Dalie wymagania,problemy - cz.1
- man211
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 16 paź 2007, o 08:30
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Dalie
Jeżeli nie głoszą tam mrozów możesz śmiało sadzic . Klimat przecież mają tam cieplejszy.
Pozdrawiam Grzegorz
Kolekcja dalii ze Śląska Kolekcja dalii ze Śląska cz.2
Mój garnek Poszukuję dalii Lajkonik
Kolekcja dalii ze Śląska Kolekcja dalii ze Śląska cz.2
Mój garnek Poszukuję dalii Lajkonik
- izabelka34
- 100p
- Od: 15 lip 2009, o 16:54
Dzięki za odpowiedz.w takim razie biore się do robotyman211 pisze:Jeżeli nie głoszą tam mrozów możesz śmiało sadzic . Klimat przecież mają tam cieplejszy.
pozdrawiam Iza
- izabelka34
- 100p
- Od: 15 lip 2009, o 16:54
Jeszcze się nie zabieram do sadzenia,ponieważ nie wiem na jaką głębokość mam sadzić kłącza mam pare dali wysokich i pare niskich..sadzić na tą samą głębokość???Prosze o pomoc Tak sobie myślę że mogłam kupić niższe odmiany,a ja mam prawie same wysokie,a u mnie tak nie raz wiatr wieje
pozdrawiam Iza
- takasobie
- Od: 1 mar 2009, o 22:32
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Może sprawdź na irlandzkich stronach ogrodniczych, kiedy sadzą Klimat łagodniejszy, ale kto tam wie, czy nawrotu przymrozków nie będzie.izabelka34 pisze:Dzięki za odpowiedz.w takim razie biore się do robotyman211 pisze:Jeżeli nie głoszą tam mrozów możesz śmiało sadzic . Klimat przecież mają tam cieplejszy.
Miłka
Aktualny wątek: Taki - sobie ogród cz.6
Aktualny wątek: Taki - sobie ogród cz.6
-
- Od: 22 sty 2008, o 16:08
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
co do uszczykiwania dali to trzeba pamiętać że każde uszczykiwanie opóźnia kwitnienie.
Po za tym różne odmiany mają różny pokrój ni i trzeba rozważyć czy warto. Mi się wydaje że jednak nie
Po za tym różne odmiany mają różny pokrój ni i trzeba rozważyć czy warto. Mi się wydaje że jednak nie
- MagdaMisia
- Od: 17 mar 2009, o 20:39
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
posiałam w końcu wczoraj mnóstwo różnorakich dalii pod folią
byłam dziś w swojej piwnicy, odnalazlam karpy dalii i posadzilam je w doniczkach. dosyc ladnie wygladaly, mialam ich sporo bo w tamtym roku posialam dalie z nasionek, wyrzucilam chyba tylko dwa karpy bo calkowicie uschly i raczej nic by z nich nie bylo, a reszta w porzadku, zobaczymy jak wyrosna i jak beda kwitnac. po jakim czasie od posadzenia moge spodziewac sie czegos ponad donica??
- Tulipan998
- Od: 31 paź 2008, o 09:08
- Lokalizacja: Podkarpackie - Sokołów Małopolski ok. 25 km. od Rzeszowa , Strefa klimatyczna 6a
- Kontakt:
Poprzesadzałem dzisiaj z multipalntu , do doniczek osobnych swoje sadzonki i uszczykłem.. , bo wcześniej zapomniałem a maja sadzonki z 10 cm , na razie takie badyle.. , niech sie krzewią .
No i posadziłem karpy do doniczek w Poniedziałek , 2 wypuszczają już .
Myślę , że jak nie zapowiadają mrozów na przyszłosć , to końcem kwietnia , ale nie wcześniej można posadzić dalie prosto do gruntu . Wcześniej to bym nie radził bo mogą byc jeszcze mrozy....
No i posadziłem karpy do doniczek w Poniedziałek , 2 wypuszczają już .
Myślę , że jak nie zapowiadają mrozów na przyszłosć , to końcem kwietnia , ale nie wcześniej można posadzić dalie prosto do gruntu . Wcześniej to bym nie radził bo mogą byc jeszcze mrozy....
|| Mój spis linków || Zagłosuj na nasze forum || Pozdrawiam , Artur ||
|| Prawdziwe piękno jest odblaskiem duszy. ~ Michel Quoist ||
|| Prawdziwe piękno jest odblaskiem duszy. ~ Michel Quoist ||
- markonix
- Od: 16 mar 2009, o 16:38
Ja część swoich dalii z ubiegłego roku , które mają wielkie karpy mam jeszcze w wielkim pudle , od czasu do czasu podlewam aby nie wyschły na pieprz , nowe nabytki są dalej w woreczkach , nie mam już wolnych pojemników
-
- Od: 22 sty 2008, o 16:08
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Ja kiedyś poutykałm dalie w piasek na taczce tak że bulwy były do połowy w piachu. Siedziały tak 2-3 tygodnie i ładnie się podpędziły. Jak było ciepło to wiozłam je na dwór a na noc do garażu - taki obwoźny ogródek