Calathea, Ctenanthe, Stromanthe - pielęgnacja i problemy w uprawie

Rośliny doniczkowe
ODPOWIEDZ
lush_lady
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 25 paź 2020, o 16:00
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Calathea, Ctenanthe, Stromanthe - pielęgnacja i problemy w uprawie

Post »

Cześć,

mam moją Kalatea już drugi rok.

Rok temu właśnie na jesień, moja roślinka tak jakby "upadła". Dotychczas ładnie składała liście na noc i się rozkładała w dzień. Pewnego dnia zaobserwowałam ze łodyga tak jakby nie dźwiga ciężaru liści i się "położyła". W rezultacie zaczęła blednąć i żółknąć, aż finalnie ją musiałam odciąć. Na wiosnę roślinka się odrodziła i ładnie rosła aż do teraz gdy znów obserwuję to samo. Czyli jedna z łodyg się tak jakby "przewróciła" . Ogólnie wypuszcza ciągle nowe listki i wygląda na to że wszystko jest ok, natomiast po zeszłorocznym doświadczeniu obawiam się powtórki. Będę wdzięczna za pomoc, może ktoś wie o co tu chodzi.

Załączam zdjęcia gdzie widać jak "leży" łodyga (1,3,4) i do porównania jak to wyglądało zanim się "przewróciła" (nr 2)

Pozdr.
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
norbert76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 paź 2011, o 14:36
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

W żadnym wypadku nie jest to żadna Calathea, a Maranta: viewtopic.php?f=19&t=12780&hilit=Maranta .
"Kładzie", bo to normalny pokrój tych roślin. Marantę można uprawiać albo jako zwisającą i postawić gdzieś wyżej (np. podwiesić od sufitem) albo pozwolić jej się wspinać i dać palik, drabinkę.
Chyba, że została by przelana, wtedy pęd byłby miękki a korzenie pogniłe.
Podłoże powinno być mieszanką ziemi i rozluźniacza, stanowisko powinno być jasne, czyli ciemny kąt odpada.
"Głową muru nie przebijesz, ale jeśli zawiodły inne metody należy spróbować i tej." - Józef Piłsudski
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
lush_lady
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 25 paź 2020, o 16:00

Post »

Dziękuję za odpowiedź. :) Przelana nie sadzę aby była, bo wypuszcza ciągle nowe liście i rośnie. Martwiło mnie to, że tak opadła, ale jak rozumiem to normalne i liczę zatem na to, że tym razem nie umrze ta część "położona".

Pozdrawiam
Ullence3
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 8 lip 2020, o 20:58

Post »

Mimo popełnionych wszystkich możliwych błędów, jakie można tylko sobie wyobrazić i po drastycznym ścięciu rośliny pod koniec sierpnia obecnie sytuacja wygląda tak:

Obrazek

Obrazek

Wydaję mi się, że mamy szanse na wspólne życie;)
Zrobiłam również roszadę kwiatową w domu. Kalatea okrągłolistna wylądowała na parapecie od strony północnej, a inne (żywe) kwiatki wskoczyły na komodę, mają się dobrze i oby tak zostało:)
Marta1s
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 7 lis 2020, o 17:51

Post »

Witajcie
Nie wiem czy dobrze zrobiłam ale odcięłam uszkodzone liście
Same liście, łodygi zostały. Kwiat był bardzo gesty i chciałam go trochę przerzedzić oraz niepokoją mnie te uszkodzenia
Obecne liście są ok, pojawiają się też nowe
Co to oznacza? Co jeszcze powinnam zrobić?
Obrazek

-- 7 lis 2020, o 17:56 --

I jeszcze jedno
Obrazek
Awatar użytkownika
norbert76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

No co? Została przelana i weszła infekcja grzybowa. Standardowa przyczyna - nieprawidłowe podłoże, zbyt zbite, czyli sama ziemia bez dodatkowego rozluźniacza. Plus do tego zbyt częste i regularne podlewanie. A może jeszcze zbyt ciemne stanowisko.
Wszystko masz w wątku.
Była w ogóle przesadzana po zakupie?
"Głową muru nie przebijesz, ale jeśli zawiodły inne metody należy spróbować i tej." - Józef Piłsudski
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
kiwitime
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 25 mar 2020, o 13:40

