Clemoholizm - mania zbierania, co kupiła(e)m nowego cz.1
- wena
- 100p
- Od: 20 kwie 2008, o 19:23
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Clemoholizm.....
Gosiu, no to troszkę szkoda, że nie możesz kupić Omoshiro, bo tu, w Polsce, u multifiori, udało mi się go zamówić i mam nadzieję, dostać go w tym tygodniu, a oprócz niego jeszcze kilka . Wymyśliłam go jako towarzystwo do róży Parade. Rok temu zaczęłam przygodę z clematisami, zaczęłam od odmian łatwiejszych, czyli viticella. Za kilka dni będę mieć wielkokwiatowe. Zamówiłam też kilka takich, które wolą wystawę niezbyt słoneczną m.in. Asao, Hagley Hybrid i Kakio. Doły wykopane, tylko sadzić
pozdrawiam cieplutko:)
Bogusia
Bogusia
- izabelka34
- 100p
- Od: 15 lip 2009, o 16:54
- redchilly
- 50p
- Od: 22 cze 2009, o 23:16
Dzisiaj w rzeczonym francuskim markecie znów widziałam clemki z kolekcji R. Evision - tym razem malutkie sadzonki odmiany Bijou.
Wyobraźcie sobie, że NIE kupiłam! Może zdrowieję?
Ale gdyby udało mi się upolować Pikardy... No i jeszcze Ooh La La. Hmmmm...
Wyobraźcie sobie, że NIE kupiłam! Może zdrowieję?
Ale gdyby udało mi się upolować Pikardy... No i jeszcze Ooh La La. Hmmmm...
Jeśli chodzi o kolekcję Evipo, to mnie biorą tylko pełne. Reszta jest moim zdaniem wtórna i bardzo podobna do wspaniałych polskich odmian o dużo większych kwiatach. Więc pojedynczych z premedytacją NIE BIORĘ ;).
Mysza
'Wszyscy wiedzą, że czegoś nie da się zrobić, i przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da, i on właśnie to robi.' Albert Einstein
'Wszyscy wiedzą, że czegoś nie da się zrobić, i przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da, i on właśnie to robi.' Albert Einstein
- redchilly
- 50p
No coż - wiadomo, "wzory" powtarzają się trochę. Podobnych odmian jest wiele. Jednak wielkim plusem tych powojników (kolekcja Evipo-Boulevard) jet to, mają zwarty pokrój, kwitną "na okrągło" całe lato, są niskie - nadają ję do małych ogrodów i doniczek, nawet niewielkich. Na razie zauważyłam też , że są wyjątkowo wytrzymałe na deszcz (widać, że przystosowane do brytyjskiego runku ;).
- redchilly
- 50p
No coż - wiadomo, "wzory" powtarzają się trochę. Podobnych odmian jest wiele. Jednak wielkim plusem tych powojników (kolekcja Evipo-Boulevard) jet to, mają zwarty pokrój, kwitną "na okrągło" całe lato, są niskie - nadają ję do małych ogrodów i doniczek, nawet niewielkich. Na razie zauważyłam też , że są wyjątkowo wytrzymałe na deszcz (widać, że przystosowane do brytyjskiego runku ;).
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 28 kwie 2006, o 09:18
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Nie tylko wzory...redchilly pisze:No coż - wiadomo, "wzory" powtarzają się trochę.
