Perukowiec (Cotinus ) wymagania,cięcie,przesadzanie
Re: Perukowiec podolski
Jest jesień więc można zbierać grzyby... Ostatnio znalazłem wyrastającego z pnia mojego perukowca... Nie bardzo mi się to podoba. Mój perukowiec był sadzony ok 10 lat temu więc jest już całkiem dużym egzemplarzem. Uparcie prowadzonym w formie drzewa. ( małego bo ma raptem 4 metry ale to normalne ) Czym to zwalczyć ?? Miał ktoś takie problemy z tą rośliną
,,mój perukowiec jakby osiwiał tej jesieni,,,,nigdy takiego jesiennego koloru nie miał. ,,,...
Peruki jakoś mało opadły tego roku,większość jeszcze się utrzymuje,,,,
Peruki jakoś mało opadły tego roku,większość jeszcze się utrzymuje,,,,
Stachu, obawiam się, że on niestety zasycha, po 15 latach to bardzo możliwe.Na zasychających gałęziach liście nie przebarwiają się tylko tak własnie 'siwieją', a potem brązowieją.Kwiatostany powinny opaść, a gdy zasychają na pędach to jest to objaw zasuszenia na martwiejących gałęziach. No ale wszystko 'wyjdzie' wiosną.
Ja mam dwa perukowce, jeden ponad 20 letni( miał ok.5x5 m) i ten został obcięty do ziemi, ponieważ takie same objawy miał jak opisujesz, z ta różnicą, że zasychał stopniowo, po kilka grubszych gałęzi co roku.W tym roku wiosną zostały usunięte 3 ostatnie konary, ale pięknie odbił od ziemi i w tej chwili ma ok.1,5 m.może w przyszłym roku znów zakwitnie.Perukowce nie są niestety zbyt długowieczne i podatne na choroby korzeni.
Tu jest zdjęcie tego odrośniętego
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... &start=252
Ja mam dwa perukowce, jeden ponad 20 letni( miał ok.5x5 m) i ten został obcięty do ziemi, ponieważ takie same objawy miał jak opisujesz, z ta różnicą, że zasychał stopniowo, po kilka grubszych gałęzi co roku.W tym roku wiosną zostały usunięte 3 ostatnie konary, ale pięknie odbił od ziemi i w tej chwili ma ok.1,5 m.może w przyszłym roku znów zakwitnie.Perukowce nie są niestety zbyt długowieczne i podatne na choroby korzeni.
Tu jest zdjęcie tego odrośniętego
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... &start=252
selli7-tak chyba się dzieje,bo nie było też nowych przyrostów,,,
Co ja tu się dowiaduje... nie jest długowieczny ?? To nie dobrze... Mój rośnie ok 10 lat. Na prawdę nie jestem w stanie tego ustalić. Ma ok 4 m i gdzieś po 1 m w bok z każdej strony. Jest małym drzewkiem. Przecudownie wyglądającym nawet zimą.. W MIARĘ GĘSTE GAŁĘZIE TWORZĄ FAJNY PEJZAŻ ZWŁASZCZA OSZRONIONE .. Więc muszę się przygotować że kiedyś będę go musiał wyciąć. Przeczytałem że na piaszczystych glebach rośnie dłużej... Tak mniej więcej jaka jest jego żywotność ?? Nie podlewam go z reguły wcale... Peruki są wszędzie. Wiem że nikt nie ma go w mojej okolicy, a ja kiedyś znalazłem całkiem duży strzępek ok 2 km od domu... Taka ciekawostka. Ps czy komuś wyrósł przypadkiem z nasionka ??
- Ivona44
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 31 mar 2013, o 14:44
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Tak, ja mam z nasionka dwie malutkie roślinki, przesadzam na wiosnę - tak kazali Nie martw się krótkowieczny tzn. np. 50 -letni. nie 15 - jest nadzieja
Pozdrawiam, Iwona.
Na mojej działce co roku wyrasta kilkanaście samosiejek czerwonych jak i zielonych,,,
Na mojej działce również, szczególnie między kamieniami na pobliskim skalniaku. Opadnięte peruki łatwiej zatrzymują się tam w poduszkowych roślinach i załomach kamiennych.Trzeba jednak czekać, aż sadzonka będzie miała ok.20- 30 cm, dobry system korzeniowy i lekko zdrewniała, gdyż wykopując mniejsze często nie wiedzieć czemu mi się nie przyjmowały, albo ginęły
To czemu u mnie nigdy nie wyrósł nawet jeden ??? przez tyle lat ( owocował zawsze nawet jako mały egzemplarz ) Teraz to mało co widać liście tylko same owocostany... no oczywiście było widać bo już dawno to wszystko opadło
Faktycznie, o tej porze nie powinien już tak wyglądać Jeżeli nawet zdarzy się najgorsze, to późną wiosną przytnij i nie wykopuj korzenia.Odbije U mnie nawet krzew sam niejako 'sugerował', że chce być odmłodzony, bo góra zasychała, a już z dołu odbijał.Niektórzy z braku miejsca często prowadząc na drzewko usuwają odrosty, ale moim zdaniem to niewłaściwe.Ten krzew z natury jest szeroki i ukorzeniają mu się dolne gałęzie.
- Ivona44
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 31 mar 2013, o 14:44
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Podolskie, to one są chyba wszystkie u nas w kraju Czyli to jakiś czysty gatunek? Ja jednak myślę, że przeżyje Twój staruszek, na moim podobnym też są jeszcze peruki suche
Pozdrawiam, Iwona.
Ja też mam mniej więcej takiego dużego ( tylko że na jednym pniu ) Ma jeszcze peruki ale tylko kilka strzępków które wiatr nie zerwał... Na wiosnę będzie wiadomo