Kulinarnie, subiektywnie, czyli to, co mi smakuje
- JacekP
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 11151
- Od: 5 mar 2007, o 13:10
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Warszawa-Zachód
Re: Kulinarnie, subiektywnie, czyli to, co mi smakuje
Przyszło mi powiadomienie, że ktoś się wpisał, a tu nie widzę nowego wpisu Może to znak, by dodać nowy przepis?
No to dodaję, bo właśnie trwa sezon dyniowy i w mojej kuchni króluje to warzywo.
DYNIA Z JABŁKIEM
składniki:
40dag dyni
1 jabłko
2 ząbki czosnku
2 łyżki masła
2 łyżki oleju
sól, koperek
wykonanie:
- obrać czosnek, drobno posiekać i wrzucić na rozgrzaną mieszankę tłuszczów
- dynię obrać i pokroić w kostkę
- wrzucić na podsmażony czosnek
- z jabłka usunąć gniazdo i pokroić w kostkę
- dodać do warzyw i posolić
- dusić krótko, by dynia się nie rozpadła
- posypać koperkiem
rada:
- czosnek musi być wyraźnie wyczuwalny, bo to on nada potrawie charakteru. Więc jak za mało - koniecznie dodać
- natomiast ostrożnie z solą, bo potrawa nie ma być słona. Tyle tylko, by nie była mdła
No to dodaję, bo właśnie trwa sezon dyniowy i w mojej kuchni króluje to warzywo.
DYNIA Z JABŁKIEM
składniki:
40dag dyni
1 jabłko
2 ząbki czosnku
2 łyżki masła
2 łyżki oleju
sól, koperek
wykonanie:
- obrać czosnek, drobno posiekać i wrzucić na rozgrzaną mieszankę tłuszczów
- dynię obrać i pokroić w kostkę
- wrzucić na podsmażony czosnek
- z jabłka usunąć gniazdo i pokroić w kostkę
- dodać do warzyw i posolić
- dusić krótko, by dynia się nie rozpadła
- posypać koperkiem
rada:
- czosnek musi być wyraźnie wyczuwalny, bo to on nada potrawie charakteru. Więc jak za mało - koniecznie dodać
- natomiast ostrożnie z solą, bo potrawa nie ma być słona. Tyle tylko, by nie była mdła
- JacekP
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 11151
- Od: 5 mar 2007, o 13:10
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Warszawa-Zachód
Re: Kulinarnie, subiektywnie, czyli to, co mi smakuje
Warzywa są w polskiej kuchni zazwyczaj dodatkiem do - wiadomo czego. U mnie są na pierwszym planie, dlatego potrawy z nich nie mogą być nudne! No właśnie - choćby seler. Wspaniałe warzywo o wielostronnym zastosowaniu a przy tym o wyrazistym, ostrym smaku. Co innego dynia - delikatna, słodkawa, potrzebująca podkręcenia czymś zdecydowanym. No niestety nie zrobiłem zdjęć kolejnym potrawom z dyni, choć prawie codziennie robię coś nowego. Mam natomiast pod ręką przepis na inne podejście do kapuśniaku. Tym razem w wersji rosyjskiej:
SZCZI
składniki:
50dag kiszonej kapusty
4łyżki masła
1 marchewka
1 pietruszka
1 cebula
2łyżki koncentratu pomidorowego
1,5 litra bulionu
sól, pieprz, liść laurowy
śmietana
natka
wykonanie:
- cebulę drobno posiekać i zeszklić na maśle
- dodać pokrojoną drobno marchewkę i pietruszkę
- dodać poszatkowaną kapustę kiszoną i dusić do miękkości
- dodać liść laurowy i koncentrat
- podlewać bulionem, by się nie przypaliło
- wlać resztę bulionu i przyprawić
- na talerzu udekorować kleksem śmietany i zieleniną
SZCZI
składniki:
50dag kiszonej kapusty
4łyżki masła
1 marchewka
1 pietruszka
1 cebula
2łyżki koncentratu pomidorowego
1,5 litra bulionu
sól, pieprz, liść laurowy
śmietana
natka
wykonanie:
- cebulę drobno posiekać i zeszklić na maśle
- dodać pokrojoną drobno marchewkę i pietruszkę
- dodać poszatkowaną kapustę kiszoną i dusić do miękkości
- dodać liść laurowy i koncentrat
- podlewać bulionem, by się nie przypaliło
- wlać resztę bulionu i przyprawić
- na talerzu udekorować kleksem śmietany i zieleniną
-
- 30p - Uzależniam się...
