Mój ogród w cieniu sosen cz.5.

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
agatka123
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 sty 2011, o 21:12
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Mój ogród w cieniu sosen cz.5.

Post »

Ewelino pokaż Swój piękny ogród ;:180 ;:180 ;:180
Awatar użytkownika
patkaza
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 cze 2010, o 23:13
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

puk puk mam już pustą filiżankę-proszę o dolewkę wrażeń ogrodowych fotorelacji ;:65
Opowieść o moim miejscu...cdnn
"Opowieści są jak ludzie z upływem czasu stają się coraz lepsze"pozdrawiam Aga
Awatar użytkownika
grazynarosa22
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 mar 2009, o 12:18

Post »

Ewelinko...a gdzieżeś TY ???????????????????
Pozdrowionka...Grażyna
Moje wątki. aktualny
Moje rękodzieło
Awatar użytkownika
Miiriam
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 maja 2007, o 00:17
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Pewno odpoczywa ... ale ja tez już tęsknię za Ewelinką :)
Pozostawić ciepły ślad na czyjejś ręce... - Bernadetta
Zapraszam pod Krzywą Jabłoń: Miiriam ; Rok 2012 ; Rok 2013
Awatar użytkownika
FRAGOLA
1000p
1000p
Od: 4 cze 2010, o 09:34

Post »

O jest,jest,odnalazłam Cię znowu :tan
Ach ten Twój ogród...słów brak żeby opisac jak cudny jest ;:108
FRAGO-linki
w 'powężowym'
Pozdrawiam-Grazia
Awatar użytkownika
malgocha1960
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 18:15

Post »

Gdzie ty sie podziewasz kochana całe lato?Czekamy na zdjęcia twojego cudeńka.
Awatar użytkownika
Ewelina
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 4 lut 2007, o 16:26
Kontakt:

Post »

Witam wszystkich "zakręconych na zielono " odwiedzających mój wątek :wit

Troszkę mnie nie było - wiadomo , wakacyjne wojaże , a przy ich okazji tyle pięknych miejsc do zobaczenia , taka niezwykła przyroda do podziwiania i tylu ciekawych ludzi , z którymi można na każdy temat... Przywiozłam zdjęcia i ... wspomnienia, które z pewnością przydadzą się , by łatwiej przetrwać nadchodzący jesienno-zimowy czas.
No, ale wszystko , co dobre kiedyś się kończy. Teraz dom, ogród , praca, rodzinka i codzienne obowiązki... Po kilku tygodniach nieobecności znowu nie wiadomo " w co najpierw ręce włożyć "...

Ogród był pod opieką mojej córki i przeżył znakomicie :)
* Mój Ogród - cz.7 (aktualna)
Wizytówkai inne moje wątki
"Mam śródziemnomorskie poczucie czasu..."
Awatar użytkownika
Ewelina
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Kontakt:

Post »

Miałam w tym roku piękne , długie wakacje , z których kilka zdjęć poniżej :
Wiem ,że to wątek ogrodowy , ale może z uwagi na sporo zdjęć z roślinami w tle jakoś da się tutaj "przemycić" ? :)

Chciałabym Was bowiem teraz zaprosić na wędrówkę moim wakacyjnym szlakiem...

Obrazek Obrazek

A więc ruszamy... przez Niemcy i Austrię , przez Alpy i Przełęcz Brenner do Włoch...

Obrazek Obrazek

Mediolan - KATEDRA ( Il Duomo) jest największą na świecie gotycką świątynią, a trzecią co do wielkości świątynią katolicką świata, zaraz po bazylice św. Piotra w Rzymie i katedrze w Sewilli. Jej budowę rozpoczął Gian Galezza Visconti w 1386 r. i kontynuowana była przez następne stulecia, aby zakończyć się dopiero w 1813 r. Fasada zbudowanej z biało-różowego marmuru katedry jest jak delikatna koroneczka...

Obrazek

Niepozorna i skromnie się prezentująca z zewnątrz, a jednak słynna scena operowa o międzynarodowym znaczeniu - La Scala, właściwie Teatro alla Scala . Gmach teatru zbudował w latach 1776-1778 architekt Giuseppe Permarini. Tu śpiewali najwięksi !

Obrazek Obrazek

Galleria Vittorio Emanuele II - obiekt prawie tak samo znany, jak mediolańska katedra czy opera .Wzniesiony na planie krzyża, nakryty pięknym, półokrągłym szklanym dachem, ostentacyjnie bogaty pasaż handlowy ( dla posiadaczy złotych kart kredytowych ;:224 ). Zbudowany został w 1865 r. według projektu Giuseppe Mengoniego.Trzeba tu przyjść , choć niekoniecznie na zakupy...

