeba chronić przed promieniami słonecznymi.
Pozdrawiam:)
Uważam że one zostały przelane i nastąpił proces gnilny korzeni, trzeba zajrzeć do korzeni, odciąć wszystko co nie jest zielone, włożyć do wody aż pokażą się korzonki i wtedy znowu do ziemi .
-
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 21 kwie 2014, o 14:03
Moim zdaniem podłoże jest za ciężkie, jak najszybciej trzeba przesadzić do torfu wymieszanego 1:1 z perlitem, albo zrobić tak jak poradziła neska133 i po tym jak roślinki będą miały korzenia do torfu z perlitem.karolsz pisze:Mamy w domu takie fiołki afrykańskie z sadzonek z allegrooo.
- justus27
Też bym zrobiła tak, jak Pisze Neska ;)
Odciąć "pieniek", wszystkie listki chore bym usunęła.
A zdrową część rośliny włożyć do wąskiego naczynia ( u mnie świetnie sprawdzają się pojemniczki do degustacji) i nalać wody.
Plus ukorzenienie jednego listka, na wszelki wypadek, w podłożu w celu rozmnożenia.
Odciąć "pieniek", wszystkie listki chore bym usunęła.
A zdrową część rośliny włożyć do wąskiego naczynia ( u mnie świetnie sprawdzają się pojemniczki do degustacji) i nalać wody.
Plus ukorzenienie jednego listka, na wszelki wypadek, w podłożu w celu rozmnożenia.
-
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 21 sty 2016, o 22:24
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Witam,
rozmnożyłam swojego fiołka z lista, jakieś 2-3 tygodnie temu zaczęły wyrastać nowe listki a razem z nimi 2 małe pąki kwiatowe (prosto spod ziemi). Nie spodziewałam się pąków, czy powinnam je usunąć aby fiołek spożytkował całą energię na wzrost nowych sadzonek?
rozmnożyłam swojego fiołka z lista, jakieś 2-3 tygodnie temu zaczęły wyrastać nowe listki a razem z nimi 2 małe pąki kwiatowe (prosto spod ziemi). Nie spodziewałam się pąków, czy powinnam je usunąć aby fiołek spożytkował całą energię na wzrost nowych sadzonek?
-
- Od: 15 maja 2015, o 14:00
Ja bym usunęła kwiaty na to ma jeszcze czas a osłabi roślinę.
Mam pytanie do wszystkich posiadaczy fiołków czy ktoś próbował podlewać roślinki z zastosowaniem Hydroboxu? Jeżeli tak, to jaki osiągnął efekt? 

Pozdrawiam:)
justus27, czym pryskasz fiołki na grzyba?