Post »

Witam mam problem z calathea orbifolia. Od 3 miesięcy nie puszcza ani jednego nowego liścia, a reszta lisci opada coraz bardziej... :( Stoi w widnym miejscu pół metra od okna zachodniego, wilgotność powietrza to 50-60%. Myslalam ze moze ma grzyba więc podlałam ją topsinem ale poprawy nie widzę. (robaków żadnych też nie ma)
Proszę o pomoc to moja ulubiona roslinka! ;:167
Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
norbert76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

A podlewanie? Jak często, jaką ilością wody? Jakie podłoże? Przesadzałaś po zakupie?
Doniczka wstawiona do osłonki?

Na moje oko, to ona jest przelana.

PS. Firanki i zasłony zabierają cenne światło, zwłaszcza w okresie jesienno-zimowym. Rośliny muszą dostawać bezpośrednie światło, więc musisz odsunąć jedne i drugie.
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
kiwitime
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony

Post »

Podlewam jak wyczuje palcem ze podłoże jest sucha minimalna ilością wody odstana z kranu. (czyli tak około raz na tydzień) podłoże chyba uniwersalne z perlitem (w tym tygodniu będę wymieniać ziemie bo być może to jest przyczyną) I tak przesadziłam od razu po zakupie w maju do osłonki z dziurka.
Awatar użytkownika
norbert76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Aha, w takim razie roślinę tropikalną, która wymaga cały czas umiarkowanie wilgotnego podłoża i podlewania większą ilością wody chcesz zasuszyć?
Czytałaś o pielęgnacji tych roślin?

Nie można pozwalać przesychać wierzchniej warstwie podłoża oraz podlewać skąpo.

Co do składu, podłoże powinno być mieszanką ziemi i żwirku w proporcji około 3:1.

Ponadto w sezonie wymaga regularnego nawożenia mineralnym nawozem do roślin zielonych, co 2 tygodnie pełną dawką wg stężenia podanego przez producenta. W okresie jesienno-zimowym nawozimy raz na miesiąc.
Z kolei po przesadzeniu odczekujesz również miesiąc z nawożeniem.

Czyli problem z tą rośliną leży po stronie nieprawdłowego podlewania, stanowiska oraz nawożenia.

Pamiętaj też, że te rośliny wymagają stałej podwyższonej wilgotności powietrza powyżej około 60%, sugerowany zwłaszcza w okresie grzewczym nawilżacz powietrza.
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
kiwitime
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony

Post »

Dziękuję za pomoc :)
BeataKropka
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 26 mar 2017, o 12:54

Post »

Witam , Mam problem z Clathea Makoyana rosła ładnie i nagle zaczął zwijać się najpierw jeden liść później następny a teraz chyba już trzeci planuje , czy ktoś wie na co calathea tak reaguje ? Jak to zobaczyłam to przestawiłam ją do łazienki z oknem ma w tej chwili wilgotność ok. 60 % , sprawdzałam czy nie ma szkodników ale nic nie widziałam , dla pewności żeby zobaczyć czy nie zaatakowały ją wciornastki położyłam kawałek ogórka i po godzinie nic ruszającego się nie zobaczyłam . Już nie mam pomysłów co to może być proszę niech ktoś poratuje :)

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
norbert76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Nieprawidłowe podlewanie oraz być może stanowisko. Jakie okno masz w łazience, z mleczną szybą, czy normalną? Roślinę postawiłaś na parapecie?
W jakim dotychczas rosła stanowisku, jak daleko od okna?
Jak wygląda sytuacja z podlewaniem?
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
ODPOWIEDZ

Wróć do „Rośliny DONICZKOWE, balkonowe, egzotyczne, tarasowe. Diagnostyka, identyfikacja, porady”