Wwwiola - moje domowe roślinki
- trzynastka
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 8 paź 2009, o 18:42
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Wwwiola - moje domowe roślinki
No tym widokiem to mnie już dobiłaś na maxa a mnie dzisiaj hojeczki doszły to siępocieszęże fiołasków mam mało
- Andziax007
- Od: 20 gru 2008, o 08:18
- Kontakt:
Wiolu a możesz się podzielić tą instrukcją...ja chętnie skorzystam Czy chodzi w tym o podlewanie od spodu tzn. do podstawki czy jeszcze inaczej się nimi zajmowaćwwwiola pisze:Serdecznie dziękuję za miłe słowa .
Episcie dostałam w tym sezonie, nie podziewałam się, że tak szybko urosną. Dostałam je z instrukcją "hodować jak fiołka" i hoduję, trochę żałuję, że nie wsadziłam ich do jednej doniczki
Miałam kilka fiołków ale nie zajmowałam się nimi specjalnie aż pewnego razu je wydałam bo nie mogłam się z nimi dogadać
Trzynastko - pierwsza seria czeka do wysłania, na wiosnę możemy powtórzyć .
Andziax007 - teraz nikt mi nie uwierzy, ale napiszę, u mnie fiołki nie mają lekko, podlewam je od czasu do czasu, zdarza mi się, że w doniczce jest sucho jak pieprz, podlewam i jest ok, one chyba tak lubią. Fiołki muszą stać w jasnym miejscu, w letnie miesiące niektórzy zasłaniają żaluzją czy czym-tam, ja nie zasłaniam, bo nie mam na to czasu, zmieniam za to miejsce doniczek np Madam Irena (fiołek nieodmianowy), Irish Creame, Island Rose - sport, Pearl Mashmallow są bardzo wrażliwe na nadmiar słońca, trzeba je dobrze ustawić . W tym roku na parapecie z fiołkami stał hibiskus z dużymi listkami, jako zasłonka .
Ja podlewam swoje fiołki co 7-10 dni, zależy od pojemników, podłoża.
Podłoże to ziemia uniwersalna + perlit.
Nawożenie - najbardziej praktyczne są pałeczki nawozowe, ale u mnie w tym roku można powiedzieć, że nie były fiołki wcale nawożone, w część wtyknęłam pałeczki, potem poprzestawiałam doniczki, pomieszało mi się, które miały pałeczki i pozostałe zostały bez nawozu .
No i chyba tyle.
Mnie cieszy każdy fiołeczek, zdjęcie nijak się nie ma do kwiatów na żywo
Andziax007 - teraz nikt mi nie uwierzy, ale napiszę, u mnie fiołki nie mają lekko, podlewam je od czasu do czasu, zdarza mi się, że w doniczce jest sucho jak pieprz, podlewam i jest ok, one chyba tak lubią. Fiołki muszą stać w jasnym miejscu, w letnie miesiące niektórzy zasłaniają żaluzją czy czym-tam, ja nie zasłaniam, bo nie mam na to czasu, zmieniam za to miejsce doniczek np Madam Irena (fiołek nieodmianowy), Irish Creame, Island Rose - sport, Pearl Mashmallow są bardzo wrażliwe na nadmiar słońca, trzeba je dobrze ustawić . W tym roku na parapecie z fiołkami stał hibiskus z dużymi listkami, jako zasłonka .
Ja podlewam swoje fiołki co 7-10 dni, zależy od pojemników, podłoża.
Podłoże to ziemia uniwersalna + perlit.
Nawożenie - najbardziej praktyczne są pałeczki nawozowe, ale u mnie w tym roku można powiedzieć, że nie były fiołki wcale nawożone, w część wtyknęłam pałeczki, potem poprzestawiałam doniczki, pomieszało mi się, które miały pałeczki i pozostałe zostały bez nawozu .
No i chyba tyle.
Mnie cieszy każdy fiołeczek, zdjęcie nijak się nie ma do kwiatów na żywo
I jeszcze jedno : parapet kuchenny, na pierwszym planie ?????? ?????????, a dalej Quilting Bee, Spring Rose
Podlewam faktycznie od dołu, mi tak wygodniej, generalnie chodzi o to, że nie można zalać tego środka.
- trzynastka
- Od: 8 paź 2009, o 18:42
jak w bankuwwwiola pisze:Trzynastko - pierwsza seria czeka do wysłania, na wiosnę możemy powtórzyć .
-
- Od: 11 gru 2009, o 12:07
Piękny widok. Gloksynie też piękne ja mam tylko jedną i jedne białego skrętniczka.
Mam nadzieje że i u mnie kiedyś parapety będą tak wyglądały.
Taaaaa, tutaj gdzie siedzę fiołki już dochodzą do biurka , to jest moje królestwo .agnieszkar1978 pisze:Piękny widok. Gloksynie też piękne ja mam tylko jedną i jedne białego skrętniczka.
Ojej to zrób zdjęcie tego fragmentu pokoju:)
-
- Od: 11 gru 2009, o 12:07
Rozumie Ciebie. U mnie parapety są zarezerwowane dla fiołeczków. Zostały mi jeszcze dwa wolne więc moge jeszcze powybierać
Uluś - jak się trochę uporządkuję to może zrobię, ale teraz nie da rady, na środku stoją zaklepane z podziałem na osoby, z boku listki do odsadzenia maluchów, dalej pudełko z ukorzeniającymi się, nie braknie też farb i pędzli, dzieci chętnie urzędują w moim królestwie, szczególnie jak siedzę przy komputerze .
- Wanda7
- -Moderator Forum-.
- Od: 2 wrz 2010, o 13:17
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Pozdrawiam bratnią fiołkową duszyczkę i gratuluję plantacji.