Ogórki gruntowe- uprawa,choroby,szkodniki-cz.5
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 17 kwie 2013, o 12:13
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Ogórki gruntowe- uprawa,choroby,szkodniki-cz.5
Nie przerosły korzeniami bo może miały za mokro. Nie są chore tylko biedne a jak posadzisz do ziemi to na pewno odżyją. Przymrozków już nie będzie a temperatury ponad 20 st i pochmurna pogoda z deszczem ogórkom nie zaszkodzi. Jak jeszcze nie były hartowane to zacieniuj grządkę włókniną albo jakąś starą firanką, żeby nie dostały ostrego światła bo liście popali.
Upieram się, że za mokro nie miały. W zeszłym roku nie miałem takich problemów z ogórkami, pomidorami, paprykami i innymi warzywami. W tym roku tylko ogórki i arbuzy mają focha. Zrobię jak radzisz, posadzę i zobaczymy jak to będzie.
Krzysiek
Uprawia ktoś z was ogórki na podporach? Ma to jakieś zalety?
- BobejGS
- Od: 31 lip 2013, o 17:44
- Kontakt:
Ja uprawiam w tym roku po raz kolejny przy płotku.
Zalety? Jak dla mnie zysk miejsca, mocniej przewietrzone liście, przez co mniej chorób i nie trzeba się schylać i szukać ogórków pod liśćmi na ziemi, depcząc pędy, tylko się elegancko zrywa stojac obok.
Zalety? Jak dla mnie zysk miejsca, mocniej przewietrzone liście, przez co mniej chorób i nie trzeba się schylać i szukać ogórków pod liśćmi na ziemi, depcząc pędy, tylko się elegancko zrywa stojac obok.
-
- 200p
- Od: 3 lis 2017, o 15:07
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Też w tym roku im zapodałem sznurki w pionie do góry tylko te z sadzonek chyba padną bo liche jakieś się zrobiły ale profilaktycznie po trzy nasionka przy każdej sadzonce dałem w ziemię .
Przepraszam za moją pisownię ale nie jestem czystym Polakiem i mam trudności.
- Ebabka
- Od: 25 maja 2006, o 21:24
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Od kilku lat tak uprawiam, ale koleżanka ma suchy piach i jej się nie udały. Nie nadążała z podlewaniem, a ubiegłe lato było gorące i suche.
Pozdrawiam Eugenia
- tara
- Od: 16 mar 2008, o 22:01
W ub.roku po raz pierwszy zastosowałam sadzonki ogórków i efekt ok w tym roku część też tak zrobię mniej wiecej wygląda to u mnie tak:
pierwsza fotka to metoda prób i błędów kilka w folii
A teraz "podpędzone" i na siatkę przed folią część większe sadzonki drugie z trzema listkami, jaki bedzie efekt nie wiem zobaczymy
Część ogórków będzie na siatce, to zdaje egzamin z uwagi na oszczęność miejsca i lepsze plony, mniej się zdepcze itd.
pierwsza fotka to metoda prób i błędów kilka w folii
A teraz "podpędzone" i na siatkę przed folią część większe sadzonki drugie z trzema listkami, jaki bedzie efekt nie wiem zobaczymy
Część ogórków będzie na siatce, to zdaje egzamin z uwagi na oszczęność miejsca i lepsze plony, mniej się zdepcze itd.
- seedkris
- Od: 1 lut 2009, o 11:56
Ja też uprawiam w pionie na konstrukcji. Zbiory są łatwiejsze i zdrowotność jest lepsza.
Pozdrawiam z Podlasia seedkris
-
- Od: 17 kwie 2013, o 12:13
Działkę mam ponad 30 lat i od samego początku puszczam ogórki po sznurkach . W jakimś programie o uprawie ogórków w cieplarniach na "zgniłym zachodzie" zobaczyłem, że tak też można.
Cześć, właśnie zamierzam zasiać ogórki. Robię to pierwszy raz i nie jestem pewien czy gleba jest odpowiednia, czytałem że najlepsza jest próchnicza. Kiedyś na tej ziemi którą niedawno skopałem były jakieś krzaki i zostało trochę korzonków, czy taka ziemia będzie dobra do uprawy ogórków ? Czy będe musiał dodać jakiegoś nawozu?
Podlewacie ogórki krowiakiem? Jeśli tak to kiedy od posadzenia?
-
- 100p
- Od: 22 maja 2018, o 15:10
Pozdrawiam.
Agnieszka.
Agnieszka.
Kiedy podlewać gnojówką i jak często?