Potrawy Wigilijne
- onectica
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 16 sie 2012, o 17:31
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Potrawy Wigilijne
Szczerze? Nie podoba mi się podłoże z pieczarkami. Ale są tacy co lubią
-
- Od: 17 kwie 2013, o 12:13
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Dotii na pierwszych stronach tego wątku jest wiele potraw bez ryb. Zaglądałaś? Zawsze możesz zrobić pizzę z kiszoną
kapustą i grzybami.
Onectica to we Wrocławiu na wigilię jedzą gołąbki po lwowsku, ciekawe dlaczego?
podłoże to staropolska potrawa przygotowywana głównie po świętach dla zagospodarowania resztek mięs i wędlin w proporcji pół na pół z kiszoną kapustą.Trudno nazwać kapustę z pieczarkami podłoże.
kapustą i grzybami.
Onectica to we Wrocławiu na wigilię jedzą gołąbki po lwowsku, ciekawe dlaczego?
podłoże to staropolska potrawa przygotowywana głównie po świętach dla zagospodarowania resztek mięs i wędlin w proporcji pół na pół z kiszoną kapustą.Trudno nazwać kapustę z pieczarkami podłoże.
- onectica
Co do podłoże - ja robię też w wersji bez mięsa, ale zawsze z grzybami i suszonymi śliwkami.
-
- 500p
- Od: 17 kwie 2015, o 20:04
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
U mnie nazywa się to kapusta wigilijna. Jest robiona z kiszonej kapusty i suszonych grzybów. Dodaje się olej lniany do smaku. Ale nie daje się masła, nie pasuje do staropolskich potraw postnych. Kiedyś w dni postne nie jadało się nabiału.
Pozdrawiam
Bea
Bea
-
- 100p
- Od: 27 kwie 2013, o 15:05
Właśnie zrobiłam kapustę z grzybami. U mine właśnie z pieczarkami i masłem. Kapusta z grzybami u nas w Wielkopolsce tradycja, a my lubimy z pieczarkami. Grzyby suszone drogie I potrzeba ich sporo na zupę, pierogi i uszka.
- onectica
Wracając do potraw wigilijnych ciekawa rzecz była w domu mojego męża. Wszyscy się tym strasznie zajadali, przy wigilijnym stole na wyścigi czekali, żeby dostać dużo i dokładkę, nie rzucały się na to tylko dwie osoby na 16: ja i druga synowa
Potrawa polega na tym, że wymoczone, obdarte ze skóry i kręgosłupów śledzie kroi się na kawałki, dodaje dużo pokrojonej w kostkę cebuli i zalewa olejem do równego. A potem dusi się na malutkim ogniu cały dzień prawie, wszystko to rozłazi się na papkę, jest w smaku kwaśne i słone jednocześnie, w każdym razie ostre. Je się to głównie do pierogów prawie ruskich, czyli takich, jak ruskie, tylko z mniejszą ilością sera, ale i do kapuścianych.
Potrawa polega na tym, że wymoczone, obdarte ze skóry i kręgosłupów śledzie kroi się na kawałki, dodaje dużo pokrojonej w kostkę cebuli i zalewa olejem do równego. A potem dusi się na malutkim ogniu cały dzień prawie, wszystko to rozłazi się na papkę, jest w smaku kwaśne i słone jednocześnie, w każdym razie ostre. Je się to głównie do pierogów prawie ruskich, czyli takich, jak ruskie, tylko z mniejszą ilością sera, ale i do kapuścianych.
-
Wracając do potraw ,babcia gotowała barszcz grzybowy zakwaszany kwasem żytnim z uszkami grzybowymi.Najbardziej pamiętam górę smażonego karpia ,makowce i topielicę.
-
Albo topielec.Drożdżowe, tłuste i słodkie ciasto z bakaliami, które po wyrobieniu rośnie w wodzie.Jest gotowe do pieczenia jak wypłynie.Taki relikt przeszłości kiedy nie zwracano uwagi na kalorie
Czerwony barszcz z uszkami, gołąbki z kaszą, pierogi z kapusta i grzybami, łazanki z kapustą, makaron z twarogiem, kutia z miodem i bakaliami, makowiec, piernik, kompot z suszonych jabłek, Pozostałe potrawy to karp smażony, w galarecie i gotowany.dotii pisze:Kochani ,zięć mój pochodzi z Łodzi ,te Święta spędzimy razem przy wspólnym stole .Moze macie regionalne potrawy z małą ilością ryby . On nie lubi ryb i mam z tym ogromny problem a chcę go dobrze ugościc i delikatnie zaskoczyć
-
- 200p
- Od: 20 lut 2012, o 12:36
kaLo, a można prosić przepis? U mnie się piecze czasami takie drożdżówki że ciasto rośnie w wodzie ale w woreczku foliowym. Coś podobnego?
Pozdrawiam Piotr
-
Przepisu nie mam, ale robiłem z przepisu na stronie Winiar.Może ktoś ma oryginalny i poda, chociaż jak wpisałem w szukajkę "ciasto topielec" to wszystkie przepisy podobne.Ciekawa jest różnorodność możliwych wypieków z takiego ciasta od makowców po rogale marcińskie.
-
- 200p
- Od: 20 lut 2012, o 12:36
Poczytałem i moje podobne, tylko woreczek a nie ścierka. Więc spróbuje ze ścierką.
Pozdrawiam Piotr