Obrazek Obrazek

Warto się zatrzymać , by podziwiać mozaikę na posadzce galerii , a zwłaszcza jeden z jej fragmentów - umieszczonego w okręgu BYKA . Przydeptanie jąder byka i wykonanie obrotu na pięcie gwarantuje , jak twierdzą miejscowi, szczęście i powodzenie , więc ... nie mogłam się oprzeć... "Szczęśliwa" część byka jest już mocno zatarta... :wink:

Jedziemy dalej , kierunek Genua , a potem wybrzeże Ligurii.

Obrazek Obrazek

Wiele miłych chwil spędzamy nad morzem smakując atmosferę pięciu maleńkich miasteczek usadowionych na skałach ,zwanych Cinque Terre (Pięć Ziem).

Obrazek Obrazek

Zatoki, plaże, skały, groty, morskie urwiska, rybki, ryby , wszelakie owoce morza to część z powodów, dla których Cinque Terre to teren pod ochroną. Wyjątkowe środowisko, jedyna na świecie, stworzone przez wybrzeża i morskie urwiska z zatokami i małymi plażami, tysiące kilometrów murków sygnalizujących granice między polami uprawnymi winorośli, charakterystyczna wiejskość, średniowieczne osady, sanktuaria, widokowe ścieżki nadmorskie... Cinque Terre zostały uznane przez UNESCO "Własnością światową ludzkości "w roku 1997 i dziś stanowią Park Narodowy i Chronioną Strefę Morską.

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

Jedyny minus miasteczek Cinque Terre to przewalający się przez wąskie uliczki , malutkie plaże i nadmorskie ścieżki wykute w urwiskach tłum turystów... Szukając spokoju i uciekając przed tłokiem kierujemy się więc do celu naszej wakacyjnej podróży - do słonecznej Toskanii.

Obrazek Obrazek

Pola słoneczników, winnice, gaje oliwne, cyprysy malowniczo otulające drogi , które prowadzą do kamiennych farm i fattorii to najbardziej charakterystyczne rośliny tego regionu Włoch.

cdn.
Awatar użytkownika
malgocha1960
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 18:15

Post »

Nic tylko pozazdrościć takich wojaży, które pozostana w sferze niespełnionych marzeń.
Awatar użytkownika
Ewelina
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Kontakt:

Post »

Małgosiu - marzenia warto mieć , a uwierz mi , czasami daje się je spełnić !

Kolejne , tym razem już toskańskie wędrówki :

Jesteśmy w Sienie.

Obrazek Obrazek

"Siena otwiera serce na oścież przed Tobą" - tak brzmi gościnne motto Sieneńczykow. Osadzone na trzech wzgórzach miasto wspaniałej architektury i sztuki, pełne magicznych zaułków, niezwykle malownicze ze swoim labiryntem krętych uliczek, mozaiką czerwono - brązowych dachów i wiekowych kamienic...Po lewej Palazzo Pubblico, dawna siedziba rady miejskiej, obecnie Museo Civico (Muzeum Miejskie). Smukła dzwonnica Torre del Mangia , z której można podziwiać panoramę miasta, widoczna jest już z daleka.

Obrazek

Il Campo to sienneński rynek z potężnym amfiteatralnym placem w kształcie muszli. Odbywają się na nim słynne zawody dzielnic ? Palio.
Wyłożony brukiem plac podzielono na dziewięć części. Upamiętniono w ten sposób rządy Rady Dziewięciu, która przyczyniła się w wiekach XII ? XIV do rozkwitu miasta, w którym powstawały potężne budowle i panował dobrobyt.

Obrazek Obrazek

Na placu dwa razy w roku ? 2 lipca i 16 sierpnia ? odbywa się wyścig konny, tzw. Palio. Do rywalizacji staje 17 śmiałków z siedemnastu dzielnic miasta. Pokonują trasę wokół placu na oklep !

Obrazek

Budowę katedry w Sienie (Cattedrale di Santa Maria Assunta, albo po prostu Duomo di Siena) rozpoczęto w XII w. w stylu romańskim, by w XIII w. przeobrazić w jeden z najlepszych przykładów włoskiego gotyku.

Obrazek Obrazek

Smakujemy Włochy... zajadamy się makaronami i pizzą (tu rzeczywiście smakuje !),serami,sałatami, owocami ;degustujemy miejscową oliwę i oliwki, odwiedzamy targowiska w miasteczkach, próbujemy rozmaitych win ,a jest w czym wybierać , bo to w końcu Chianti, przebieramy w deserach - moim ulubionym jest niezmiennie od lat Panna cotta ( gotowana śmietanka o konsystencji delikatnego budyniu z dodatkiem owoców lub sosu czekoladowego), no i oczywiście objadamy się lodami... Mniam!