- Posty: 45
- Od: 14 cze 2014, o 11:38
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: pomorskie
Re: Kulinarnie, subiektywnie, czyli to, co mi smakuje
Dzisiaj odkryłam ten wątek. Przed chwilą zrobiłam potrawkę węgierską - bardzo pyszna! następna w kolejności : dynia z jabłkami.
Dziękuję za inspiracje
Dziękuję za inspiracje
- JacekP
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 11151
- Od: 5 mar 2007, o 13:10
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Warszawa-Zachód
Re: Kulinarnie, subiektywnie, czyli to, co mi smakuje
Fllorko, cieszę się, że do mnie trafiłaś i korzystasz z przepisów
Kolejny przepis z dyni - koronnego warzywa jesieni
PIKANTNA ZUPA DYNIOWA
składniki:
2 marchewki
1 cebula
1 łyżka masła
2 łyżki oleju
1 l rosołu
50 dag dyni
1 łyżeczka kolendry
sól, pieprz kajeński
ser żółty
wykonanie:
- obraną i posiekaną cebulę zeszklić na roztopionym maśle i oleju
- dodać pokrojone marchewki i kolendrę
- dodać pokrojoną dynię
- dusić do miękkości podlewając rosołem
- zmiksować ale zostawiając trochę kawałków
- wlać resztę rosołu, przyprawić
- na talerzu posypać startym serem
Kolejny przepis z dyni - koronnego warzywa jesieni
PIKANTNA ZUPA DYNIOWA
składniki:
2 marchewki
1 cebula
1 łyżka masła
2 łyżki oleju
1 l rosołu
50 dag dyni
1 łyżeczka kolendry
sól, pieprz kajeński
ser żółty
wykonanie:
- obraną i posiekaną cebulę zeszklić na roztopionym maśle i oleju
- dodać pokrojone marchewki i kolendrę
- dodać pokrojoną dynię
- dusić do miękkości podlewając rosołem
- zmiksować ale zostawiając trochę kawałków
- wlać resztę rosołu, przyprawić
- na talerzu posypać startym serem
- Ewiczka52
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 1307
- Od: 1 lut 2012, o 14:52
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Małopolska
Re: Kulinarnie, subiektywnie, czyli to, co mi smakuje
JACKU Super przepis - jutro zrobię
Pozdrawiam Ewula
- JacekP
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 11151
- Od: 5 mar 2007, o 13:10
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Warszawa-Zachód
Re: Kulinarnie, subiektywnie, czyli to, co mi smakuje
Ewo, mam nadzieję, że danie udało się i smakowało? Dzięki za wizytę.
Ja z kolei bardzo lubię kolendrę i cieszę się z każdego przepisu, gdzie mogę ją wykorzystać.
Dyni makaronowej nie znam. Ona różni się w smaku? Myślę że zastosowanie we wszelkich przepisach z dynią jej nie zaszkodzi
Świetnie, że sięgasz do moich przepisów A racuchy piwne - uwielbiam!
W dzieciństwie nie lubiłem kapuśniaku, bo na stołówkach było to ohydnie kwaśne danie. I kapusta nie pokrojona i byle jaka więc zawsze byłem brudny. Teraz robię szczi i jeszcze inne zupy z kapusty kiszonej i jest to zupełnie inna bajka.