- raistand
- Od: 18 mar 2007, o 20:28
Naprawdę kwitną całe lato?redchilly pisze:(kolekcja Evipo-Boulevard) jet to, mają zwarty pokrój, kwitną "na okrągło" całe lato,
Widziałem dwie odmiany . Fleuri i Cezanne ale uznałem, że za tą cenę będę miał dwa "nasze"
- gosia22
- Od: 31 sty 2009, o 09:51
Rzeczywiście mam problem z zakupem "omoshiro" ale z innymi tez jak "avant garde" czy "anna louise". Z tego co zauważyłam to tutejsze sklepy są bardzo klasyczne nie zamawiają kwiatów które są mniej popularne czy znane. Nie wspominając o nowościach . Wszystko na jedno kopyto, a szkoda bo wybór jest ogromny. Nie mogę teraz zamówić bo już po sezonie, muszę czekać aż do października. Facet mi zamówi jeśli go znajdzie ...cdn hihi.wena pisze:Gosiu, no to troszkę szkoda, że nie możesz kupić Omoshiro, bo tu, w Polsce, u multifiori, udało mi się go zamówić i mam nadzieję, dostać go w tym tygodniu, a oprócz niego jeszcze kilka . Wymyśliłam go jako towarzystwo do róży Parade. Rok temu zaczęłam przygodę z clematisami, zaczęłam od odmian łatwiejszych, czyli viticella. Za kilka dni będę mieć wielkokwiatowe. Zamówiłam też kilka takich, które wolą wystawę niezbyt słoneczną m.in. Asao, Hagley Hybrid i Kakio. Doły wykopane, tylko sadzić
- redchilly
- 50p
Tak napisane jest w opisie na stronie producenta.raistand pisze:Naprawdę kwitną całe lato?
Jak jest rzeczywiście, zobaczymy - na razie mam je parę tygodni - ale nie zanosi się na to, aby miały ochotę przestać kwitnąć.
Dosłownie każdy pęd ma co najmniej jeden kwiat i kilka pąków rożnej wielkości, a kwiaty trzymają się b. długo. Nawet nie mam czego odciąć, aby ukorzenić cokolwiek - bo szkoda odcinać pęd z taką ilościa pąków. Przygiąć też trudno, bo pędy są dość krótkie i bardzo sztywne.
...a ja omoshiro z rąk wypuściłam i kupiłam Nelly Moser.Dzis natknełam się na M T Ledóchowską i Jana Pawłai tez nie kupiłam,jakoś nie umiełam sie zdecydować.
- nutka71
- 10p - Początkujący
- Od: 14 maja 2010, o 11:49
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Ja poległam i uległam przy Romantice Kwiat i jego kolor mnie powalił. Wziełam od razu dwie sztuki A dzisiaj znalazłam pierwszy kwiat u zeszłomiesięcznego nabytku - Gizeli - piekne bordowe wielkie cudo Pozdrawiam wszystkich zakochanych w clematisach
- LilaRose
- 200p
- Od: 22 paź 2009, o 23:02
A ja w końcu dopadłam 'Królową Jadwigę' i zamiast 'H.Hybrid' zakupiłam 'Omoshiro'- za co może czuć się bezpośrednio odpowiedzialny Jurek - takie zdjęcie zapodał, że nie mogłam się oprzeć... Za mój trzeci zakup obciążam Skrzata- kupiłam 'Purpurea Plena Elegans'.
Moje powojniki, te już zadomowione, stoją ciągle w "blokach startowych", zwłaszcza 'Dr Ruppel'- ewidentnie czekają na odrobinę cieplejszą pogodę. Pięknie też odbił po przemarznięciu do gruntu 'Fujimusume'. Cieszę się bardzo, bo to mój ulubiony.
I przy okazji pytanko- jak na chłopski rozum odróżnić 'Utopię' od 'Omoshiro'? Ten pierwszy ma więcej działek w kielichu i idzie bardziej w fiolet? Przeglądałam fotki w necie i doszłam do wniosku, że 'Utopia' wygląda zawsze jak 'Utopia", natomiast 'Omoshiro' na ogół wygląda jak 'Omoshiro', choć i czasem jak ;Utopia'...
Moje powojniki, te już zadomowione, stoją ciągle w "blokach startowych", zwłaszcza 'Dr Ruppel'- ewidentnie czekają na odrobinę cieplejszą pogodę. Pięknie też odbił po przemarznięciu do gruntu 'Fujimusume'. Cieszę się bardzo, bo to mój ulubiony.
I przy okazji pytanko- jak na chłopski rozum odróżnić 'Utopię' od 'Omoshiro'? Ten pierwszy ma więcej działek w kielichu i idzie bardziej w fiolet? Przeglądałam fotki w necie i doszłam do wniosku, że 'Utopia' wygląda zawsze jak 'Utopia", natomiast 'Omoshiro' na ogół wygląda jak 'Omoshiro', choć i czasem jak ;Utopia'...
Pozdrawiam- Liliana