Ogród Biedronki641 cz.6

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
e-genia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 19:01
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Ogród Biedronki641 cz.6

Post »

Alu prymulki cudne u mnie kilka nie przeżyło najbardziej żal mi czarnego Primula auricula"BLACK JACK" i białego Siebolda
koziorozec
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 sty 2013, o 21:52
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Witak Ala ,pięknie zakwitły nowe pierwiosnki ,ale storczyki to już ogrodowa bomba ,ja też jakieś wsadziłam i jakieś kiełki wychodzą ,ale co z tego będzie to nie wiadomo,ale u ciebie można oglądnąć przeróżne ogrodowe nowości -piękności ,pozdrawiam i miłego dnia , ;:168
Awatar użytkownika
delosperma
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 mar 2012, o 00:52

Post »

No, no jest na czym oko zawiesić. Szczególnie prymulki, obuwiki i kielichowiec.
Maria motyczką dziabnięta
Moje wątki Aktualne: https://forumogrodnicze.info/viewtopic. ... 4850Wiosna" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
magry
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 wrz 2009, o 19:20

Post »

Jest,jest.Ala naściągała z całego świata.Pierwiosnek pod kielichowcem ma nazwę ? Mam coś podobnego tylko zbiesiło się i nie kwitnie.Nazwę mam gdzieś
w archiwum.
Pozdrawiam,Janek
Górki,pagórki i reszta.
Awatar użytkownika
Biedronka641
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 cze 2012, o 17:17

Post »

Witam.

Natalko jak dawniej tępiłam orliki to w tym roku mało co z nich kwitnie.

Halinko skoro masz deszczu dość to go podeślij do mnie, bo mam podlewania dość. Ten pierwiosnek jest posadzony na rabacie niebieskiej ale tam mu za ciepło.

Loki jak to miło,że mężczyzna robi mi ;:180 Miłe to i proszę częściej. Tylko nie wiem co jeszcze będzie do pochwalenia, bo mam suszę.

Aga pierwiosnki przyjechały z Francji . Dokładnie z Bernhaven. Zamawiałam tam dwa razy i jestem zadowolona. Tylko jednego straciłam, bo go przelałam.

Aniu nie bardzo wiem co mam Ci napisać. Auricule są cudne ale słupkują do góry i trzeba je dzielić i sadzić głębiej. Wszystkie pierwiosnki lubią cień i wilgoć. Nie są wieczne i trzeba je dzielić, w ten sposób je odmładzamy. W zeszłym roku pospolite mi kwitły cudnie a w tym już byle jak.

Marysiu chinanit mam go kupionego jako Theo. Miałam też podobnego Mariandl. Jeden z nich wyleciał ale patyczek został jako Theo. Jeszcze sprawdzę nazwę. ;:108

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

cdn. Dzielę post, bo wczoraj moje pisanie poszło w kosmos. :wit
Awatar użytkownika
Biedronka641
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Powie mi ktoś dlaczego od pewnego czasu jak wysyłam odpowiedź to mi się dubluje post? Muszę go edytować i poprawiać .

Uprzejmie donoszę,że teraz właśnie 3 minuty popadało solidnie a teraz pokropuje. Spłukało kurz, bo ogrodu nie podlało.

Gieniu Black Jacka powinnam go mieć. Jest zabiedzony i nie kwitnie.Jest do odnowienia, to się nie martw. Siebioldii musi mieć cień i wilgoć. W tym roku je przesadzałam. Jeszcze on zanika to trzeba go zaznaczyć, bo można go dziabnąć przy pracach.

Marta lubię ciekawe rośliny ale one mnie niekoniecznie. To wszystko maluchy i nie rośnie tak jak bym sobie życzyła. W tym roku poświecę im więcej czasu, by przeżyły kolejne lata i pięknie mi kwitły.

Marysiu u Ciebie też jest na czym oko zawiesić. U jednych coś wypada u innych ładnie wszystko kwitnie. To zależy nie tylko od nas ale od gleby, stanowiska i itp.

Janku już się wyleczyłam z zamówień zagranicznych z niektórych szkółek. Nie mówię,że nie będę zamawiać ale tylko coś co u nas jest niedostępne.
Janku nie wszystkie pierwiosnki sprawdzałam zgodność, bo czasu mało,ale ten to Autumn Jewels z tego roku.

Obrazek

Czarny pełny to Sooty

Obrazek

Jak zakwitna lepiej pokaże następne.

Premiera u mnie Adonis brevistyle. W końcu zakwitł .

