Calathea, Ctenanthe, Stromanthe - pielęgnacja i problemy w uprawie
Re: Calathea, Ctenanthe, Stromanthe - pielęgnacja i problemy w uprawie
Cześć,
mam moją Kalatea już drugi rok.
Rok temu właśnie na jesień, moja roślinka tak jakby "upadła". Dotychczas ładnie składała liście na noc i się rozkładała w dzień. Pewnego dnia zaobserwowałam ze łodyga tak jakby nie dźwiga ciężaru liści i się "położyła". W rezultacie zaczęła blednąć i żółknąć, aż finalnie ją musiałam odciąć. Na wiosnę roślinka się odrodziła i ładnie rosła aż do teraz gdy znów obserwuję to samo. Czyli jedna z łodyg się tak jakby "przewróciła" . Ogólnie wypuszcza ciągle nowe listki i wygląda na to że wszystko jest ok, natomiast po zeszłorocznym doświadczeniu obawiam się powtórki. Będę wdzięczna za pomoc, może ktoś wie o co tu chodzi.
Załączam zdjęcia gdzie widać jak "leży" łodyga (1,3,4) i do porównania jak to wyglądało zanim się "przewróciła" (nr 2)
Pozdr.
mam moją Kalatea już drugi rok.
Rok temu właśnie na jesień, moja roślinka tak jakby "upadła". Dotychczas ładnie składała liście na noc i się rozkładała w dzień. Pewnego dnia zaobserwowałam ze łodyga tak jakby nie dźwiga ciężaru liści i się "położyła". W rezultacie zaczęła blednąć i żółknąć, aż finalnie ją musiałam odciąć. Na wiosnę roślinka się odrodziła i ładnie rosła aż do teraz gdy znów obserwuję to samo. Czyli jedna z łodyg się tak jakby "przewróciła" . Ogólnie wypuszcza ciągle nowe listki i wygląda na to że wszystko jest ok, natomiast po zeszłorocznym doświadczeniu obawiam się powtórki. Będę wdzięczna za pomoc, może ktoś wie o co tu chodzi.
Załączam zdjęcia gdzie widać jak "leży" łodyga (1,3,4) i do porównania jak to wyglądało zanim się "przewróciła" (nr 2)
Pozdr.
- norbert76
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 15 paź 2011, o 14:36
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
W żadnym wypadku nie jest to żadna Calathea, a Maranta: viewtopic.php?f=19&t=12780&hilit=Maranta .
"Kładzie", bo to normalny pokrój tych roślin. Marantę można uprawiać albo jako zwisającą i postawić gdzieś wyżej (np. podwiesić od sufitem) albo pozwolić jej się wspinać i dać palik, drabinkę.
Chyba, że została by przelana, wtedy pęd byłby miękki a korzenie pogniłe.
Podłoże powinno być mieszanką ziemi i rozluźniacza, stanowisko powinno być jasne, czyli ciemny kąt odpada.
"Kładzie", bo to normalny pokrój tych roślin. Marantę można uprawiać albo jako zwisającą i postawić gdzieś wyżej (np. podwiesić od sufitem) albo pozwolić jej się wspinać i dać palik, drabinkę.
Chyba, że została by przelana, wtedy pęd byłby miękki a korzenie pogniłe.
Podłoże powinno być mieszanką ziemi i rozluźniacza, stanowisko powinno być jasne, czyli ciemny kąt odpada.
"Głową muru nie przebijesz, ale jeśli zawiodły inne metody należy spróbować i tej." - Józef Piłsudski
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dziękuję za odpowiedź. Przelana nie sadzę aby była, bo wypuszcza ciągle nowe liście i rośnie. Martwiło mnie to, że tak opadła, ale jak rozumiem to normalne i liczę zatem na to, że tym razem nie umrze ta część "położona".
Pozdrawiam
Pozdrawiam
Mimo popełnionych wszystkich możliwych błędów, jakie można tylko sobie wyobrazić i po drastycznym ścięciu rośliny pod koniec sierpnia obecnie sytuacja wygląda tak:
Wydaję mi się, że mamy szanse na wspólne życie;)
Zrobiłam również roszadę kwiatową w domu. Kalatea okrągłolistna wylądowała na parapecie od strony północnej, a inne (żywe) kwiatki wskoczyły na komodę, mają się dobrze i oby tak zostało:)
Wydaję mi się, że mamy szanse na wspólne życie;)
Zrobiłam również roszadę kwiatową w domu. Kalatea okrągłolistna wylądowała na parapecie od strony północnej, a inne (żywe) kwiatki wskoczyły na komodę, mają się dobrze i oby tak zostało:)
Witajcie
Nie wiem czy dobrze zrobiłam ale odcięłam uszkodzone liście
Same liście, łodygi zostały. Kwiat był bardzo gesty i chciałam go trochę przerzedzić oraz niepokoją mnie te uszkodzenia
Obecne liście są ok, pojawiają się też nowe
Co to oznacza? Co jeszcze powinnam zrobić?
-- 7 lis 2020, o 17:56 --
I jeszcze jedno
Nie wiem czy dobrze zrobiłam ale odcięłam uszkodzone liście
Same liście, łodygi zostały. Kwiat był bardzo gesty i chciałam go trochę przerzedzić oraz niepokoją mnie te uszkodzenia
Obecne liście są ok, pojawiają się też nowe
Co to oznacza? Co jeszcze powinnam zrobić?
