Irysy cebulowe(syn.holenderskie)

Tulipany, krokusy, narcyzy, lilie, dalie, begonie, irysy, kanny, bratki, maciejki, ...
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Pawel42
500p
500p
Od: 6 maja 2014, o 12:36
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Kontakt:

Re: Irysy cebulowe(syn.holenderskie)

Post »

A u mnie nasadzone cebulki ledwo przebiły glebę czuje że w tym roku będą dopiero liście tylko.Bardzo powoli wychodzą w gruncie.
Paweł
Wiele tracimy wskutek tego że przedwcześnie uznajemy coś za stracone /Johann Wolfgang von Goethe/
Awatar użytkownika
Locutus
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2010, o 16:48
Kontakt:

Post »

Dwie kolejne odmiany zakwitły:

Obrazek
Obrazek

Pozdrawiam!
LOKI
Awatar użytkownika
Pawel42
500p
500p
Kontakt:

Post »

Locutus przepiękne są Twoje irysy bez dwóch zdań,klimat im służy znakomicie.
Chciałbym bardzo dochować się takich,mówią że marzenia się spełniają więc czekam nic innego już zrobić nie mogę.
Paweł
Wiele tracimy wskutek tego że przedwcześnie uznajemy coś za stracone /Johann Wolfgang von Goethe/
Runa
50p
50p
Od: 14 mar 2016, o 09:16

Post »

Czym nawozicie irysy? Mnie w tym roku zakwitły tylko dwa :/ reszta tylko wypuściła listki, które są mikre albo podeschnięte
Ale chociaż z tych dwóch holenderskich się cieszę :)
Obrazek
Pozdrawiam Agnieszka
Awatar użytkownika
Locutus
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Dzięki za uznanie. Muszę przyznać, że wiele z nich wykształciło cebulki potomne, które już kwitną... Z kolei innych jest jakby mniej...

Pozdrawiam!
LOKI
Awatar użytkownika
Pawel42
500p
500p
Kontakt:

Post »

No moje irysy wreszcie po ostatnich deszczach poszły mocno do przodu ale czy zakwitną w tym roku?
To jest nadal otwarte pytanie,na razie zdrowo rosną. ;:333
Słuchaj Runa ja ich szczególnie nie traktuję daję nawóz Agrecol do roślin kwitnących ogrodowych i mieszam go bardzo płytko powierzchniowo z ziemią,piszę mieszam bo ma postać granulatu,sypie garstkę w okół nich i w środek kępki jak popadnie i podlewam i już.
Paweł
Ninia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 sty 2016, o 08:57

Post »

Kupiłam wczoraj cebulki irysa żyłkowanego. W wolnej chwili z przyjemnością przeczytam ten wątek. Na początek mam pytanie, czy mogę cebulki wsadzić do donicy, zadołować ją w ogrodzie i później wnieść do domu, by zakwitły? Jeśli bym je dziś wsadziła to kiedy najwcześniej mogę donicę wyjąć z dołownika i wnieść do domu (w jakim miesiącu)?
Ninia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Przeczytałam cały wątek i właściwie odpowiedzi na moje powyższe pytanie nie znalazłam. Szkoda, że nikt tu nie zagląda, gdyż mam kolejne pytanie: część irysów posadziłam do doniczki i część przed szachownicą kostkowaną, bo iryski są ponoć mniejsze (15cm infor. na opakowaniu), ale patrząc na zdjęcie przemek1136 z 30 kwietnia, to widzę, że te liście irysów bardzo długie później rosną, czy nie zasłonią mi wobec tego szachownicy, która ma ok.30cm (taką infor. mam na opakowaniu)?
Awatar użytkownika
nena08
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2012, o 10:06
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Ninia, na pierwsze pytanie nie potrafię odpowiedzieć.
Liście irysów są dość wąskie i nie powinny całkowicie przysłonić szachownicy. Wszystko zależy jak gęsto je posadziłaś. Ja nie mam, aż takiej gęstwiny jak u Przemka.
Ninia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dzięki. Chyba jednak posadziłam je gęsto, bo co 6-8cm. Najwyżej w przyszłym roku przesadzę je w inne miejsce.
ELWIRA
100p
100p
Od: 3 mar 2012, o 17:10
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Irysy kwitną w innym czasie niż szachownica. Irysy możesz z doniczką przenieś do domu w momencie kiedy się pokażą . Problem jednak może być z doświetleniem ich i mogą się powyciągać. Ewentualnie przynieść je kiedy będą mieç już pączki kwiatowe .
Ninia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Wiem, że kwitną wcześniej , ale chodzi mi o wyrastające liście irysów w późniejszym czasie, właśnie wtedy ponoć rosną, gdy zakwita szachownica i obawiam się, że mi ją przysłonią. A te w donicy wstawię do domu tak jak mówisz, gdy się pokażą i na początek postawię na południowym oknie, w głąb pokoju postawię, jak już będą pąki kwiatowe. Dzięki za odpowiedź.
Awatar użytkownika
Locutus
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Ninia pisze:Przeczytałam cały wątek i właściwie odpowiedzi na moje powyższe pytanie nie znalazłam. Szkoda, że nikt tu nie zagląda, gdyż mam kolejne pytanie: część irysów posadziłam do doniczki i część przed szachownicą kostkowaną, bo iryski są ponoć mniejsze (15cm infor. na opakowaniu), ale patrząc na zdjęcie przemek1136 z 30 kwietnia, to widzę, że te liście irysów bardzo długie później rosną, czy nie zasłonią mi wobec tego szachownicy, która ma ok.30cm (taką infor. mam na opakowaniu)?
Stop, stop, stop... Jeśli na opakowaniu pisze, że Twoje irysy mają 15 cm, to najprawdopodobniej nie są to irysy holenderskie, lecz żyłkowane. I one rzeczywiście są maleńkie, ich liście też, i niczego Ci nie przysłonią...

Pozdrawiam!
LOKI
ODPOWIEDZ

Wróć do „Rośliny CEBULOWE i jednoroczne”