Obrazek
halina522
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 lis 2009, o 20:37

Post »

Jak Ci się udało przechować te lewizje. Tyle mi kiedyś pieniędzy poszło na nie i dałam spokój.Deszcz i u Ciebie powinien już padać - z tego co słyszę-burze na Podkarpaciu.Zapuszczam tu żurawia do takiego ogródka-co to kwitnie-nie mogę z daleka zidentyfikować.Potrzebny mi "chętny" tłumacz,ale go nie mam.Jak wrócę to zobaczę jak zakwitły moje pierwiosnki,kupowane zeszłego roku w zbiorowych zamówieniach.
Halina
Awatar użytkownika
e-genia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 19:01

Post »

Alu jesteś kochana ;:196
Piękny ten czarny ;:180
Awatar użytkownika
Locutus
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2010, o 16:48
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Kontakt:

Post »

Twój ogród i okazy jakie w nim masz zawsze mnie powalają na kolana... ;:180

Teraz pokłony biję lewizjom... ;:180 Próbowałem siać ? nic z tego nie wyszło. Kupiłem sadzonki ? dwa lata konały aż skonały... A u Ciebie piękne! ;:180

Pozdrawiam!
LOKI
Awatar użytkownika
Igala
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 gru 2012, o 19:25

Post »

Hi :wit
Biedronka twój ogród jest przepiękny ;:111 i wszystkie kwiaty takie dorodne, należy ci sie złoty medal ;:77
A pamiętasz nazwe tego http://imageshack.com/i/pnVZtxrJj ??? Rzeczywiscie ma taki odcień blue w realu???
Zapraszam serdecznie! Iga
Kontrolowana dzikość cz.2
Awatar użytkownika
silversnow
500p
500p
Od: 30 maja 2016, o 23:45
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Alu pierwszy raz widzę czarne pierwiosnki.Wszystkie które Ci kwitną są piękne Zastanawiało mnie zawsze kiedy one powinny kwitnąć , bo widzę na Forum że robią to tak jak chcą i kiedy chcą :D Alu w piątek chyba mieliście. Przyszła do nas od Was ulewa , Był nawet lekki grad. Solidnie przemoczyło mi warzywnik , stary ogródek i nawet nowy był czarny. Niestety do soboty w południe. Potem słońce go osuszyło. Nie wiem czy deszcz był slaby , czy ziemia kiepska , ale raczej to drugie( stary ogórek czarny do dzisiaj ) Czyli podlewanie czeka mnie do jesieni. , bo wsadziłam tam moje sadzonki ..Ech życie...
Awatar użytkownika
Biedronka641
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witam w niedzielne południe.
Wczoraj wysadziłam pomidory. Jeszcze została papryka. Zawsze to robiłam po 15 maja,ale liczę,że już nie przymrozi jak przez inne lata. Hortensje ogrodowe maja pączki. Liczę ,że zakwitną, bo w zeszłym roku je zmroziło właśnie w maju.

Halinko przy tarasie mam zostawiony taki pasek ziemi, gdzie były postawione gazony. Gazony M przeniósł w inne miejsce a,że tam zawsze było sucho, bo pod daszkiem, wiec poprzenosiłam je i okazało się,że parę zim przezywają i nawet kwitną. Tam też dosadzam teraz rojniki.

Jerzy lewizje muszą mieć zimą sucho.. Nawet na skalniaku mi słabo rosły , bo miały za gorąco. Potem sadziłam w inne miejsca ale marniały. Tak straciłam 2 Tweedy. Uratowałam jedną, ale kiedy zakwitnie?

Igala jak masz na imię? Dziękuję i cieszę się,że Ci się podoba. Jednak na medal nie zasługuje. Jest stary i zaniedbany. Może go kiedyś na emeryturze doprowadzę do porządku.
Irys te ma taki kolor. To stara odmiana irysa syberyjskiego. W cieniu ma dopiero pączki. Jeszcze go pokaże.

Olu zapowiadało się na burzę ale jej nie było. 3 minuty deszczu nie podlało ogrodu, tylko zmyło kurz. Pierwiosnków jest sporo odmian. Te to auricule czyli tzw łyszczaki i właśnie ich pora kwitnienia.

Obrazek

Obrazek

Rumian Marschala.

Rozpoczynają kwitnienie wysokie irysy.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

To wszystko stare odmiany nn.

Na oknie zakwitł Amarylis.

Obrazek

Obrazek

Rodgersja

Obrazek

Obrazek

Ostrogowce źle zniosły zimę.
Awatar użytkownika
delosperma
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 mar 2012, o 00:52

Post »

Ale dorodny Rumian Marshalla. Mojego pożarły ślimaki . ;:223
Maria motyczką dziabnięta
Moje wątki Aktualne: https://forumogrodnicze.info/viewtopic. ... 4850Wiosna" onclick="window.open(this.href);return false;
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”