-- 7 lis 2020, o 17:56 --
I jeszcze jedno
- norbert76
No co? Została przelana i weszła infekcja grzybowa. Standardowa przyczyna - nieprawidłowe podłoże, zbyt zbite, czyli sama ziemia bez dodatkowego rozluźniacza. Plus do tego zbyt częste i regularne podlewanie. A może jeszcze zbyt ciemne stanowisko.
Wszystko masz w wątku.
Była w ogóle przesadzana po zakupie?
Wszystko masz w wątku.
Była w ogóle przesadzana po zakupie?
"Głową muru nie przebijesz, ale jeśli zawiodły inne metody należy spróbować i tej." - Józef Piłsudski
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Witam mam problem z calathea orbifolia. Od 3 miesięcy nie puszcza ani jednego nowego liścia, a reszta lisci opada coraz bardziej... Stoi w widnym miejscu pół metra od okna zachodniego, wilgotność powietrza to 50-60%. Myslalam ze moze ma grzyba więc podlałam ją topsinem ale poprawy nie widzę. (robaków żadnych też nie ma)
Proszę o pomoc to moja ulubiona roslinka!
Proszę o pomoc to moja ulubiona roslinka!
- norbert76
A podlewanie? Jak często, jaką ilością wody? Jakie podłoże? Przesadzałaś po zakupie?
Doniczka wstawiona do osłonki?
Na moje oko, to ona jest przelana.
PS. Firanki i zasłony zabierają cenne światło, zwłaszcza w okresie jesienno-zimowym. Rośliny muszą dostawać bezpośrednie światło, więc musisz odsunąć jedne i drugie.
Doniczka wstawiona do osłonki?
Na moje oko, to ona jest przelana.
PS. Firanki i zasłony zabierają cenne światło, zwłaszcza w okresie jesienno-zimowym. Rośliny muszą dostawać bezpośrednie światło, więc musisz odsunąć jedne i drugie.
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Podlewam jak wyczuje palcem ze podłoże jest sucha minimalna ilością wody odstana z kranu. (czyli tak około raz na tydzień) podłoże chyba uniwersalne z perlitem (w tym tygodniu będę wymieniać ziemie bo być może to jest przyczyną) I tak przesadziłam od razu po zakupie w maju do osłonki z dziurka.
- norbert76
Aha, w takim razie roślinę tropikalną, która wymaga cały czas umiarkowanie wilgotnego podłoża i podlewania większą ilością wody chcesz zasuszyć?
Czytałaś o pielęgnacji tych roślin?
Nie można pozwalać przesychać wierzchniej warstwie podłoża oraz podlewać skąpo.
Co do składu, podłoże powinno być mieszanką ziemi i żwirku w proporcji około 3:1.
Ponadto w sezonie wymaga regularnego nawożenia mineralnym nawozem do roślin zielonych, co 2 tygodnie pełną dawką wg stężenia podanego przez producenta. W okresie jesienno-zimowym nawozimy raz na miesiąc.
Z kolei po przesadzeniu odczekujesz również miesiąc z nawożeniem.
Czyli problem z tą rośliną leży po stronie nieprawdłowego podlewania, stanowiska oraz nawożenia.
Pamiętaj też, że te rośliny wymagają stałej podwyższonej wilgotności powietrza powyżej około 60%, sugerowany zwłaszcza w okresie grzewczym nawilżacz powietrza.
Czytałaś o pielęgnacji tych roślin?
Nie można pozwalać przesychać wierzchniej warstwie podłoża oraz podlewać skąpo.
Co do składu, podłoże powinno być mieszanką ziemi i żwirku w proporcji około 3:1.
Ponadto w sezonie wymaga regularnego nawożenia mineralnym nawozem do roślin zielonych, co 2 tygodnie pełną dawką wg stężenia podanego przez producenta. W okresie jesienno-zimowym nawozimy raz na miesiąc.
Z kolei po przesadzeniu odczekujesz również miesiąc z nawożeniem.
Czyli problem z tą rośliną leży po stronie nieprawdłowego podlewania, stanowiska oraz nawożenia.
Pamiętaj też, że te rośliny wymagają stałej podwyższonej wilgotności powietrza powyżej około 60%, sugerowany zwłaszcza w okresie grzewczym nawilżacz powietrza.
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dziękuję za pomoc
-
- 10p - Początkujący
- Od: 26 mar 2017, o 12:54
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Witam , Mam problem z Clathea Makoyana rosła ładnie i nagle zaczął zwijać się najpierw jeden liść później następny a teraz chyba już trzeci planuje , czy ktoś wie na co calathea tak reaguje ? Jak to zobaczyłam to przestawiłam ją do łazienki z oknem ma w tej chwili wilgotność ok. 60 % , sprawdzałam czy nie ma szkodników ale nic nie widziałam , dla pewności żeby zobaczyć czy nie zaatakowały ją wciornastki położyłam kawałek ogórka i po godzinie nic ruszającego się nie zobaczyłam . Już nie mam pomysłów co to może być proszę niech ktoś poratuje
- norbert76
Nieprawidłowe podlewanie oraz być może stanowisko. Jakie okno masz w łazience, z mleczną szybą, czy normalną? Roślinę postawiłaś na parapecie?
W jakim dotychczas rosła stanowisku, jak daleko od okna?
Jak wygląda sytuacja z podlewaniem?
W jakim dotychczas rosła stanowisku, jak daleko od okna?
Jak wygląda sytuacja z podlewaniem?
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta