Bób cz.1
Re: Bób
Widzę Dorotto, że mi konkurencja n na Podkarpackim Centrum HHurtowym AGROHURT na ul. Lubelskiej w Rzeszowie wyrasta (ja też z podkarpacia tylko bliżej Rzeszowa). Co do tej opłacalności bobu to bym uważał. W tamtym roku faktycznie bób był dość drogi i łatwo było sprzedać ale w inne lata różnie z tym bywało. Czasem sprzedawało się poniżej kosztów uprawy. Ale powodzenia. Może się spotkamy na giełdzie, tylko jak się rozpoznamy?
Spokojnie bez obawy ja jestem rolnik małorolny i sprzedaję tylko nadwyżki swoich warzyw bo zajmuję się przede wszystkim uprawą kwiatów na bukiety a giełda to nie dla mnie .Wolę mój lokalny mały ryneczek Owszem bób w tamtym roku był opłacalny a w tym nie musi .Tak czy tak wiele do niego dokładać nie muszę bo tylko mszyce mi zagrażają ale wyczytałam ,żeby urywać czubki z nimi to trochę pomoże.Obornik mam swój kurzy,kozi i całe połacie pokrzyw pod lasem to na dokarmianie nie będzie narzekał a jeść lubi .
kwiaty łagodzą obyczaje
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 25 lut 2010, o 21:44
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Mój bobek eksperymentalny się wykluł, muszę powiedzieć że mimo różnicy 1 dnia w namakaniu nasion, z gleby wyszły wszystkie jednocześnie. Namoczyłam jeszcze 4.[tak wiem szaleńcze ilości;)] Ziemia zrobiła mały postęp i rozmarzła na jakieś 5cm wgłąb, a po obserwacjach pogody mam podobne odczucia jak capek - ostatni tydzień marca to tak najwcześniej, raczej początek kwietnia.. W zeszły roku było u mnie inaczej, w połowie marca wysiałam marchewkę i faktycznie urosła bardzo ładna. W tym nie ma co pomarzyć.
W tej obserwacji pogody pomocna Wam może być ta mapaloeb pisze: po obserwacjach pogody mam podobne odczucia jak capek - ostatni tydzień marca to tak najwcześniej, raczej początek kwietnia..
http://www.sat24.com/foreloop.aspx?type=0
Nie za bardzo jeszcze widać na niej wiosnę. Weźcie więc poprawkę na Wasze zapędy
Pozdrawiam
-
- Od: 25 lut 2010, o 21:44
Ależ biorę poprawkę biorę;) Co mi przypomina że powinnam ekspresem wysiać niektóre dyniowate..
U mnie jest tak że mam przy ogródku kępę młodych brzóz samosiejek. Jeśli posieję/posadzę bób odpowiednio wcześnie, nie mam na nim w ogóle mszyc ponieważ wszystkie ewentualne chętne siedzą w tym czasie na brzozach i doją je ile wlezie, tak że na bób żadna nie ma już ochoty. Jak posieję za późno mszyce żrą bób. Każdy ma swoje powody, oczywiście zamarzniętej gleby się nie przeskoczy ani nagłych załamań pogody, ale parę innych rzeczy można wziąć pod uwagę.
U mnie jest tak że mam przy ogródku kępę młodych brzóz samosiejek. Jeśli posieję/posadzę bób odpowiednio wcześnie, nie mam na nim w ogóle mszyc ponieważ wszystkie ewentualne chętne siedzą w tym czasie na brzozach i doją je ile wlezie, tak że na bób żadna nie ma już ochoty. Jak posieję za późno mszyce żrą bób. Każdy ma swoje powody, oczywiście zamarzniętej gleby się nie przeskoczy ani nagłych załamań pogody, ale parę innych rzeczy można wziąć pod uwagę.
-
- 200p
- Od: 26 lut 2012, o 18:21
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Może mimo, iż mam 17 lat zdziwi co niektórych moja wypowiedz ale z ziemią mam odczynienia od dziecka więc coś tam muszę wiedzieć, (a obecnie chodzę do LO o kierunku bio). Powiem tak, mieszkam w woj. dolnośląskim , ponoć w tym rejonie jest największe zagłębienie bobu (okolice Żmigrodu) i z tego co zaobserwowałem każdy kto uprawia tą roślinę wjeżdża w pole jak najszybciej a są niektórzy co sieją po 2-5ha:D chodzi o to, że pierwsze zbiory są najbardziej opłacalne. Przyznam się, że ja też posiałem w środę 20a a jutro chcę posiać kolejne 20 (3-3b klasa ziemi). Więc wydaje mi się, że takie terminy nikogo nie dziwią;)
Pozdrawiam serdecznie
Wojtek
Pozdrawiam serdecznie
Wojtek
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 9 mar 2012, o 18:30
Jak tam forumowicze u was bób?
Ja swój wysadziłem do tunelu 6 marca , dodatkowo musiałem okryc włokniną w tunelu.
Kolejny już rośnie do uprawy pod włokniną.A u was jak tam sezon bobowy
Ja swój wysadziłem do tunelu 6 marca , dodatkowo musiałem okryc włokniną w tunelu.
Kolejny już rośnie do uprawy pod włokniną.A u was jak tam sezon bobowy
W Żmigrodzie ziemia już odmarzła, u mnie nad morzem też, więc jutro wysiewam bób do gruntu. Na naszej działce mamy piaszczystą ziemię ,która szybko się nagrzewa. A w niektórych rejonach Polski jeszcze leży śnieg , każdy zna swoją ziemię (z wyjątkiem początkujących ogrodników) i sieje , jak mu pasuje. Pozdrawiam , Bożenka.
Pozdrawiam , Bożenka.
-
- Od: 10 mar 2008, o 18:52
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Do pierwszych zbiorów "z niby przyspieszonych upraw" nie będę się wypowiadał w temacie bób. Ale generalnie u mnie jak u mieta123456789.Marzenka79 pisze:ja bób posieję 10 marca do gruntu-zbiory będą nieporownywalnie lepsze od tych prowadzonych z niby przyspieszonych upraw.
- danutka66
- 500p
- Od: 11 sie 2006, o 15:59
A ja zawsze siałam dosyć późno/to tak w odniesieniu do tego co tu czytam o Waszych terminach/teraz część wysieję wcześniej czyli gdzieś za tydzień i zobaczę jak jest z tym wcześniactwem na moim terenie
- BRZOSKWINKA
- Od: 17 maja 2010, o 18:10
A oto tak mój bób, o którym pisałam że bytuje na dworze jak jest powyżej 4C.
Jak ziemia rozmarznie to od razu go wsadzę, będzie zahartowany.
Jak ziemia rozmarznie to od razu go wsadzę, będzie zahartowany.
„Wpatrz się głęboko, głęboko w przyrodę, a wtedy wszystko lepiej zrozumiesz.” Albert Einstein
Pozdrawiam, Joasia
Pozdrawiam, Joasia
-
- 200p
- Od: 26 lut 2012, o 18:21
bób w ziemi, tylko teraz go przykryć żeby zdążyć przed deszczem. W rzędy dawał plifoske 4 i wczoraj przed uprawą 50kg saletrzaku na 20 arów jak myślcie nie zaszkodzi? Martwi mnie to, że gleba jest za mokra i się ubiła...
Pozdrawiam
Wojtek
Pozdrawiam
Wojtek