Chamaedora elegans (chamedora wytworna) - problemy w uprawie

Rośliny doniczkowe
ODPOWIEDZ
Ola_Trola
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 5 lip 2024, o 23:50
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Chamaedora elegans (chamedora wytworna) - problemy w uprawie

Post »

Dzięki za rady! Kamień z serca że to żadni pasażerowie na gapę :wink:
Palma ogarnięta - 2 zasadzone razem, musiałam trochę improwizować, bo się okazało że tam bardzo duże i zdrowe korzenie były i moje przygotowane doniczki by nawet 1 nie zmieściły - ale dziury wywiercone :D
1 niestety do wyrzucenia, a 1 - eksperymentalna została, ale nie wróżę jej długiej przyszłości- korzeń suchy ;:222 i za bardzo juz nie miałam jej do czego wsadzić jak to pooglądałam, ale jest i będę ją kontrolować.
Zresztą te 2 też, bo postawiłam doniczkę w innym miejscu i trochę się boję że będą miały za mało światła, a na początku mojej przygody udało mi się jej popalić liście słońcem.

Obrazek

Teraz idę szukać wątku o fikusach, bo mam 1 takiego gagatka też nie ruszanego od 4 lat :oops:
Awatar użytkownika
norbert76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 paź 2011, o 14:36
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

W tym ciemnym kącie będzie miała za mało światła. Postaw przy oknie, tylko bez dostępu promieni słonecznych. Ważne żeby dostawała bezpośrednie światło.
"Głową muru nie przebijesz, ale jeśli zawiodły inne metody należy spróbować i tej." - Józef Piłsudski
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Ola_Trola
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 5 lip 2024, o 23:50

Post »

Tak, masz rację, strasznie mnie to miejsce stresowało, więc już jest na swoim starym (rosła tam bardzo fajnie dopóki jej nie przelałam) - na razie nie wygląda jakby coś z moich działań jej zaszkodziło ;)
nowokaleksandra
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 9 maja 2023, o 10:26

Palma koralowa

Post »

Witajcie, mam problem z moją palma koralową, od jakiegoś czasu liście zaczęły schnąć i robić się na nich plamy. Proszę o pomoc o identyfikacje problemu. Czy można ją jeszcze uratować?
Część liści usunęłam ale jest sporo porażonych nie wiem czy jest sens nadal usuwać?
Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
norbert76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Standard, przelana. Beznadziejne podłoże, doniczka wsadzona do ciasnej osłonki oraz pewnie zbyt regularne podlewanie oraz zbyt ciemne stanowisko.

1. Przesadzić do mieszanki ziemi i perlitu w proporcji około 3:1. Doniczkę z odpływem stawiasz na podstawce. Podczas przesadzania sprawdź stan korzeni.

2. Stanowisko jasne przy oknie.

3. Podlewasz wtedy kiedy przeschnie wierzchnia warstwa podłoża.
"Głową muru nie przebijesz, ale jeśli zawiodły inne metody należy spróbować i tej." - Józef Piłsudski
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
nowokaleksandra
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 9 maja 2023, o 10:26

Post »

Podlewam raz w tygodniu zawsze jak jest sucho, mam jeszcze jedna taka sama i nic jej nie jest. Stoi przy oknie balkonowym. Ostatnio często wietrzyłam czy jest możliwość żeby ją przewiało?
Awatar użytkownika
norbert76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Nie porównuj dwóch różnych roślin.
Roślin nie podlewa się cyklicznie co do dnia.
Ciężko o tej porze roku przy takim zbitym podłożu żeby odpowiednio przeschło.

Zrób tak, jak napisałem wcześniej. Palma została przelana, a druga jeszcze nie została.
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
ODPOWIEDZ

Wróć do „Rośliny DONICZKOWE, balkonowe, egzotyczne, tarasowe. Diagnostyka, identyfikacja, porady”