Włoskie lody - Gelato - są naprawdę znakomite ( uwielbiam owocowe !), a zajadać je można siedząc na kamiennych ławeczkach, krawężnikach , schodkach wszelakich lub po prostu na bruku dowolnego placu. :) I na pewno nikt nie złapie "wilka" !

Obrazek Obrazek

Mieszkamy u znajomego na starej , XVIII-wiecznej kamiennej farmie przerobionej na popularne w Chianti agroturismo, położonej wśród gajów oliwnych i małej winnicy, na niewielkim wzgórzu nieopodal miasteczka San Gimignano.

Obrazek Obrazek

San Gimignano - miasto stu wież , zwane też "Manhattanem średniowiecza", słynie z czworokątnych wież zbudowanych przez zamożnych mieszkańców w XIII-XV w., które pełniły funkcje obronne, ale także podkreślały znaczenie i zamożność właściciela. Miasto przeżywało rozkwit pod koniec średniowiecza. Wyróżnia się wśród toskańskiej malowniczości, ściągając w swoje mury niezliczone rzesze turystów.

Z ponad 70-ciu legendarnych wież ostało się tylko 14, ale widok z największej z nich - jaką jest Torra Grosse - zapiera dech w piersiach !

Obrazek Obrazek

Każdy przybysz ma wrażenie, iż przenosi się do innej epoki. Kamienne miasteczko pełne jest zaułków , wąskich uliczek , stromych schodów, ma też piękną katedrę , kilka placyków otoczonych średniowiecznymi kamieniczkami , można tu więc spacerować do woli , nieśpiesznie, leniwie , lub siąść na schodach katedry i gapić się na plac..."Dolce far niente" po prostu !

Obrazek Obrazek

Obrazek

Świetne pojazdy na wąziutkie uliczki starych, kamiennych miasteczek. Moim faworytem jest od dawna trójkołowiec - "Ape".

Obrazek Obrazek

Zwiedzamy kolejne miasteczka, podziwiamy krajobrazy, delektujemy się ciszą i spokojem toskańskiej prowincji...

Obrazek

Dokonujemy drobnych zakupów- "na pamiątkę" - barwna ceramika jest tego warta!

Obrazek Obrazek

Cortona, Montalcino, Montepulciano, Radda in Chianti, Volterra, Pienza, Colle di Val d'Elsa, Cortona... z każdym miejscem wiążą się wspomnienia...

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

Niestety , nieubłagany czas biegł szybko , wakacyjna wyprawa dobiegła końca , zostały...zdjęcia .

Na szczęście za rok znów będą wakacje !!!
Awatar użytkownika
Ulcia
200p
200p
Od: 1 lip 2011, o 14:00

Post »

Piękne widoki! Uwielbiam stare budowle, małe kamieniczki i wąskie przesmyki. Cudna, stara cegła czerwona, a te schody! mogłabym tam zamieszkać! Winogronka pyszne! A jakie sprawiłaś sobie pamiątki?
POZDRAWIAM. URSZULA, OGRÓD ULCI KLUB MŁODYCH RÓŻYCZKOWYCH EMERYTEK
...I nieprzytomnie biegnąc przez świat
rzucasz na wiatr młodość swoją i urodę.....
Awatar użytkownika
MiCz
200p
200p
Od: 15 cze 2007, o 15:18

Post »

Ewelino, oprócz pięknych wspomnień, przywiozłaś przepiękne zdjęcia i ciekawie je opisałaś ;:108 . Bardzo lubię takie stare, kamienne miasteczka z wąskimi uliczkami :) No i te pola słonecznikowe...ech!
Pozdrawiam Mirka
x-d-a
---
Od: 3 sty 2009, o 16:47

Post »

Ewelinko, dzięki Tobie i Twoim fotkom odbyłam wspaniałą wędrówkę po miejscach znanych mi, ale także takich, których jeszcze nie zwiedzałam :P Piękne wakacyjne podróże na pewno będą dostarczyły Ci wielu wrażeń, a w długie jesienne i zimowe wieczory będzie co wspominać.
Ja w tym roku wypoczywałam krótko w czerwcu i ostatnio - we wrześniu, ponieważ miesiące wakacyjne poświęciliśmy w tym roku na gruntowny remont naszego domu. No, cóż - kiedyś trzeba, tym bardziej, że to stary, przedwojenny domek wymagający wielu zmian i nakładów, żeby dostosować go do naszych potrzeb.
Pozdrawiam serdecznie ;:7
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”