Ale dziś drążę temat dyni, bo na czasie i podaję takie danie z kuchni indyjskiej:
BENGALI TARKARI (duszone warzywa po bengalsku)
składniki:
2-3 ziemniaki
1 bakłażan
50dag dyni
puszka groszku lub 2 garści fasolki szparagowej
3 łyżki oleju
1,5 łyżeczki czarnej gorczycy
1 papryczka chili
3 liście laurowe
1 łyżeczka mielonej kozieradki
1 łyżeczka anyżu
1 łyżeczka kminku indyjskiego (kumin rzymski)
1 łyżeczka cukru
sól, plasterki cytryny
natka
wykonanie:
- warzywa obrać i pokrajać w kostkę
- w woku rozgrzać olej i wrzucić gorczycę
- jak zacznie strzelać wrzucać kolejno kminek, anyż, liść laurowy, pokruszone chili
- na samym końcu kozieradkę (uważać, by przyprawy się nie przypaliły, a nawet zdjąć z ognia, jak za mocno skwierczą)
- przesmażyć na tym ziemniaki
- następnie dodać bakłażan i fasolkę szparagową (jeśli groszek to na końcu)
- na samym końcu dodać dynię, by się nie rozpadła
- lekko dusić do miękkości
- dodać sól, cukier
- przed podaniem posypać zieleniną i położyć kawałek cytryny
Ja z kolei bardzo lubię kolendrę i cieszę się z każdego przepisu, gdzie mogę ją wykorzystać.
Dyni makaronowej nie znam. Ona różni się w smaku? Myślę że zastosowanie we wszelkich przepisach z dynią jej nie zaszkodzi
Świetnie, że sięgasz do moich przepisów A racuchy piwne - uwielbiam!
W dzieciństwie nie lubiłem kapuśniaku, bo na stołówkach było to ohydnie kwaśne danie. I kapusta nie pokrojona i byle jaka więc zawsze byłem brudny. Teraz robię szczi i jeszcze inne zupy z kapusty kiszonej i jest to zupełnie inna bajka.
Ale dziś drążę temat dyni, bo na czasie i podaję takie danie z kuchni indyjskiej:
BENGALI TARKARI (duszone warzywa po bengalsku)
składniki:
2-3 ziemniaki
1 bakłażan
50dag dyni
puszka groszku lub 2 garści fasolki szparagowej
3 łyżki oleju
1,5 łyżeczki czarnej gorczycy
1 papryczka chili
3 liście laurowe
1 łyżeczka mielonej kozieradki
1 łyżeczka anyżu
1 łyżeczka kminku indyjskiego (kumin rzymski)
1 łyżeczka cukru
sól, plasterki cytryny
natka
wykonanie:
- warzywa obrać i pokrajać w kostkę
- w woku rozgrzać olej i wrzucić gorczycę
- jak zacznie strzelać wrzucać kolejno kminek, anyż, liść laurowy, pokruszone chili
- na samym końcu kozieradkę (uważać, by przyprawy się nie przypaliły, a nawet zdjąć z ognia, jak za mocno skwierczą)
- przesmażyć na tym ziemniaki
- następnie dodać bakłażan i fasolkę szparagową (jeśli groszek to na końcu)
- na samym końcu dodać dynię, by się nie rozpadła
- lekko dusić do miękkości
- dodać sól, cukier
- przed podaniem posypać zieleniną i położyć kawałek cytryny
- corazonbianco
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 1641
- Od: 1 kwie 2012, o 11:22
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: wschodnie Mazowsze
Re: Kulinarnie, subiektywnie, czyli to, co mi smakuje
Ja ze swojej strony polecę wędzoną słodką paprykę. Kupiłam przez pomyłkę zamiast zwykłej słodkiej i się uzależniłam. Znakomicie pasuje do dań warzywnych na ciepło oraz sałatek i surówek. Ma niezwykle intensywny, dymny, wędzarniczy aromat.
Nie lubię hortensji, zimy i śniegu oraz pastelowych kolorów w ogrodzie.
- JacekP
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 11151
- Od: 5 mar 2007, o 13:10
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Warszawa-Zachód
Re: Kulinarnie, subiektywnie, czyli to, co mi smakuje
Corazonbianco, dzięki. Jestem zainteresowany taką papryką, bo nie znam Ona jest sproszkowana? Z takich rzeczy bardzo polubiłem sproszkowane suszone pomidory.
