Stokrotka afrykańska (osteospermum)
Re: Stokrotka afrykańska (osteospermum)
Napisz proszę kiedy pobierałaś sadzonki...jesienią, czy latem?
Pozdrawiam
Witam ! przeglądając ostatnio forum natrafiłem na ten wątek. A miano wicie od tamtego roku przypadły mi do gustu stokrotki afrykańskie lecz cena za sadzonkę była kosmiczna i dałem sobie spokój. Lecz w tym roku postanowiłem kupić nasiona i wyhodować własne rośliny. jak pisało kilka osób powyżej że nasiona są dostępne w Lidlu, no to poszedłem i faktycznie były nasiona osteospermum F1- mieszaniec. I mam do was takie pytanie???? jak je wysiać ...?? bo nasiona są dość duże czy od razu pojedynczo do multiplatu, czy pierw będzie lepiej jak wysieje zbiorowo do pojemnika i potem do pikowania ?
Mateusz
Ja swoje sadzonki pobierałam jesienią jako eksperyment , który się udał. Kupując wiosną 1 sadzonkę można z niej zrobić kilka
Czy stokrotki uzyskane z nasion powtarzają cechy rośliny matecznej?
Zebrałam w zeszłym roku u koleżanki trochę nasion i myślę nad ich wysianiem. Jednak nie jestem pewna ile ich wysiewać. Parę sztuk czy więcej. Bo jeśli powstają z nich mieszańce to chyba warto posiać więcej bo i efekty tego mogą być naprawdę ciekawe.
Koleżanka miała te o listkach łyżeczkowych i te o normalnych.
Zebrałam w zeszłym roku u koleżanki trochę nasion i myślę nad ich wysianiem. Jednak nie jestem pewna ile ich wysiewać. Parę sztuk czy więcej. Bo jeśli powstają z nich mieszańce to chyba warto posiać więcej bo i efekty tego mogą być naprawdę ciekawe.
Koleżanka miała te o listkach łyżeczkowych i te o normalnych.
-
Sprawdziłem to w praktyce. Lepiej będzie zbiorowo. Miałem dwie paczuszki, jedną wysiałem do pojedynczych pojemniczków siewki powschodziły ale są mocno powyciągane i jakoś tak słabo rosną. Druga paczkę wysiałem do dużego kosza wiklinowego bo w zamyśle ma w nim rosnąć 6 stokrotek,większość nasionek powschodziło więc część musiałem usunąć i przeniosłem do innych pojemników. Te pikowane są o wiele ładniejsze i większe. Te co zostały w koszu również zmieniłem im pozycje i ładnie rosną. Pierwszy raz wysiewam stokrotki i robię eksperymenty. Część siewek uszczykuje a część nie. Te pierwsze są teraz niższe ale mają więcej liści. Od jutra zacznę zasilać stokrotki nawozem delikatnie.Reebok24 pisze: I mam do was takie pytanie???? jak je wysiać ...?? bo nasiona są dość duże czy od razu pojedynczo do multiplatu, czy pierw będzie lepiej jak wysieje zbiorowo do pojemnika i potem do pikowania ?
Dzięki za podpowiedz:D no to zrobimy tak jak napisałeś wysiejemy zbiorowo do pojemniczka, a potem po pikuje do multiplaty i koniec. Co będzie to będzie:D tylko jedna rzecz która mnie trapi to ze, rośliny osiągają wysokość około 45 cm, a ja bym chciał mieć znacznie mniejszy pokrój tych roślinek, ponieważ część z nich będzie przeznaczona na cmentarz. I dlatego tam nie chciał bym mieć wysokich gigoli . Czy jak będe im uszczykiwać czubki to zachowają niszy pokrój i będą ładnie kwitnąć???
Z tego co słyszałem to nie zachowują cech rośliny matecznej. Być może się mylę ale raz widziałem u kogoś w ogrodzie gąszcz osteospermum o różnych kolorach od białych żółtych po bordowe i dwu kolorowe a czy ty na pewno były stokrotki afrykańskie to nie wiem, ale łudząco je przypominały.Klucha pisze:Czy stokrotki uzyskane z nasion powtarzają cechy rośliny matecznej?
Mateusz
- gaura
- 500p
- Od: 14 lut 2013, o 15:37
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
W ubiegłym roku siałam z własnych nasion, znaczna większość nie powtórzyła kolorów.
Pozdrawiam, Kasia
-
- 50p
- Od: 3 mar 2014, o 14:13
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Dołączam do grona miłośników tych stokrotek:) Nasionka kupiłam w lidlu i wysiałam pojedynczo do multipalety. Teraz dopiero wyczytałam, że źle zrobiłam a już nasionka kiełkują.
Wcale nie źle. Po przeczytaniu całego wątku wywnioskowalem że stokrotki po pikowaniu wzmacniają się. Ja moje już ze dwa razy przenosilem i są ładne.
- apus
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 26 kwie 2007, o 21:57
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
I ja stałam się posiadaczką nasion stokrotek kupionych wczoraj w lidlu, zaraz biorę się za sianie.
Co roku kupowałam sadzonki, ale to droga impreza...
W tym roku chcę mieć własne, mam nadzieję, że udadzą się!
Co roku kupowałam sadzonki, ale to droga impreza...
W tym roku chcę mieć własne, mam nadzieję, że udadzą się!
Pozdrawiam, Basia.
viewtopic.php?f=2&t=117468
viewtopic.php?f=2&t=117468
Pojechałam dzisiaj specjalnie do L...a po nasiona osteospermum, kupiłam dwa opakowania , napisane 15 nasion.
Od razu wzięłam się za sianie, w pierwszej paczce było 17 nasion, w drugiej zero . Nasiona pakowane
dodatkowo w hermetyczne torebeczki. Pewnia taśma zacięła się. Pojechałam ponownie do marketu, tym razem macałam ,
na 6 opakowań jedno było puste. Reklamację przyjęto
Tak więc potencjalni nabywcy stokrotek w L.... macajcie!
Nasionka zapowiaają się fajnie, trzy kolory, F1.
Od razu wzięłam się za sianie, w pierwszej paczce było 17 nasion, w drugiej zero . Nasiona pakowane
dodatkowo w hermetyczne torebeczki. Pewnia taśma zacięła się. Pojechałam ponownie do marketu, tym razem macałam ,
na 6 opakowań jedno było puste. Reklamację przyjęto
Tak więc potencjalni nabywcy stokrotek w L.... macajcie!
Nasionka zapowiaają się fajnie, trzy kolory, F1.
Pozdrawiam, Feliksa
- gaura
- 500p
- Od: 14 lut 2013, o 15:37
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Feliksa, siałam te nasiona dwukrotnie (dwie paczki). Z tych "trzech kolorów" u mnie wyrosły tylko białe i fioletowe, ale rosły bardzo ładnie.
W tym roku też wysiałam, już popikowane
W tym roku też wysiałam, już popikowane
Pozdrawiam, Kasia
- witch
- 1000p
- Od: 9 cze 2013, o 10:16
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Ja też wysiałam te stokrotki z Lidla. Mam pełno takich zwykłych polskich, też ładnych więc mam nadzieję że warunki stokrotkowe dopiszą