Adenium - Róża pustyni cz.2

Rośliny doniczkowe
Zablokowany
Qodmira
100p
100p
Od: 20 sty 2011, o 20:29
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Róża pustyni cz.2

Post »

No właśnie . . . A u mnie dopiero nasionaa ; / mam nadzieje ze z 400 nasion uda im sie przynajmniej wykiełkować 350. Jeszcze ta pogoda :cry:
Awatar użytkownika
KATRIN999
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 15 sty 2011, o 21:03
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Post »

Qodmira pisze:Arkadius to u mnie te jasne zielone adenium nie wiem moze z braku swiatła czy czegos zobaczy sie . ;)

Pytam bo ja też taką mam i właśnie nie wiem dlaczego .
Awatar użytkownika
ArkadiuS
200p
200p
Od: 25 lut 2011, o 20:26

Post »

bool pisze:Czy ktoś mi może powiedzieć dlaczego tak się dzieje?
Cóż, wysiew w październiku nie był najlepszym możliwym pomysłem. Roślina ledwo wykiełkowała a już przeszła w zimowanie. Chyba że była sztucznie oświetlana ale po zdjęciu widać że jednak nie. Nie widzę u niej też liści. Straciła podczas zimowania lub z przelania.

Sprawdź miękkość kaudeksu. Jeśli jest miękki - podlej i na słońce (światło). Przy odrobinie szczęścia puści nowe liście. Inaczej nie ma możliwości fotosyntezy.

Co do wielkości ... istnieją odmiany tzw "mini size", sam mam kilka i pomimo roku mają zaledwie 5-6 cm.
W twoim przypadku powodem była pora siewu :/ Wysiej sobie Adenium teraz, tak jak my, i za 2-3 tygodnie masz większą roślinę niż ta obecna, pomimo że ma 6 miesięcy ^^
Qodmira pisze:mam nadzieje ze z 400 nasion uda im sie przynajmniej wykiełkować 350. Jeszcze ta pogoda
Wystarczy ci 50% :P
Trzeba będzie nad doświetlaniem pomyśleć :/

KATRIN999 - Trafiają się "albinosy" - zmniejszona ilość lub całkowity brak chlorofilu. Im jaśniejsza, tym mniejsze szanse na przetrwanie, niestety ... :/
Awatar użytkownika
KATRIN999
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Kontakt:

Post »

KATRIN999 - Trafiają się "albinosy" - zmniejszona ilość lub całkowity brak chlorofilu. Im jaśniejsza, tym mniejsze szanse na przetrwanie, niestety ... :/[/quote]

No to pięknie tyle wysiłku i po co ?
Awatar użytkownika
ArkadiuS
200p
200p

Post »

Możesz przedstawić nam zdjęcie ten roślinki ??
Awatar użytkownika
KATRIN999
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Kontakt:

Post »

ArkadiuS pisze:Możesz przedstawić nam zdjęcie ten roślinki ??

MOJE ROŚLINKI SĄ BEZNADZIEJNE MAJĄ PONAD 4 MIESIĄCE A WYGLĄDAJĄ 10 RAZY GORZEJ NIŻ TWOJE PO TYGODNIU . TWOIM 2 TYGODNIOWYM SIEWKOM NIE DORASTAJĄ DO KORZENI Z 30 SIEWEK ZOSTAŁO 5 Z TEGO 2 MAJĄ PRAWIE BIAŁE LIŚCIE , ;:223 A JA MYŚLAŁAM ŻE TO TAK MA BYĆ.

Nie piszemy treści postu wielkimi literami.
Awatar użytkownika
ArkadiuS
200p
200p

Post »

Przyczyn może być wiele ...
Stare i słabej jakości nasiona.
Kiepskie podłoże.
Zła pora siewu.
Brak światła.
Za mało/dużo wody.
Za niska temperatura.
Inne.

Z tego co już wiemy, twoje były siane zimą, więc zła pora i brak wystarczającego słońca/światła tak na nie wpłynęły.
Jeszcze raz ponawiam propozycję ponownego wysiewu, jeszcze w marcu.
marchewusia
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 21 lut 2011, o 19:24
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Kurcze, chciałabym zdobyć jakoś te nasionka, tak czytam i oglądam Wasze wypowiedzi i też bym tak chciała :( fajna zabawa z tymi roślinkami :)
Awatar użytkownika
ArkadiuS
200p
200p

Post »

Swoją drogą dzisiaj 36 nasion trafiło już do podłoża dla kaktusów. Miały wystarczająco rozwinięte korzenie. Jutro kolejna partia i tak aż do 120 (po 6 nasion na odmianę). Myślę że na poniedziałek pojawią się pierwsze siewki.

Niestety się zmiksowały, ale i to ma swoje zalety. Będzie niespodzianka za te 2-3 lata. Najważniejsze żeby drzewko ładne wyrosło :P
Zostało mi jeszcze 130 nasion - czekam na pojemniki (mini szklarnie 2x56) to wysieję kolejną partię - może się uda bez zmiksowania hehe
Qodmira
100p
100p
Od: 20 sty 2011, o 20:29

Post »

Witam wstałem i zastałem za oknem słońce wkoncu ;) Rośliny troche zaczerpnął światła ;)
Awatar użytkownika
bool
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 lip 2010, o 22:49
Kontakt:

Post »

ArkadiuS pisze: Sprawdź miękkość kaudeksu. Jeśli jest miękki - podlej i na słońce (światło). Przy odrobinie szczęścia puści nowe liście. Inaczej nie ma możliwości fotosyntezy.
kaudeks nie jest ani pomarszczony, ani miękki wydaje mi się, że jest 'prawidłowy' siewka poza brakiem liści wygląda na zdrową.
aner
200p
200p
Od: 3 sie 2009, o 10:42

Post »

Mając bezlistne adenium obcięła bym troszeczkę kaudeks aby pobudzić roślinkę do wytworzenia listków i na słoneczko,na pewno wypuści nowe.Mam 4 adenia właśnie z października ale 2009roku,rosną ślicznie, są grubiutkie i zdrowe,ostatnio skróciłam je troszkę żeby się rozgałęziły,jak trochę podrosną gałązki wstawię zdjęcie.Ukorzenionej w ubiegłym roku gałązce ze starszego adenium obcięłam malutki kawałeczek czubka 2tyg. temu i na dzień dzisiejszy ma 5 maluteńkich rozgałęzień i widać wiele zaczątków,które lada dzień się rozwiną.Dlatego uważam ,że Twoje adenium wypuści listki i będzie śliczne--tylko daj mu możliwie dużo słoneczka.Moje cały czas stoją na południowym parapecie--pozdrawiam :wit
Renia
Awatar użytkownika
bool
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 lip 2010, o 22:49
Kontakt:

Post »

ciężko mi będzie przyciąć 2 -3 cm siewkę, ale spróbuję :)
Zablokowany

Wróć do „Rośliny DONICZKOWE, balkonowe, egzotyczne, tarasowe. Diagnostyka, identyfikacja, porady”