Chyba mnie tu myślami ściągnęliście, bo właśnie przygotowałem moją najnowszą zupę. Zwłaszcza jak ktoś ma własne orzechy włoskie, to powinien być zainteresowany. Ja miałem zamrożone jeszcze z sezonu 2014 i chętnie wykorzystałem je na zupę z kuchni bułgarskiej
ZUPA Z ORZECHAMI
składniki:
25dag orzechów włoskich
mała główka czosnku
3łyżki oliwy
natka pietruszki
sól, pieprz
2 jajka
wykonanie:
- czosnek obrać i drobno posiekać
- rozgrzać w rondlu oliwę i podsmażyć czosnek
- dodać posiekane drobno orzechy
- zalać wrzątkiem lub doprowadzić do zagotowania ale nie gotować
- zmiksować całość i doprawić
- jajka ugotować na twardo i posiekać
- podawać zupę na ciepło lub ostudzoną posypaną jajkami i natką
Chyba mnie tu myślami ściągnęliście, bo właśnie przygotowałem moją najnowszą zupę. Zwłaszcza jak ktoś ma własne orzechy włoskie, to powinien być zainteresowany. Ja miałem zamrożone jeszcze z sezonu 2014 i chętnie wykorzystałem je na zupę z kuchni bułgarskiej
ZUPA Z ORZECHAMI
składniki:
25dag orzechów włoskich
mała główka czosnku
3łyżki oliwy
natka pietruszki
sól, pieprz
2 jajka
wykonanie:
- czosnek obrać i drobno posiekać
- rozgrzać w rondlu oliwę i podsmażyć czosnek
- dodać posiekane drobno orzechy
- zalać wrzątkiem lub doprowadzić do zagotowania ale nie gotować
- zmiksować całość i doprawić
- jajka ugotować na twardo i posiekać
- podawać zupę na ciepło lub ostudzoną posypaną jajkami i natką
- lanceta
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 3927
- Od: 13 wrz 2010, o 19:39
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Dolny Śląsk-Legnica
Re: Kulinarnie, subiektywnie, czyli to, co mi smakuje
Witaj Jacku,jestem zainteresowana ,mam sporo orzechów włoskich/darowanych /Wizualnie wygląda bardzo apetycznie.
W Nowym Roku,dobra wszelkiego !
W Nowym Roku,dobra wszelkiego !
- Biotit
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 2303
- Od: 20 cze 2014, o 00:09
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: W-wa
Re: Kulinarnie, subiektywnie, czyli to, co mi smakuje
Pieprz Cayenne, to po prostu sproszkowana ostra papryczka Cayenne, a nie pieprz.JacekP pisze:Aniu, Wiele przypraw nabywam z sklepie zielarskim, bo przyprawy to często zioła bądź mają właściwości lecznicze np. kurkuma czy pieprz kajeński.
Taką paprykę robię sam, świetnie smakuje jako dodatek do jaj , groszku i listków jęczmienia. Pierwszy i ostatni składnik był krojony. Ciekawie również smakuje sproszkowana ostra papryka wędzona.corazonbianco pisze:Ja ze swojej strony polecę wędzoną słodką paprykę. Kupiłam przez pomyłkę zamiast zwykłej słodkiej i się uzależniłam. Znakomicie pasuje do dań warzywnych na ciepło oraz sałatek i surówek. Ma niezwykle intensywny, dymny, wędzarniczy aromat.
- corazonbianco
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 1641
- Od: 1 kwie 2012, o 11:22
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: wschodnie Mazowsze
Re: Kulinarnie, subiektywnie, czyli to, co mi smakuje
Tak, jest sproszkowana. Ja kupuję u lokalnego producenta przypraw. Przypuszczam, że produkty różnych producentów mogą różnić się aromatem.Najbardziej szlachetna jest wędzona papryka z Hiszpanii - tam nosi nazwę pimentón dulce ahumado. Znajdziesz ją też w niektórych polskich sklepach z przyprawami.JacekP pisze:Corazonbianco, dzięki. Jestem zainteresowany taką papryką, bo nie znam Ona jest sproszkowana? Z takich rzeczy bardzo polubiłem sproszkowane suszone pomidory.[/url]
Nie lubię hortensji, zimy i śniegu oraz pastelowych kolorów w ogrodzie.
