Ja w zeszłym roku miałam Kronen i słabo na niej rosły. Były niedożywione.Tak się przejechałam na gotowych ziemiach że w tym roku już nie kupowałam żadnej.
Rozsada - wszystko o produkcji rozsady różnych warzyw cz.4
Re: Rozsada - wszystko o produkcji rozsady różnych warzyw cz.2
- massur
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 22 maja 2012, o 16:55
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Ja w zeszłym roku kupiłem Kronen do wysiewu i raczej ostatni raz ten pomysł. Ciągła pleśń na powierzchni, odkażane doniczki, wystawiane na przeciągi, słońce - nic to nie dawało. Kolejne rozsady wysiane w to coś i to samo. Jakaś tania ziemia z dyskontu i bez problemu.
A odnośnie możliwych przymrozków to tunel obsadzony i dzisiaj zainstalowałem w nim 2kW podczerwieni (podnosi temperaturę o ok. 4-5 stopni i asekuracyjnie z innej fazy zasilana farelka ustawiona na 1kW (jakieś 2-3 stopnie podnosi). Oba urządzenia z termostatami więc niejako na automacie.
Kilka kolejnych nocy z takim zabezpieczeniem planuję zostawić.
A odnośnie możliwych przymrozków to tunel obsadzony i dzisiaj zainstalowałem w nim 2kW podczerwieni (podnosi temperaturę o ok. 4-5 stopni i asekuracyjnie z innej fazy zasilana farelka ustawiona na 1kW (jakieś 2-3 stopnie podnosi). Oba urządzenia z termostatami więc niejako na automacie.
Kilka kolejnych nocy z takim zabezpieczeniem planuję zostawić.
Pozdrawiam,
Tomek
Tomek
-
- 100p
- Od: 20 paź 2023, o 23:19
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
W tym roku testuję ziemię do rozsad kronen i również mam problem z nalotami pleśni. Z poprzedniego roku zostało mi jeszcze podłoże target i nie ma tego problemu.
- jode22
- Od: 22 lut 2011, o 14:07
Mam w tym roku podłoże Target i też jestem z niego zadowolona
- badzia
- Od: 1 lip 2011, o 19:41
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
Massur, raczej kilkanaście, a nawet ponad dwadzieścia nocy. W zimnych prognozach raczej się nie mylą.
- massur
- Od: 22 maja 2012, o 16:55
- Kontakt:
Możliwe. Niemniej pogoda jest tak dynamiczna, że na kilka dni do przodu trudno zaplanować. Raczej nie będę ryzykował i na razie niech termostaty pilnują powyżej 5 stopni.
Pozdrawiam,
Tomek
Tomek