Re: Kulinarnie, subiektywnie, czyli to, co mi smakuje
Miałam te szlachetne, hiszpańskie, sproszkowane, wędzone papryki, słodką i ostrą i zostawiłam sobie puszki. Przez wiele lat testowałam paprykę wielu firm i najbardziej aromatyczna dla mnie jest kupowana na All?.
Kasia
- JacekP
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 11151
- Od: 5 mar 2007, o 13:10
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Warszawa-Zachód
Re: Kulinarnie, subiektywnie, czyli to, co mi smakuje
Biotit, w handlu i ziołolecznictwie sproszkowana papryka Cayenne występuje pod nazwą pieprz kajeński i tego się trzymajmy. Pieprz ziołowy też przecież nie jest stricte pieprzem, a jednak nosi taką nazwę
Corazonbianco dziękuję, poszukam
Ganio4, grunt to mieć sprawdzone źródła i dostawców
Pora wrócić do przepisów. Dziś moja wersja chińszczyzny bez jakichś tam gotowych sosów czy mrożonek:
POTRAWKA CHIŃSKA
składniki:
5dag kostki proteiny sojowej
2 marchewki
25dag pieczarek
puszka groszku
puszka pędów bambusa
4-6 łyżek octu winnego
5łyżek keczupu
3łyżki konfitury morelowej (lub podobnej)
2łyżki mąki ziemniaczanej
2łyżki sherry (ewent. podobnego alkoholu)
1łyżka cukru
olej
szczypiorek
ostra papryka
sól
pieprz
wykonanie:
- proteiny zalać wodą do napęcznienia
- marchew i pieczarki pokroić na plasterki
- rozgrzać w woku olej i wrzucić warzywa
- po chwili dodać pędy bambusa, proteiny i na samym końcu odsączony groszek
- przygotować sos dokładnie mieszając keczup z octem, sherry, konfiturą, cukrem i resztą przypraw
- przełożyć do jarzynki i poddusić
- szczypiorek posiekać i posypać potrawę
rada:
- jest też wersja bardziej wykwintna; proteiny należy zanurzyć w cieście z mąki ziemniaczanej, wody, żółtka i łyżeczki proszku do pieczenia. Tak otoczone kawałki smażymy na oleju w woku przed warzywami, wyciągamy i dodajemy do potrawki na samym końcu, by zachować kruchość protein
Wątek zamknięty na życzenie autora./Iwona
Corazonbianco dziękuję, poszukam
Ganio4, grunt to mieć sprawdzone źródła i dostawców
Pora wrócić do przepisów. Dziś moja wersja chińszczyzny bez jakichś tam gotowych sosów czy mrożonek:
POTRAWKA CHIŃSKA
składniki:
5dag kostki proteiny sojowej
2 marchewki
25dag pieczarek
puszka groszku
puszka pędów bambusa
4-6 łyżek octu winnego
5łyżek keczupu
3łyżki konfitury morelowej (lub podobnej)
2łyżki mąki ziemniaczanej
2łyżki sherry (ewent. podobnego alkoholu)
1łyżka cukru
olej
szczypiorek
ostra papryka
sól
pieprz
wykonanie:
- proteiny zalać wodą do napęcznienia
- marchew i pieczarki pokroić na plasterki
- rozgrzać w woku olej i wrzucić warzywa
- po chwili dodać pędy bambusa, proteiny i na samym końcu odsączony groszek
- przygotować sos dokładnie mieszając keczup z octem, sherry, konfiturą, cukrem i resztą przypraw
- przełożyć do jarzynki i poddusić
- szczypiorek posiekać i posypać potrawę
rada:
- jest też wersja bardziej wykwintna; proteiny należy zanurzyć w cieście z mąki ziemniaczanej, wody, żółtka i łyżeczki proszku do pieczenia. Tak otoczone kawałki smażymy na oleju w woku przed warzywami, wyciągamy i dodajemy do potrawki na samym końcu, by zachować kruchość protein
Wątek zamknięty na życzenie autora./Iwona